Connect with us

Politica

Coaliția face rocada guvernamentală la sfârșitul săptămânii: Ciucă își depune demisia cu o singură condiție – surse

Published

on

Coaliţia de guvernare este pregătită să demareze rotaţia premierilor, prin depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă, la sfârşitul acestei săptămâni, dacă între timp se soluţionează greva din educaţie, au precizat surse politice.

În cazul în care greva din educaţie se încheie, premierul îşi da depune mandatul, ceea ce va echivala cu demisia întregului Guvern, urmând să se declanşeze procedurile pentru numirea unui noi Executiv şi preluarea funcţiei de premier de către liderul PSD Marcel Ciolacu.

Coaliţia ia în calcul ca întreg procesul, de la consultările la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, la anunţarea premierului desemnat şi depunerea în Parlament a componenţei noului Guvern şi a programului de guvernare să de desfăşoare într-un calendar accelerat.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă afirma săptămâna trecută că discuţiile privind rotativa guvernamentală vor fi amânate până când va exista un acord cu liderii sindicali din învăţământ pentru a rezolva problemele şi pentru a asigura continuitatea procesului educaţional în şcoli.Premierul a ieşit pe 26 aprilie, la Palatul Victoria, împreună cu ceilalţi lideri ai coaliţiei, Marcel Cioalcu şi Kelemen Hunor şi a anunţat că a convenit cu partenerii de coaliţie ca până la soluţionarea problemelor să nu îşi depună mandatul şi să îşi asume în continuare responsabilitatea de premier.

Advertisement

„Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condiţii în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. Ţinând cont de faptul că, aşa cum până acum, împreună cu dvs am găsit soluţii, aşa cum până acum nu am dat înapoi în faţa responsabilităţii, după discuţiile pe care le-am avut la nivelul coaliţiei am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ, am decis să menţinem acest dialog astefel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât pe baza înţelegerii şi raţiunii împreună cu dumnealor să găsim soluţii. (…) În acest moment, făcând apel la raţiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibrăm întreg sistemul şi întreg bugetul de stat. (…) Am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme şi să îmi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier şi în felul acesta să fie create toate condiţiile ca într-o perioadă cât mai scurtă să putem pune în continuare în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliţiei”, a anunţat Nicolae Ciucă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement