Connect with us

Actual

Constanța, orașul cu un patrimoniu istoric multimilenar, transformat în destinație turistică de weekend

Publicat

la

Constanța are o istorie multimilenară, prima atestare documentară datează din anul 657 î. Hr., pe locul actualei peninsule formându-se o colonie greacă, Tomis.

Tomis a fost cucerit de către romani în anul 71 î. Hr., sora împăratulului Constantin cel Mare, pe nume Constantiana, fiind cea de unde provine numele actual al orașului. Istoria Constanței a fost dominată de greci, romani, genovezi, otomani, bulgari, evrei și români, fiind un exemplu de conviețuire pașnică interetnică. Nu trebuie uitat că în Dobrogea a existat și o importantă comunitate de germani.

Dobrogea și implicit Constanța au intrat în componența Regatului României la 14 noiembrie 1878, când Carol I proclama: “Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân de astăzi face parte din România. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viața, onoarea și proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituții pe care ne-o râvnesc multe țări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre și nimeni nu le va putea lovi, fără a-și primi legitima pedeapsă. Salutați dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertății, drapelul dreptății și al păcii.“.

Constanța este un oraș cu o bogată istorie multimilenară, care din păcate nu este prețuită în prezent. Vechea Cetate a Tomisului a devenit un exemplu de cum nu trebuie să arate un oraș. Dacă într-un articol precedent am arătat cum potențialul economic al orașului/județului nu este fructificat la adevărata sa valoare, astăzi am ieșit la o plimbare prin Constanța, transformându-mă pentru câteva ore în turist.

Așa că am decis să parcurg la pas zona centrală a orașului.

Din păcate centrul Constanței nu este întreținut, multe magazine și-au tras obloanele, însă au prosperat casele de amanet, sălile de jocuri și casele de pariuri.

Parcurgând la pas ceea ce ar fi trebuit să fie principala arteră a orașului, aflată într-o zonă ultracentrală, strada Ștefan cel Mare, observi că aceasta arată de parcă nu se află în componența unuia dintre cele mai importante orașe ale României, ci a unei urbe părăsite. Ies în evidență casele dărăpănate, lipsa curățeniei și gropile care domină zona pietonală.

Continui să mergi și deja nu mai zâmbești, ești în Constanța, în zona centrală, zonă care ar trebui să strălucească de curățenie și să vibreze de prosperitate, unde să întâlnești comercianți care să vândă și altceva în afară de haine second hand, șaorma sau covrigi. Unde să nu vezi câini alergând nestingherit în toate direcțiile și magazine cu geamurile sparte.

La final decizi să vezi marea, însă când ajungi în apropierea falezei, în spatele unor tufișuri îți atrage atenția un panou pe care scrie că în acel perimetru se află mormântul pictat Hypogeu, ce a fost construit în jurul anului 330. Acesta a fost descoperit în 1988, cu prilejul unor lucrări edilitare din zona centrală. Într-adevăr, în acea zonă se află ceva, dar este un monument sau o magazie? Ori poate este un garaj?

Te apropii și da, acela este obiectivul indicat de panoul de mai devreme. Acest obiectiv nu este reabilitat. Mormântul Hypogeu este unic datorită picturilor murale, dar și vechimii coroborate cu buna conservare a acestui monument. Clădirea se află în centrul orașului Constanța, dar nu este deschisă publicului și nu este pusă în valoare. Cățelușii sunt drăguți, însă nu așa ar fi trebuit să arate acest loc.

Renunți să mai cobori scările ce duc spre mare, îți atrage atenția vegetația crescută ca în junglă, ce a năpădit trotuarele, dar și “operele” graffiti ce apar în cale. Multe graffiti.

Dar poate cel mai bine imaginea Constanței de astăzi este ilustrată de situația în care se află clădirea simbol a orașului, Cazinoul, aflat într-o avansată stare de degradare. Lucrările de reabilitare ar trebui să fie finalizate în 2022. Până atunci Cazinoul arată așa:

Din păcate, Constanța a involuat, ultimii 30 de ani orașul s-a dezvoltat haotic, adevăratele atracții turistice ale orașului nu sunt puse în valoare. 9 luni, orașul practic nu există pentru nimeni. În schimb, 3 luni pe an, în sezon, Constanța este promovată drept capitală a distracțiilor de noapte și a turismului de weekend. Iar turiștii au lipit această etichetă de Constanța. Au fost lansate și imnuri ale stațiunii Mamaia, niște melodii cu iz balcanic și texte îndoielnice.

Constanța a devenit destinație de top pentru fanii cluburilor de noapte, mai exact niște corturi situate peste tot în stațiunea Mamaia, dar în special în zona de nord a acesteia, unde sunt înregistrate și apoi difuzate în media imagini de prost gust, care nu ar trebui să caracterizeze această zonă atât de bogată cultural.

Nu este nimic în neregulă să promovezi viața de noapte, însă nu doar asta caracterizează Constanța. Constanța a devenit oglinda carnavalurilor estivale îndoielnice. Constanța este și trebuie să fie mai mult decât o reclamă la cluburi de noapte. Constanța are o istorie multimilenară, istorie ce trebuie pusă în valoare. Și în prezent nu este…

Și să nu credeți că locuitorii Constanței sunt încântați de ceea ce se întâmplă, mulți dintre ei evită stațiunea Mamaia în timpul verii, din cauza aglomerației, zgomotului și traficului rutier. Trafic care seamănă tot mai mult cu cel din București, atât în stațiunea Mamaia, dar și în oraș.

Și da, mai este ceva care zgârie retina, haosul imobiliar, au apărut tot mai multe construcții, spațiile verzi se reduc. Constanța este un oraș din ce în ce mai poluat și prăfuit.

În final mă întorc în punctul de unde am plecat în mica mea excursie de câteva ore, privesc în jur și îmi dau seama că acestui oraș nu doar că îi lipsește o viziune necesară pentru a se dezvolta și a-și pune în valoare bogatul patrimoniu istoric, Constanța a ajuns un exemplu nefericit despre cum lipsa strategiilor poate duce la irosirea potențialului unui oraș.

Ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, cum putem schimba cursul lucrurilor, așa vrem să arate orașul în care trăim?

Comments

comments

Actual

Accident rutier grav în zona Taberei din Năvodari

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în zona Taberei din Năvodari a avut loc un grav accident rutier.

Militarii ISU Constanța au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane despre care știau că a rămas încarcerată.

La fața locului au fost direcționate mai multe echipaje de intervenție, respectiv o autospecială de stingere cu apă și spumă, un SMURD B1 și Descarcerarea. De asemenea, s-au deplasat polițiști ai Serviciului Rutier.

Știre în curs de actualizare.

Update: Potrivit informațiilor furnizate de către reprezentanții ISU Constanța, din accidentul rutier au rezultat două victime, dintre care una, un bărbat în vârstă de 75 de ani, a refuzat transportul la spital. Cea de-a doua persoană va fi transportată la spitalul județean de către echipajul SMURD B Midia. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani.

Nici unul dintre ei nu a rămas încarcerat.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

O fată a sărit de la etajul IV, dintr-un apartament în care a izbucnit un incendiu

Publicat

la data de

Scris de

Dramatică intervenție în cursul acestei seri, în Tulcea.

Pompierii militari au fost solicitați să intervină la un incendiu anunțat prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, în jurul orei 21:35, la un imobil de locuințe tip bloc din municipiul Tulcea, situat pe strada Eternității.

Au intervenit de urgență 5 echipaje de pompieri cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea, precum și o ambulanță SAJ.
Incendiul a izbucnit la un apartament situat la etajul patru și se manifesta generalizat într-un dormitor al imobilului.

La sosirea forțelor de intervenție, în exteriorul blocului a fost găsită o persoană de sex feminin de aproximativ 15 ani, conștientă, ce prezenta multiple traumatisme (în urma căderii de la înălțime).

Potrivit pompierilor, tânăra s-a aruncat de  la etaj, în încercarea de a se salva.

Aceasta a fost preluată de ambulanța SAJ tip C și transportată la UPU Tulcea. De asemenea, au fost transportate la spital, încă două persoane, ce s-au autoevacuat pe scări din apartament, intoxicate cu fum.

Prin intervenția promptă a pompierilor incendiul a fost lichidat în aproximativ 30 minute, împiedicând extinderea flăcărilor la restul locuinței.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat care trebuia să fie în carantină a fost prins rupt de beat pe DN 39. Avea o alcoolemie de 2,88 mg/l

Publicat

la data de

Scris de

Un bărbat rupt de beat a fost prins aseară de polițiști pe DN 39, după ce a fost implicat într-un eveniment rutier. De asemenea, el trebuia să fie în carantină la domiciliu însă nu a respectat prevederile legale.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 26 octombrie a.c., în jurul orei 19.30, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat un bărbat, de 39 de ani, care a condus un autoturism pe DN39, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 2,88 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Bărbatul a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. Totodată, polițiștii au stabilit că pe numele bărbatului era instituită măsura carantinării la domiciliu, acesta fiind sancționat contravențional pentru nerespectarea măsurilor dispuse.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: