Connect with us

Politica

Președintele Iohannis: Cu noua Administraţie Trump avem o relaţie funcţională

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, în SUA, o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti din Philadelphia, cărora a ținut să le transmită că România are ”o relaţie funcţională” cu noua administrație a Statelor Unite. Totodată, Iohannis a spus că preşedintele american apreciază foarte mult comunitatea de români, iar în vizita sa a găsit peste tot în SUA români respectaţi şi că nici nu i se mai pare un lucru special să meargă undeva prin Statele Unite şi lumea să îl salute în limba română.

În alocuţiunea rostită, preşedintele Iohannis a menţionat că românii din Philadelphia au o istorie extrem de bogată, în primul rând istoria Statelor Unite, dar aici se găseşte un document care a contribuit la existenţa României ca stat modern. ”Este acea renumită Declaraţie de Principii, care, împreună cu opinia fermă a Preşedintelui Wilson de la acea vreme, a făcut posibilă, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastră Naţională. Dar şi alte popoare, în special din Estul şi din mijlocul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care, în esenţă, au fost o primă formulare foarte explicită a dreptului la autodeterminare a popoarelor. Şi, cum probabil ştiţi, eu provin din Transilvania, din Sibiu. Pentru românii din Transilvania, practic, a fost acea şansă să se alăture României, iar pentru România cred că a fost o mare şansă că i s-a alăturat Transilvania”, a completat şeful statului.

Preşedintele a subliniat că în ultima vreme se vorbeşte foarte mult despre Parteneriatul Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, şi pe bună dreptate. ”Cu noua Administraţie Trump am reuşit de la început să avem o relaţie funcţională, şi după ce am efectuat o vizită în prima parte a acestui an la Washington – pe care poate aţi urmărit-o, mie mi-a plăcut – după acea vizită relaţia a devenit deosebit de puternică şi am reuşit să dăm o nouă dimensiune Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii”, a precizat Iohannis.

Klaus Iohannis a menţionat că s-a bucurat foarte mult cu acea ocazie, când a discutat un pic mai mult cu preşedintele Trump, să afle că acesta apreciază foarte mult comunitatea de români din Statele Unite ale Americii. ”Şi am găsit practic peste tot români foarte respectaţi, începând de la Casa Albă, la sediul ONU, în foarte multe locuri. Între timp, nici nu mi se mai pare un lucru special să merg undeva prin Statele Unite ale Americii şi lumea să mă salute în limba română. E foarte frumos!”, a continuat preşedintele citat de Agerpres.ro.

”Comunităţile româneşti, aşa cum este această frumoasă comunitate din Philadelphia, sunt extrem de importante pentru mine personal, dar şi pentru România. Ştiţi că de la început am dat o atenţie deosebită Diasporei şi fac această chestiune din convingere. Sunteţi importanţi pentru noi, sunteţi vitali pentru păstrarea legăturii cu patria şi mă bazez foarte mult pe dumneavoastră, şi pe ceilalţi români din Statele Unite ale Americii, atunci când vine vorba despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Este extrem de important că sunteţi, şi dumneavoastră şi celelalte comunităţi, comunităţi foarte bine integrate. Contribuiţi efectiv, ca şi americanii, la bunăstarea acestei ţări şi vă rog să contribuiţi în continuare la bunăstarea relaţiei dintre ţările noastre”, le-a mai spus Klaus Iohannis românilor din Philadelphia.

Comments

comments

Politica

Mesajul consilierului județean Marian Crușoveanu de Ziua Armatei Române

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierul județean Marian Crușoveanu, alături de mai mulți colegi din PNL, a depus astăzi o coroană de flori în cinstea ostașilor români, la Monumentul Eroilor din Murfatlar. Cu această ocazie, liderul liberal a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Armate Române.

„Alături de colegii mei, Bogdan Bola și George Niculescu, am depus, astăzi, o coroană de flori, în cinstea ostașilor români, la Monumentul Eroilor din Murfatlar. Ziua Armatei este, pentru noi toți, un prilej prin care glorificăm sacrificiul militarilor pentru păstrarea independenței și a integrității naționale. Ne înclinăm, cu respect și prețuire, în fața militarilor români, care, prin sacrificiul lor, poartă cu mândrie drapelul, în teatrele de operațiuni, îndeplinind, cu profesionalism și dăruire, misiunile încredințate. Libertatea, idealul național și integritatea națională au fost îndeplinite, cu prețul sacrificiului ostașilor români. Cu ocazia Zilei Armatei, urez militarilor români și tuturor celor care activează în domeniul militar, la mulți ani și felicitări pentru devotamentul față de țară!“, a declarat Marian Crușoveanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Adrian Stoian, noul președinte al PMP Mangalia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a demisiei lui Petru-Mihai Crăciun din funcția de președinte al PMP Mangalia, Adrian-Ionel Stoian a fost numit președinte interimar al acestei organizații. PMP face precizarea că până acum Adrian Stoian a ocupat funcția de vicepreședinte al PMP Mangalia și are o vastă implicare în desfășurarea campaniilor electorale, „fapt pentru care avem convingerea că din noua funcție de președinte al PMP Mangalia va motiva, atât organizația, cât și electoratul să promoveze proiectele propuse de candidații PMP la alegerile parlamentare.“

„Cea mai bună urare pe care o pot face domnului Adi Stoian odată cu numirea în funcția de președinte interimar al PMP Mangalia nu poate fi „bun venit“, el fiind deja în organizație, ci este: „mișcăm Mangalia“. Mult succes, Adi Stoian!”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz, președintele PMP Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Val de demisii din PSD Constanța. Viceprimarul Babu și directorul CT Bus Bogdan Niță au plecat din partid

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă valul de demisii din PSD Constanța. După plecarea lui Făgădău, alți doi membri importanți vor pleca. Este vorba de viceprimarul Dumitru Babu, directorul CT Bus Constanța, Bogdan Niță, dar și fostul consilier local Valentin Gabriel Pârvulescu.

„E doar decizie pur personală. Nu e ca un afront sau viscerală. Nu plec pentru a mă înscrie în alt partid.“, a declarat Bogdan Niță pentru Ordinea.ro.

Potrivit unor surse, din PSD Constanța au plecat peste 20 de persoane.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: