Connect with us

Politica

Conducerea PNL vede prin ceață ce se întâmplă la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la

În această seară, la sediul PNL Constanța a avut loc o conferință de presă, la care au fost prezenți prezenţi copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga, dar și președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, candidatul PNL pentru Primăria Constanța, Vergil Chiţac, și Ciprian Dobre.
Pentru început, Dobre a anunțat că mâine se vor dezbate 3 rezoluții importante. “Prima are în vedere discrepanţa între mediul rural şi urban, se numeşte «Urban şi Rural, aceeaşi Românie». Cerem reducerea decalajelor enorme. A doua rezoluţie ţine de angajamentul PNL, potrivit căruia 30% dintre candidaţii la locale vor fi femei. (…)Vom avea în vedere câteva solicitări care privesc viaţa cotidiană a femeii din România, obligaţii şi responsabilităţi. A treia rezoluţie vizează adminstraţia publică locală şi managementul acesteia. Primul punct vizează descentralizarea deciziilor luate azi din biroul din Bucureşti. Controlul regiilor şi companiilor mai mult încurcă decât sprijină administraţia locală. Al doilea punct se referă la incompatibilitatea între un serviciu public şi un interese public. Vom solicita eliminarea acestor imcompatibilităţi. O modificare a legii 131 prin care solicităm ca primarii,  viceprimarii,  consilierii şi preşedintele de CJC să facă parte din consiliul administrativ al regiilor de interes public.
Al treilea punct se referă la catastrofa din domeniul absorbţiei fondurilor europene. România în exerciţiul 2014-2020 are la dispoziţie aproape 31 de miliarde de euro. Ca instrumente avem nouă programe sectoriale, 57 de axe prioritare. Mâine, 2 aprilie, România are active cinci programe parţial deschise şi opt axe din 57, în valoare de 2 miliarde de euro, mai puţin de 6%. Această situaţie trebuie rezolvată.”
Tot Dobre a precizat că: „275 de acte normative prevăd incompatibilităţi. Un prost a aruncat o piatră asupra acestora, nu vor ajunge 100 de deştepti să scoată piatra din lac. Trebuie să rezolvăm această problemă”. Tot el a rostit următoarea frază: “Este o lume cu fundul în sus.”

“Chițac și Dragomir sunt candidați puternici

Alina Gorghiu  adeclarat că nu concepe ca PNL să piardă Primăria și Consiliul Județean Constanța la aceste alegeri. Probabil că nu a citit sondajele de opinie care îl situează pe Decebal Făgădău pe prima poziție a preferințelor electoratului, la o distanță foarte foarte mare (adică are cota dublă) față de Chițac, cotat mult mai prost. Ea a declarat: „M-aş bucura să văd că toţi candidaţii fac asta. Am aşteptări de la rezultatul alegerilor, nu concepem să pierdem judeţul şi municipiul. Chiţac şi Dragomir sunt candidaţi puternici. Alianţe se vor face doar postelectoral. Asta este decizia partidului. Candidaţii trebuie să-şi dea demisia, nu să se suspende din funcţii, dacă vor să candideze”. Dar nu știa, și a explicat și care este cauza neștiinței sale, (la nivel central se stabilesc doar candidaturile primarilor de municipii, precum și președintele Consiliului Județean) că la Constanța sunt persoane care au probleme de incompatibilitate prin prisma dosarelor penale pe care le au sau le-au avut. De asemenea, nu știa de candidatul de la Cernavodă, Liviu Negoiță, care și-ar dori să câștige Primăria, dar pe perioada mandatului său ar vrea să să fie suspendat de la Administrația Financiară.
Spre finalul conferinţei de presă, Vasile Blaga a făcut o serie de precizări şi despre Vergil Chiţac. „Considerăm că îndeplineşte toate cerinţele partidului, criterii morale şi profesionale”, a spus Blaga. Tot referitor la candidatura lui Chiţac, Alina Gorghiu, la rândul ei, a precizat următoarele: „Argumentul pentru mine a fost profilul domniei sale. Este un profil diametral opus față de ce a avut Constanța până acum. (…) Este un om care-și poate expune punctele de vedere fără a fi criticat de nimeni. Momentul decisiv va fi data de 5 iunie”, a încheiat Gorghiu.

Blaga consideră proiectul lui Dragnea privind pensiile speciale “încă un demers populist”

Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, că proiectul de lege susținut de PSD privind pensiile speciale ale primarilor reprezintă “încă un demers populist” al liderului social-democrat Liviu Dragnea pentru a-i “amăgi” pe aleșii locali.  “E încă un demers populist al lui Dragnea, ca să-și amăgească primarii. (…) Prima lege (…) a fost declarată în integralitate neconstituțională pe două teme mari. Prima dată, Guvernul a spus: indicați sursa. Să spunem că mâine dimineață Guvernul spune: Avem bani. Apare a doua temă importantă. Curtea a spus: nu puteți face partajări între diferitele categorii de aleși. Dacă, în primul caz, discutăm de câteva zeci de mii (…) de foști și actuali primari, în a doua categorie sunt sute de mii de oameni. Din acest punct de vedere, nu se va aplica niciodată, va avea exact aceeași soartă, doar că este un demers populist a lui Dragnea de a-și fenta încă o dată colegii. Eu mă zbat pentru voi, dar nu vor Curtea Constituțională și Guvernul”, a afirmat Blaga.  El a precizat că primarilor PNL li se va spune că este nevoie de salarii mai mari în administrațiile publice locale și, pe baza principiului contributivității, în felul acesta aleșii vor avea și “pensii decente”.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Stelian Ion (USR-PLUS): „Avem nevoie de „O Românie fără hoție“ ca să nu mai muncim degeaba“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Stelian Ion, candidat din partea USR-PLUS Constanța pentru un nou mandat de deputat, a fost printre cei mai activi parlamentari români. Avocat de profesie, Stelian Ion a fost unul dintre cei aprigi apărători ai justiției. Acum, Stelian Ion spune că este nevoie de un imbold pentru a pune punct hoțiilor care au avut loc în ultimii 30 de ani. „O Românie fără hoție“, „DNA-ul pădurilor“, „Un Cod al urbanismului“ și anularea pensiilor speciale sunt doar câteva dintre temele pe care USR-PLUS și le-a propus să le abordeze în următorii patru ani. Stelian Ion spune că deviza „O Românie fără hoție“ trebuie să fie literă de lege, iar cei care au furat trebuie sancționați de electorat.

„Eu mă refer la partidul (PSD, n.r.) ăsta, la dinozaurul ăsta, care își trage seva din vechiul Partid Comunist. Lucrează ca un grup infracțional organizat. Asta a făcut în ultima perioadă. A creat mafii, numai pe interesul lor. Ca țară, ca bogății, avem resursă umană și muncesc de le sar capacele. Se fură prea mult, de asta avem nevoie de o Românie fără hoție. Și dacă nu facem puțină ordine, muncim ca proștii, degeaba.“, a spus Stelian Ion.

Parlamentarul constănțean aduce în atenția opiniei publice una dintre cele mai răsunătoare hoții din România. Este vorba de celebrele retrocedări ale lui Mazăre și compania.

„Nu mulți poate știu că atunci când dai căutare pe Google – retrocedări, pe primul loc îți apare Constanța. S-au furat peste un milion de metri pătrați de teren, plaje, faleză, spații verzi. Acest dosar a durat 10 ani. Inadmisibil de mult pentru orice justiție din orice colț al lumii. Este foarte important pentru justiție să avem termene rezonabile și procese care să se întindă pe o durată cât mai scurtă, astfel încât la final să avem o soluție cât mai rapidă, dar nu în defavoarea calității soluției. Pe de altă parte, un alt obiectiv pe care mi-l propun este acela de recuperare a prejudiciilor. De curând s-a adoptat o lege care se referă la confiscarea extinsă a averilor ilicite. Nu este o lege proastă, dar nici foarte bună. Noi avem o lege mai bună, dar nu a existat în această legislatură voință politică pentru a fi adoptată. Noi ne raportam la standardul de viață nu la bunurile pe care le dețin pentru că se știe că acești infractori își trec bunurile pe numele altora.“, a afirmat Stelian Ion.

Un Cod al urbanismului

Candidatul USR-PLUS a abordat în interviul acordat pentru Ordinea.ro și de ANABI – Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituție care trebuie sprijinită și care trebuie să aibă specialiști și toate elementele pentru a-și putea continua activitatea în mod eficient. Stelian Ion spune că sunt multe de apărat. Inclusiv pădurile, care sunt un alt obiectiv important pentru el. Constănțeanul spune că DNA-ul pădurilor trebuie să fie o structură în cadrul Parchetului General.

„S-a furat și se fură în continuare. O structură specializată pe parte de mediu ar fi foarte importantă, așa cum a fost DNA pe parte de corupție. Am trei domenii pe care am să activez foarte mult: Justiție, Mediu și Urbanismul. E nevoie în România de un Cod al urbanismului, astfel încât anomaliile pe care le-am văzut frecvent în Constanța să nu mai aibă loc. Zona asta pe care o gândim este foarte corectă, pentru a proteja interesele în primul rând ale locuitorilor, a celor mulți, astfel încât să nu fie supra aglomerate orașele României și să se construiască fără respectarea unor reguli.“, a subliniat Stealian Ion.

Anularea pensiilor speciale

Anularea pensiilor speciale este o altă temă importantă pe care Stelian Ion vrea să o tranșeze în viitorul mandat.

„În 2015, Parlamentul, înainte de Crăciun, ce s-a gândit a fi bine să facă decât să voteze o lege care să le acorde indemnizații speciale. Cred că nu mai trebuie să explic că am dovedit prin fapte concrete că nu ne dorim aceste pensii și că ele sunt incorecte pentru majoritatea oamenilor. Este un angajament pe care îl fac în fața cetățenilor că ne vom lupta să desființăm cât mai repede pensiile speciale.“, a punctat Stelian Ion.

ZERO taxe pe salariu minim

Candidatul USR-PLUS a afirmat că vrea să promoveze ideea de a avea ZERO taxe pe salariul minim. Adică acea parte din salariu de 2.230 să nu fie taxată de niciun fel, pentru că nu este normal, mai ales în vremea asta a pandemiei să iei oamenilor din puținul pe care îl realizează o parte, astfel încât să te gândești tu stat cum să îi ajuți după aceea.

„Cea mai bună formă să îi ajuți este să le lași chiar lor acei bani. Zero taxe pe salariul minim este o idee pentru care ne vom bate în următorul Parlament. România este o țară bogată și românii nu sunt deloc mai proști decât alții. Nu sunt mai slab pregătiți li nu sunt mai hoți. Clasa politică a fost mult mai hoață și a furat în ultimii 30 de ani foarte mult. Îi chem pe toți românii să facă un efort pe 6 decembrie. E pandemie, avem multe impedimente, dar respectând toate regulile, trebuie să facem acest efort pentru a nu lăsa la voia întâmplării următorii patru ani din viața noastră. Suntem la o răscruce. Să nu fie în zadar nici momentele acelea în care am ieșit în stradă; mulți dintre noi ne-am revoltat față de ceea ce doreau să facă cei care au furat atâta vreme; să nu fie în zadar umilințele pe care le-am îndurat în 10 august și nici umilințele pe care le îndură românii zi de zi. Haideți să facem un efort și să împingem lucrurile astea înainte să ieșim din poticneala asta.“, a spus deputatul de Constanța.

Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS pentru justiție și reforma statului:

https://www.usrplus.ro/un_stat_reformat

https://www.usrplus.ro/o_romanie_fara_hotie

Comandat de Uniunea Salvați România – filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 11200021

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „La 100 de ani de la recunoașterea României Mari, riscăm să pierdem de sub control sistemul de educație”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Senat, Răzvan Filipescu, spune că problemele școlii românești sunt mai grave decât acum 100 de ani, când se făcea reforma educației, pe modelul introdus de Spiru Haret.

„Speram să ne putem dezvolta țara, în cei 102 de ani de la recunoașterea României Mari. Mulți dintre noi am crezut și credem în posibilitatea ca țara noastră să aibă unul dintre cele mai bune sisteme de educație. Dar situația dezastruoasă în care ne-au adus măsurile guvernului, în acest an, duce școala românească înapoi cu 100 de ani“, spune candidatul PRO România la Senat.

Răzvan Filipescu subliniază nevoia de a se redeschide școlile, respectându-se toate măsurile necesare.

„Nu ne permitem, ca țară, să distrugem generațiile tinere. Analfabetismul și abandonul școlar vor crește, dacă școlile vor rămâne închise. Asta înseamnă distrugerea României, deși Educația a fost legată de siguranța națională. Noi, PRO România, cerem redeschiderea școlilor, pentru toți copiii și tinerii. La mulți ani, România!“, spune Răzvan Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

La mulți ani, România! 102 ani de la Marea Unire

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Sărbătorim cu toţii, astăzi, Ziua Naţională a României, o zi împărţită între celebrarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi comemorarea eroilor care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului. În urmă cu 102 de ani, pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 100.000 de români din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Regatul Român strigau într-un singur glas: „Unire”. Şi unire a fost. Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare, în fața a 1.228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate românești. Au fost prezente toate păturile sociale din toate ramurile de activitate. Însă ceea ce dădea Adunării înfățișarea unui mare plebiscit popular era afluența poporului. Din toate unghiurile țărilor române, cei ce vorbeau aceeași limbă au sosit la Alba Iulia cu trenul, cu căruțele, călare ori pe jos, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte și cu table indicatoare a comunelor ori a ținuturilor. Au fost peste o sută de mii de oameni în acea zi de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pentru a fi de față la semnarea celui mai măreț act al istoriei românilor. În timp ce mulțimea imensă se aduna pe Câmpul lui Horea, în sala Cazinei militare, delegații țineau adunarea în care lua ființă România cea Mare. După adoptarea acestui act istoric, cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia aprobau cu aclamații hotărârea de unire a Transilvaniei cu România, care consfințea procesul de făurire a statului național unitar român, început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat cu alipirea Dobrogei în 1878, unirea Basarabiei cu România în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.

Manifestări doar pentru VIP-uri

Anul acesta, evenimentele dedicate Marii Uniri se desfășoară în condiții aparte. Paradele militare sunt reduse la minimum de participanți, la evenimente urmând să ia parte doar oficialitățile. Măsurile sunt luate ca urmare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: