Connect with us

Actual

Consilierii județeni, în ședință. Vezi ce proiecte au fost aprobate

Publicat

la

Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi, 27 iulie 2022, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele 28 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi. Printre cele mai importante proiecte de hotărâri, au fost cele cu privire la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al mai multor instituții subordonate Consiliului Județean Constanța. Astfel, Centrul Școlar pentru Educatie Incluzivă Albatros, Centrul Școlar pentru Educatie Incluzivă Delfinul, Muzeul de Artă Constanța, precum și Centrul Cultural Județean “Teodor T. Burada”, au solicitat modificarea bugetelor prin transferuri între capitole bugetare. Între modificările bugetare de astăzi au fost și majorări de buget, mai exact: majorarea cu 785.000 lei a bugetului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, cu 95.000 lei a bugetului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu 25.000 lei a Bibliotecii Naționale “I.N. Roman”, precum și a Teatrului de Stat Constanța cu suma de 150.000 lei.

Pe ordinea de zi a figurat și un proiect de hotărâre care a vizat diminuarea bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța cu suma de 583.300 lei, din cauza modificări contractelor cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța și al celor încheiate cu Direcția de Sănătate Publică Constanța. Tot astăzi, în urma adoptării proiectelor de hotărâre menționate anterior, bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Constanța a suferit și el modificări.

Cel de-al doilea proiect al ordinii de zi de astăzi a fost cel privind Strategia Județeană în domeniul asistenței sociale și protecției copilului pe anii 2022-2027 și Planul Operațional pentru Implementarea Strategiei Județene în domeniul asistenței sociale și protecției copilului pe anii 2022-2024. Această strategie pornește de la ideea că autoritățile locale și regionale joacă un rol important în furnizarea de servicii esențiale și în combaterea sărăciei, sunt implicate în punerea în aplicare a strategiilor naționale privind drepturile copiilor și a persoanelor cu dizabilități, a tuturor programelor derulate în domeniul protecției copilului și a asistenței sociale, a prevenirii și combaterii violenței în familie, precum și în vederea utilizării eficiente a resurselor alocate. Mai multe detalii privind Strategia Județeană în domeniul asistenței sociale și protecției copilului regăsiți aici.

Tot astăzi, a fost dezbătut și aprobat și proiectul privind asumarea responsabilității de către Consiliul Județean Constanța a organizării și derulării procedurii de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru pentru achiziționarea de lapte și produse lactate, a produselor de panificație și a contractelor/acordului-cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative aferente Programului pentru școli al României în perioada 2022-2023. La nivelul județului Constanța acordurile-cadru pentru furnizarea laptelui, produselor lactate și produselor de panificație distribuite prin „Programul pentru școli al României” au expirat odată cu încheierea anului școlar 2021-2022. Pentru anul școlar 2022-2023, CJC a transmis în teritoriu o solicitare prin care s-a pus în vederea consiliilor locale, ca prin hotărâre, să își asume sau să nu își asume responsabilitatea aplicării programului. Din cele 70 de consilii locale doar 2 și-au asumat gestionarea programului, respectiv Consiliul Local Amzacea și Consiliul Local Mihai Viteazu. Având în vedere că 68 de consilii locale din județul Constanța au hotărât neasumarea responsabilității organizării și derulării procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor cadru pentru achiziția produselor și a contractelor/ acordurilor cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative, aferente programului, potrivit Procedurii, Consiliul Județean Constanța își asumă responsabilitatea organizării și derulării procedurilor menționate mai sus.

Un alt punct dezbătut și aprobat a fost cel privind declararea de uz și interes public județean a bunului imobil situat în Str. Viilor, nr. 1, Municipiul Constanța, Județ Constanța. Pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate oferite comunității constănțene, dar și a celor din regiune, a fost semnalată periodic necesitatea înființării unui spital regional, construcție nouă ce va asigura serviciile medicale optime contemporane și, totodată, să ofere atât locuitorilor din zona de Sud-Est a României, turiștilor dar și partenerilor NATO o infrastructură și servicii medicale la cel mai înalt nivel. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 784/16.06.2022 a fost aprobată actualizarea valorii de inventar și a datelor de identificare ale unui imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Sănătății, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța și trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul public al județului Constanța. Bunul imobil situat în Str. Viilor, nr. 1, Municipiul Constanța, Județul Constanța, se declară bun de uz și interes public județean.

A fost aprobat și proiectul privind Actul Adițional nr.1 la Acordul de Parteneriat semnat între Liderul de proiect (Consiliul Județean Galați) și partenerii de proiect, pentru Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre, respectiv Consiliul Județean Constanța. În conformitate cu prevederile art. 15.4 din acordul de parteneriat între lider de proiect și partenerii de proiect potrivit cărora „liderul de proiect trebuie să solicite acordul partenerului înainte de a iniția orice modificare a Contractului.”

„Consiliul Județean Galați ne-a transmis Hotărârea nr. 208/29.06.2022 privind aprobarea unor modificări în implementarea proiectului. În acest sens, este necesară adiționarea Acordului de parteneriat, respectiv modificarea articolului 3 Bugetul proiectului, alin. 3.3 care va avea următorul cuprins: <Liderul de proiect se angajează să cofinanțeze implementarea proiectului cu 30.838,56 Euro>. Toate celelalte prevederi ale Acordului de parteneriat rămân neschimbate.“, notează CJC.

Alte două puncte de pe ordinea de zi au fost cele privind aprobarea Protocolului de colaborare între Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și UAT Județul Constanța prin Consiliul Județean Constanța, în vederea organizării Târgului Smart Energy la Pavilionul Expozițional Constanța, în perioada 19-21 august 2022 și respectiv darea în folosință gratuită Federației Române de Șah a unor spații amplasate la Pavilionul Expozițional Constanța, în perioada 4-18 septembrie 2022, pentru organizarea Campionatului Mondial Individual de Juniori de șah. În ambele cazuri este vorba despre punerea la dispoziție cu titlu gratuit a unor spații adecvate necesare derulării evenimentelor respective.

Un ultim proiect a fost cel privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție “Reabilitare, modernizare și schimbare destinație din construcție administrativă/social-culturală – farmacie în construcție pentru sănătate – Centrul de Sănătate Mintală Adulți, situată în municipiul Constanța, str. Izvor, nr.27” a fost aprobat. Prin realizarea acestei investiții se vor asigura condiții optime în vederea desfășurării activităților specifice pentru această clădire, respectiv Centrul de Sănătate Mintală Adulți Constanța. Valoarea totală a investiției fără TVA este de 1.136.925,87 lei.

La ședința de astăzi au fost prezenți un număr de 36 de consilieri județeni, iar aceasta a fost ținută în regim de videoconferință.

Comments

comments

Actual

Scandal pe o plajă din Mamaia Nord. Un bărbat și o femeie au avut nevoie de îngrijiri medicale

Publicat

la data de

Scris de

Marți a fost scandal pe o plajă din Mamaia Nord. Acesta a avut loc între mai multe persoane. Un bărbat și o femeie au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit reprezentanților Biroului de presă al IPJ Constanța, în jurul orei 16:30, polițiștii orașului Năvodari au fost sesizați prin apel S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că pe o plajă din Mamaia Nord, are loc un conflict între mai multe persoane.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că, în urma unui conflict spontan între mai multe persoane, o femeie de 52 de ani și un bărbat de 55 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Doi bărbați care au condus autoturisme fără a deține permis au ajuns în spatele gratiilor

Publicat

la data de

Scris de

La data de 9 august a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 25 de ani, pe numele căruia Judecătoria Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 1 an și 20 de zile de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

La data de 9 august a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 41 de ani, pe numele căruia Judecătoria Mangalia a emis un mandat de executare a pedepsei de 3 ani și 3 luni de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Ambele persoane au fost escortate și încarcerate în Penitenciarul Poarta Albă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Avertismentul analiștilor: Europa va intra într-o gravă recesiune dacă se opresc livrările de gaze ruseşti

Publicat

la data de

Scris de

ING se așteaptă ca economia zonei euro să scadă cu 1-3% în cazul unei încetări totale a livrărilor de gaze din Rusia.

În fața creșterilor abrupte a prețurilor, țările europene au început să își reducă substanțial consumul de gaze naturale. Potrivit unei analize ING Economics, Germania a redus consumul cu 10-15% în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu ultimii zece ani, în timp ce în Olanda scăderea a fost de 30% față de media anilor 2019-2021.

Exporturile de gaze rusești au scăzut drastic în ultimele două trimestre față de media precedenților cinci ani la circa jumătate și chiar o treime în ultima perioadă. Rusia tocmai a închis până la 20% din capacitatea conductei Nord Stream 1 către Germania.

Scăderea intrărilor de gaz din Rusia reprezintă 15% pentru trimestrul 1, respectiv 25% pentru trimestrul 2, din consumul istoric al Europei, în condițiile în care de la Est sunt aduse 40-45% din gazele consumate.

„Credem că impactul negativ al unui embargo total al gazului rusesc asupra economiei zonei euro va fi între 1 și 3% din PIB pe termen scurt începând de acum”, arată analiștii ING, care avertizează însă că cifra reală ar putea fi greu de estimat, având în vedere experiența ultimilor ani cu privire la modul în care funcționează modelele macro într-o criză cu ramificații întinse cum a fost cea COVID, potrivit profit.ro.

Scăderea PIB vine oricum peste așteptata recesiune generată și de criza energetică în curs.

„După ce am văzut un impact substanțial și cu o diferență de la țară la țară și având în vedere că ne așteptăm deja la o recesiune ușoară, această evoluție ar fi suficientă pentru a duce la o recesiune în toată regula. Este foarte clar că o oprire completă a gazului va răni Europa. Încercarea de a o evita printr-un plan credibil de reducere a consumului este crucială”, arată analiștii ING.

ING consideră procentul fezabil, din moment ce procesul de substituire este deja ridicat, se construiesc tot mai multe terminale GNL și sunt instalate mai multe capacități de producție solară și eoliană.

„Am văzut, de asemenea, dezbaterea privind schimbarea combustibilului evoluând rapid în timp. Redeschiderea centralelor pe cărbune este acum acceptabilă, și extinderea duratei de viață a centralelor nucleare nu mai este considerată tabu în Germania”, arată analiza ING.

Totodată, și redeschiderea exploatării zăcământului din Groningen, cel mai mare din Europa de Vest, ar putea fi luată în considerare de autoritățile olandeze în condițiile creșterii accelerate a facturilor, respectiv a potențialului de profitabilitate ridicată.

„În mod ironic, decizia Rusiei de a tăia fluxul de gaze prin Nord Stream 1 din nou la 20% va ajuta guvernele să atingă obiectivul. Duce la un nivel al prețurilor în care piața vă tăia de una singură cererea. Astfel că șansele raționalizării consumului de către guvern au scăzut. Jucătorii industriali vor decide dacă sunt dispuși în continuare să plătească prețul. Câte vreme sunt, atunci probabil că vor primi gazul. Restul lumii cel mai probabil va fi mult mai puțin dispusă să plătească același preț, câtă vreme au alternative precum cărbunele la dispoziție”, arată ING.

Olanda este așteptată să fie afectată mai ales de efecte de runda a doua – consumul ar urma să scadă cu un sfert dacă vremea este una normală în această iarnă, ceea ce ar permite să furnizeze gaz și Germaniei.

Germania, pe de altă parte, este cel mai mare consumator de gaz rusesc, gaz care nu merge doar în industrie, ci și la încălzirea populației în proporție de 30%, în condițiile în care jumătate din apartamente folosesc această sursă de energie.

Italia și-a redus importurile de gaz rusesc cu o treime și caută alternative suplimentare, mai ales GNL și repornirea centralelor pe cărbune.

Ungaria, care este una dintre țările cu cea mai mare dependență de Gazprom, a agreat un nou acord de furnizare cu Rusia și ar urma să fie alimentată prin Serbia în cazul în care conductele care merg spre Vest vor fi goale.

De asemenea, România are cea mai redusă dependență din regiune Europei Centrale și de Est, grație producției interne (care acoperea 80% din consum în 2020), însă tot are nevoie de importuri pentru a acoperi consumul. În această iarnă, producția internă și depozitele ar putea asigura doar consumul populației și al entităților de maximă importanță, arată unele estimări.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: