Conecteaza-te cu noi

Politica

Chițac propune cumul de pensiile speciale. Cum își justifică solicitarea și ce legatura are cu fostul senator Iustian

Published

on

Doi senatori propun ca persoanele care au dreptul la mai multe tipuri de pensii speciale să le poată cumula. Este vorba despre fostul liberal Vergil Chițac și Viorel Salan (PSD). Cei doi iniţiatori ai modificării legislative ar urma să fie ei înşişi beneficiari. Proiectul de lege este la un pas să treacă de Senat, scriu jurnaliștii de la Adevărul.

Conform sursei citate, Chițac și Salan solicită abrogarea unui alineat dintr-o Ordonanţă de Urgenţă (103/2017), care prevedea următorul fapt: “Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu/indemnizaţie pentru limita de vârstă, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea”.

Concret, prin modificarea propusă de cei doi senatori, ar urma să fie eliminată prevederea privind obligativitatea alegerii între o pensie specială sau alta.

Iniţiatorii ar urma să fie chiar ei beneficiari ai prevederilor, chiar dacă unul dintre ei argumentează că sunt vizate alte categorii profesionale. Ar putea… Senatorul Vergil Chițac a explicat pentru “Ordinea.ro” că această modificare nu îl vizează, în mod direct, pe el, dar nici pe colegul Salan.

Advertisement

“De la bun început se introduce o discriminare în această ordonanță de urgență la care facem referire. Nu e vorba de mine și nici de Salan, modificarea aceasta e pentru oamenii care sunt acum în pensie. Fostul senator Iustian (Mircea Iustian n.r.) este în aceeași situație și nu este în regulă. A fost parlamentar, a profesat în domeniul medical, după cum bine se știe. Niște lucruri se impun a fi așezate în ordinea firească. După o viață de muncă nu se poate opta pentru una dintre acestea”, a declarat senatorul Chițac pentru ziarul nostru și și-a argumentat explicația printr-un exemplu cunoscut la nivel național, respectiv cel al senatorului Ecaterina Andronescu despre care spune că își urmează profesia de bază de pe urma căreia este remunerată și are și mandat în desfășurare în Parlamentul României.

Pensiile din sistemul public urmau să nu mai poată fi cumulate, de la 1 ianuarie 2018, cu pensiile de serviciu. Regula a fost stabilită de Guvern prin ordonanță de urgență, ne amintește senatorul Chițac astăzi, însă câteva zile mai târziu a fost eliminată, tot prin OUG, înainte să se aplice în practică.

“În sistemul public, românii pot obține următoarele cinci tipuri de pensie, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Vorbim de pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. În plus, mai sunt și pensiile de serviciu, cele reglementate prin alte acte normative și pe care le pot primi numai cei care au avut anumite funcții în câmpul muncii (senatorii și deputații, militarii etc.). Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2017, mai multe modificări au fost făcute la Legea pensiilor publice. Printre acestea se afla și punctarea ideii că pensiile de serviciu nu se mai puteau cumula, de la 1 ianuarie 2018, cu pensiile din sistemul public”, a completat parlamentarul constănțean

Mai mult, Chițac îi aduce în discuție și pe cei care au pensii mici, deși au lucrat în armată și își continuă activitatea într-un alt domeniu de activitate. Urmare a respectivelor activități cumulează două pensii, cea din armată, dar și pe cea rezultată din contributivitate.

Senatorul Vergil Chițac este contraamiral trecut în rezervă la începutul anul 2016, este parlamentar și ar urma să beneficieze de două pensii speciale.

Conform ultimei declarații de avere, document depus la secretariatul Senatului României la data de 06.06.2017, senatorul Chițac a trecut că a înregistrat venituri de la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” Constanța (ANMB), unde este rector, în sumă de 9.000 de lei, indemnizația de senator este de 2.160 de lei. De asemenea, este profesor asociat la ANMB de unde a obținut 5.500 de lei, iar iar pensia de serviciu se ridică la valoarea de 87.000 lei.

 

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions