Connect with us

Administratie

Consilierii non-PSD din Agigea fac front comun pentru proiecte valoroase

Tatian Iorga

Publicat

la

Consilierii locali din Agigea aleși pe listele USR PLUS, PNL, PER, Pro România și PMP au decis să strângă rândurile pentru a adopta o serie de proiecte necesare și valoroase pentru comunitatea lor. Colaborarea aleșilor locali non-PSD pleacă de la ideea sprijinului  reciproc pentru promovarea celor mai importante măsuri propuse de fiecare formațiune în parte. Vorbim de idei noi și interesante, propuse spre implementare, precum digitalizarea administrației locale, înființarea unui departament de fonduri europene și aplicarea pentru proiecte care să conducă la construirea unei centuri ocolitoare, a unor pasarele pietonale peste drumul național, la anveloparea blocurilor sau la creșterea atractivității zonei din jurul lacului Agigea.

Punctual, Alianța USR PLUS propune:

–           Bugetarea participativă – implicarea cetățenilor in dezvoltarea localității, prin alocarea a 10% din bugetul local pentru proiecte propuse și votate de acestia.

–           Transparentizarea si digitalizarea administrației publice locale, precum si diminuarea birocrației.

–           Parc fotovoltaic pentru producerea de energie electrică verde, în vederea acoperirii necesarului de consum din spațiile publice.

PNL propune:

–           Varianta ocolitoare Agigea – Topraisar – Negru Voda pentru a evita ambuteiajele si pentru a decongestiona circulația din comună.

–           Pasarele sau subtraversare pietonală pe DN 39 in zona centrala a localității Agigea.

–           Program de cadastrare a suprafețelor de teren si imobilelor utilizându-se fonduri europene nerambursabile.

Partidul Ecologist Român (PER) propune:

–           Amenajarea văii Lazu, prin transformarea acesteia în zona de relaxare și dotata cu piste de biciclete, băncuțe, foișoare și iluminat.

–           Anveloparea tuturor blocurilor din comuna Agigea.

–           Reabilitarea clădirii din satul Lazu și transformarea acesteia în sediu secundar al primăriei Comunei Agigea, precum și înființarea unui dispensar uman și a unei farmacii în aceiași clădire.

Partidul Pro România propune:

–           Construirea unor piste pentru biciclete in jurul lacului cu acces din centrul localitatii, zone pentru pescuit sportiv, spatii de recreere atat pentru copii cat si pentru adulti.

–           Reabilitare trotuare, str Trandafirului/Tiberiu Brediceanu cat si Str Traian Vuia /Nicolae Titulescu (zona dintre Primarie si centru de o parte si de alta a Sos. Mangalia)

–           Realizarea unui coridor pietonal și ciclistic intre Steaua de Mare si plaja Agigea cat si spatii de recreere.

PMP propune:

–           Modernizarea sistemului de management al deșeurilor prin introducerea colectării selective.

–           Construirea unei geamii noi sau extinderea actualei geamii din Agigea.

–           Înființarea unui centru de permanență medico-social în cadrul dispensarului uman, mai ales în condițiile actuale de răspândire a virusului SARS COV-2.

În afara acestor proiecte, consilierii celor cinci formațiuni politice vor să se implice în comun pentru adoptarea unor măsuri precum dezvoltarea rețelei de canalizare în Agigea și Lazu, asfaltarea străzilor, extinderea iluminatului public, construirea de locuințe sociale prin ANL, înființarea unui adăpost pentru animalele fără stăpân și sterilizarea câinilor, colectarea selectivă a deșeurilor și ecologizarea zonelor verzi.

O altă propunere comună, care vizează mai degrabă o restabilire a normalității, ar fi retragerea titlului de cetățean de onoare acordat de Consiliul Local în mod nejustificat primarului Cristian Maricel Cîrjaliu.

Consiliul Local Agigea, constituit în urma alegerilor locale, este format din 5 consilieri PSD, 4 consilieri USR PLUS, câte doi consilieri de la PNL și PER și câte un consilier de la PRO România și Partidul Mișcarea Populară.

Comments

comments

Administratie

Primăria pare să dea înapoi în scandalul „toaletărilor“ de copaci de la Modern. Nu-i mai ciuntește!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, activistul Sorin Belu, reprezentantul Grupului civic Baricada Verde, prezenta pe Facebook o serie de imagini în care arăta modul în care se fac toaletările de pe taluzul din zona Modern. Astăzi, după discuții cu reprezentanți ai Primăriei, se pare că autoritățile locale au renunțat să mai ciuntească copacii și să lase doar niște bețe înfipte în pământ.

„O veste bună pentru constănțeni. Azi 9 aprilie am reușit să salvăm copacii să nu fie  toaletați – maltratați. Dimineață la 7.20 am avut întâlnire cu domnul Horia Constantinescu unde am discutat la fața locului pro și contra despre modul de toaletare IATĂ CĂ PRIN DIALOG AM PUTUT SALVA COPACI (să se toaleteze, dar să te poți uita și spre ei să afirmi că sunt copaci)“, scrie Sorin Belu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. RAEDPP scoate la vânzare locuințele ANL

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La solicitarea a peste 50 de titulari ai contractelor de închiriere de a cumpăra locuințele pentru tineri construite de către statul român prin Agenția Națională pentru Locuințe, Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța și-a manifestat disponibilitatea de a vinde spațiile locative. Chiriașilor le-a fost comunicat prețul de cumpărare și condițiile care trebuie îndeplinite, astfel că doritorii pot proceda în continuare la depunea actelor necesare. În vederea aplicării dispozițiilor legale de punere în vânzare, comisia de vânzări din cadrul Regiei va instrumenta dosarele, în scopul soluționării cererilor.

Potrivit art. 10 din legea 152/1998, locuințele destinate închirierii din blocurile ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere la cererea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, cu îndeplinirea unor condiții cumulative stabilite în același text de lege. La nivelul municipiului Constanța există imobile construite prin programul ANL pe străzile Zefirului, Brizei, Lirei, Horia Agarici, Pescarilor și Traian, pe terenul pus la dispoziție de către municipiul Constanța. RAEDPP Constanța a fost împuternicită de Consiliul Local al municipiului Constanța, prin HCL nr. 165/30.05.2016 să vândă în numele și pentru municipiul Constanța locuințele construite în regim ANL pentru care există relații contractuale, cu achitarea integrală sau în rate a prețului final de vânzare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Pasajul de la Gară va fi modernizat prin…pictare!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pasajul pietonal din zona Gării Constanța va intra, în viitor, într-un soi de modernizare. De fapt, este o pictare a pasajului pe baza unor concursuri de creație organizate de tineri. Primăria municipiului Constanța notează că a răspuns pozitiv inițiativei mediilor de tineret din municipiul Constanța de a se valoriza artistic Pasajul de la Gară demarând, prin intermediul administratorului tramei stradale din municipiul Constanța Confort Urban, lucrări de întreținere și reparații specifice la Pasaj în vederea pregătirii demarării proiectului “Underground Art Flipping”, proiect care se va derula în regim de parteneriat între Primăria municipiului Constanța, Confort Urban și ONG Asociația CreativePlus (președinte Irina Molnuș).

„În momentul de față se află în fază de pregătire Protocolul de colaborare și parteneriat între Primăria municipiului Constanța, SC Confort Urban SRL și Asociația CreativePlus ONG, potrivit căruia părțile se angajează să se susțină reciproc în vederea desfășurării proiectului “Underground Art Flipping – pasajul de la Gară”, proiect care are ca scop principal transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri. Proiectul include, prioritar, pictarea pasajului pe baza unor concursuri de creație destinat mediilor artistice locale, realizarea unor decorațiuni de artă murală cu includerea unor mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru găzduirea unor evenimente culturale menite a încuraja educația durabilă (evenimente de celebrare a Zilei Voluntarului, Zilei Anti-Bullying etc.), pregătirea spațiului pentru desfășurarea unor concerte stradale integrate sub conceptul “Underground Music for Young Artists”, expoziții fotografice, galerii de artă în aer liber etc. Potrivit proiectului Protocolului, Primăria municipiului Constanța se obligă să asigure refacerea iluminatului public din pasaj, să asigure racordul la sursa de curent în locație, să igienizeze locația înainte de predarea acesteia și să organizeze, respectiv să faciliteze organizarea de evenimente educativ-culturale în locația nou creată pentru tineri.“, notează Primăria.

Principalele obligații ale Asociației CreativePlus privesc transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ-culturale pentru tineri, organizarea concursurilor pentru selectarea artiștilor care vor picta întregul pasaj, desfășurarea unei campanii publice ”Strângerea de gânduri bune” pentru colectarea mesajelor de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru organizarea principalelor activități din pasaj (artă murală: scrierea de mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, desene pentru poze cu hastag-uri care vor deveni content pillars în social media; evenimente tip busking / concerte stradale, artă vizuală – galerie de artă/expoziție și piese de teatru etc.), arată sursa citată.

Finanțarea acestui proiect este asigurată de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, iar implementarea va fi făcută de un grup de tineri, voluntari ai Asociației CreativePlus ONG, care se va ocupa de  realizarea părții artistice a proiectului. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este Daria Popa, Asociația CreativePlus.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: