Conecteaza-te cu noi

Administratie

Cine se ocupă de modernizarea bulevardului Lăpușneanu: de la afaceri în domeniul armamentului la tunuri financiare cu Primăria Capitalei

Published

on

În scurt timp, bulevardele 1 Decembrie și Alexandru Lăpușneanu, adică de la Gară și până la intrarea în stațiunea Mamaia, vor intra într-un amplu proces de modernizare. Dincolo de dimensiunea urbanistică, marele proiect lansat de Făgădău și pus în aplicare de Chițac are o mare hibă. Aceea că, în urma lucrărilor de modernizare vor dispărea aproximativ 1.300 de locuri de parcare. Afacerea se ridică la peste 90 de milioane de lei, adică aproximativ 20 de milioane de euro, bani care vor veni de Uniunea Europeană. Dar în buzunarele cui vor intra acești bani? Dacă dinspre Primăria lui Chițac transparența a lăsat mult de dorit în această privință (administrația locală nu a publicat nici până la această oră numele celor care se vor ocupa de lucrări), presa constănțeană a dezvăluit cine se va ocupa de proiect. Potrivit http://constanta.info, este vorba de o asociere între firmele HIDRO-SALT-B-92 S.R.L. – TRACE GROUP HOLD PLC (Bulgaria).

Dacă despre firma bulgară nu se știu prea multe detalii, HIDRO-SALT-B-92 S.R.L. este o firmă controversată din București, care a fost implicată în numeroase contracte cu statul și care a fost implicată în numeroase litigii. Firma este deținută de familia Băiculescu, care este apropiată de Sorin Oprescu. Potrivit https://www.confidas.ro, 97% din acțiuni sunt deținute de Georgeta Băiculescu, iar câte 1% au Deugene Băiculescu, Marius George Băiculescu și Alexandru Băiculescu. Firma a avut, în 2019, 167 de angajați a avut o cifră de afaceri de 47.623.647 de lei, cu un profit de 1.456.087 de lei, dar și datorii de 17.617.793 de lei.

Cum a încercat familia Băiculescu să pună mâna pe fabrica de armament de la Mizil

În anii 2000, familia Băiculescu a fost implicată într-un mega-scandal în legătură cu o tentativă de privatizare a fabricii de armament MFA Mizil. Unul din frații Băiculescu, în speță Nicolae, era chiar șef de sindicat la MFA. Această poziție era foarte importantă, în virtutea faptului că societatea de stat intra în privatizare prin programul acțiunii salariale (PAS). Practic, salariații constituiți într-o asociație PAS aveau dreptul legal să cumpere pachetul majoritar de acțiuni de la stat, fără licitație și la un preț preferențial. În acest context, banii au fost avansați de firma Hidro Salt, a fraților Băiculescu. Mai departe, Hidro Salt a pretins NU un drept de creanță asupra Asociației PAS, cum era legal, ci dreptul de proprietate asupra pachetului majoritar de acțiuni, deși societatea nu putea beneficia în mod direct de achiziția directă și la un preț preferențial. Situația de la Mizil este trasă la indigo după aceea petrecută la Fruvimed Medgidia, unde confruntarea pentru acțiuni s-a dat între grupări susținute de servicii și procurori locali. Băiculeștii au eșuat în planul lor legat de acapararea fabricii de armament de la Mizil, lovindu-se de influența directorului Constantin Cazacu și a fostului deputat PSD Mihail Sirețeanu. Aceștia din urmă au fost condamnați penal pentru sifonarea fondurilor MFA, însă acest episod nu a dus la rezolvarea pretențiilor fraților Băiculescu de a pune mâna pe fabrica de armament.

Advertisement

Hidro Salt SRL, abonată la bani publici

Societatea care se va ocupa de modernizarea celui mai important bulevard din Constanța este o societate care are lipici la contractele cu statul Potrivit datelor publice, familia Băiculescu a pus mâna pe aproape 100 de contracte cu statul român și s-a judecată în instanță pentru aproape 50 de contracte. Printre cele mai profitabile afaceri se numără cele încheiate în 2019 cu cei de la Compania Națională de Investiții, pentru Academiei Naționale „Mihai Viteazu“, pentru care Hidro Salt a obținut peste 20 de milioane de lei. O altă afacere a fost făcută în 2018 cu autoritatea județeană din Brăila, de la care a obținut peste 20 de milioane de lei pentru lucrări de întreținere pe timp de vară a drumurilor județene. Numeroase contracte au fost încheiate și cu forul județean din Buzău și a căror valoare totală se ridică la zeci de milioane de lei. Nu sunt de neglijat nici contractele cu Jandarmeria Română pentru reabilitarea unei unități militare din Băneasa, dar și cu Institutul de Boli Infecțioase, unde au fost încheiate contracte în valoare de peste 20 de milioane de lei.

Sute de milioane, supte de Primăria Capitalei în mandatul lui Oprescu

Cel mai important contract obținut de familia Băiculescu Salt a fost în mandatul lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei. Concret, firma Hidro Salt a încheiat un contrat de 289.409.470 de lei pentru diverse lucrări de infrastructură. Alte sume impresionante au fost obținute de Hidro Salt de la Primăria Focșani, în 2020, peste 56 de milioane de lei, pentru lucrări de resistematizare a infrastructurii rutiere, și de la Primăria Sectorului 2, în 2015, pentru 100 de milioane de lei.

Specializată în țepe!

Advertisement

Deși a obținut numeroase contracte grase din afacerile cu statul, societatea deținută de familia Băiculescu este specializată și în țepe. Presa din mai multe orașe din România au relatat situații în care societatea care se va ocupa de modernizarea bulevardelor din Constanța nu s-a ținut de contract. Cancan a relatat în 2009 că Hidro Salt B 92 SRL și-a bătut joc de lucrările de reabilitare termica a unui bloc din Capitalaă, pentru care firma trebuia să primească peste 800.000 de lei. Banii nu au mai ajuns în conturile societății, fiindcă primarul Sectorului 2 de la acea vreme a dispus încetarea plăților către Hidro Salt și refacerea lucrărilor pe banii firmei.

O altă țeapă dată de Hidro Salt a fost relatată de jurnaliștii din Brăila. Jurnalbr.ro nota în 2019 că Hidro Salt B 92 este o altă societate care consideră că poate să-și bată joc de brăileni. Firma a câștigat licitația pentru asfaltarea a aproximativ 10 km de drum, în cartierul Lacu Dulce, și avea ordin de începere a lucrărilor pe data de 29 octombrie 2018 însă firma bucureșteană nu începuse lucrările nici după cinci luni.

Într-un alt caz, ziaruldevrancea.ro nota că Hidro Salt B 92 SRL din București a umflat prețul la o lucrare din Focșani. Concret, în 2012, Hidro Salt B 92 a obținut contractul pentru reabilitarea Școlii „Ștefan cel Mare“, finanțat din fonduri europene, după ce au ofertat 4.960.039,45 lei plus TVA, un preț cu 50% mai mic decât valoarea estimată de 11.250.916 lei la care s-a adăugat TVA. Un an mai târziu, constructorul a solicitat încă 2 milioane de lei, invocând lucrări neprevăzute în documentația tehnică. „Consiliul Local Focșani a acceptat să deconteze un sfert din sumă, în jur de 550.000 de lei. Pentru diferență, Hidro Salt B 92 s-a adresat instanței și a câștigat după ce a prezentat ca dovadă situații de lucrări și note de recepție acceptate la plată de funcționarii Primăriei. Astfel, de la 4,9 milioane de lei cât a cerut în oferta cu care a câștigat contractul, constructorul a obținut, într-un, final în jur de 7 milioane de lei, probabil prețul corect al lucrării.“, mai arată sursa citată.

Hidro Salt B 92 SRL a țepuit inclusiv Primăria Constanța

Printre contractele neonorate de firma bucureșteană se numără și cel încheiat cu Primăria Constanța pentru lucrări la Liceul Nicolae Rotaru. Inițial, Primăria Constanţa a atribuit contractul „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului cu program sportiv Nicolae Rotaru” firmei Hidro Salt B 92 SRL, un contract în valoare de 4.970.276,87 lei, fără TVA. Astfel, ar fi trebuit să fie reabilitată şi cantina si refinisat căminul unităţii de învăţământ. Însă, lucrările au fost abandonate, pentru că firma care a câștigat licitaţia a dispărut. Într-un final, contractul a fost anulat.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions