Connect with us

Politica

41 de școli din județul Constanța primesc finanțare prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – lista completă

Publicat

la

Vești bune pentru sute de elevi din județul Constanța. 41 de unități de învățământ primesc finanțare prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Mesajul este transmis tuturor de deputatul Marian Crușoveanu

“Începem luna aprilie cu vești bune. În județul #Constanța, prin Programul Național Pentru Reducerea Abandonului Școlar, 41 de unități de învățământ vor primi finanțare. În această primă fază de selectare, școlile din județul nostru au obținut calificative între 6 și 10, astfel încât pot intra în prima fază în vederea primirii acestor granturi. Este o veste extraordinară, mai ales că aceste școli se află în 32 de localități din județul nostru. În plus, aceste finanțări vor fi susținute prin #PNRR și fiecare școală ar putea obține până la 200.000 de euro. Acest program de finanțare este foarte important, mai ales că statisticile sunt extrem de îngrijorătoare pentru țara noastră, iar pandemia a accentuat fenomenul abandonului școlar. Este de subliniat faptul că, în cadrul #PNRAS, sunt eligibile toate școlile din #România care prezintă risc mediu sau ridicat privind acest fenomen. Din lista școlilor care au intrat în prima fază de selecție a proiectelor, putem observa că în județul Constanța, sunt atât elevi din mediul rural, cât și școli din urbanul mic sau mare. Pe fondul sărăciei, se pot crea comunități vulnerabile, iar cei care au de suferit cel mai mult sunt copiii, aflându-se sub riscul de excluziune socială. Această veste, cum că 41 de școli din #județulConstanța vor primi aceste granturi, este îmbucurătoare, mai ales că acest program național sprijină reforma în educație și are în vedere creșterea gradului de echitate a sistemului de învățământ”, scrie parlamentarul constănțean pe contul său de Facebook.

De altfel, Crușoveanu publică și lista unităților de învățământ calificate să primeasca finanțare, în conformitate cu cerințele programului. Iată lista școlilor din judetul Constanta în funcție de nota obtinută pentru proiect:

1. Şcoala Gimnazială Nr. 40 ’Aurel Vlaicu’ Constanţa
2. Liceul Cobadin
3. Liceul Tehnologic Crucea
4. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Siliştea
5. Şcoala Gimnazială ’Dumitru Gavrilescu’ Gârliciu
6. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Pantelimon
7. Şcoala Gimnazială ’Gheorghe Lazăr’ Corbu
8. Liceul Tehnologic Independenţa
9. Şcoala Gimnazială Nr. 12 ’B.P.Haşdeu’ Constanţa
10. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Peştera
11. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Pecineaga
12. Liceul Tehnologic ’Gheorghe Duca’ Constanţa
13. Liceul Teoretic ’Emil Racoviţă’ Techirghiol
14. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Castelu
15. Liceul Tehnologic ’Radu Prişcu’ Dobromir
16. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Amzacea
17. Școala Gimnazială Nr. 1 Rasova
18. Şcoala Gimnazială ’Mihail Sadoveanu’ Medgidia
19. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Hârşova
20. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Mircea Vodă
21. Şcoala Gimnazială ’Adrian V.Rădulescu’ Murfatlar
22. Liceul Teoretic ’Ioan Cotovu’ Hârşova
23. Liceul Tehnologic ’Mihai Viteazul’ Mihai Viteazu
24. Şcoala Gimnazială ’Emil Gârleanu’ Bărăganu
25. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cernavodă
26. Liceul Tehnologic ’Nicolae Istrăţoiu’ Deleni
27. Şcoala Gimnazială ’Marin Voinea’ Cerchezu
28. Școala Gimnazială Nr. 1 Ciocârlia
29. Şcoala Gimnazială Nr. 2 Cernavodă
30. Școala Gimnazială Nr. 11 ’Dr. Constantin Angelescu’ Constanţa
31. Şcoala Gimnazială ’Ioan Atanasiu’ Lipniţa
32. Şcoala Gimnazială Nr.14 Constanţa
33. Liceul ’Regele Carol I’ Ostrov
34. Şcoala Gimnazială Nr. 22 ’I.C.Brătianu’ Constanţa
35. Liceul Tehnologic Ciobanu
36. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cuza Vodă
37. Liceul Agricol Poarta Albă
38. Şcoala Gimnazială ’Nichita Stănescu’ Mereni
39. Liceul Tehnologic Topraisar
40. Şcoala Gimnazială ’Spiru Haret’ Medgidia
41. Şcoala Gimnazială Nr. 10 ’Mihail Koiciu’ Constanţa
foto: Marian Crușoveanu / Facebook

Comments

comments

Politica

Ciucă anunță creșterea valorii tichetelor de masă și ajutor de 700 de lei pentru pensionari

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, de astăzi, intră în vigoare încă două măsuri importante din pachetul „Sprijin pentru România”, prin care românii sunt afectați de creșterile de prețuri

„Valoarea tichetelor de masă va crește cu 50%, de la 20 la 30 de lei. Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei (după cel acordat în ianuarie celor cu pensii sub 1.600 de lei). Continuăm să implementăm măsuri de sprijin pentru oameni în această perioadă. Misiunea noastră este să trecem cu bine țara prin crizele multiple care ne afectează și să demarăm reformele masive asumate prin PNRR.“, spun Nicolae Ciucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ce modificări fiscale intră în vigoare din iulie

Publicat

la data de

Scris de

Se întâmplă destul de multe lucruri de la 1 iulie 2022, în materie de fiscalitate. Printre altele, tichetele de masă cresc la 30 de lei, pensionarii vor primi 700 lei, se aplică sistemul e-transport, SAF-T pentru marii contribuabili, ar trebui să scadă prețul la carburanți cu 50 de bani/litru, iar ANAF urmează să facă controale masive chiar și la persoane fizice, informează profit.ro.

1. Valoarea nominală maximă a tichetului de masă pe care angajatorii o pot oferi angajaților crește la 30 lei per angajat, pentru fiecare zi lucrată, din luna iulie a acestui an.

2. Marii contribuabili vor trebui să aplice SAF-T, fiind obligatoriu pentru ei, după ce au trecut cele 6 luni privind perioada de grație. Este vorba despre completarea Declarației 406.

3. În luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei. Acesta se acordă o singură dată, adică doar în această lună.

4. e-Transport sau Radarul mărfurilor se aplică de la 1 iulie. Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-Transport. Sancțiunile al e-Transport se vor aplica din 1 septembrie, o ordonanță în acest sens urmând a se publica în Monitorul oficial.

5. e-Factura se aplică de la 1 iulie 2022 pentru produsele cu risc fiscal ridicat în relația B2B.

Este vorba despre:

•Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile.

• Băuturi alcoolice

• Construcții noi

• Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)

• Îmbrăcăminte și încălțăminte

6. Angajările la stat sunt suspendate de la 1 iulie până la 31 decembrie 2022.

De precizat că pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor sau examenelor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

7. Se modifică Codul de procedură fiscală în sensul că „aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei”. Anterior, termenul era de 6 luni, dar ANAF a pierdut procese, așa că Ministerul Finațelor a decis să modifice legislația. Are de-a face cu faptul că amenda contravențională aplicată pentru neplata anumitor impozite se prescrie în șase luni și nu în cinci ani, cum a reținut ANAF, un proces în acest sens fiind câștigat recent de avocați de la Băncilă, Diaconu și Asociații.

8. Reducere de 50 de bani/litrul de benzină și motorină de la 1 iulie.

9. Controale masive ale ANAF la persoane fizice de la 1 iulie. În acest sens, angajații ANAF își vor lua informații din toate sursele, inclusiv de pe rețelele de socializare.

10. ANAF va demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc.

12. Fiscul va începe controale pe litoral pentru că unii agenți economici nu dau bon fiscal la șezlonguri.

13. Operațiunea Cronos va reporni, președintele ANAF declarând că s-au făcut analize de risc, s-au stabilit niște zone și agenți economici care sunt cu risc de a practica această muncă la negru.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Gabriela Firea, ministrul Familiei, susține dreptul la avort: Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, precizează că susține cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viața și corpul lor. Gabriela Firea spune, într-un mesaj postat pe Facebook, că „nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară”, adăugând că la astfel de situații se va ajunge în orice societate care va impune o lege pentru interzicerea avorturilor.

„Susțin cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viața și corpul lor! Militez pentru drepturile femeilor, ca ele să ia decizii pentru propria viață și pentru propriul lor corp. Nu aș mai fi vorbit pe acest subiect, pentru că mi-am spus opinia clar la audierea din Parlament pentru funcția de ministru. Având în vedere discuțiile din spațiul public, cu privire la interzicerea avortului în alte state, reafirm ce am spus: femeile trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate, de consiliere, de îndrumare, astfel încât, împreună cu familiile, cu persoanele apropiate, cu duhovnicul să ia cea mai bună decizie în viața lor. Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară. Căci la asta se va ajunge în orice societate care va impune o astfel de lege. Istoria recentă a dovedit-o cu vârf și îndesat. Nu așa vom crește natalitatea, interzicând drepturi. Nu mai vrem încă o generație a decrețeilor. Au murit 10.000 de femei în acei ani, pentru că au încercat să facă singure ceea ce medicilor le era interzis”, a declarat ministrul Familiei citat de digi24.ro.

Orice stat este liber să decidă pentru poporul său, a susținut Gabriela Firea, care a adăugat că România se luptă însă, în continuare, cu mentalitățile.

„Pentru asta, întreaga societate, toți oamenii politici, toate instituțiile trebuie să-și unească forțele pentru o mai bună informare a tinerilor cu privire la bolile cu transmitere sexuală sau la ce poate însemna o sarcină. Suntem fruntași la mame adolescente, iar multe dintre aceste sarcini au apărut din greșeli sau din lipsă de informare.

Mă bucur că a fost aprobată în Parlament legea care introduce orele de educație sanitară în școli. Să nu se ascundem după degete, de mult ori copiii știu mai multe decât ne imaginăm noi, părinții. Dar ei trebuie să primească și informații corecte, de la persoane pregătite în acest domeniu. Educația sanitară va fi predată începând din clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, prin programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală”, a transmis Gabriela Firea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: