Connect with us

Politica

Constanța. PNL a preluat fostul sediu al PNȚCD

Publicat

la

Liberalii au dat ieri o adevărată lovitură pe piața imobiliară. În urma unei hotărâri a Consiliului Local Constanța, adoptată cu voturile PNL și PSD, liberalii au intrat în posesia fostului sediu al PNȚCD în suprafață de 340,37 metri pătrați, situat în b-dul Ferdinand nr. 49, lipit de actualul sediu al PNL care are intrarea dinspre strada Traian. În raportul care a stat la baza aprobării acestui proiect este trecut faptul că cererea de acordare a fostului sediu al PNȚCD este „întemeiată pe faptul că spațiul deținut de PNL cu contract de închiriere este în aceeași clădire cu spațiul solicitat spre închiriere (fostul sediu al PNȚCD) și că accesul la apă se face prin spațiul solicitat.“

PNL a mai intrat în posesia unui sediul în afară de cel din bulevardul Ferdinand. Este vorba de sediul din bulevardul 1 Mai nr. 2, bl J10, în suprafață de 73,58 mp. În fapt, filiala din Constanța a ALDE și-a reînnoit contractul cu RAEDPP pentru spațiul din bulevardul 1 Mai. Însă, cum PNL a votat protocolul de absorbție a ALDE, devine limpede că și acest sediu este tot al PNL.

PNL face bani din tranzacții imobiliare

Amintim că liberalii au un sediu destul de mare chiar în centrul Constanței. Este vorba de un spațiu de pe strada Lahovari, în suprafață de 450 de metri pătrați, care a aparținut PDL, formațiunea politică fiind proprietara imobilului. Cum fosta formațiune democrat-liberală a fost, la rândul ei, absorbită de PNL și acest sediu a intrat în posesia liberalilor. În prezent, sediul PNL din strada Lahovari este închiriat Teatrului de Stat Constanța.

USR, „trimis la plimbare“

Spațiul din bulevardul Ferdinand a făcut obiectul unei adrese și din partea organizației USR Constanța. Însă, o comisie din Primărie a decis să respingă cererea Uniunii de a intra în posesia sediului din bulevardul Ferdinand. În prezent, USR are un spațiu repartizat de stat, conform legislației, în strada Atelierelor, nr. 9, dar care este de numai câțiva metri pătrați și este mult prea mic pentru ca Uniunea să își poată desfășura normal activitățile. De altfel, liderul USR, Dumitru Caragheorghe, a avut o intervenție pe această temă la ședința de ieri a Consiliului Local.

„La ultimele alegeri care au avut la Constanța, cele parlamentare, USR Constanța a avut cel mai mare număr de voturi din partea alegătorilor constănțeni. Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor intervenții și adrese făcute către autorități pentru a ni se pune la dispoziție un spațiu adecvat pe măsura mărimii partidului nostru, acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb observăm că se rezolvă extinderi de sediu pentru alte partide (PNL, n.r.), realizări de parcări în imediata vecinătate a partidului respectiv.“, a spus Caragheorghe.

Cum a pierdut PNȚCD sediul din bulevardul Ferdinand

La finele lunii februarie, PNȚCD a fost evacuat din sediul de pe bulevardul Ferdinand cu executorul judecătoresc și jandarmii. Evacuarea s-a produs după ce RADEPP, administratorul clădirii, a câștigat definitiv procesul cu formațiunea care înregistrase datorii. Surse din interiorul PNȚCD au declarat pentru Ordinea.Ro că liderul filialei constănțene, actualul consilier județean Adrian Țapliuc, nu ar fi acordat atenția cuvenită litigiului cu RAEDPP. Partidul nu a fost reprezentat de un avocat și nici personal de liderul său, care a lipsit de la înfățișări. Chiar și acumularea datoriilor ar fi o mare problemă, în contextul în care chiria putea fi acoperită din cotizațiile membrilor. În plus, spun sursele noastre, în sediul de partid se desfășurau activități independente de către două persoane autorizate, însă banii achitați în schimbul folosinței spațiului nu au ajuns în visteria partidului, mai ales că subînchirierea în sine era ilegală. Însă – arată sursele Ordinea.Ro – persoanele care utilizau ocazional spațiul de partid ar fi pretins că achită bani și ar avea dreptul la o folosință netulburată. Sursele au mai precizat că au existat numeroase semnale pe care le-a primit în timp că Țapliuc urmărește ca partidul să fie evacuat din sediu, mai ales că exista varianta reeșalonării debitului, la care acesta nu a apelat. De asemenea, Țaplicu nu ar fi prezentat riscul evacuării colegilor de filială și nici conducerii de la București, urmârind să se ajungă la faptul împlinit. La momentul evacuării, redacția Ordinea.Ro a încercat să-l contacteze telefonic pe Adrian Țapliuc, pentru a răspunde acestor chestiuni, însă acesta nu a dorit să răspundă la telefon. În situația în care va dori să comunice public un punct de vedere cu privire la datoriile partidului și pierderea sediului, ne obligăm să-l dăm publicității.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Comments

comments

Politica

Ciucă anunță creșterea valorii tichetelor de masă și ajutor de 700 de lei pentru pensionari

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, de astăzi, intră în vigoare încă două măsuri importante din pachetul „Sprijin pentru România”, prin care românii sunt afectați de creșterile de prețuri

„Valoarea tichetelor de masă va crește cu 50%, de la 20 la 30 de lei. Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei (după cel acordat în ianuarie celor cu pensii sub 1.600 de lei). Continuăm să implementăm măsuri de sprijin pentru oameni în această perioadă. Misiunea noastră este să trecem cu bine țara prin crizele multiple care ne afectează și să demarăm reformele masive asumate prin PNRR.“, spun Nicolae Ciucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ce modificări fiscale intră în vigoare din iulie

Publicat

la data de

Scris de

Se întâmplă destul de multe lucruri de la 1 iulie 2022, în materie de fiscalitate. Printre altele, tichetele de masă cresc la 30 de lei, pensionarii vor primi 700 lei, se aplică sistemul e-transport, SAF-T pentru marii contribuabili, ar trebui să scadă prețul la carburanți cu 50 de bani/litru, iar ANAF urmează să facă controale masive chiar și la persoane fizice, informează profit.ro.

1. Valoarea nominală maximă a tichetului de masă pe care angajatorii o pot oferi angajaților crește la 30 lei per angajat, pentru fiecare zi lucrată, din luna iulie a acestui an.

2. Marii contribuabili vor trebui să aplice SAF-T, fiind obligatoriu pentru ei, după ce au trecut cele 6 luni privind perioada de grație. Este vorba despre completarea Declarației 406.

3. În luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei. Acesta se acordă o singură dată, adică doar în această lună.

4. e-Transport sau Radarul mărfurilor se aplică de la 1 iulie. Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-Transport. Sancțiunile al e-Transport se vor aplica din 1 septembrie, o ordonanță în acest sens urmând a se publica în Monitorul oficial.

5. e-Factura se aplică de la 1 iulie 2022 pentru produsele cu risc fiscal ridicat în relația B2B.

Este vorba despre:

•Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile.

• Băuturi alcoolice

• Construcții noi

• Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)

• Îmbrăcăminte și încălțăminte

6. Angajările la stat sunt suspendate de la 1 iulie până la 31 decembrie 2022.

De precizat că pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor sau examenelor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

7. Se modifică Codul de procedură fiscală în sensul că „aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei”. Anterior, termenul era de 6 luni, dar ANAF a pierdut procese, așa că Ministerul Finațelor a decis să modifice legislația. Are de-a face cu faptul că amenda contravențională aplicată pentru neplata anumitor impozite se prescrie în șase luni și nu în cinci ani, cum a reținut ANAF, un proces în acest sens fiind câștigat recent de avocați de la Băncilă, Diaconu și Asociații.

8. Reducere de 50 de bani/litrul de benzină și motorină de la 1 iulie.

9. Controale masive ale ANAF la persoane fizice de la 1 iulie. În acest sens, angajații ANAF își vor lua informații din toate sursele, inclusiv de pe rețelele de socializare.

10. ANAF va demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc.

12. Fiscul va începe controale pe litoral pentru că unii agenți economici nu dau bon fiscal la șezlonguri.

13. Operațiunea Cronos va reporni, președintele ANAF declarând că s-au făcut analize de risc, s-au stabilit niște zone și agenți economici care sunt cu risc de a practica această muncă la negru.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Gabriela Firea, ministrul Familiei, susține dreptul la avort: Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, precizează că susține cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viața și corpul lor. Gabriela Firea spune, într-un mesaj postat pe Facebook, că „nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară”, adăugând că la astfel de situații se va ajunge în orice societate care va impune o lege pentru interzicerea avorturilor.

„Susțin cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viața și corpul lor! Militez pentru drepturile femeilor, ca ele să ia decizii pentru propria viață și pentru propriul lor corp. Nu aș mai fi vorbit pe acest subiect, pentru că mi-am spus opinia clar la audierea din Parlament pentru funcția de ministru. Având în vedere discuțiile din spațiul public, cu privire la interzicerea avortului în alte state, reafirm ce am spus: femeile trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate, de consiliere, de îndrumare, astfel încât, împreună cu familiile, cu persoanele apropiate, cu duhovnicul să ia cea mai bună decizie în viața lor. Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară. Căci la asta se va ajunge în orice societate care va impune o astfel de lege. Istoria recentă a dovedit-o cu vârf și îndesat. Nu așa vom crește natalitatea, interzicând drepturi. Nu mai vrem încă o generație a decrețeilor. Au murit 10.000 de femei în acei ani, pentru că au încercat să facă singure ceea ce medicilor le era interzis”, a declarat ministrul Familiei citat de digi24.ro.

Orice stat este liber să decidă pentru poporul său, a susținut Gabriela Firea, care a adăugat că România se luptă însă, în continuare, cu mentalitățile.

„Pentru asta, întreaga societate, toți oamenii politici, toate instituțiile trebuie să-și unească forțele pentru o mai bună informare a tinerilor cu privire la bolile cu transmitere sexuală sau la ce poate însemna o sarcină. Suntem fruntași la mame adolescente, iar multe dintre aceste sarcini au apărut din greșeli sau din lipsă de informare.

Mă bucur că a fost aprobată în Parlament legea care introduce orele de educație sanitară în școli. Să nu se ascundem după degete, de mult ori copiii știu mai multe decât ne imaginăm noi, părinții. Dar ei trebuie să primească și informații corecte, de la persoane pregătite în acest domeniu. Educația sanitară va fi predată începând din clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, prin programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală”, a transmis Gabriela Firea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: