Connect with us

Politica

CONFISCAREA extinsă a AVERILOR, aprobată de Parlament. Stelian Ion: „Proiectul PSD a fost ținut la sertar până acum“

Publicat

la

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, cu 261 de voturi pentru, legea confiscării extinse a averilor obținute din infracțiuni. „Initiativa este a guvernului PSD, de acum doi ani de zile, e o directiva europeana care trebuia implementata, am gasit cea mai buna formula de a fi implementata”, a spus în plenul Camerei Deputaților liderul grupului PSD, Alfred Simonis. Proiectul presupune modificarea codurilor penale.

Proiectul a fost votat cu unanimitate de voturi de toate formațiunile politice. Deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a declarat pentru Ordinea.ro că proiectul este bun, dar a fost ținut la sertar până acum de PSD și scos abia acum pentru a da impresia că acest partid s-a schimbat. El a spus că ani la rând, infractorii cu legături în mediile politice au făcut averi de neimaginat pentru românii cinstiți, iar acum a venit vremea ca averile dobândite prin furt să fie confiscate, iar banii furați românilor să se întoarcă la buget!

„Parlamentul a adoptat astăzi, cu voturile USR, proiectul prin care este transpusă o directivă europeană din 2014, iar confiscarea extinsă e introdusă în legislația românească. Aceasta se numără pe lista de priorități a USR încă de la intrarea în Parlament, fiind depus și un proiect de lege în acest sens. Singurul motiv pentru care s-a adoptat astăzi a fost că avem Directiva UE, avem infringement și se apropie campania electorală, iar PSD vrea să dea impresia că își schimbă atitudinea față de Justiție, ceea ce este fals. Ei sunt cei care au ținut în sertar patru ani de zile acest proiect și se fac responsabili că, în întreaga perioadă din 2017 și până acum, foarte mulți infractori și-au pus la adăpost averile obținute prin infracțiuni”, declară deputatul USR Stelian Ion.

Ce va presupune confiscarea extinsă a averilor

Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani 5 sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.

Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

Contestarea măsurii de siguranţă a confiscării 22 speciale ori a confiscării extinse:

Împotriva hotărârii prin care instanţa de apel dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse direct în apel, inculpatul, procurorul sau persoanele ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate pot face contestaţie numai în ceea ce priveşte această măsură de siguranţă.

Procurorul poate face contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare, iar inculpatul în termen de 48 de ore de la comunicare.

In cazul persoanelor ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, termenul de 48 de ore curge  de la data la care acestea au aflat despre hotărârea prevăzută de alin.(l).

Contestaţia este suspensivă de executare. Contestaţia se soluţionează în termen de 5 zile de la înregistrare, în şedinţă publică, cu participarea procurorului şi cu citarea inculpatului şi a părţilor interesate. Prevederile art.4251 se aplică în mod corespunzător. 24. (5) Contestaţia împotriva hotărârii prevăzute la alin.(l), pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în apel, se soluţionează de completul de 5 judecători.”

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Politica

Turcia sprijină aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat marți seară că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și a Suediei la NATO, în prima zi a summit-ului alianței de la Madrid, relatează Reuters, citat de libertatea.ro. Decizia a fost confirmată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

„Astăzi, la Madrid, înainte de începerea summitului NATO, am avut o întâlnire amănunțită cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, cu medierea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg”, a declarat biroul prezidențial într-un comunicat de presă.

„Ca urmare a acestei reuniuni, miniștrii noștri de externe au semnat un memorandum tripartit care confirmă faptul că Turcia, la summitul de la Madrid, își va exprima sprijinul pentru invitarea Finlandei și Suediei să devină membre NATO”, a declarat Niinisto, citat de stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Bogdan Huţucă anunță investiții majore în Portul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Liderul liberalilor constănțeni, deputatul Bogdan Huţucă, spune într-o postare pe Facebook că Portul Constanța va beneficia de asistență tehnică JASPERS pentru trei proiecte de investiții. Toate însumează aproximativ 300 de milioane de euro.

„De curând, alături de colegii din Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci, din cadrul Camerei Deputaților, am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Administrației Portului Constanța. La momentul respectiv am schițat principalele provocări în finanțarea proiectelor de investiții. În urma acestei întâlniri, s-a deschis o linie de colaborare mai strânsă între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și gigantul economic de importanță strategică din județul Constanța, în vederea creșterii investițiilor pentru dezvoltare, precum și a capacităților de operare.

De asemenea, la întâlnirea de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dintre ministrul Marcel Boloș și directorul general al CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanta, Florin Goidea, a fost prezentat stadiul proiectelor europene finanțate prin POIM 2014-2020, precum și portofoliul de proiecte aflate în pregătire pentru a fi finanțate în cadrul POT 2021 – 2027.

Vreau să reținem că 3 proiecte care însumează aproximativ 300 de milioane de euro (1. Master planul infrastructurii rutiere a Portului Constanța, inclusiv podul spre insula artificială, 2. Dragajul de investiții în porturile maritime Constanța, zona Midia și Mangalia, 3. Realizarea de cheuri în zona Midia) vor beneficia de asistență tehnică în vederea pregătirii acestora, astfel încât să se poată încadra cât mai repede în planul de finanțare prin Programul Operațional Transport 2021- 2027.“, spune Bogdan Huțucă.

Liderul liberal afirmă că, pe lângă investițiile privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, care vor asigura independența energetică a României, dezvoltarea capacității Portului Constanța va amplifica puterea economică a județului Constanța.

„Vom vedea beneficiile în curând, nu doar noi, dar și generații la rând, în timp ce județul nostru va redeveni o forță, pe mai multe paliere economice.“, a mai afirmat deputatul PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității pentru fostul ministru al Agriculturii. DNA poate începe urmărirea penală

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților a încuviințat, astăzi, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de ridicare a imunității deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. Votul a fost cu 251 de voturi „pentru“, 25 „împotrivă“ şi 2 voturi nule. În 23 iunie, procurorul general a transmis Camerei Deputaților referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală față de Adrian Chesnoiu.

„Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite,(…) şi de abuz în serviciu (…) dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)“, se precizează în scrisoare.

Ulterior, Adrian Chesnoiu a anunţat că se retrage din funcţia de ministru şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat. De asemenea, el le-a cerut deputaţilor să voteze pentru ridicarea imunităţii parlamentare.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: