Administratie
Comuna Lumina. Parc tematic pescăresc în satul Sibioara. Proiectul a fost implementat prin FLAG Dobrogea Nord
Published
10 luni agoon
By
Tatian IorgaPrimăria comunei Lumina a organizat o conferință de presă cu ocazia finalizării lucrărilor din cadrul proiectului „Parc tematic pescăresc sat Sibioara, comuna Lumina, județul Constanța”, ce are ca scop promovarea și valorificarea produselor și activităților specifice din zonă. Proiectul a fost implementat prin intermediul FLAG Dobrogea Nord, în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată „Pământul sălbatic dintre Dunăre și mare”, Măsura 2.1, finanțată din Programul pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.
La conferința sunt prezenți primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, președintele CJ Constanța, Mihai Lupu, președintele Asociației Grup Local Dobrogea Nord, Marius Gherasim, Nicolae Moga, fost senator, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, dar și reprezentanți de la Primăria Ovidiu.
Obiectivul general al proiectului se subscrie obiectivului specific al Măsurii 1.2- Consolidarea si diversificarea activităților în zona de pescuit și acvacultură, care se referă la „Consolidarea, dezvoltarea și diversificarea activităților economice în zona pescăreasca prin sprijinirea dezvoltării infrastructurii și serviciilor din sectorul pescăresc și de acvacultura și din alte sectoare conexe”.
Proiectul „Construire parc tematic pescăresc, sat Sibioara, Comuna Lumina, județul Constanța” propune o intervenție punctuală, orientată pe dezvoltarea unui proiect local de infrastructura și contribuie la realizarea obiectivului specific al Măsurii 1.2 a Strategiei FLAG Dobrogea Nord, prin înființarea unui spațiu de agrement cu tematica pescăreasca, prin care este vizată dezvoltarea infrastructurii și serviciilor locale, oferite comunității locale și nu numai, asigurând astfel accesului populației de toate vârstele la activități sportiv-recreative și de petrecere a timpului liber.
Valoarea totală a contractului de lucrări de construire parc tematic este de 848955,73 lei (TVA inclus).
Locația noului parc tematic pescăresc din satul Siboara este în centrul localitații, în spatele școlii și în aropierea bisericii ortodoxe, ascesta fiind încadrat de străzile Mihail Kogălniceanu – George Bacovia.
Ce presupune in mod specific acest proiect:
Consolidarea si diversificarea activitatilor în Comuna Lumina prin realizarea unui parc tematic pescaresc in localitatea Sibioara
Amenajarea unui parc tematic pescaresc destinat comunitatii locale, va contribui la consolidarea si diversificarea activitatilor desfasurate în zona prin organizarea de evenimente/manifestari sportive si de petrecere a timpului liber, la cresterea atractivitatii si competitivitatii zonei si la îmbunatatirea calitatii vietii oamenilor din zona pescareasca.
Parcul dispune de urmatoarele spatii/zone:
– spatii de joaca pentru copii (dotate cu complexuri de joaca cu tematica acvatica),
– teren de joc multisport cu suprafata de joc acoperita cu gazon sintetic, împrejmuit cu gard de plasa si poarta de acces de 1,80×2,10m.
– spatii dotate cu mese de sah si table, mese pentru tenis de masa precum si aparate de fitness,
– spatii verzi pentru plantarea de material saditor,
– alei pietonale,
– grupuri sanitare ecologice, pe sexe, inclusiv pentru persoane cu dizabilitabi.
– De asemenea, parcul este dotat cu mobilier urban, respectiv bancute si cosuri de gunoi selectiv. Spatiile verzi sunt fi plantate cu gazon si grupuri de flori de sezon, fiind dotate cu un sistem de irigatii iar iluminarea întregului centru de agrement, în ansamblu, se va realiza cu stâlpi ornamentali de iluminat.
Obiectivul specific doi al proiectului: Organizarea de evenimente/manifestari sportiv-recreative si de petrecere a timpului liber, in vederea consolidarii si diversificarii activitatilor în Comuna Lumina. Realizarea parcului, va conferi spatiu favorabil pentru organizarea activitatilor sportiv-recreative si de petrecere a timpului liber, va contribui la dezvoltarea ofertei de activitati in zona, în primul rând datorita dotarilor care vor permite desfasurarea unor astfel de actiuni dar si a manifestarilor sportiv-educative si de petrecere a timpului liber care vor fi organizate în incinta parcului.
De asemenea, se va promova specificului local prin tematica pescareasca a parcului, contribuind astfel la cresterea atractivitatii si competitivitatii zonei si imbunatabirea calitatii vietii oamenilor din zona.
„Flag Dobrogea Nord finalizează cu succes proiectul ce vizează dezvoltarea comunităților pescărești din Județul Constanța. Asociația Grup Local Dobrogea Nord, un parteneriat dedicat dezvoltării durabile și creșterii comunităților pescărești din regiune, se bucură să anunțe finalizarea cu succes a strategiei de dezvoltare locală integrată cu titlul “DOBROGEA NORD – Pământul Sălbatic între Dunăre și Mare”, finanțată prin Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020.
Cu responsabilitatea implementării strategiei de dezvoltare locală în zona pescărească Dobrogea Nord, Asociația a avut ca obiectiv asigurarea unei dezvoltări durabile, bazată pe activități pescărești responsabile și orientate către protecția mediului.
Denumit “DOBROGEA NORD – Pământul Sălbatic între Dunăre și Mare”, proiectul a fost inițiat în cadrul Priorității Uniunii Europene 4 – Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale. Sub Măsura III.2., proiectul a avut o valoare totală de 11,707,742.89 lei, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică și socială a regiunii.
Echipa Flag Dobrogea Nord a reușit, în mai puțin de 4 ani, să ajungă la o valoare absorbită de 11,033,218.14 lei, cu 1,917,582 lei peste valoarea alocată initial prin contractul de finanțare.
Strategia a fost axată pe consolidarea resurselor de pescuit, creșterea economică, incluziune socială și crearea de locuri de muncă. Acest demers a condus la dezvoltarea a 10 proiecte, cu o valoare totală eligibilă de 10,002,854.13 lei, din care 77.27% au provenit de la partenerii privați.
Implementarea proiectului a generat rezultate semnificative, incluzând crearea a 25 de noi locuri de muncă și menținerea a 34 de locuri de muncă existente. Aceste progrese nu doar că au consolidat sectorul pescăresc, dar au și contribuit la îmbunătățirea infrastructurii și a activității de pescuit în regiune.
Proiecte cu influență semnificativă:
– Proiectul intitulat „CONSTRUIRE PARC TEMATIC PESCĂRESC SAT
SIBIOARA, COMUNA LUMINA, JUDEȚUL CONSTANȚA” a implicat crearea unui parc tematic pescăresc în localitatea Sibioara, având scopul de a oferi atât copiilor și tinerilor din localitate, cât și potențialilor turiști, un spațiu de joacă, relaxare și informare despre frumusețea localității și a împrejurimilor sale.
– Proiectul denumit „DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚILOR DE AGREMENT ÎN
ORAȘUL OVIDIU”, a permis UAT Ovidiu să își extindă gama de activități recreative în domeniul pescuitului sportiv. Investiția include achiziționarea unui ponton trimaran de 12 locuri, destinat navigării pe apele interioare, pentru practicarea pescuitului sportiv în zona Lacului Siutghiol. În plus, proiectul a inclus și achiziționarea a 2 skijet-uri echipate cu accesorii specifice pescuitului sportiv, utilizate în scop recreativ.
– Sub denumirea „AMPLASARE CONTAINERE METALICE ȘI CONSTRUCȚII PROVIZORII PENTRU SUPRAVEGHEREA AMBARCAȚIUNILOR”, acest proiect a avut ca obiectiv instalarea a 14 containere metalice, destinate construcțiilor provizorii pentru supravegherea ambarcațiunilor la fiecare platformă de acostare și depozitare propusă, precum și amenajarea de adăposturi pentru pescari și unelte de pescuit.
Viitorul Asociației Grup Local Dobrogea Nord
Cu o perspectivă orientată către viitor, Asociația Grup Local Dobrogea Nord își propune să extindă impactul său în următoarea perioadă de programare PAP 2021-2027. Cu obiectivul de a acoperi 19 UAT-uri și de a promova pescuitul sustenabil într-o scară mai largă, Asociația își propune să continue să fie un catalizator pentru dezvoltarea comunităților pescărești din Dobrogea Nord.“, se arată într-un comunicat al Flag Dobrogea Nord.