Connect with us

Societate

Mii de români strigă în Piața Universității “PSD – Ciuma roșie”

Published

on

În Piaţa Universităţii a început de doar câteva minute o acțiune de protest la care și-au anunțat prezența peste 20.000 de oameni. Marele protest anunțat este organizat de ”Toți pentru Justiție – Spune Nu Corupției”! La această oră, cei veniți din toată țara strigă: “PSD – Ciuma roșie”

Pe pagina de Facebook “Corpuția ucide”, organizatorii fac apel la calm. “Mergem la protest pentru a ne exercita drepturile constituționale, pentru a riposta împotriva abuzurilor și pentru a apăra statul de drept. Este necesar sa protestăm non-violent, marile schimbări nu apar în urma violențelor, ci în urma protestelor inteligente. Facem apel la calm! Dacă sesizați persoane agresive, care instigă la violența, îndepărtați-vă și anunțați forțele de ordine. De asemena, dacă sesizați abuzuri din partea forțelor de ordine, filmați momentul! Veniți cu pancarte, lasere, fluiere, portavoci și alte materiale pentru protest! Nu uitați să vă luați rudele, prietenii, colegii, vecinii și haideți să apărăm democrația!”, este mesajul public al celor de la Grupul civic “Corupția ucide”.

Sute de persoane s-au adunat deja sâmbătă în Piaţa Universităţii, însă numărul acestora urmează să crească în condiţiile în care în prima parte a zilei au venit manifestanţi din ţară, cu trenul sau cu maşinile şi mulţi alţii sunt încă pe drum. Trenurile din toată țara vin pline de oameni deciși să se alăture participanților la protestul organizat pe Facebook de Mișcarea “Rezist” și Grupul civic “Corupția Ucide”

Protestul faţă de modificarea legilor justiţiei, a Codurilor penale, precum şi faţă de introducerea Declaraţiei 600, începe la ora 18:00, iar manifestanţii vor pleca în marş la ora 19:30 către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională şi Consiliul Naţional al Audiovizualului. La ora 21:00, la Palatul Parlamentului, cei prezenţi ar urma să facă un live pe Facebook, de pe telefon, cu lanterna aprinsă, în timp este intonat Imnul de Stat al României.

Grupul civic “Corupţia ucide” a anunţat că există informaţii potrivit cărora se încearcă deturnarea coloanei de manifestanţi care vor protesta în Bucureşti, afirmând că există surse care spun că vor fi inflitrate persoane care să modifice traseul stabilit de protestatari, deturnându-i către Palatul Cotroceni. Grupul face apel la calm şi îndeamnă oamenii ieşiţi în stradă “să ţină ochii deschişi”.

Simutan, pe Facebook, au fost convocaţi şi suporterii echipelor de fotbal, în cadrul evenimentului “Toţi suporterii în stradă”. Aceştia şi-au dat întâlnire la ora 15:00 şi şi-au anunţat intenţia de a merge la Piaţa Victoriei.

Jandarmeria Capitalei a transmis şi vineri, şi sâmbătă, mesaje pe pagina sa de Facebook, făcând apel la desfăşurarea unor manifestaţii paşnice. Instituţia spune că este echidistantă şi garantează drepturile constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia se manifestă paşnic şi recomandă protestatarilor să fie civilizaţi şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

De asemenea, instituţia a precizat că jandarmii sunt obligaţi prin lege să intervină în cazul în care manifestaţia îşi pierde caracterul paşnic, se tulbură grav ordinea publică, se pune în pericol viaţa, integritatea corporală a cetăţenilor sau există ameninţări cu devastări ori distrugeri de clădiri şi alte bunuri de interes public sau privat.

La protestul din Capitală şi-au anunţat participarea oameni din mai multe oraşe din ţară, unii dintre ei ajungând  în Bucureşti în prima parte a zilei de sâmbătă, cu trenul, cu microbuze şi cu maşinile personale. Tot în prima parta zilei a ajuns la Bucureşti şi grupl pornit de la Cluj, pe jos, în urmă cu 11 zile.
Cei cu maşinile au pornit în coloană pe trasee separate: cei din Oradea, Cluj, Arad şi Timişoara s-au întâlnit la Sebeş şi au mers către Sibiu pe traseul Râmnicu Vâlcea, Piteşti, apoi Bucureşti. Cei de la  Iaşi, Bacău, Focşani s-au vor întâlnit la Buzău, iar de acolo au venit spre Bucureşti. Pe tot parcursul deplasării către Capitală, protestatarii au purtat purta mesaje pe maşini şi steaguri, notează news.ro.
sursa foto: news.ro
De asemenea, maşini de la Tulcea, Galaţi, Slobozia s-au vor întâlnit pe Autostrada Soarelui cu cei care pleacă din Constanţa şi au pornit spre Bucureşti. Organizatorii au estimat că vor fi peste 100 de maşini.
În acelaşi timp cu protestul de amploare din Capitală, sunt anunţate manifestaţii şi în alte oraşe din ţară, precum Alba Iulia (prefectură), Arad (primărie), Botoşani (primărie), Brăila (Piaţa Independenţei), Buzău (Piaţa Dacia), Cluj (Monumentul Memorandiştilor), Craiova (Piaţa Mihai Viteazu), Galaţi (prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Mediaş (Piaţa Corneliu Coposu), Oradea (Piaţa Unirii), Petroşani (Casa de Cultură a Sindicatelor), Piaţa Neamţ (Piaţa Ştefan cel Mare), Piteşti (Piaţa Vasile Milea), Suceava (Esplanada Casei de Cultură), Mureş (prefectură) şi Timişoara (Piaţa Operei).
Proteste sunt anunţate şi în oraşe din afara ţării: Buenos Aires, Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Fribourg, Helsinki, Bordeaux, Paris, Strasbourg, Dusseldorf, Munchen, Suttgart, Wurzburg, Milano, Roma, Torino, Dublin, Beirut, Birmingham, Cardiff, Edingburgh, Londra, Newscastle, Bergen, Oslo, Amsterdam, Haga, Madrid, Valencia, Budapesta, San Francisco şi Los Angeles.
sursa foto: news.ro
În 18 ianuarie s-a împlinit un an de la declanşarea celor mai mari proteste din România, de după Revoluţie, care au scos în stradă sute de mii de oameni, imaginile cu luminile telefoanelor din Piaţa Victoriei făcând înconjurul lumii. Manifestaţiile au început la două săptămâni de la învestirea Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, fiind declanşate de intenţia Guvernului de graţiere a unor pedepse şi de modificare a Codurilor penale. Dacă în prima zi, 18 ianuarie, au ieşit în stradă în jur de 5.000 de oameni, dintre care aproximativ 4.000 în Capitală, în următoarele zile protestele au luat amploare în toată România, mai ales după adoptarea de către Guvern, în noaptea de 31 ianuarie, a OUG 13 privind modificarea Codurilor penale.
sursa foto: Digi24

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!