Conecteaza-te cu noi

Actual

Județul Constanța, din nou sub cod galben de instabilitate atmosferică. Vezi ce recomandări au specialiștii

Published

on

Meteorologii au emis un mesaj nou de vreme severă, respectiv instabilitate atmosferică temporar accentuată. Potrivit avertizării meteorologice, local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp. Pentru aceste zone a fost emis un cod portocaliu de vreme rea.

Cod galben de vreme rea a fost emis și pentru județul Constanța.

Potrivit meteorologilor dobrogeni, din a doua parte a nopții de miercuri spre joi, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină.

Mâine, deși temperaturile vor scădea față de ziua precedentă, vremea se va menține călduroasă în cea mai mare parte a Dobrogei, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși, pe alocuri, pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi temporar mai noros după-amiaza și noaptea, când pe arii restrânse vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și condiții de grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. Temperaturile maxime se vor situa între 31 și 36 de grade, mai scăzute pe litoral și în deltă (28-30 de grade), iar cele minime între 19 și 23 de grade.

Advertisement

Specialiștii recomandă pentru siguranța cetățenilor și pentru protejarea bunurilor, următoarele:

  • Îndepărtează obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
  • Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.
  • Fii atent la alertele și avertizările autorităților (Ro-alert, meteo, aplicația DSU)
  • Dacă ești în mediul urban, adăpostește-te imediat într-o clădire, pentru a evita riscul lovirii de către obiecte, pomi/crengi, stâlpi etc.
  • Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
  • Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm. te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions