Connect with us

Exclusiv

Competiție trucată la Mangalia? Legături spectaculoase între Murad și oamenii lui Iorguș

Published

on

Mai multe persoane din ”siajul” candidatului PSD pentru Primăria Mangalia, Zanfir Iorguș, pun umărul la campania electorală a independentului Mohammad Murad. Milionarul și-a deschis sediul de campanie într-un chioșc deținut de un afin al celui mai statornic asociat al familiei Iorguș. Două grații feminine care în trecut au făcut parte din cercul lui Iorguș fac acum propagandă intensă pentru Murad. Colac peste pupăză, Iorguș a mai bifat susținerea unui partid agățat la brelocul lui Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari care tocmai i-a vândut televiziunea sa de familie independentului Murad. Deocamdată, Iorguș are doar cuvinte de laudă pentru Murad, iar Murad păstrează tăcerea despre Iorguș, îndreptând tirul criticilor sale către actualul primar PNL, Cristian Radu, și către candidatul PER, Ozghiun Menabit.

Ce-l mâna pe el în luptă

Mohammad Murad este un om realizat, cu o avere fabuloasă. El se bucură de respectul mediului de afaceri, dar și al clasei politice din România. Cu toate acestea, milionarul se pregătește să dea cariera sa de antreprenor și om de succes, la care ar râvni oricine, pentru o funcție măruntă, aceea de primar lefegiu la bugetul Mangaliei. De ce ar face așa ceva un magnat – este o întrebare legitimă, pe care și-o pun alegătorii din Mangalia. Într-un articol trecut, am prezentat aici, pe Ordinea.Ro, afacerea la cheie prin care, în anul 2003, administrația Iorguș a vândut, total ilegal și la un preț de nimic, un teren împădurit de 13,22 de hectare din arealul istoric al Pădurii Comorova către compania Jupiter SA, privatizată de un interpus al lui Murad. Jupiter SA aparține oficial, din anul 2008, societății Perla Majestic SA, considerată pe bună dreptate perla coroanei în imperiul turistic al magnatului.

Un interes convergent: Comorova

Iorguș, cu rudele sale și cu o firmă în care este asociat alături de soție, de finul Remus Becheru și de soția prietenului său Mihai Constantinescu (Ștepolis Comercial SRL), deține terenuri în PUZ-ul Comorova. Iar firma lui Murad deține, la rândul ei, o halcă împădurită la Jupiter. Iată un numitor comun sau un interes convergent care ar putea, cel puțin ipotetic, să-i unească pe cei doi candidați, unul PSD-ist, altul independent. Însă, riguros vorbind, asta nu înseamnă că cei doi sunt într-un blat politic sau într-o sinergie – cum ar spune fostul președinte Ion Iliescu, pe vremea căruia se hăcuiau pădurile și stațiunile din zonă.

Chioșcul de campanie al lui Murad provine de la oamenii lui Iorguș

Așadar, nu avem o demonstrație în sensul riguros, dar avem o serie de coincidențe care trimit spre ideea unui blat. În acest sens, trebuie să știți că Mohammad Murad și-a inaugurat de curând un sediu de campanie la Mangalia, în zona centrală a orașului. O întâmplare oarbă a făcut ca spațiul destinat acestui scop să aparțină unui cumătru al celui mai statornic partener de afaceri al familiei lui Zanfir Iorguș. Vorbim de un chioșc ridicat pe un teren care s-a plimbat de la Primăria lui Iorguș, la acolitul lui Iorguș, iar mai apoi la cumătrul acestuia din urmă. Și totul a plecat de la un schimb de terenuri cu Primăria. Într-un fel s-ar putea spune că, dacă Iorguș n-ar fi făcut și acest matrapazlâc imobiliar la vremea sa, Murad nu mai pupa actualul sediu de campanie.

Schimburile de terenuri: tarla pentru centrul stațiunii

Pe firul poveștii, ne întoarcem în anii în care Zanfir Iorguș era soarele Mangaliei. În decembrie 1999, Primăria Mangalia a simțit subit nevoia să obțină un teren de 1253 de metri pătrați situat pe strada Mihai Eminescu nr. 1, care abia ce fusese cumpărat de societatea BIA-MARY SRL de la niște persoane fizice. BIA-Mary era deținută, ca și acum, de soții Mariana și Sebat Beghim. De unde au știut aceștia să cumpere chiar terenul care făcea atâta trebuință Primăriei, rămâne deocamdată un mister. Cert este faptul că Primăria condusă de Zanfir Iorguș s-a arătat dispusă să ofere în schimbul acestui teren  alte 3 terenuri cu mult mai bune: 693,07 mp în centrul stațiunii Neptun, 494,98 mp în centrul stațiunii Saturn, în zona Grădinii de Vară Dunărea, și un petic de 48 de metri pătrați pe șoseaua Constanței, numai bun de izbit pe el un chioșc.

Extras din actul de schimb. Documentul integral, în format PDF îl puteți vedea AICI.

La fel de cert, nu era primul schimb de terenuri pus la cale de Zanfir Iorguș în favoarea firmei BIA-MARY. Astfel, în 1998, această firmă a primit un spațiu verde de 215 mp tot în buricul stațiunii Neptun, oferind la schimb un teren de 263 mp pe strada IC Brătianu, tarlaua 71, pe care – ce noroc fabulos! – abia ce-l cumpărase de la niște privați. Acuma, judecați singuri dacă un teren dintr-o tarla putea fi dat la schimb cu centrul stațiunii! (Vedeți AICI contractul de schimb din 1998)

Omul lui Murad și hotelurile lui Iorguș

Aceste afaceri imobiliare atrag atenția în mod deosebit, pentru că firma BIA-MARY SRL derulează o afacere extrem de profitabilă în parteneriat cu SC Zimcom SRL, o firmă fondată de Zanfir Iorguș și deținută de familia acestuia. BIA și ZIMCOM dețin jumătăți dintr-un activ foarte important al stațiunii Jupiter, în speță complexul de minihoteluri Iris, Nalba și Mimoza. Bunul turistic a fost proprietatea Jupiter SA până în anul 1999, când a fost transmis – alături de alte active – în proprietatea SC Zodiac 2000 SA, pe calea divizării. Fiind țărănist și având influență, Iorguș a reușit să o proptească în forul decizional al societății de stat Zodiac 2000 SA pe Maria Andrei, jurist al Consiliului Local Mangalia și apoi chiar secretar al UAT-ului. În august 2000, Zodiac 2000 SA a încheiat un contract de leasing imobiliar pentru cele trei minihoteluri cu BIA-MARY SRL.

În 2001, pachetul majoritar de acțiuni de la SC Zodiac 2000 SA a fost cumpărat de Nicolae Romulus Buzdun, un personaj care a ocupat funcții publice și care a fost, după susține presa, asociat în Perla Majestic SA, firma fanion a imperiului turistic ridicat de Mohammad Murad. În 2003, omul lui Murad a vândut complexul de minihoteluri, încasând în avans ratele de leasing. Potrivit documentelor de la ORC, după tranzacție, BIA-MARY SRL a continuat să exploateze întregul complex, o jumătate ca proprietară deplină, iar cealaltă jumătate pe baza unui contract de închiriere pe termen lung semnat cu proprietara celeilalte jumătăți, SC Zimcom SRL, reprezentată de nevasta fostului primar Zanfir Iorguș. Așadar, Sebat și Zanfir au devenit parteneri la hotelurile cu nume de flori din stațiunea Jupiter și asta explică foarte multe lucruri.

Extras din documentația prin care asociatul lui Murad a vândut hotelurile care au ajuns la familia Iorguș. Documentația o puteți vedea pe larg AICI.

Lucrarea hazardului: oamenii lui Iorguș lucrează pentru Murad

Revenim la prada lui Sebat, de 48 de metri pătrați, de pe strada Constanței. Peste ani, BIA-MARY SRL a vândut acest teren către un domn care s-a etichetat pe Facebook drept naș al fiului cel mic al lui Sebat Beghim. Cumătrul a ridicat un chioșc. Iar acum, chioșcul a devenit sediu de campanie electorală pentru magnatul Murad. Desigur, totul ar putea fi rodul unei întâmplări. Dar, ca să vedeți cum lucrează hazardul, Murad a nimerit tocmai la oamenii celui care a vândut o halcă de pădure societății Jupiter SA și pe care nici nu se obosește să-l critice în această campanie electorală.

Mai departe, printre cei implicați activ în campania lui Mohammad Murad se numără și două doamne care au făcut parte din cerul lui Zanfir Iorguș. În primul rând, este vorba de Anamaria Nedelcu, o persoană care apare într-un clip de campanie, din 2004, în echipa lui Zanfir Iorguș. În al doilea rând, vorbim de avocata Cosmina Stoian, o cunoscută activistă a Clubului Rotary din Mangalia, care a fost alături de Mohammad Murad în conferințele sale de presă. Acest club îi este foarte drag fostului primar Iorguș, care participă la activitățile Rotary alături de soția sa, de finii și prietenii săi. Cosmina Stoian este în conducerea clubului, alături de avocatul Florin Răican, proaspăt numit la conducerea PNȚCD Mangalia, calitate în care a semnat un protocol cu PSD-ul lui Zanfir Iorguș. Iar așa se închide cercul.

Neamul lui Matei, afaceri cu Murad, sprijin politic pentru Iorguș

Și dacă tot am ajuns la protocoalele de sprijin, trebuie să menționăm aici faptul că ultima formațiune care și-a anunțat sprijinul pentru Zanfir Iorguș este Partidul Neamul Românesc. Vorbim de un partid naționalist care s-a cam transferat de la București la Năvodari. Astfel, liderul național al formațiunii, Ninel Peia, s-a lăsat vrăjit de farmecul fostului primar din Năvodari, Nicolae Matei, și a acceptat să candideze la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. La rândul său, Nicolae Matei – care a făcut retrocedări frauduloase de terenuri, ca Radu Mazăre și ca Zanfir Iorguș – candidează pentru funcția de primar al orașului Năvodari. Ca să fie clar, politica de alianțe a Partidului Neamul Românesc se decide la Năvodari. Fără acordul lui Peia și Matei, PNR-ul nu l-ar fi susținut pe Iorguș.

Relevant este și faptul că Nicolae Matei se află în relații strânse cu Mohammad Murad. Și nu ne referim neapărat la documentațiile de urbanism obținute de companiile lui Murad pentru dezvoltările imobiliare și turistice din Mamaia Nord-Năvodari. Era normal să le obțină. Dar ne referim la faptul că, așa cum a relatat presa, Murad a cumpărat, prin fratele său, 90% din licența postului Litoral TV de la Geanina Mureș, nepoata lui Nicolae Matei. Practic, fratele lui Murad și nepoata lui Matei sunt oficial asociați. În plus, o avocată cunoscută, care apare în diferite faze de construcție a afacerii Perla Majestic, l-a apărat pe Matei în numeroasele sale procese civile și penale.

Miza imobiliară a campaniei electorale

În sfârșit, trebuie să mai spunem că Năvodari și Mangalia seamănă în câteva privințe. Esențialul este că ambele localități au potențial turistic și imobiliar. În mare parte, Năvodariul a fost deja devorat de rechinii imobiliari, în ciclurile electorale anterioare. Înainte de rechini, zona era în mare parte împădurită, deși, e drept, cu oțetari și arbuști sălbatici de ”mierea ursului”, cu mult inferiori  copacilor din Comorova. Din natura sălbatică de la Năvodari nu a mai rămas aproape nimic. Sutele de hectare de teren sunt pline ochi de mastodonți din beton, care se umbresc unul pe altul și împreună, plaja. Nu este deloc exclus ca interesul imobiliar să migreze de la Năvodari la Mangalia. Și tocmai de aceea, societatea civilă și presa ar trebui să descoase mai intens relațiile dintre candidați și să urmărească mai atent conduita lor electorală. Va urma!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.