Connect with us

Administratie

Constanța. Impozite majorate cu 50% pentru spațiile comerciale neînchiriate

Tatian Iorga

Publicat

la

Consilierii locali din Constanța au votat, astăzi, în cadrul proiectului privind majorarea taxelor și impozitelor în anul fiscal 2021, introducerea unei supraimpozitări pentru clădirile nerezidențiale. Concret, este vorba de o majorare cu 50% a spațiilor care nu sunt închiriate în primele 11 luni din an.

„Pe bulevardul Tomis, de la Miga până la Lupoaică, sunt peste 10 spații comerciale care sunt închise. Au ziare în geam. Lucrul ăsta de întâmplă pentru că proprietarii nu vor să coboare prețurile de închiriere. Vor să se îmbogățească. Noi vrem să îi obligăm să coboare prețurile la nivelul pieței. De aceea, am luat decizia de a supraimpozita aceste spații comerciale în condițiile în care nu sunt deschise mai mult de 11 luni pe an. Paradoxal, deși este o măsură nepopulară, ea vine în sprijinul operatorilor econimici, pentru că dacă acolo vom avea activitate asta înseamnă salarii și impozite.“, a spus Chițac.

El a adăugat că nivelul estimat al veniturilor suplimentare pe care le vor aduce aceste noi taxe la bugetul local este cuantificat la 1,5 milioane de lei, în contextul în care bugetul total de venituri proprii prin taxe și impozite este 242 de milioane de lei.

Comments

comments

Administratie

Chițac a luat apucăturile lui Făgădău: desenează parcări între blocurile din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În lipsa unei strategii privind construirea parcărilor etajate, actuala conducere a administrației locale continuă politica de a „desena pe asfalt“. Astfel, Primăria Constanța informează că echipele SC Confort Urban SRL au demarat lucrările de reconfigurare a amplasamentului situat pe aleea Nalbei, între blocurile L107 și L111. Terenul a fost excavat și este stabilizat prin așternerea mai multor straturi de piatră, fiind astfel pregătit pentru asfaltare. În prezent, se reamenajează porțiunea carosabilă care a fost eliberată de garaje și se construiesc noi locuri de parcare. Ceilalți proprietari au fost somați să desființeze construcțiile cu caracter provizoriu, în vederea regenerării urbane a zonei. În cazul în care deținătorii nu se vor conforma măsurilor privind demolarea, desființarea garajelor va fi făcută de către autoritatea publică locală, pe cheltuiala contravenienților.

„Pe strada Badea Cârțan, spațiul public urban este redistribuit pentru a răspunde nevoilor pietonilor, dar și a riveranilor care vor beneficia de condiții civilizate pentru a-și parca autoturismele. Suprafața carosabilă este excavată și se decopertează asfaltul deteriorat pe aleile care asigură accesul în spațiul destinat parcării autovehiculelor. Pentru a nu îngreuna accesul utilajelor, conducătorii auto să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări.“, notează Primăria.

Amintim că primarul Constanței a promis în campania electorală construirea mai multor parcări etajate. Acum edilul o dă la întors și spune că acestea sunt mult prea costisitoare, iar procesul este de lungă durată.

„În ceea ce privește construcția primei parcări. Din momentul în care o gândești și ai și banii necesari, respectând toate procedurile, de la notă conceptuală, la studiu fezabilitate, proiect tehnic și licitație, durează 400 de zile până când începi construcția. Asta este legislația“, a declarat, ieri, Vergil Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Animal Society efectuează, în premieră, primul recensământ al câinilor fără stăpân din municipiul Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La nivelul municipiului Constanța urmează să aibă loc, în perioada 9 – 10 martie, recensământul câinilor fără stăpân, pentru ca Animal Society, autoritățile locale și societatea civilă să aibă o imagine reală a problemei.

„Cu ajutorul unei aplicații mobile, câinii sunt fotografiați, identificați și înregistrați într-o bază de date. Informațiile ce vor fi obținute astfel vor contribui la stabilirea și organizarea planului de acțiune pe care noi, Animal Society, împreună cu autoritățile şi locuitorii orașului urmează să îl stabilim și să îl implementăm. Mulțumim echipei de voluntari care se alătură echipei noastre pentru a facilita derularea acestui recensământ! Totodată, amintim constănțenilor că în orașul lor este în derulare proiectul Efort comun pentru un viitor mai bun. Acesta se va desfășura în trei etape, pe parcursul anului 2021. Prima etapă, campania de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună pe care o derulăm la sediul Biobaza, se va încheia pe 12 martie” – Anca Tomescu, Președinte, Animal Society.

„Proiectul Efort comun pentru un viitor mai bun presupune desfășurarea unor campanii de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună, recensământul acestora, efectuat în premieră de Animal Society, precum și derularea mai multor programe de informare adresate locuitorilor orașului. Proiectul, sprijinit de Primăria Municipiului Constanța, are ca obiectiv implicarea societății civile în stabilirea şi implementarea unui plan de măsuri uman, eficient, durabil.“, spun cei de la Animal Society.

Despre Animal Society

Asociația Animal Society, cunoscută anterior sub numele de VIER PFOTEN România, este activă în domeniul protecției animalelor de peste două decenii. Animal Society stabilește parteneriate cu autoritățile locale, sprijinindu-le în vederea elaborării unui sistem uman și sustenabil de gestionare a populației de câini și pisici, desfășurând campanii de sterilizare a câinilor și pisicilor, precum și intervenții asistate de animale. Acestea au scopul de a schimba mentalitățile cu privire la animalele fără stăpân și sunt realizate cu ajutorul unor foști câini fără stăpân, care sunt implicați și în activități de terapie în beneficiul copiilor cu nevoi speciale și al vârstnicilor instituționalizați.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Hărțuire incredibilă la Primăria Pecineaga. O funcționară, amenințată cu bătaia și desființarea postului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nu mai miră pe nimeni că politicul poate fi factorul decisiv în cele mai multe dintre instituțiile publice. Primarii, viceprimarii și toți aleșii locali sunt stăpâni pe situație când partidul o cere. Exemple sunt nenumărate. Noi ne vom apleca spre unul despre care considerăm că se situează dincolo de orice limită a comportamentului uman. Cu injurii și cuvinte jignitoare, cu un tupeu fantastic. La mijloc este o femeie… Despre litera legii spunem doar că există instituții care decid.

Revenind, vorbim despre cazul bibliotecarei din comuna constănțeană Pecineaga, Alina Tântăveanu. Totul a început în septembrie anului trecut când – ați ghicit! – s-au desfășurat alegerile locale pentru noile funcții din primării. La Pecineaga, șefi peste localitate sunt lideri ai Partidului Social Democrat, în frunte cu primarul Niculae Stan și viceprimarul Marian Makkai. De ce am numit informația pe care o facem publică acum “cazul bibliotecarei”? Pentru că aceasta a candidat pe listele Partidului Național Liberal pentru un post de consilier în cadrul Consiliului Local al comunei Pecineaga. Pentru faptul că acesta s-a implicat în activitățile electorale ale partidului sub numele căruia a candidat, actualii lideri ai comunității au considerat că își pot permite și amenințări care duc până la desființarea funcției, unică la nivelul localității.

Prin această decizie, desigur politică, la prima vedere și după modul în care este prezentată de persoana implicată și fără nicio legătură cu evaluarea activității bibliotecarului Alina Tântăveanu, chiar în noaptea alegerilor din septembrie au pornit amenințările.

Iată declarația pe care Alina Tântăveanu a făcut-o pentru “Ordinea.ro”:

“Conducerea Primăriei Pecineaga a fost nemulțumită de faptul că eu sunt înscrisă în PNL și am candidat pe lista de consilieri propusă de liberali. Așa am intrat în vizorul lor. Imediat după alegerile locale, pe 28 septembrie au început și amenințările. Nici nu a contat că eu fac meseria asta de 30 de ani, că îmi desfășor activitatea conform legii, nu am abateri. Tututor celor care am candidat din partea PNL ne-au adresat cuvinte jignitoare, ne-au înjurat, ne-au amenințat. În noaptea alegerilor mi-a fost frică să plec spre casă, am rugat un coleg să meargă cu mașina, așa s-a ajuns… În ziua următoare, pe 29 septembrie, m-a acuzat că fac politică în instituție, deși oamenii mă cunosc și știu realitatea, știu că nu este adevărat. Tot ce ține de politică s-a întâmplat în campania electorală, atunci când am fost în teren, alături de colegii de partid, și am prezentat oamenilor programul electoral. În fine, în ziua menționată, sub amenințările viceprimarului (Marian Makkai n.r.) mi s-a făcut rău, am avut nevoie de ajutor de specialitate din partea medicilor de la Ambulanță. A urmat o plângere la Poliție, am făcut declarații peste declarații. De aici și un dosar penal pentru cazul respectiv, pe numele viceprimarului.”

A urmat o scurtă perioadă de liniște. A fost aparentă, deoarece conducerea administrației locale pregătea lovitura de grație pentru bibliotecarul comunei. Avea să intre în vizorul schimbărilor de organigramă din Primărie.

“În decembrie 2020 am fost avertizată de oameni care își desfășoară activitatea în Primărie că vor să mă trimită în șomaj, că vor să desființeze postul meu și activitatea de la bibliotecă să fie preluată de un angajat din Primărie. Toate acestea după alegerile parlamentare. Așa se face că toate acestea se și adeveresc. Pe 28 ianuarie, în ședința Consiliului Local, Organigrama Primăriei a fost supusă unor modificări. S-a discutat și s-a decis, la propunerea domnului primar (Niculae Stan n.r.) că funcția de bibliotecar nu mai este necesară și că, în conformitate cu noua organigramă activitatea de la Bibliotecă să fie preluată de un angajat al Primăriei”, a declarat Alina Tântăveanu pentru ziarul nostru.

“Nu mă las”

Deciziile de la nivel local par să o fi mobilizat și mai mult, ai citit legislația și a decis că este necesar să se adreseze și altor instituții. A depus, în acest sens, o documentație și mai multe adrese la Instituția Prefectului.

“M-am adresat, convinsă fiind că mi se face o nedreptate, Instituției Prefectului. Am ceva informații că prefectul ar fi cerut revocarea hotărârii Consiliului Local, dar suntem deja în luna martie și eu nu am fost informată. Continui să merg la serviciu nefiind un document care să arate că deciziile conducerii Primăriei Pecineaga sunt puse în aplicare. Dincolo de asta, vreau să trag un semnal de alarmă în general și nu pentru funcția mea este în pericol. În mediul rural, cultura încă se poate face la bibliotecă și nu mă las. La Pecineaga, de exemplu, sunt 500 de copii care își dezvoltă cultura generală din carți pe care le împrumută de la bibliotecă. Cultural este esențială! Biblioteca este singura instituție culturală din localitate! Dincolo de asta, sunt oameni pe care eu – prezentă aici de dimineață până seara și nu ocazional cum doresc primarul și viceprimarul să fie deschisă biblioteca – îi ajut să trimită un e-mail, să obțină diverse informații”, a completat bibliotecarul comunei Pecineaga.

Replica primarului

Contactat telefonic, primarul se apără în fața acuzațiilor bibliotecarului spunând următoarele:

“Este o inițiativă a primarului, o decizie pe care Consiliul Local a votat-o. Totul este legal. Am cerut un punct de vedere, înclusiv în contextul pandemiei, de la Biblioteca Județeană și am primit și răspuns: primarul este principalul ordonator de credit și el decide. Deci, totul conform legislației. În fapt, vă spun clar: noi nu desființăm postul dumneaei. Am luat în considerare toate adresele pe care știu că dânsa le-a făcut la Biblioteca, la Consiliul Județean, la Prefectură, tot… Nu e nimic politic la mijloc, așa cum mi-ați explicat că doamna a încercat să spună tuturor, nimic legat de acest subiect.”

“Nimic politic”

Contactat telefonic pentru un punct de vedere vizavi de imagini și acuzațiile aduse, viceprimarul Marian Makkai a declarat pentru Ordinea.ro următoarele:

“Nu este nimic politic la mijloc. Toată lumea știe că doamna a candidat inclusiv pentru funcția de primar în anul 2008 și nu s-a mai întâmplat nimic. A fost o refacere a organigramei în contectul pandemic și nimic mai mult. Referitor la imagini, vă pot spune că discuția s-a desfășurat pe parcursul a 30 de minute. Dumneaei a postat doar ce i-a convenit…”

Dincolo de această declarație rămâne comportamentul viceprimarului Makkai. A amenințat o femeie cu bataie – scos din context ori ba, e același lucru – iar asta îl face incompatibil cu bunul simț, dar și cu legea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: