Decebal Fagadau, primarul municipiului Constanta, a anunțat ca pana de Ziua Dobrogei, Cazinoul va fi conservat.
Intentia autorităților este de a stopa degradarea lui.
“Municipiul Constanta este unul bogat, ne putem permite restaurarea. Toata dezbaterea din ultima perioada vizează conservarea pana cand vor începe lucrările, confirm proiectului existent la CNI. Nu facem finanțare dubla”, a spus Fagadau.
Fără să ofere informații clare în ceea ce privește proiectul, primarul a spus (pentru a mia oară!) povestea degradării Cazinoului din Constanța și a reamintit că există fonduri aprobate pentru restaurarea monumentului, însă birocrația, respectiv multele contestații, împiedică demararea lucrărilor.
In proiectul administrației Fagadau se va implica si firma care derulează festivalul NEVERSEA.
Nici Bogdan Bota, directorul festivalului, nu a oferit informații concrete despre ce presupune această implicare. Ceea ce se înțelege din mesajul public transmis este faptul că organizatorii NEVERESEA și UNTOLD vor demara o campanie de conștientizare a pericolului în care se află clădirea Cazinoului din Constanța și vor discuta cu… fanii festivalului, dar și cu reprezentanții companiilor colaboratoare.
De asemenea, Edi Chereji, director de comunicare şi marketing al evenimentelor muzicale amintite, a vorbit despre campaniile pe care le-am promovat și cu alte ocazii, una dintre ele la Cluj, unde s-au implicat în conștientizarea importanței unui act medical de înaltă calitate.
Iată declarația:
Au prezentat proiectul și reprezentantele Asociației Arché, de fapt, l-au citit din notițe bine puse la punct dinaintea activității publice.
Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Investiții anunță cele mai periclitate situri din Europa în 2018: Bisericile post-bizantine din Moscopole și Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Mănăstirile și schitul David Gareji, Georgia;Cazinoul din Constanța, România (nominalizat de Asociația ARCHÉ); Orfelinatul grec Prinkipo, Insula Prinților, Turcia, și Fabrica de gheață Grimsby, Marea Britanie.
Programul „Cele mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, cu sprijinul Institutul Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator. Acest program a fost inspirat de succesul unui proiect asemănător desfășurat de Fondul Național pentru Conservare Istorică din SUA (US National Trust for Historical Preservation). „Cele mai periclitate 7 situri” nu este un program de finanțare. Scopul său este de a servi drept catalizator pentru acțiune și pentru a promova puterea exemplului. Acesta beneficiază de sprijinul programului Uniunii Europene „Europa Creativă”, ca parte a programului Europa Nostra „Patrimoniul nostru – valorile noastre”.
Cazinoul este un monument istoric emblematic pentru orașul Constanța și pentru România. Edificiul a fost ridicat în timpul „febrei cazinourilor” ce a cuprins Europa la începutul secolului al XX-lea, și și-a deschis porțile în 1910. Daniel Renard, arhitectul româno-elvețian care a proiectat clădirea, a optat pentru un Art Nouveau opulent cu scopul de a ilustra modernizarea României sub domnia regelui Carol I.
Clădirea a devenit, în timp, un reper al țărmului Mării Negre. Văzut de pe mare, Cazinoul se înalță pe un promontoriu stâncos, părând a aparține mării mai degrabă decât orașului, impresie întărită și de decorația de inspirație marină a clădirii.
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus.
În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!