Connect with us

Societate

Constanţa: 95 de elevi, la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală- faza zonală

Maria Ionescu

Publicat

la

Vineri, 6 martie 2020, începând cu ora 8.30, la Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța, se va desfășura Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală– faza zonală, pentru clasele III- VIII. La competiție participă 95 de elevi din 7 județe ale țării, după cum urmează: Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița și Tulcea.

Elevii vor avea de interpretat două piese de factură diferită, din stiluri diverse, specifice unor perioade din istoria muzicală- clasic, preclasic, romantic, modern etc..

Juriul zonal al Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală este format din 21 de cadre didactice care vor evalua participanții la secțiunile- pian, vioară, suflători, percuție, corzi grave, urmărind îndeplinirea unor criterii clare de jurizare: fidelitatea respectării partiturii, gradul de dificultate, realizarea tehnică și stilistică creativitate, personalitate și expresivitate interpretativă.

În funcție de prestație, elevii vor avea șansa de a ocupa cele 11 locuri pentru a se califica la etapa națională care va avea loc la Cluj Napoca, în perioada 2- 5 aprilie 2020.

Festivitatea de premiere se va desfășura vineri, 6 martie, ora 17.00, la Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța.

Această competiție subliniază necesitatea unei educații orientate tot mai mult spre formarea şi dezvoltarea creativităţii, unde artele și preocuparea pentru frumos constituie o constantă prioritate. Acest tip de educație conduce la dezvoltarea suportului nostru spiritual, poate singurul responsabil cu îmbogățirea calitativă a vieții noastre:”, a spus prof. Florian Stoica, Inspector școlar pentru Arte.

La rândul său,  inspectorul şcolar general, prof. Sorin Mihai a precizat:

“Alături de profesori, împreună cu reprezentanții autorităților locale și județene (parteneri educaționali tradiționali ai unor astfel de evenimente), ne bucurăm să organizăm cu responsabilitate faza zonală a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală pentru clasele III- VIII. Contribuim astfel la promovarea învățământului vocațional, atât la nivel județean cât și național, pornind în mod clar de la premisa că o astfel de competiție este- în primul rând- o evoluție culturală a tinerilor noștri, iubitori de artă muzicală, cea mai profundă expresie a creativității umane.”

Partenerii acestei competiții sunt: Cora City Park Mall, Cora Brătianu, Banca Comercială Română, x-printing, JCI Constanța, SEVDA Jewelry, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța.

Informații de background:

Menționăm că, în anul școlar 2019- 2020, 5 elevi de la Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța au obținut premii la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală pentru clasele III- VIII, derulată la București, după cum urmează:

Nume și prenume elev Cadru didactic coordonator Premiul obținut
Filip I.G.Irisa-Maria Dunărințu Marina III
Florescu M. Paul Oprea Sabina III
Cutova D.C. Inya-Maria Caruțiu Ioan Mențiune
Tașu T.Antonia Stoica Adela Mențiune
Ostachi C.D.Daria Mihai Fănică Mențiune

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Agenția SPIT din City Park Mall, deschisă și în week-end

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru a veni în sprijinul constănțenilor și al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, conducerea Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa a dispus prelungirea programului de lucru cu publicul în cadrul Agenţiei fiscale nr. 5, situată pe Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C, în incinta City Park Mall.

Prin urmare, sâmbătă, 26 septembrie 2020 şi duminică, 27 septembrie 2020, în locaţia menționată mai sus, va fi asigurat un ghişeu pentru încasarea taxelor necesare eliberării actelor de identitate.

Programul de lucru cu publicul va fi următorul:

-sâmbătă, 26.09.2020, între orele 0800-1600;

-duminică, 27.09.2020, între orele 0730-2100.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Azi e Ziua Mondială Maritimă. Vezi ce a transmis ambasadorul maritim Ovidiu Cupșa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 24 Septembrie reprezintă în acest an Ziua Mondială Maritimă. Scopul zilei este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia caracterul special al activităţii Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Tema selectată pentru anul 2020 se concentrează asupra “Transportului durabil pentru o planetă durabilă” şi oferă o ocazie excelentă de a creşte gradul de conştientizare cu privire la obiectivele dezvoltării durabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi de a prezenta acţiunile desfăşurate de Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) şi de statele membre în atingerea obiectivelor

În acest an, datorită măsurilor luate în contextul pandemiei COVID 19, evenimentul s-a desfășurat online.

Cu acest prilej, Ovidiu Sorin Cupșa, ambasador maritim a transmis secretarului general I.M.O,  Lim Kitack, un mesaj prin care îi mulțumește pentru activitatea depusă în această perioadă de pandemie. Totodată a atras atenția asupra faptului că prelungirea certificatelor marinarilor este doar o măsură provizorie și propune ca în soluționarea problemelor marinarilor și a schimburilor de echipaj să fie implicate mai activ organismele mondiale: Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională a Muncii, Federația Internațională a Muncitorilor din Transporturi, guvernele și armatorii.

În propunere se arată că numai prin adoptarea unei rezoluții ONU privind o practică mondială unitară a tuturor statelor memebre poate fi rezolvată problema schimburilor de echipaj.

“Marinarii sunt lucrătorii esențiali la nivel mondial și de modul în care își desfășoară activitatea depinde întreaga economie mondială. De transportul maritim, care asigură aprovizionarea cu medicamente, alimente și echipamente, depinde însuși capacitatea civilizației umane de a lupta cu pandemia COVID 19. La mulți ani navigatori, oriunde v-ați afla!” a spus Ovidiu Sorin Cupșa, director general CERONAV, ambasador maritim IMO.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

APIA lansează 3 scheme noi de sprijin pentru fermieri. De mâine se pot depune cererile

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) lansează 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități care periclitează continuitatea activităților agricole, respectiv a producției primare în agricultură, în sectoarele antemenționate, acestea fiind cele mai afectate de impactul COVID-19.

Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniți în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității fermelor.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

”Potențialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepțional sunt fermierii activi, conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr.1307/2013, respectiv legislației naționale, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, și/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe și cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.”, precizează Serviciul Relații cu publicul și Comunicare.

Fermierii activi sunt:

  • beneficiarii care au îndeplinit calitatea de fermier activ și au încasat plăți directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plată din campania 2019;
  • beneficiarii care au solicitat plăți directe pentru prima dată în anul 2020 și îndeplinesc prevederile OM nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

Cererile de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional aferente sectoarelor bovine, ovine, caprine, sectorulului legume-fructe și cartofi, însoțite de documentele generale și specifice, pot fi depuse la centrele județene/locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București sau transmise prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.

Cererile de sprijin se depun la centrele județene/locale ale APIA începând cu data de 25 septembrie 2020, până la data de 23 octombrie 2020.

Alocarea financiară pentru această măsură este de 150 milioane de euro.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: