Connect with us

Societate

Clădirea Cazinoului din Constanța se prăbușește peste contestațiile depuse la licitația pentru restaurare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Cazinoul se prăbușește de la o zi la alta, iar contestațiile lovesc dur peste ceea ce a mai rămas din clădirea simbol a României, Cazinoul din Constanța. După mai bine de 40 de ani de la ultima reparație executată la clădirea Cazinoului situat pe faleza din municipiul Constanța, chiar în bătaia valurilor, și după 11 ani de când a fost abandonat și lăsat în paragină, dar și după trei licitații organizate pentru restaurare – toate anulate, își mai pierde o speranță. A patra licitație organizată în vederea restaurării și reabilitării clădirii realizată în stil Art Nuveau, nu are nicio șansă să fie redată prea curând circuitului public. Un consorțiu, care a pierdut a patra licitație, a depus contestație exact în ultima azi când mai avea dreptul să o facă.

Vineri, 13 septembrie, în ultima zi pentru depunerea contestațiilor, un consorțiu, având ca lider de asociere SC Eldiclau SRL, a contestat a patra licitație, câștigată în luna iulie de o asociere de firme condusă de Aedificia Carpaţi SA.

Vestea a venit ca un șoc pentru autoritățile din Constanța care își puseseră speranță că iarna aceasta Cazinoul nu va mai trece prin chinul prăbușirii sigure de la o zi la alta. De altfel, primarul Decebal Făgădău a susținut că era deja pregătit să participe, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții și cu cei ai constructorului, la semnarea ordinului de începere a lucrărilor de restaurare.

„Din ce știu, consorțiul care a depus contestația are prețul mai mare decât consorțiul câștigător. Iar consorțiul câștigător are o experiență mai mare decât consorțiul care a făcut această contestație”, spune primarul Decebal Făgădău citat de jurnaliștii de la evz.ro.

De altfel, potrivit aceleiași surse, edilul își dorește ca soluționarea contestației să fie rapidă.

“De îndată ce va  primi și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) această solicitare, colegii mei de la Compania Națională de Investiții au pregătit deja întreaga documentație. Cu alte cuvinte, astăzi, luni, ei au deja toată documentația pregătită pentru a o trimite la CNSC, iar acolo vedem ce vor face cei din comisia care va judeca contestația”, mai spune primarul Constanței, conform evz.ro.

Amintim că durata estimativă pentru realizarea proiectului era de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție).

“Lucrările la unul dintre cele mai importante obiective turistice din România vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Compania Naţională de Investiţii, iar valoarea totală estimată a investiţiei este de peste 111.500.000 de lei, anunța ministrul dezvoltării, Daniel Suciu, în dat de 8 mai, după aprobarea sumei în ședința Executivului.

Citiți și:

O asociere de patru firme va reabilita Cazinoul din Constanța

 

Comments

comments

Societate

Prețurile locuințelor încep să scadă, pe fondul pandemiei. Cât costă metrul pătrat în Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În contextul situației create de răspândirea COVID-19, în luna mai a.c. a fost sesizată, la nivel național, doar o scădere moderată, de 1,4%, a prețurilor solicitate pe segmentul apartamentelor, după un recul de 1,7% consemnat în luna aprilie, scriu jurnaliștii de la profit.ro. Prețul mediu solicitat pentru o asemenea unitate locativă, indiferent de anul de construcție, a ajuns, astfel, la 1.348 de euro pe metru pătrat util, față de 1.367 de euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare, mai notează sursa citată.

Spre deosebire de aprilie, când tendința descendentă a prețurilor s-a făcut simțită doar în Constanța, de data aceasta însă patru dintre cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat scăderi – iar orașul de la malul mării nu s-a numărat printre acestea. De remarcat este că ieftiniri au fost înregistrate atât pe piața rezidențială nouă, cât și pe cea veche.

Mai exact, la Constanța, comparativ cu luna aprilie, când s-au diminuat cu 1,4%, apartamentele disponibile spre vânzare în orașul de la malul mării s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună de primăvară, de la 1.229 la 1.237 de euro pe metru pătrat util. Pe cele două segmente de piață analizate au fost consemnate evoluții diferite: apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,4% (de la 1.235 la 1.230 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat, dimpotrivă, un avans de 2,5%, ajungând să coste 1.250 de euro pe metru pătrat, față de 1.220 de euro pe metru pătrat.

Despre cât costă metrul pătrat în București, Iași ori Timișoară, citiți într-o analiză profit.ro .

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(FOTO) Angajaţii Polaris M Holding au igienizat zona Inel 1 din Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 2 iunie, compania de salubrizare Polaris M Holding Constanţa a efectuat o acţiune de ingienizare în zona Inel 1.

Încă de la primele ore ale dimineţii, angajaţii Polaris au demarat o amplă actiune de salubrizare pe strada Cozia, în urma căreia au fost dezafectate mai multe adăposturi improvizate abuziv pe domeniul public.

In urma igienizării acestei zone, s-au colectat deşeuri voluminoase, respectiv: saltele, covoare, anvelope etc., precum şi deşeuri menajere. S-au strâns zeci de saci cu deşeuri, care au fost transportaţi cu autogunoiere la rampa ecologică.

Acestei acţiuni i s-a alăturat şi Direcţia Generală Poliţia Locală din cadrul Primăriei municipiului Constanţa.”, precizează Biroul de presă al Polaris M Holding Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Încă o primărie din judeţul Constanţa va acorda burse şcolare elevilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puţină vreme, Asociația Elevilor din Constanța a anunțat o nouă victorie în ceea ce privește acordarea burselor în localitățile din județ. Comuna Topalu va acorda burse școlare elevilor.

În luna noiembrie a anului trecut, reprezentanții elevilor au acționat în instanță 12 unități administrativ-teritoriale din județul Constanța, pentru nerespectarea obligativității acordării burselor de merit, de performanță, de studiu și ajutor social elevilor (conform art.105 al Legii educației naționale nr.1/2011.)

În urma deciziei instanței din luna februarie prin care era recunoscut dreptul elevilor de a beneficia de burse, așa cum prevede art. 82 din Legea educației naționale nr.1/2011, Consiliul Local Topalu a fost obligat să emită o hotărâre prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor elevilor.

Ulterior, autoritatea locală a adoptat hotărârea prin care se stabilea numărul și cuantumul burselor, făcând posibilă astfel acordarea de burse pentru elevii din comuna Topalu.

“Din păcate dreptul elevilor de a beneficia de burse nu a fost luat în considerare în întregime, deoarece banii proveniți din bursele elevilor nu vor fi acordați și pentru semestrul I al anului școlar în curs.”, precizează Biroul de presă al AEC.

Asociaţia Elevilor solicită autorităților din comuna Topalu să acorde retroactiv bursele elevilor, astfel încât educația să nu  fie tratată cu jumătăți de măsură, iar elevilor să le fie facilitat accesul la educație.

“Ne bucurăm de această victorie și de faptul că munca noastră a dat roade, dar nu putem nega faptul că nu e un motiv de bucurie că s-a ajuns până în acest punct. Vorbim de prevederi din legea educației care nu au fost respectate, iar inspectoratele și ministerul au ales să închidă ochii complet la faptul că zeci de mii de elevii nu beneficiază de burse școlare.  În final, luptând cu legea în mână, am arătat că elevii pot schimba cu adevărat fața sistemului de educație. Corupția din administrația locală și din școli afectează în mod direct calitatea educației, iar AEC nu va tolera sub nici o formă încălcarea legii.”, a declarat Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: