Connect with us

Politica

Conducerea PNL vede prin ceață ce se întâmplă la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la

În această seară, la sediul PNL Constanța a avut loc o conferință de presă, la care au fost prezenți prezenţi copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga, dar și președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, candidatul PNL pentru Primăria Constanța, Vergil Chiţac, și Ciprian Dobre.
Pentru început, Dobre a anunțat că mâine se vor dezbate 3 rezoluții importante. “Prima are în vedere discrepanţa între mediul rural şi urban, se numeşte «Urban şi Rural, aceeaşi Românie». Cerem reducerea decalajelor enorme. A doua rezoluţie ţine de angajamentul PNL, potrivit căruia 30% dintre candidaţii la locale vor fi femei. (…)Vom avea în vedere câteva solicitări care privesc viaţa cotidiană a femeii din România, obligaţii şi responsabilităţi. A treia rezoluţie vizează adminstraţia publică locală şi managementul acesteia. Primul punct vizează descentralizarea deciziilor luate azi din biroul din Bucureşti. Controlul regiilor şi companiilor mai mult încurcă decât sprijină administraţia locală. Al doilea punct se referă la incompatibilitatea între un serviciu public şi un interese public. Vom solicita eliminarea acestor imcompatibilităţi. O modificare a legii 131 prin care solicităm ca primarii,  viceprimarii,  consilierii şi preşedintele de CJC să facă parte din consiliul administrativ al regiilor de interes public.
Al treilea punct se referă la catastrofa din domeniul absorbţiei fondurilor europene. România în exerciţiul 2014-2020 are la dispoziţie aproape 31 de miliarde de euro. Ca instrumente avem nouă programe sectoriale, 57 de axe prioritare. Mâine, 2 aprilie, România are active cinci programe parţial deschise şi opt axe din 57, în valoare de 2 miliarde de euro, mai puţin de 6%. Această situaţie trebuie rezolvată.”
Tot Dobre a precizat că: „275 de acte normative prevăd incompatibilităţi. Un prost a aruncat o piatră asupra acestora, nu vor ajunge 100 de deştepti să scoată piatra din lac. Trebuie să rezolvăm această problemă”. Tot el a rostit următoarea frază: “Este o lume cu fundul în sus.”

“Chițac și Dragomir sunt candidați puternici

Alina Gorghiu  adeclarat că nu concepe ca PNL să piardă Primăria și Consiliul Județean Constanța la aceste alegeri. Probabil că nu a citit sondajele de opinie care îl situează pe Decebal Făgădău pe prima poziție a preferințelor electoratului, la o distanță foarte foarte mare (adică are cota dublă) față de Chițac, cotat mult mai prost. Ea a declarat: „M-aş bucura să văd că toţi candidaţii fac asta. Am aşteptări de la rezultatul alegerilor, nu concepem să pierdem judeţul şi municipiul. Chiţac şi Dragomir sunt candidaţi puternici. Alianţe se vor face doar postelectoral. Asta este decizia partidului. Candidaţii trebuie să-şi dea demisia, nu să se suspende din funcţii, dacă vor să candideze”. Dar nu știa, și a explicat și care este cauza neștiinței sale, (la nivel central se stabilesc doar candidaturile primarilor de municipii, precum și președintele Consiliului Județean) că la Constanța sunt persoane care au probleme de incompatibilitate prin prisma dosarelor penale pe care le au sau le-au avut. De asemenea, nu știa de candidatul de la Cernavodă, Liviu Negoiță, care și-ar dori să câștige Primăria, dar pe perioada mandatului său ar vrea să să fie suspendat de la Administrația Financiară.
Spre finalul conferinţei de presă, Vasile Blaga a făcut o serie de precizări şi despre Vergil Chiţac. „Considerăm că îndeplineşte toate cerinţele partidului, criterii morale şi profesionale”, a spus Blaga. Tot referitor la candidatura lui Chiţac, Alina Gorghiu, la rândul ei, a precizat următoarele: „Argumentul pentru mine a fost profilul domniei sale. Este un profil diametral opus față de ce a avut Constanța până acum. (…) Este un om care-și poate expune punctele de vedere fără a fi criticat de nimeni. Momentul decisiv va fi data de 5 iunie”, a încheiat Gorghiu.

Blaga consideră proiectul lui Dragnea privind pensiile speciale “încă un demers populist”

Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, că proiectul de lege susținut de PSD privind pensiile speciale ale primarilor reprezintă “încă un demers populist” al liderului social-democrat Liviu Dragnea pentru a-i “amăgi” pe aleșii locali.  “E încă un demers populist al lui Dragnea, ca să-și amăgească primarii. (…) Prima lege (…) a fost declarată în integralitate neconstituțională pe două teme mari. Prima dată, Guvernul a spus: indicați sursa. Să spunem că mâine dimineață Guvernul spune: Avem bani. Apare a doua temă importantă. Curtea a spus: nu puteți face partajări între diferitele categorii de aleși. Dacă, în primul caz, discutăm de câteva zeci de mii (…) de foști și actuali primari, în a doua categorie sunt sute de mii de oameni. Din acest punct de vedere, nu se va aplica niciodată, va avea exact aceeași soartă, doar că este un demers populist a lui Dragnea de a-și fenta încă o dată colegii. Eu mă zbat pentru voi, dar nu vor Curtea Constituțională și Guvernul”, a afirmat Blaga.  El a precizat că primarilor PNL li se va spune că este nevoie de salarii mai mari în administrațiile publice locale și, pe baza principiului contributivității, în felul acesta aleșii vor avea și “pensii decente”.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Mihai Vîlcu este nominalizarea pentru subprefect din partea USR-PLUS Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urma negocierilor dintre PNL și USR-PLUS, la Constanța, Alianța va avea un post de subprefect. După ce liderii Organizației de la Constanța ai USR-PLUS au anunțat că au 3 nume pentru acest post: Dumitru Paris, Anca Mănăilă și Mihai Vîlcu, Biroul Național al partidului a decis ca viitorul subprefect al Constanței din partea USR-PLUS va fi Mihai Vîlcu, consilier local la Ghindărești. Acesta a candidat în toamna anului trecut la funcția de primar al comunei. Cel mai probabil, Mihai Vîlcu o va înlocui în funcția de subprefect pe Aura Bozdoacă, care a fost susținută de PMP.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernarea PNL: Datoria statului a crescut cu 124 de MILIARDE de lei în doar un an

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Datoria guvernamentală a ajuns la finele lui 2020 la 498,3 miliarde lei şi la o pondere de 47,7% din PIB, faţă de 35,3% din PIB cât reprezenta în 2019, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

În 2019, datoria administraţiei publice se ridica la 373 miliarde lei, conform Mediafax.

Cea mai mare parte a datoriei aparţine adminsitraţiei publice centrale, în sumă de 482 miliarde lei, restul fiind în contul administraţiei locale.

Din suma totală datorată la finele anului trecut, 480 miliarde lei au scadenţa pe termen mediu şi lung.

Din punct de vedere al instrumentelor, cea mai mare parte, respectiv 417 miliarde lei sunt titluri de stat vândute de Finanţe, iar 69 miliarde lei împrumuturi şi 11,4 miliarde lei numerar şi depozite.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Conferință internațională pentru legalizarea canabisului în scop medical

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ieri, 23 februarie a avut loc prima conferință internațională din România pe tema utilizării canabisului medicinal. Cu toată deschiderea și tot suportul pentru acest demers am primit răspunsuri și explicații despre importanța canabisului medicinal și din partea altor invitați din domeniul legislativ, economic sau farmaceutic.

Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal care se află pe ordinea de zi în Camera Deputaților este o inițiativă extrem de importantă care vine în sprijinul multor pacienți, suferinzi de multiple afecțiuni ce au dreptul la un tratament cu reale și dovedite beneficii.

“Conferința a creat contextul științific și profesional pentru ca toți factorii decidenți din Parlament, indiferent de culoarea politică să afle din experiența altor state din lume și să trateze cu seriozitate și responsabilitate acest proiect legislativ. Legalizarea canabisului în scop medical ar reprezenta o adevărată victorie pentru pacienții români care au tot atâtea drepturi ca cei din alte țări”, transmite Crestina Ileana Dumitrache, deputat PSD și inițiator al acestui proiect legislativ.

Conferința  s-a desfășurat online pe platforma Zoom și a fost transmisă live pe facebook și youtube. A fost un maraton de prezentări susținute de unii dintre cei mai prestigioși medici și cercetători din România și din lume.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: