Conecteaza-te cu noi

Societate

Constanța. Primăria plătește peste un milion de euro pentru reabilitarea spațiilor de joacă

Published

on

Locurile de joacă din Constanța s-au transformat în adevărate pericole publice pentru cei mici. Cu excepția locurilor de joacă din Țara Piticilor, spațiile unde copiii își petrec timpul liber prezintă pericole la tot pasul, siguranța fiecărui obiect de aici fiind pusă sub semnul întrebării. De altfel, au existat nenumărate sesizări pe marginea acestui subiect, acestea venind din partea parinților. Pe 1 iulie 2017, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a lansat o promisiune; a anunțat că până la finalul mandatului vrea să fie amenajate 100 de locuri de joacă noi. Unul dintre acestea va fi amenajat pe locul fostelor ruine din zona plajei Modern. Totodată, edilul Constanței vorbea și despre reabilitatea celor existente.

„Sunt companii interesate să investească în astfel de proiecte, iar noi le vom oferi tot sprijinul. O zonă unde ne-am gândit să amenajăm un loc de joacă pentru copii este cea a fostelor ruine de pe plaja Modern, unde știți că am făcut curățenie. Ne-am propus să facem aici spații verzi, loc de joacă pentru copii, grupuri sanitare și dușuri, pentru cei care doresc să facă și plajă în această zonă a Constanței. Și vă mai spun ceva, până la finalul mandatului, în municipiul Constanța vor exista 100 de noi locuri de joacă pentru copii”, declara primarul Decebal Făgădău în vara anului trecut.

La mai bine de jumătate de ani de la lansarea promisiunii apar și primele semne că edilului de la Constanța îi pasă de spațiile unde cei mici își petrec timpul liber. Dar, nimic despre locurile noi de joacă; primarul anunță pe SEAP că lansează invitația de participare la licitația deschisă organizată pentru… reabilitarea celor existente. Astfel, prin anunțul de participare nr. 18282/23.01.2018, autoritatea contractantă Primăria municipiului Constanța informează că dorește să încheie contractul pentru proiectul “Reamenajarea locurilor de joacă existente în municipiul Constanța”.

Potrivit informațiilor publice pe care oricine le poate accesa în SEAP, descrierea contractului este următoarea:

“Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor: Proiectul privind reamenajarea locurilor de joaca existente si aducerea la standarde europene, se înscrie în cadrul programelor cu impact de ordin social, având în vedere principalul segment de populatie caruia îi este destinat, respectiv parinti si copii, dar si din considerente ce vizeaza conceptul de dezvoltare urbana integrata. In conformitate cu prev. art.I pct. 20 alin (2) si pct 21 din OUG 107/2017, Autoritatea contractanta stabileste prin anuntul de participare/simplificat/de concurs unul sau doua termene-limita in care va raspunde in mod clar si complet tuturor solicitarilor de clarificare/informatiilor suplimentare, conform prevederilor normelor metodologice la prezenta lege. In masura in care solicitarile de clarificari sau informatii suplimentare au fost adresate in termenul prevazut in anuntul de participare, raspunsul autoritatii contractante la aceste solicitari trebuie sa fie transmis cu 10 zile, inainte de termenul stabilit pentru depunerea ofertelor sau solicitarilor de participare”.

În ceea ce privește numărul locurilor de joacă ce ar urma să intre în proces de reabilitare, aceeași sursă informează că lucrările au fost împărțite pe locuri, astfel: Lot 1 – Zona Nord – 10 locatii; Lot 2 – Zona Centrala – 8 locatii; Lot 3 – Zona Sud – 11 locatii; Lot 4 – Zona Baba Novac – Coiciu – Casa de Cultura – 7 locatii.

Advertisement

Valoarea estimată fără TVA a tuturor acestor lucrări se ridică la suma de 4.711.074 lei. Durata contractului / acordului cadru, respectiv termenul pentru finalizare este de 6 luni începând de la data atribuirii contractului. Potrivit reprezentanților Pimăriei municipiului Constanța, la capitolul “principalele modalitati de finantare si plata si/sau trimitere la dispozitiile relevante” a fost trecut buget local. Tipul procedurii de atribuire este licitația deschisă, iar criteriul acceptat a fost stabilit prețul cel mai scăzut. Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 23.02.2018 00:00. Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 26.02.2018 16:00.

Locurile de joacă din Constanța, în atenția inspectorilor OPC

Tot în vară, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a primit invitația de a participa la o discuție cu șeful OPC Constanța, Horia Constantinescu, tema fiind starea precară a locurilor de joacă din Constanța. Edilul nu a onorat această invitație, iar șeful OPC a mers la sediul Primăriei Constanța pentru a-i aduce la cunoștință aspectele constatate în urma verficărilor efectuate la locurile de joacă din municipiu. Potrivit lui Constantinescu, la sediul administrației locale a fost întâmpinat de către viceprimarul Costin Răsăuțeanu. La scurt timp, inspectorul șef al OPC Constanța a trimis același tip de adresă și primarului din Mangalia, Cristian Radu, motivul fiind același: starea precară a locurilor de joacă și așa a luat Constantinescu decizia de a lua la verificat spațiile de joacă din fiecare localitate. Horia Constantinescu a insistat să transmită atunci că pericolul asupra copiilor este imens, știut fiind faptul că în mai multe spații de joacă au avut loc și incidente, din fericite, nu grave.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions