Connect with us

Societate

Constanţa. Şcolile se pregătesc pentru primirea elevilor în siguranţă la activităţi

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de ieri, 19 mai, a avut loc la Constanța ședința on-line a directorilor din unitățile de învățământ preuniversitar, cu participarea reprezentantului Direcției de Sănătate Publică Constanța (DSP), dr. Mirela Calboreanu și a corpului de inspectori din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Obiectivele acestei ședințe de lucru au fost: trecerea în revistă a precizărilor legislative nou apărute cu privire la activitatea curentă din această perioadă în unitățile de învățământ și aplicarea măsurilor optime în vederea pregătirii spațiilor școlare pentru derularea activității de pregătire suplimentară și de pregătire a examenelor naționale.

Sorin Mihai, inspector şcolar general, a prezentat elementele asupra cărora trebuie să se concentreze pregătirea în perioada imediat următoare și anume, elaborarea de către conducerile unităților de învățământ a unei proceduri de desfășurare a activității din școală. Această procedură trebuie să cuprindă câteva elemente esențiale, cum ar fi: – descrierea circuitului de intrare-ieșire al elevilor și cadrelor didactice; – desemnarea unei persoane responsabile cu fluxul comunicațional între școală și Direcția de Sănătate Publică Constanța; – existența necesarului privind substanțele dezinfectante și măștile (care vor fi asigurate de Ministerul Educației și Cercetării); – efectuarea corespunzătoare a igienizării spațiilor prin spălarea acestora în primă etapă și apoi dezinfectarea lor; – realizarea instructajului elevilor și cadrelor didactice cu privire la procedurile specifice care trebuie respectate pe perioada activității; – modul de derulare a termometrizării și triajului epidemiologic de către cadrul medical; – circuitele de intrare-ieșire pentru internatele școlare, cele în care vor fi cazați elevi în perioada 2-12 iunie, precum și posibilitatea de asigurare a mesei prin serviciul de catering.

În cadrul ședinței s-a menţionat faptul că Direcția de Sănătate Publică va interveni în vederea asigurării cadrelor medicale în școli, acolo unde nu există deja. În acest sens, soluțiile viabile pot fi: medicii de familie sau cadre medicale încadrate la grădinițe, instituții care în acest moment nu au activitate. În cel mai scurt timp DSP se va asigura de îndeplinirea acestui aspect. De asemenea, se va păstra o comunicare strânsă cu autoritățile publice locale în vederea asigurării serviciilor de catering pentru elevii din internate.

În ceea ce privește transportul școlar, se vor asigura toate măsurile de protecție și de prevenție (măsurarea temperaturii elevilor, așezarea acestora pe scaune respectând măsurile de distanțare necesare, substanțe dezinfectante etc).

De asemenea, s-a anunțat că încheierea anului școlar va fi în data de 12 iunie chiar și pentru învățământul tehnologic.

În perioada următoare inspectorii școlari vor efectua monitorizări în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța pentru a constata corecta punere în aplicare a măsurilor dispuse în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

“În această perioadă elevii și colegii depind de implicarea noastră. Trebuie să ne asumăm ceea ce este de făcut deoarece elevii au nevoie de oamenii din școli pentru a putea parcurge această etapă în cariera lor educațională”, a menționat la finalul întâlnirii inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

De 1 şi 8 iunie, activitatea medicală a Spitalului Judeţean Constanţa nu va fi afectată

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința publicului că activitatea medicală din cadrul Spitalului și a Unității Primiri Urgențe nu va fi afectată de sărbătorirea zilelor de 1, respectiv 8 Iunie. Astfel, pacienții care au nevoie urgent de asistență medicală, se pot adresa UPU non-stop, unde vor fi investigați și vor primi îngrijiri medicale, după caz. În plus, dacă situația o va impune, vor fi spitalizați. Însă, având în vedere că suntem în plină panedemie de Coronavirus iar starea de alertă impune reguli speciale, vă reamintim că pentru binele pacienților dar și al personalului medical,  activitatea se desfășoară în condiții speciale, de maximă siguranță.

Astfel, preluarea pacienților în UPU se face conform reglementărilor în vigoare, efectuându-se triajul epidemiologic pentru toți cei care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe, indiferent de mijloacele cu care sunt aduși (SAJ, SMURD sau mijloace proprii).  In plus, cadrele medicale sunt pregătite pentru preluarea unui flux crescut de pacienți, în condiții de maximă siguranță, fiind echipate corespunzător, conform reglementărilor în vigoare.

Singurele modificări pentru zilele care urmează sunt pentru cabinetele din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Conform prevederilor legale, Ambulatoriul de Specialitate  va fi închis atât pe 1 cât și pe 8 iunie.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a dat asigurări că, în permanență, se iau toate măsurile pentru ca actul medical să fie continuu și de calitate și să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. In plus, a reamintit că, pentru a evita expunerea pacienților dar și a personalului,  programul de vizită este suspendat în continuare.

“Venim însă în sprijinul celor internați cu personal care preia zilnic pachetele cu strictul necesar (obiecte de igienă personală, pijamale, etc), în intervalele orare 11.00-12.00 și 16.00-17.00.  Pentru sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur, vă recomandăm să aveți răbdare și să respectați  în continuare măsurile de distanțare socială și regulile de igienă.  La mulți ani sănătoși tuturor copiilor!”, precizează Crina Kibedi, compartimentul Comunicare al SCJU Constanţa.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Vor fi repuse în circulaţie sute de trenuri. Reguli ce trebuie respectate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

CFR Călători continuă procesul de repunere în circulație a trenurilor a căror circulație a fost temporar suspendată începând cu lunile martie și aprilie 2020 în corelație cu măsurile de prevenire și control a virusului SARS-CoV-2, emise de autorități.

Primele trenuri au fost repuse în circulație, gradual, odată cu ieșirea din starea de urgență și continuă cu data de 1 iunie 2020. Excepție fac trenurile care nu au funcție în această perioadă (ex: trenurile de navetă pentru elevi).

Compania are ca prioritate mobilitatea cetățenilor, asigurarea legăturilor interregionale și regionale, dar și protecția și securitatea călătorilor și a personalului.

Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, inclusiv a persoanelor care au abonamente și autorizații, și pentru a putea astfel dimensiona cât mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, CFR recomandă tuturor călătorilor cumpărarea biletelor din timp. Începând cu data de 3 iunie 2020, cumpărarea cu anticipație a biletelor înainte de plecare, crește de la 10 la 20 de zile.

“Recomandăm cumpărarea ONLINE a biletelor de tren pentru a evita aglomerația la ghișee/casele de bilete și manipularea banilor în numerar. La ghișeu, este indicată efectuarea plății cu card bancar sau telefon, în punctele de vânzare unde este posibil acest lucru.

Pentru a răspunde nevoii de mobilitate a călătorilor pe calea ferată, rămânem conectați la solicitările de trafic și în limita parcului de material rulant disponibil intervenim operativ pentru adaptarea capacității de transport.”, precizează CFR Călători.

Aceasta recomandă pasagerilor să nu aleagă doar trenurile de la orele de vârf, având în vedere că majoritatea companiilor/instituțiilor au introdus programul decalat pentru angajați.

Din data de 3 iunie, va permite familiilor, persoanelor care locuiesc/lucrează împreună să ocupe locuri alăturate. Persoanele care nu fac parte din aceste categorii, vor cumpăra locuri distanțate.

Masca de protecție la bordul trenurilor este obligatorie pe toată durata călătoriei. Pentru protecția dumneavoastră, a celorlalți călători și a personalului nostru, vă rugăm purtați corect masca, astfel încât să vă acopere gura și nasul.

CFR Călători este pregătită tehnic să repună în circulație trenurile și în trafic internațional. Operaționalizarea acestei decizii este condiționată de obținerea acordului administrațiilor feroviare europene partenere.

Persoanele care călătoresc cu trenul, trebuie să repecte regulile de comportament și igienă impuse de Ministerul Sănătății, și este important să aibă în vedere regulile și recomandările noastre de călătorie pentru a le putea asigura un transport în condiții de siguranță.

Vor fi puse în circulaţie mai multe trenuri regio între Constanţa şi Mangalia, precum şi un interregio între Constanţa şi Bucureşti. Mai jos puteţi consulta lista trenurilor.

Listă trenuri Interregio   Vezi

Listă trenuri Regio  Vezi

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Activități de instruire în comun cu bombardiere americane B-1B Lancer

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au desfășurat vineri, 29 mai, pentru prima dată, activități de antrenament în spațiul aerian al României împreună cu aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaționale Aeriene din Statul Major al Forțelor Aeriene și al Forțelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE).

Antrenamentul a inclus misiuni de interceptare și escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer și F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și Bazei 86 Aeriană de la Borcea, având ca scop demonstrarea capacității de dislocare rapidă a forțelor aliate și partenere în sud-estul Europei.

Participarea aeronavelor românești la acest tip de activități permite antrenarea personalului român în executarea unor astfel de misiuni și contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune.

“Activitățile de instruire în comun cu partenerul american reprezintă un element-cheie în asigurarea interoperabilității și a succesului în acțiunile militare comune, iar misiunile de acest fel contribuie la consolidarea măsurilor de reasigurare și sporire a încrederii privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității în regiunea Mării Negre.”, precizează Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: