Connect with us

Administratie

Constanța. Clasă specială, în limba ucraineană, pentru copiii refugiați

Publicat

la

Conducerea USR Constanța anunță că, la inițiativa și prin implicarea directă a Uniunii, s-a reușit găsirea unei soluții pentru ca elevii refugiați din Ucraina, aflați pe teritoriul municipiului să poată beneficia de educație cu profesori ucraineni, în clase special create pentru acest lucru. Sursa citată menționează faptul că întregul demers, ce face parte dintr-o lungă listă de propuneri USR Constanța pentru situația refugiaților din Ucraina, a reprezentat un efort susținut al consilierului municipal Mirela Garip, care, alături de un grup de voluntari, a reușit să determine conducerea Inspectoratului Școlar Județean să accepte faptul că acest program este posibil, este necesar și că trebuie să se implice în implementarea lui.

Mirela Garip:

„În urmă cu aproximativ trei săptămâni, când i-am prezentat inspectorului școlar general, Sorin Mihai, propunerea noastră de a crea aceste clase pentru copiii ucraineni, domnia sa a considerat că mai bine ar fi ca ei să fie integrați în clasele de copii români. Bineînțeles, am apreciat că această abordare nu reprezintă o soluție. Drept urmare, cu sprijinul unei echipe de voluntari, am insistat și am derulat două campanii de înscrieri, atât pentru elevi, cât și pentru profesori din Ucraina. Până în prezent, după multe discuții, am reușit să adunăm 80 de copii ucraineni și un grup de profesori voluntari, care să le predea la clasă.

Am apelat și la sprijinul Primăriei Constanța. Prin implicarea viceprimarului Florin Cocargeanu s-a reușit identificarea unei anexe din cadrul Școlii Generale nr. 11, în care acești copii să își poată desfășura activitatea școlară în condiții normale și, cel mai important, în limba lor maternă. Am pus toate aceste date și soluții pe masa inspectorului general și, de această dată, și-a manifestat deschiderea pentru a implementa un proiect pentru care s-a muncit foarte mult. Vreau să precizez că nu aș fi putut să realizez nimic fără implicarea și ajutorul necondiționat al Laurei Tănase, Gildei Lazăr și Carmen Dumitrescu. S-a lucrat în echipă! Este foarte bine că am ajuns până aici, dar încă mai sunt multe de făcut. Mai este nevoie de cărți, caiete, jucării pentru cei mici, laptopuri și toate instrumentele necesare. De asemenea, profesorii ucraineni nu vor putea face voluntariat la nesfârșit, iar munca lor va trebui plătită“.

Cei 80 de copii vor fi împărțiți în 4 grupe de vârstă. Grupa I de grădiniță și grupa I din învățământul primar vor avea cursurile dimineața. Grupa a II-a de școală primară și grupa de școală gimnazială vor începe programul de la ora 13.00. Mulțumim ONG-ului „Centrul de Resurse Civice“ pentru toată implicarea și pentru faptul că ei vor fi cei care ne vor ajuta la amenajarea și dotarea sălii de clasă.

Identificarea elevilor și a profesorilor ucraineni din municipiul Constanța este o campanie în desfășurare, deoarece fluxul de refugiați nu s-a oprit. De aceea, atât cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, cât și cu implicarea Primăriei Constanța vom continua să acordăm tot sprijinul necesar acestor copii și familiilor din Ucraina, care au fost nevoite să fugă din calea războiului, notează sursa citată.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: