Connect with us

Actual

Constanța: Șoferi beți sau fără permis de conducere prinși la volan

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de ieri, polițiștii rutieri din județul Constanța au fost nevoiți să întocmească mai multe dosare penale pentru conducători auto care au urcat beți la volan. De asemenea, a fost prinsă la volan și o femeie care nu avea permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

La data de 16 februarie a.c., în jurul orei 01.00, polițiști din cadrul Postului de Poliție Lumina au depistat un bărbat, de 26 de ani, care a condus un autoturism, pe strada Gării din orașul Ovidiu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul în cauză a refuzat prelevarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În aceeași noapte, în jurul orei 03.30, polițiști din cadrul Postului de Poliție Mihail Kogălniceanu au depistat un bărbat, de 29 de ani, care a condus un autoturism, pe raza localității Mihail Kogălniceanu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 10.50, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au depistat un tânăr, de 20 de ani, care a condus un autoturism, pe raza localității Lanurile, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. În urma verificărilor în bazele de date, polițiștii au stabilit că vehiculul în cauză figura radiat din circulație.

În jurul orei 13.50, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au depistat o femeie, de 40 de ani, care a condus un autoturism, pe raza localității Bărăganu, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

În jurul orei 15.40, polițiști din Postului de Poliție Albești au depistat un bărbat, de 29 de ani, care a condus un autoturism, în localitatea Albești, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

La data de 16 februarie a.c., în jurul orei 16.30, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au depistat un bărbat, de 32 de ani, care a condus un autoturism, DN 3, în localitatea Murfatlar, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauze, polițiștii au întocmit dosare de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(Foto) Constanţa: Cum decurg lucrările de instalare a spitalului militar mobil

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Lucrările de instalare a Sistemului Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT) de la Constanța continuă.

Lucrările de montare continuă pentru asigurarea celei de-a doua infrastructuri necesare pentru o capacitate de 150 paturi, destinată pentru triajul și izolarea pacienților infectați cu COVID-19, odată cu sosirea celui de-al doilea convoi militar, care a ajuns pe Stadionul Portul din Constanța cu materialele necesare.

După terminarea activităților de montare și operaționalizarea logistică, va urma operaționalizarea medicală care prevede dotarea cu aparatură medicală a facilităților medicale și obținerea acreditării/avizării a SMMIT Constanța de către Ministerul Sănătății.

În cursul zilei de azi, jurnaliştii constănţeni au avut o întâlnire cu conducerea acestui sistem medical.

Încă de la început, s-a specificat faptul că acest sistem a fost achiziţionat din Olanda de către Direcţia Medicală a MApN.

De asemenea, s-a subliniat faptul că luni s-a terminat ridicarea acestei facilităţi şi deja a început instalarea echipamentelor medicale, care au ajuns la Constanţa.

“Am avut sprijin din partea tuturor instituţiilor locale.”, a spus e lt.col dr. Cătălin Boca, care va coordona activitatea SMMIT.

De asemenea, a menţionat şi faptul că o facilitate asemănătoare a fost instalată şi la New York, precum şi în multe alte localităţi ale lumii.

“Scopul acestei facilităţi este de a veni în sprijinul unităţilor sanitare medicale din Dobrogea pentru a uşura şi decongestiona spitalele.” a precizat lt. col. dr. Boca.

El a  mai spus că în acest spital, care este o secţie extinsă a Spitalului Militar de Urgenţă Constanţa, vor fi tratate cazurile uşoare şi medii, iar celelalte cazuri vor fi preluate de către Spitalul de Boli Infecţioase.

De asemenea, a explicat că există un protocol între Spitalul Militar Constanţa şi Spitalul CFR.

“Spitalul CFR, acest corp de clădire va fi în coordonarea Spitalului Militar. La momentul actual, destinaţia spaţiilor de acolo este de a caza personalul medical care va lucra în acest campus. Dacă ulterior va fi nevoie de mai multe paturi de tratament, capacitatea campusului poatre fi mărită.”, a spus lt.col. Boca.

Personalul care va deservi această capabilitate este format din personal al Spitalului militar Constanţa, personalul Spitalului CFR şi personalul de la  Centrul de medicină navală Constanţa.

Dacă lucrurile vor deveni mai complicate, şi alte  structuri ale armatei vor aduce personal în sprijin.

Personalul medical şi nemedical care va deservi SMMIT este în jur de 220-230 de persoane.

O parte din aparatura medicală a ajuns la Constanţa.

“În momentul de faţă sunt 6 ventilatoare, 20 de concentratoare de oxigen. De altfel, spitalul este dotat şi cu un sistem de presiune negativă, camerele beneficiază de presiune negativă. Sunt nişte aparate de filtrare care vor  crea presiune negativă tocmai pentru a împiedica răspândirea aerosolilor, care sunt potenţial contaminaţi cu virusul COVID-19.”, a spus dr. Boca.

În curând va sosi la Constanţa şi un aparat de testare PSR  pentru testarea pacienţilor pentru acest virus.

55 de paturi are această facilitate dar campusul adiţional poate găzdui peste 100 de persoane.

Reamintim că, în conformitate cu Ordonanța Militară nr. 4 și cu ordinul de acțiune al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța a trecut în coordonarea MApN, în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor / Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, iar activitatea de asistență medicală a bolnavilor din cadrul structurii comune constituită din facilitățile SMMIT și cele ale Spitalului CF Constanța va fi asigurată de personal medical și de suport din MApN împreună cu personalul Spitalului Clinic CF Constanța, sub comanda unui medic militar, desemnat de MApN. Locotenent-colonelul Nicolae-Cătălin Boca este medicul militar care va coordona activitatea integrată a acestui ansamblu medical de la Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Programul cu publicul al agențiilor fiscale SPIT

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În contextul actual și a mặsurilor de prevenire ce se impun în vederea evitării răspândirii virusului Covid-19, începând de săptămâna aceasta, programul cu publicul al agențiilor fiscale SPIT pentru depunerea declarațiilor fiscale la ghișeele de informații, respectiv achitarea impozitelor, taxelor locale, amenzilor va fi de luni până vineri, în intervalul orar 8.30-16.30.

Instituția recomandă contribuabililor pentru efectuarea plăților, depunerea de declaraţii fiscale, obţinerea de certificate de atestare fiscalặ/autorizații tramă stradală sau soluţionarea altor tipuri de cereri/petiţii, utilizarea metodelor alternative ce pot fi consultate pe site-ul www.spit-ct.ro/, la secțiunea “Noutặţi – Evitặ deplasarea la ghişeele SPIT!”.

“Online e mai SIMPLU și mai SIGUR!”, precizează Biroul de presă al SPIT Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Investiție de zeci de milioane de lei la Aeroportul Mihail Kogălniceanu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a aprobat Nota de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Creșterea securității și siguranței traficului de pasageri pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța“.

Astfel, având în vedere că aeroportul răspunde de aplicarea măsurilor de securitate în conformitate cu Programul Național de Securitate Aeronautică, gestionează activitatea de control a accesului, coordonează operativ și asigură infrastructura și echipamentele specializate din activitatea celorlalte entități ale statului componente ale sistemului de securitate, în scopul prevenirii actelor de intervenție ilicita pe aeroport, acesta are obligația dotării cu sisteme și echipamente specific controlului de securitate la standardele aplicabile și cu mijloace de protecție și intervenție în situații de urgentă pentru reducerea/evitarea pierderilor de vieți omenești și materiale.

În nota de fundamentare aprobată este prevăzută achiziția următoarelor echipamente:

 1. Echipamente de control de securitate:
 • Sistem de detecție a explozibililor (EDS – Explosive Detection System) – Standard 3 cu TIP instalat (threat image projection) – 4 buc;
 • Echipament de control de securitate computer tomograf (CT) – Standard C3 cu TIP instalat (threat image projection) pentru bagaje de cabină – 3 buc;
 • Echipament control de securitate X-RAY cu detecție automată a explozibilelor și detecție automată LEDS, dual view cu TIP instalat (threat image projection) – 4 buc;
 • Sistem de examinare a persoanelor Standard 2 (scanner de persoane) – 3 buc;
 • Poartă detectoare de metale (WTMD – walk through metal detection) Standard 2 – 5 buc;
 • Detectoare portabile de metale – 15 buc;
 • Echipamente de detectare a metalelor și explozibililor din încăltăminte (SMD și SED) – 5 buc;
 • Echipament de control de securitate a urmelor de explozibili (explosive trace detection) tip ETD – 2 buc;
 • Echipament de detecție a explozibililor (LEDS – Liquid Explosive Detection System) din lichide, aerosoli și geluri – Standard 3 – 1 buc;
 • Echipament de control securitate cu raze X agabaritic pentru bagaje cală ( tip EDS ) – 1 buc;
 • Echipament control de securitate dual – view X-RAY, agabaritic, cu TIP instala 1 buc;
 • Camera Video Endoscop – 3 buc;
 1. Autospeciala PSI – 1 buc.
 2. Ambulanță – 1 buc.
 3. Spațiu carantină – 1 buc.

Valoarea totală fără TVA a investiției este de 63.130.856 lei iar achiziția urmează să fie finalizată în decurs de 16 luni.

“Finanţarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 2 – „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”, Obiectivul specific 2.3. – „Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor”, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinație, precum și din venituri proprii, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.”, precizează Biroul de presă al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: