Connect with us

Politica

Cine va conduce județul, Dragomir sau Țuțuianu? Unul a fost desemnat în urmă cu luni de zile, altul de-abia aseară!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ne aflăm în fața validării unui nou Consiliu Județean, lucru care se va întâmpla cel mai probabil în jurul datei de 20 iunie, potrivit declarației purtătorului de cuvînt al PSD Constanța, Mircea Dobre. Deocamdată partidele care au obținut voturile constănțenilor fac înțelegeri și poartă negocieri, cu scopul de a-și impune candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Deși pare o treabă relativ simplă, lucrurile nu stau deloc așa. Singurul lucru care se știe cu certitudine este că PSD va fi, cu siguranță, împreună cu ALDE, deoarece Dragnea a făcut mai demult înțelegere cu Tăriceanu în acest sens. În rest, sunt discuții, sunt înțelegeri, sunt condiționări, iar unde vor duce toate aceste lucruri rămâne de văzut. După cum se știe, exista de mai multă vreme o așa zisă înțelegere între principalele forțe politice ale județului, care spunea că PSD va câștiga Primăria Constanța, iar PNL va obține astfel președinția Consiliului Județean. Multă lume nu dădea nici o importanță acestor zvonuri, dar se pare că ele au avut un substrat cât se poate de real. Votanții nu au fost siguri până în ultima clipă cine va fi primarul municipiului. Unii erau siguri că va fi Făgădău, alții puneau pariuri mari că mandatul va fi obținut de Vergil Chițac. Într-un final, a fost evident pentru toată lumea că PSD a câștigat și că Făgădău va fi primarul municipiului Constanța. Conform zvonurilor prealabile, dacă PSD a obținut Primăria, PNL va câștiga funcția de președinte al Consiliului Județean. Însă, după cum stau lucrurile, încă nu putem face o astfel de afirmație. Putem doar să-i prezentăm pe candidați și să vedem, scriptic, care dintre ei pare a avea mai multe șanse. Dacă va depinde de șansă o numire în această poziție cheie a județului…

Ce-a făcut, de-a lungul timpului, Dragomir?

gheorghe dragomirNu știu dacă vă doriți niște date biografice despre Gheorghe Dragomir, însă mie mi se par foarte utile în acest moment. Capricorn sadea (este născut în data de 12 ianuarie 1963), nu se dă bătut niciodată și chiar dacă pierde o bătălie, acest lucru nu înseamnă că a pierdut și lupta. El va continua să muncească pentru ceea ce și-a propus. Este născut în comuna Istria și chiar dacă a terminat facultatea la Iași – a finalizat cursurile Facultății de Științe Economice – a revenit la malul mării. Până în anul 1995 a fost director economic la Complex Histria, după care a devenit inspector de specialitate în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice. A urcat, rând pe rând, în mai multe poziții de conducere, până în anul 2000, când a devenit director general.  Din anul 2004 și până în prezent, a fost deputat de Constanța. Este căsătorit și are un băiat și o fată. Este membru al Partidului Național Liberal din luna martie a anului 1990, a fost vicepreședinte al partidului, iar din anul 2005 este președinte al Biroului Politic Județean PNL Constanța. Potrivit declarației sale de avere, Dragomir nu este nicidecum un personaj sărac. Dimpotrivă! El locuiește la Ovidiu, într-o casă de 347,93 mp, adică o vilă impresionantă, pe care o deține împreună cu soția sa. Are bijuterii din aur și argint în valoare de 8.900 de euro, dividende de la Histria Comimpex (societate care a fost înființată în anul 1997. Conform datelor oferite de Registrul Comerțului, firma are ca domeniu de activitate principal Cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, cod CAEN 0111.) și venituri din alte surse de peste 100.000 de euro. În ceea ce privește veniturile obținute din salariu, deputatul a câștigat 59.948 de lei pe an, iar soția sa a avut câștiguri ceva mai mici, dar care se apropie de cele ale soțului ei: 52.246 lei. După cum vedeți, financiar se descurcă bine. Politic, nu am putea spune că nu s-a descurcat dacă îi numărăm mandatele de deputat, respectiv trei. Rămâne să vedem dacă va obține voturile majorității și va deveni președinte al Consiliului Județean.

Horia Țuțuianu a aflat de-abia aseară că este candidatul PSD

tutuianu1Ieri după amiază, la sediul PSD Constanța a avut loc o ședință în urma căreia liderii partidului și-au desemnat candidatul pentru funcția de președinte al CJ. Deşi social-democrații vehiculau inițial numele lui Cristinel Dragomir pentru această poziție, cu atât mai mult cu cât el a ocupa funcția de vicepreședinte al CJ, PSD a decis să desemneze o altă persoană pentru şefia CJC, respectiv pe Horia Marius Ţuţuianu. Deși numele său nu este foarte cunoscut printre locuitorii județului Constanța, activitatea sa a fost destul de intensă. El a fost în mandatul trecut consilier județean, așadar nu este strain de preocupările unui lider în CJ.  Țuțuianu este licenţiat în Drept la Facultatea de Drept din cadrul Univesităţii Bucureşti şi a ocupat mai multe funcţii de conducere în domeniul turismului. Deși este foarte tânăr, încă din anul 2006, și-a achiziționat două terenuri intravilane în Palazu Mare. Împreună cu soția sa, el deține două apartamente și o casă în Constanța. Țuțuianu nu are bijuterii, nici conturi bancare și nici credite. El este director general al societății Euxin SA, de unde primește lunar 110.000 lei. Dar veniturile sale includ și indemnizația de consilier județean, în valoare de 8.404 lei, cea de președinte al CA-ului la societatea Neptun-Olimp, de unde primește 20.640 lei, membru supleant în CA-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și ADI ITI Delta Dunării. Horia Țuțuianu este căsătorit și are doi copii. El este fiul lui Petre Țuțuianu, un profesionist în turism, iar mai apoi reprezentant al SIF Transilvania la Constanța. Așa se explică pasiunea lui Horia Țuțuianu pentru activitatea turistică. Este de menționat faptul că el și-a început activitatea profesională ca șef de recepție la un complex hotelier, apoi a lucrat mai multă vreme la Bicomtur SRL, firmă care se ocupă de cazare hotelieră, la Neptun Olimp și  apoi la Euxin SA. Deci putem vorbi despre o persoană serioasă și împlinită, poate cu prea multe responsabilități pe cap, dar … vom vedea cine va conduce Consiliul Județean Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Cum votează un fost candidat la Președinția României

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Un fost candidat la președinția României face, în ultima zi de campanie, o radiografie a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, precum și a candidaților care au intrat în această competiție.

Teodor Paleologu, fost candidat la președinția României din partea Partidului Mișcarea Populară, a scris pe contul său de Facebook că alege să voteze Eugen Tomac la Camera Deputaților și Florin Cîțu la Senat, dar că are și variantă “paluzibilă” pentru varianta Cristian Diaconescu la Senat și Ludovic Orban sau Claudiu Năsui la Camera Deputaților.

Ce spune Paleologu despre PMP, despre candidații PNL, USR și de ce l-ar alege pa Dan Barna la Sibiu și nu pe vicepremierul Raluca Turcan, citiți în mesajul pe care vi-l redăm integral:

“La PNL și PMP mă deranjează nemernicia dovedită în timp a multor membri și candidați, iar la USR talmeș-balemșul doctrinar din care răzbate un anticlericalism rabiat și preferința pentru impozitarea progresivă. Cu toate acestea, consider că, în absență de ceva mai bun, aceste partide pot fi votate de la caz la caz. Vă dau cîteva exemple.
În diaspora cel mai bun candidat este în mod categoric Cătălin Avramescu (PMP), un strălucit profesor și intelectual, un om cu bogată experiență politică, diplomatică și administrativă.
În București lucrurile sînt ceva mai complicate. Eu voi vota Tomac (PMP) la Cameră și Cîțu (PNL) la Senat, dar opțiuni plauzibile sînt și Cristian Diaconescu (PMP) la Senat și Orban (PNL) sau Năsui (USR) la Cameră. Este de neînțeles cum USR are o listă atît de slabă și neserioasă pentru Senat: nu cunosc absolut pe nimeni pînă la poziția 6, unde apare o doamnă onestă, dar prea de stînga pentru gustul meu.
La București mai este un candidat care-mi place: independentul Valeriu Nicolae. Dar nu îmi place atît de mult încît să-l și votez. Votezi un candidat fără șanse atunci cînd crezi cu tărie în el și în ideile pe care le susține. Este ca o profesiune de credință. Dar îl respect pentru curajul de a candida și am convingerea că nu este un lucru inutil.
Oricît vi s-ar părea de curios, între Raluca Turcan și Dan Barna la Sibiu, eu l-aș vota pe acesta din urmă. Doar la președinție sper să nu mai candideze, pentru că irosește voturi care ar putea sprijini o reală schimbare în bine.
V-am dat doar cîteva exemple. Dacă vreți, îmi puteți trimite întrebări despre candidați, la care voi încerca să răspund în live-ul de la ora 21:30.”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu, candidatul PRO România pentru Senat: „Redeschiderea școlilor trebuie să fie o prioritate națională“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Răzvan Filipescu, candidatul PRO România pentru Senatul României, spune că redeschiderea școlilor trebuie să fie o prioritate națională, iar copiii readuși în unitățile de învățământ. El spune că, potrivit studiilor, lipsa fizică a copiilor din școli le afectează dezvoltarea cognitivă.

„Nu trebuie să se stingă energia copiilor în fața unei tablete, ci trebuie să facem ca școlile să redevină acele centre și zone de socializare. Tocmai de aceea credem că este oportună redeschiderea școlilor, dar în condiții de siguranță cu testarea periodică și gratuită. Redeschiderea școlilor trebuie să fie o prioritate națională. Școala îi învață pe copii nu numai carte, ci și cum să socializeze, să se integreze în comunitate și să interacționeze unii cu alții.“, a spus candidatul PRO România.

Răzvan Filipescu spune că predarea online este oarecum și discriminatorie, în condițiile în care mulți copii nu au acces la tablete și internet.

„Sistemul de predare online începe să devină o problemă nu numai pentru dezvoltarea copiilor noștri, dar și pentru părinți, care întâmpină greutăți cu alocare timpului necesar monitorizării copiilor. Sunt copii care au trac în fața camerelor de luat vederi; copiii nu beneficiază de aceeași atenție din partea profesorilor, nu pot fi monitorizați la fel de eficient. Spre exemplu, copiii din clasa I, care au nevoie de atenție sporită, mai ales la partea de caligrafiere, nu pot fi monitorizați în sistem online. Tocmai de aceea, noi cei de la PRO România milităm pentru redeschiderea școlilor în codiții de siguranță. Considerăm că este absolut necesar testarea gratuită a tuturor profesorilor. De asemenea, considerăm că este absolut necesar redeschiderea cabinetelor medicale din școli. La fel de important este extinderea programului Masă Caldă pentru elevi, pentru că inclusiv în județul Constanța avem localități unde abandonul școlar este foarte mare, despre care nimeni nu vorbește, cu rată de promovabilitate zero, cum a fost și anul acesta. Repet, redeschiderea școlilor trebuie să fie o prioritate națională“, a declarat Răzvan Filipescu.

Candidatul PRO România pentru Senat este în prezent consilier județean și a absolvit Universitatea Ovidius Constanța, Facultatea de Științe Economice, secția Tranzacții Internaționale, o facultate la care s-a întors să și predea. În același timp este și fermier, un om care a investit și muncește în județul Constanța.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Elena Băsescu: „Constanța va vota PMP, partidul stabilităţii şi al valorilor tradiţionale de centru-dreapta“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Elena Băsescu, candidat PMP pentru Camera Deputaților, a acordat un interviu pentru Ordinea.ro în care a vorbit despre sloganul PMP „educaţie, credinţă, sănătate” și despre proiectele sale pentru zona socială. Elena Băsescu spune că PMP are cea mai bună echipă, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Constanţa și cel mai bun program de guvernare coerent, cu peste 200 de măsuri concrete, care pot schimba România în bine odată ce vor fi puse în aplicare. În plus, spune Elena Băsescu, PMP este un partid statornic construit pe valori reale pe care nu le-am abandonat: patriotismul, apărarea şi protejarea familiei, respectul faţă de statul de drept, dezvoltare prin investiţii, echilibru.

Reporter (Rep.): Doamna Băsescu, suntem pe ultima sută de metri a campaniei pentru alegerile parlamentare. De ce ar trebui să voteze constănţenii Partidul Mişcarea Populară?

Elena Băsescu (E.B.): Avem cea mai bună echipă, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Constanţa. Avem un program de guvernare coerent, cu peste 200 de măsuri concrete care pot schimba România în bine odată ce vor fi puse în aplicare. În plus, PMP este un partid statornic construit pe valori reale pe care nu le-am abandonat: patriotismul, apărarea şi protejarea familiei, respectul faţă de statul de drept, dezvoltare prin investiţii, echilibru. PMP este singurul partid care n-a făcut compromisuri politice şi care s-a luptat constant cu PSD. În plus, PMP Constanţa îşi doreşte să-i reprezinte în Parlament pe toţi locuitorii judeţului: şi pe cei din municipiu, şi pe cei din staţiunile turistice care au nevoie de infrastructură şi promovare, dar, foarte important, şi pe cei din restul judeţului Constanţa care au fost uitaţi şi de autorităţile centrale, şi de autorităţile locale.

Rep.: Ne aflăm în plină bătălie a sondajelor. Pe ce scor mizați la aceste alegeri?

E.B.: Am văzut pasiunea cu care unii încearcă să lovească în PMP prin sondaje măsluite. Noi avem un electorat consolidat, PMP a fost validat electoral la toate alegerile la care a participat din 2014 încoace. Spre exemplu, în judeţul Constanţa, mizăm pe un scor cu două cifre. Aşa cum am mai spus, PMP va avea şi deputat, şi senator.

Rep.: Cât de sudată a fost echipa pe care aţi făcut-o cu Claudiu Palaz?

E.B.: Îl ştiam din vechiul PDL pe Claudiu Palaz: un om serios, muncitor, un patriot adevărat care a luptat pentru judeţul Constanţa. Va fi un noroc adevărat pentru constănţeni să-l aibă ca senator şi sunt convinsă că tocmai de aceea PMP va şi obţine un scor foarte bun pe 6 decembrie. Deşi n-a fost o campanie simplă, din cauza pandemiei, am reuşit împreună să batem tot judeţul la pas. Suntem o echipă unită şi determinată să ajute judeţul Constanţa să-şi atingă potenţialul: primul loc în România din perspectiva calităţii vieţii şi a dezvoltării economice după Capitală. Echipa Palaz – Băsescu va lupta în Parlament pentru banii necesari în vederea finanţării investiţiilor de care are atât de mare nevoie judeţul Constanţa.

Rep. Cum vi s-au părut constănţenii?

E.B.: Oameni primitori, muncitori şi care ştiu foarte bine ce se întâmplă în ţară şi ce trebuie făcut. Acest creuzet etnic, cultural, religios care este judeţul Constanţa poate fi un exemplu pentru toată ţara în ceea ce priveşte conlucrarea pentru atingerea binelui comun.

Rep.: Ce fel de guvernare ar trebui să avem după 6 decembrie?

E.B.: Este prematur să ne pronunţăm asupra acestui lucru – trebuie să vedem întâi voinţa românilor exprimată prin vot. Personal, cred că România poate trece prin criza economică adusă de pandemie doar cu un Guvern de centru – dreapta care să se concentreze pe investiţii pentru a reporni economia. Or, având în vedere programul de guvernare pe care l-am propus, experienţa unor oameni din fostul PDL şi faptul că partidul poate fi o ancoră de stabilitate într-o viitoare coaliţie destul de complicată, consider că PMP nu trebuie să lipsească din viitoarea formulă guvernamentală.

Rep.: Ce se întâmplă cu proiectele dumneavoastră pe zona socială?

E.B.: Colegii din PMP le-au preluat în programul de guvernare al partidului şi au devenit astfel, în mod oficial, proiecte pe care le vom susţine în viitorul Parlament. Nu am pretenţia că voi rezolva marile probleme de infrastructură ale României, dar sunt convinsă că voi putea măcar să ajut familiile monoparentale şi, odată pus în aplicare pachetul legislativ, vom încuraja natalitatea, echilibrând astfel piaramida vârstelor.

Rep.: Sloganul PMP este „educaţie, credinţă, sănătate”. Cum se traduc aceste trei cuvinte în acţiunile partidului?

E.B.: PMP a analizat care sunt principalele probleme cu care se confruntă România şi a distilat o serie de acţiuni concrete care, odată aplicate, vor schimba ţara în bine. Educaţia înseamnă să ne gândim la copii şi la viitorul ţării: 6% din PIB pentru Învăţământ şi 1% pentru Cercetare, toate şcolile cu internet, niciun copil lăsat pe din afară, dezvoltarea învăţământului profesional, construirea a 1.000 de creşe şi grădiniţe. Credinţa descrie PMP ca un partid al stabilităţii şi al respectului faţă de valorile tradiţionale. Asta înseamnă dorinţa noastră de a exista o relaţie de conlucrare între statul laic şi Biserică, respingerea neomarxismului de tip progresist care vrea să anuleze diferenţele dintre oameni şi să ne impună o cultură standardizată. Uniunea Europeană s-a construit pe baza dictonului „unitate în diversitate”. Or, PMP crede că valorile românismului trebuie păstrate. Partea de Sănătate se referă, în mod evident, la nevoia absolută de a îmbunătăţi sistemul sanitar: dublarea alocărilor bugetare, construirea celor 8 spitale regionale, servicii medicale de mai bună calitate pentru oameni. S-au pierdut opt ani din momentul în care Guvernul Boc a vrut să promoveze Legea Sănătăţii, elaborată în urma unei analize de lungă durată a unei comisii formate sub auspiciile Administraţiei Prezidenţiale. USL (PSD – PNL) s-a opus atunci acestui proiect şi am ajuns astfel la tragedii inimaginabile precum Colectiv sau Piatra Neamţ. Dacă acea lege devenea realitate, nu mai aveam cazuri precum cele de la Spitalul de Boli Infecţioase din Reşiţa.

Rep.: Un ultim mesaj pentru constănţeni?

E.B.: Le mulţumesc pentru primirea caldă pe care mi-au făcut-o şi îi asigur că echipa Palaz – Băsescu se va lupta în Parlament pentru a duce Constanţa pe primul loc. Ca să putem să facem asta, trebuie ca oamenii să meargă la vot şi să pună ştampila pe PMP: cea mai bună echipă, cel mai bun program politic, cele mai bune intenţii. Sunt convinsă că, pe 6 decembrie, Constanţa votează PMP, partidul stabilităţii şi al valorilor tradiţionale.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro

– CUI mandatar financiar coordonator: 11200012

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: