Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

Constanța ar putea să își piardă prima universitate. ”Noi nu am creat-o pentru ca alții să o desființeze”, spune Ovidiu Cupșa

Published

on

De anul viitor, Universitatea Maritimă Constanța ar putea să se desființeze. În aceste zile,  la nivelul conducerii UMC se discută despre construcția unei noi universități, respectiv Universitatea Națională de Știință și Tehnică Politehnică.

Inițiatorii acestui proiect sunt UMC, Universitatea Politehnică București și Universitatea din Pitești.

Proiectul a fost prezentat cadrelor didactice de la UMC, în cadrul unei ședințe, iar acestea trebuie să decidă în aproximativ o lună de zile dacă vor accepta propunerea. Se va organiza un referendum în acest sens.

Ieri, de la ora 11.30, în Aula Universității Maritime cadrele didactice s-au întrunit pentru a discuta despre posibilitate înființării acestei noi structuri, la nivel național, alături de Universitatea Politehnică și București și Universitatea din Pitești. Noul concept ar urma să poarte denumirea de Universitatea Națională de Știință și Tehnică Politehnică.

Advertisement
palaz

Desfiinţarea UMC ar însemna o pierdere uriaşă pentru Constanţa

Ovidiu Cupșa, director CERONAV, absolvent al UMC a criticat această decizie, lăsând să se înțeleagă faptul că eventuala dispariție a prestigioasei instituții de învățământ ar putea genera chiar ample mișcări. Iată postarea sa pe pagina de Facebook:

”Constanţa ar putea să-şi piardă prima universitate – UMC!

Constănțeni, nu trebuie să lăsăm să se întâmple asta!

Noi nu am creat-o pentru ca alții să o desființeze.

Advertisement
palaz

La 6 Ianuarie 1990, după ce am făcut greva foamei, în calitate de studenţi la Institutul de Marină Mircea cel Bătrân în Piaţa Victoriei, Constanţa a devenit centru universitar.

S-a înfiinţat atunci prima universitate din Constanţa – actualul UMC.

Constanţa a devenit centru universitar, din visul unor tineri şi care au îngheţat de frig, care au fost amenințaţi cu batalionul disciplinar, ca dezertori și care riscau să fie exmatriculaţi pentru totdeauna din şcoală.

Ulterior s-au înfiinţat încă două universităţi de stat: IMMB s-a reorganizat în Academia Navală şi a fost înfiinţată Universitatea Ovidius.

Astfel Constanţa a devenit unul dintre marile centre universitare ale României.

Advertisement
palaz

După aproape 33 de ani de existenţă, cu peste 30.000 de absolvenţi, din care astăzi peste 20.000 de ofiţeri în flota internaţională (din aprox. 35.000 de marinari), se pune problema ca UMC să dispară.

Fuziunea cu universităţi din Bucureşti, Ploieşti, Târgovişte şi de unde or mai fi, pentru înfiinţarea unui mamut în care ea să devină o simplă filială, condusă de un Rector şi un Senat de la Bucureşti ar însemna o pierdere uriaşă pentru Constanţa.

În aproape 33 de ani, universitatea s-a dezvoltat constant sub conducerea rectorilor Gavrilă Rican, Dinu Dumitru, Cornel Panait şi Violeta Ciucur, a dobândit un renume internaţional, şi-a diversificat specializările şi baza materială este una de top.

Absolvenţii ei sunt printre cei mai buni din flota internaţională, în companiile din industria navală, în instituţii de profil maritim şi nu numai. Inclusiv actualul Ministru al Educaţiei este absolventă de UMC.

Ministerul Transporturilor, prin ANR, aprobă curricula de studii la specialităţile maritime, CERONAV organizează cursuri prin UMC, certificatele obţinute în acest sistem sunt recunoscute internaţional, iar absolvenţii brevetaţi în acest sistem sunt printre cei mai buni ofiţeri din lume în flota mondială. (Şi spun acest lucru chiar din sediul central al IMO – organismul mondial maritim, de la Londra).

Advertisement
palaz

Finanţarea este asigurată de la buget, dar și prin locurile cu taxă, baza materială e solidă, iar profesorii sunt bine pregătiţi şi fac faţă la orice universitate de top, în orice proiect internaţional, la orice măsurătoare cu colegii lor care predau la universitaţile maritime din lume.

Desfiinţarea UMC ar însemna o pierdere uriaşă pentru Constanţa.

Dincolo de faptul că Constanţa ar pierde o universitate, aceasta ar duce la pierderea identităţii învăţământului de marină civilă şi ar pune în pericol curricula şi parcursul profesional al absolvenţilor.

O universitate de marină trebuie să fie conectată la lumea maritimă, la autorităţile şi instituţiile de profil naţionale şi internaţionale, la companiile de shipping şi crewing. Derulează proiecte specifice, are bază materială specifică.

Cum mai poţi să-ţi păstrezi specificul când ai o zecime dintr-un Senat Universitar și un rector la Bucureşti? Ce ştiu acei oameni despre specificul marinăresc, despre investiţiile specifice?

Advertisement
palaz

Vor alege mereu să finanţeze facultățile mari, iar “departamentul anexă de la Constanţa… ăia de fac marinari, parcă… de fapt ingineri…” va fi subfinanţat, prost administrat şi nesemnificativ.

Ce minte năstruşnică de la Bucureşti sau aiurea o fi gândit această fuziune?

Eu sunt convins că profesorii UMC – unii dintre ei fiind chiar dintre fondatori, actualul şi foştii rectori, Liga Studenţilor – care este părintele UMC, ALUMNI care au absolvit această universitate, autorităţile locale, se vor mobiliza pentru a opri acest proiect.

Sunt convins că nici ministrul educaţiei – Ligia Deca, care este absolvent al UMC, nici parlamentarii de Constanţa nu vor accepta să gireze şi să voteze un proiect de lege care loveşte în mândria şi interesele universitare si economice ale Constanţei. În tinerii constănțeni!

Eu şi colegii mei, care am făcut greva foamei în 1990 pentru înfiinţarea acestei universităti, cu siguranţă că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca această universitate de prestigiu să nu dispară.

Advertisement
palaz

Noi am creat Universitatea Maritimă Constanţa ca o instituţie a Constanţei, nu ca pe o anexă a cuiva.

Dumnezeu să apere Constanţa!

Dumnezeu să apere UMC!”

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions