Connect with us

Politica

Comisia Europeană creează un forum de experți, cu scopul de a depăși obstacolele transfrontaliere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

În vederea valorificării întregului potențial economic al regiunilor frontaliere ale UE, unde locuiesc 150 de milioane de cetățeni, Comisia Europeană a lansat miercuri inițiativa denumită ‘Punctul de Contact Frontalier’, cu obiectivul de a susține regiunile în vederea înlăturării obstacolelor din calea investiților și creării de locuri de muncă, a anunțat executivul comunitar într-un comunicat transmis Agerpres.ro.

Pentru întreprinderi, lucrători și studenți, navigarea între diferitele sisteme administrative și juridice rămâne un proces complex și costisitor. În conformitate cu apelul președintelui Juncker la asigurarea corectitudinii pe piața noastră unică în discursul sau din 2017 privind starea Uniunii, Punctul de Contact Frontalier va ajuta regiunile frontaliere sa coopereze mai bine prin intermediul unui set de acțiuni concrete.

Acesta va contribui la îmbunătățirea accesului la locuri de muncă, la servicii precum asistența medicală și sisteme de transport public și la facilitarea desfășurării de activități economice peste graniță.

Această propunere face parte dintr-o Comunicare mai amplă privind ‘Stimularea creșterii economice și a coeziunii în regiunile frontaliere ale UE’, cu un set de noi acțiuni și o lista de inițiative în curs, pentru a ajuta regiunile frontaliere din UE sa se dezvolte mai repede și să colaboreze mai bine.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat: ‘Peste un sfert din bogăția Europei este produsă în regiunile de frontieră, însă potențialul economic al acestora rămâne în continuare neexploatat în întregime. Aceste regiuni reprezintă o mină de aur în ceea ce privește oportunitățile care așteaptă sa fie explorate. Comisia va oferi sprijin adaptat pentru aceste regiuni, în beneficiul direct al locuitorilor acestora.’

Punctul de Contact Frontalier va fi alcătuit din experți ai Comisiei în chestiuni transfrontaliere, care vor oferi consiliere autorităților naționale și regionale, colectând și făcând schimb de bune practici prin crearea unei noi rețele online la nivelul UE.

În prezent, două milioane de lucrători și studenți fac deja naveta peste graniță zilnic sau săptămânal. Pentru a ajuta cetățenii sa își găsească un loc de muncă peste graniță, Punctul de Contact Frontalier va sprijini regiunile care doresc să își aprofundeze cooperarea. Regiunile respective pot primi recomandări cu privire la recunoașterea reciprocă a calificărilor, programele comune de studii sau serviciile de pregătire pentru antreprenori.

Punctul de Contact Frontalier va centraliza informațiile privind bunele practici în domeniul serviciilor de ocupare a forței de muncă transfrontaliere, cum ar fi rețeaua comună creată de regiunea Galicia din Spania și regiunea de nord a Portugaliei și sprijinul acordat de portalul UE privind mobilitatea locurilor de muncă EURES.

Astfel, Punctul de Contact Frontalier poate contribui la înființarea viitoarei Autorități Europene în domeniul Muncii, anunțată de Jean-Claude Juncker în discursul privind starea Uniunii din 2017, pentru a consolida cooperarea dintre autoritățile de pe piața de muncă la toate nivelurile și pentru a gestiona mai bine situațiile transfrontaliere.

Pentru ca regiunile de frontieră sa devină mai atractive și mai favorabile incluziunii în ceea ce privește serviciile publice, Punctul de Contact Frontalier va determina situația actuală a serviciilor de asistență medicala transfrontaliere, cum ar fi zonele de asistență medicală transfrontaliere la frontiera franco-belgiană, și va examina legăturile feroviare care lipsesc de-a lungul frontierelor interne, în vederea eficientizării serviciilor de transport publice transfrontaliere.

De asemenea, Punctul de Contact Frontalier va stimula dialogul privind aspectele transfrontaliere prin intermediul rețelei online.

La cerere, experții din cadrul Punctului de Contact Frontalier vor oferi sprijin pentru o mai bună aliniere a normelor aferente înființării de întreprinderi, vor face schimb de bune practici din alte regiuni de frontieră și vor promova o utilizare mai frecventă a procedurilor online.

În plus față de crearea unui Punct de Contact Frontalier, Comisia va selecta până la 20 de proiecte care prezintă soluții inovatoare pentru a aborda obstacolele transfrontaliere. O cerere de proiecte va fi lansată înainte de sfârșitul anului 2017.

Punctul de Contact Frontalier va fi operațional începând cu ianuarie 2018.

În cadrul procesului de reflecție în curs privind viitorul finanțelor UE, bunele practici colectate prin intermediul Punctului de Contact Frontalier vor contribui la discuțiile privind următoarea generație de programe de cooperare transfrontalieră (‘interreg’), astfel încât acestea sa abordeze mai bine obstacolele juridice și administrative și să contribuie la dezvoltarea de servicii publice transfrontaliere eficiente.

Comments

comments

Politica

Adrian Stoian, noul președinte al PMP Mangalia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a demisiei lui Petru-Mihai Crăciun din funcția de președinte al PMP Mangalia, Adrian-Ionel Stoian a fost numit președinte interimar al acestei organizații. PMP face precizarea că până acum Adrian Stoian a ocupat funcția de vicepreședinte al PMP Mangalia și are o vastă implicare în desfășurarea campaniilor electorale, „fapt pentru care avem convingerea că din noua funcție de președinte al PMP Mangalia va motiva, atât organizația, cât și electoratul să promoveze proiectele propuse de candidații PMP la alegerile parlamentare.“

„Cea mai bună urare pe care o pot face domnului Adi Stoian odată cu numirea în funcția de președinte interimar al PMP Mangalia nu poate fi „bun venit“, el fiind deja în organizație, ci este: „mișcăm Mangalia“. Mult succes, Adi Stoian!”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz, președintele PMP Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Val de demisii din PSD Constanța. Viceprimarul Babu și directorul CT Bus Bogdan Niță au plecat din partid

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă valul de demisii din PSD Constanța. După plecarea lui Făgădău, alți doi membri importanți vor pleca. Este vorba de viceprimarul Dumitru Babu, directorul CT Bus Constanța, Bogdan Niță, dar și fostul consilier local Valentin Gabriel Pârvulescu.

„E doar decizie pur personală. Nu e ca un afront sau viscerală. Nu plec pentru a mă înscrie în alt partid.“, a declarat Bogdan Niță pentru Ordinea.ro.

Potrivit unor surse, din PSD Constanța au plecat peste 20 de persoane.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață! Stelian Ion: „Inițiativa lui Tit Brăiloiu alterează de la cap învățământul“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de deputatul de Constanța al PSD Tit-Liviu Brăiloiu la un proiect de lege cu modificări în domeniul învățământul militar prevede pentru toate universitățile că „durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”. Modificarea legislativă este aspru criticată de deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, care a declarat că măsura le va permite rectorilor să-și înnoiască nelimitat mandatul alterează de la cap învățământul românesc.

„Este o ambiție mai veche a pesediștilor și nu numai a lor, dar modificarea de acum este cea mai abruptă și vine de la Tit-Liviu Brăiloiu, senator PSD de Constanța, care n-a lăsat nimănui impresia că ar avea insomnii de grija educației din România. Omul s-a remarcat în parlament exclusiv prin replici și gesturi de golan sadea. Ce l-a mânat pe el în această luptă, pe un tărâm care nu-i este tocmai familiar, putem afla doar dacă mergem pe firul prieteniilor lui cu diverși generali de carton. Și mai ales dacă ne uităm puțin atent la miza acestei schimbări.

Conform Legii Educației, rectorul numește prorectorii și decanii. Pe cei din urmă, după un concurs public susţinut in fața unei comisii numite de rector. Este deci simplu să ne închipuim că rectorul îşi poate crea o structura ierarhică de subalterni fideli, care la rândul ei va acţiona pentru păstrarea în funcţie cât mai mult timp a respectivului rector. Se deschide astfel poarta transformării universităţilor în feude şi a rectorilor în baroni. Criteriile academice nu vor mai conta cât va conta loialitatea faţă de coteria dirijată de rectorul în funcţie. În aceste circumstanţe, există posibilitatea ca abuzurile să devină regulă, în sensul că cei care nu sunt pe placul conducerii ar putea să nu primească orele pe care ar trebui să le aibă, să nu li se scoată la concurs postul care le-ar permite să promoveze sau să fie şicanaţi cu tot felul de comisii de etică.

Nu în ultimul rând, partidele vor fi mult mai interesate să-i racoleze pe aceşti rectori deveniţi imuabili şi deci extrem de influenţi, care astfel ar putea să impună o anumită direcţie politică unei întregi ierarhii universitare. Inutil să mai spun că astfel s-ar putea închide sau manifesta discreţionar subiectul plagiatelor şi al fraudei academice în general. Vorbim deci despre una dintre cele mai toxice cu putinţă mişcări legislative pentru învăţământul românesc, susținută de rectori deja înregimentați în PSD și PNL. Şi pentru că am ajuns aici, trebuie spus că este nefiresc ca rectorilor să li se permită să ocupe funcţii în cadrul partidelor politice. Legea Educaţiei prevedea o incompatibilitate în acest sens, care a fost însă eliminată în 2012 de Ecaterina Andronescu…Având în vedere consecințele profund nocive pe care le poate avea o astfel de măsură, îi solicit dlui președinte Iohannis să întoarcă la parlament această lege.“, a scris Stelian pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: