Connect with us

Societate

Constanța, în finala pentru titlul de Capitală a Tineretului din România

Maria Ionescu

Publicat

la

Municipiul Constanța este în finala pentru titlul de Capitală a Tineretului din România. Pentru a câștiga această competiție este nevoie de implicarea tuturor factorilor de decizie, dar și reprezentanții societății civile.

În acest sens, tinerii implicați în acest proiect organizează începând de astăzi o caravană de întâlniri cu ONG-urile constănțene, instituții de decizie și organizații de tineret politice.

”Aceștia sunt invitați să se alăture grupului de lucru și să contribuie cu propuneri de proiecte, ce vor putea fi implementate în Constanța, în cadrul programului Capitala Tineretului din România 2019.”, precizează #ComeToSEAus

Oraşul câştigător va fi anunţat la Iaşi, în luna octombrie, la Summitul Tinerilor. Acesta va primi un premiu de 50.000 de euro şi va deţine titlul de ”Capitala Tineretului din România” timp de un an, începând din 2 mai 2020.

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța sprijină această inițiativă comuna a ONG-urilor de tineret AIESEC Constanța, Asociația Studenților Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân”, Liga Studenților din Universitatea ”Ovidius” Constanța, Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța, UN Youth Association of Romania – CONSTANȚA BRANCH, Liga Studenților ”Șaguniști”și grupul informal Consiliul Județean al Elevilor Constanța de a aduce, a declara și a recunoaște Constanța – Capitala Tineretului 2020 – 2021.

Alături de Craiova, Constanța s-a calificat în faza finală, un criteriu foarte important în evaluarea candidaturii fiind nivelul de participare al tinerilor în activitățile din proiectul Capitala Tinerilor – Constanța.

Prin tema abordată de către echipa – #CometoSEAus, acest demers va reprezenta un punct de start pentru construirea unei strategii de tineret pe termen lung. Astfel, în această strategie, direcții precum dezvoltarea ramuri antreprenoriale, implicarea activității de tineret în creșterea atractivității orașului nostru, încurajarea potențialului artistic în mod activ prin valorificarea potențialului oferit de către tineri, promovarea eficientă a laturii multiculturale, un stil sănătos prin realizarea unei infrastructuri adecvate practicării sporturilor de masă, acțiuni de protejare și conservare a mediului înconjurător în contextul schimbărilor climatice vor reprezenta elementele proiectelor ce vor fi desfășurate în viitoarea capitală.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

S-a stins din viaţă actorul Ştefan Sileanu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Actorul Ştefan Sileanu, cunoscut publicului pentru rolul titular din “Vlad Ţepeş” (1979), a murit la vârsta de 80 de ani.

Potrivit Radio România, citat de News.ro, actorul a suferit un infarct sâmbătă, a declarat fiica sa Ana Sileanu.

Ştefan Sileanu s-a născut la Cislău (Buzău) în 15 noiembrie 1939. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” (promoţia 1965), după ce a renunţat la cei doi ani de studiu la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”.

A fost actor la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi la Teatrul Nottara din Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1994.

Pasionat de pictură, un artist desăvârşit, Ştefan Sileanu spunea despre sine: “Nu sunt credincios, un habotnic, dar cred foarte tare în frumuseţea vieţii, încerc să exprim treaba asta în pictură şi în relaţiile pe care le am cu oamenii. Am cunoscut oameni extrem de valoroşi, aşa cum spuneţi, şi de câte ori deschid o expoziţie îi pomenesc pentru că au însemnat enorm pentru mine. Într-o ordine aleatorie aş zice Florin Niculiu, un pictor excepţional, Corneliu Baba, pe care l-am cunoscut şi care m-a ajutat enorm în tinereţe, Ţuculescu, la care am şi locuit trei ani şi care m-a îndrumat şi m-a făcut să iubesc muzica. Pe urmă Alexandru Moscu, care era directorul Muzeului Aman şi crease în jurul lui un cerc de cultură, era o gazdă extraordinară şi se adunau oameni de cultură, pictori, muzicieni”, scrie AaRC.

A jucat la început la Cluj şi la Târgu Mureş, apoi, din 1976, la Teatrul ”Nottara” din Bucureşti, unde şi-a desfăşurat cea mai mare parte a carierei artistice. Aici a jucat în piese precum “Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă” de Horia Lovinescu, ”Zodia turnătorului” de Jean-Claude Carriere, titlu sub care regizorul Octavian Greavu a reunit piesele ”Girodina”, ”Circuitul normal” şi ”Uşa” ale dramaturgului francez Jean-Claude Carriere, ”Război şi pace” după Tolstoi (rolul prinţului Andrei Bolkonski), ”Pădurea” de Alexander Ostrovski (regizor Tudor Mărăscu), în care a jucat alături de fiica sa, Ana-Maria Sileanu, potrivit Cinemagia.

Foto: Facebook Ştefan Sileanu

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

România trece la ora de vară. Ceasurile se dau înainte

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În ultima duminică a lunii martie, 29 martie 2020, ora 03:00 devine ora 04:00, iar românii trebuie să dea ceasurile înainte.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.

CFR Călători informează că începând cu data de 29 martie 2020, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00.

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

“Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 28/29 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.”, precizează Biroul de presă al CFR Călători.

Foto: yle.fi

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Sectorul distribuţiei paralele oferă soluţii concrete pentru rezolvarea deficitului de medicamente

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În contextul în care România se confruntă cu stocuri deficitare de medicamente care nu sunt legate de criza COVID-19, pacienții români încep să fie extrem de afectați. Astfel, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) își arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse precum Euthyrox 100 μg sau / și a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii (lipsuri raportate de către farmaciști și pacienți pe canalele media / rețelele de socializare sau de către Ministerul Sănătății prin intermediul sistemului național de alertă / raportare electronică) din alte țări ale UE imediat.

În acest moment, companiile membre ADEM au demarat deja procedurile legale de autorizare a importului paralel a medicamentului având ca substanță activă levotiroxina sodică, în vederea atenuării deficitelor sesizate public în ultima perioadă de către pacienți și farmaciști. Avem posibilitatea importului paralel a aprox. 10.000 de cutii în următoarele două săptămâni, cantități care pot fi suplimentate și ulterior, în funcție de nevoie. Explorăm posibilitatea importului paralel și pentru alte medicamente raportate a fi în deficit de către autoritățile competente și contăm pe colaborarea cu acestea.

Potrivit ADEM, “în ultimii ani, am adus în atenția publică de mai multe ori posibilitățile oferite de importurile paralele de medicamente. Până în prezent, răspunsul a vizat crearea unui importator acceptat de stat – care poate fi considerat un prim pas. Cu toate acestea, încurajăm cu tărie ca România să facă acum al doilea pas și să stabilim un cadru funcțional corespunzător pentru importurile paralele de medicamente – atât pentru autorizațiile de import paralel, cât și pentru importurile de urgență ale tuturor distribuitorilor angro eligibili. Acest lucru ar putea ajuta la asigurarea sustenabilității pe termen lung a asistenței medicale românești, așa cum s-a întâmplat în mai multe alte state membre ale UE. Suntem în măsură de a pune la dispoziția autorităților cele mai bune practici din întreaga UE, în acest context.”

În același timp, distribuția paralelă pe piața internă a UE este una de reciprocitate. Fără exporturi, nu vor exista importuri. În acest context, reamintim că independent de situația actuală cauzată de coronavirus, notificăm către Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale fiecare cutie de medicament pe care intenționăm să o exportăm. Astfel, autoritățile naționale competente supraveghează complet ceea ce poate fi exportat și pot ridica obiecții cu privire la acest lucru, dacă este justificat, pentru a evita orice lipsă. Aceasta poate fi în continuare o abordare echilibrată, ce poate însemna o solidaritate deplină, în timp ce pacienții români sunt protejați.

“Angajamentul nostru deplin, dincolo de obligațiile legale și de situația epidemiei actuale, este de a nu exporta medicamente care în România au risc de discontinuitate. Peste 50% din importurile paralele ale UE provin din cele 12 țări ale UE cu cel mai mare PIB / locuitor. În același timp, importurile paralele cresc în țările Europei de Est și de Sud. Ca exemplu, Polonia este acum a șasea piață de importuri din UE, iar Bulgaria are un sector de importuri paralele viabile din punct de vedere comercial.”, precizează ADEM.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: