Connect with us

Energie&Mediu

Continuă provizoratul la Nuclearelectrica și se așteaptă demararea retehnologizării Unității 1 a CNE Cernavodă!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Încă 4 luni de provizorat la Nuclearelectrica. Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, ce deține 82,4959 din acțiunile SNN, propune spre aprobare în Adunarea Generala Ordinară a Acționarilor din 24.08.2017, șase administratori provizorii pentru 4 luni. Sunt preferați, în continuare: Iulian-Robert Tudorache, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, în calitate de Președinte; Cristian-Romulus Anton – fost consilier în cadrul Ministerului Economiei, care era condus de Daniel Chițoiu; Elena Popescu – Director General Ministerul Energiei și Cristian Gențea – președinte PSD Piteşti, director adjunct pe Securitate Nucleară, la Sucursala Cercetări Nucleare Pitești, transmite investenergy.ro.

Noile propuneri ale acționarului majoritar sunt Roxana Bănică – Director Adjunct Direcția Coordonare Politici și Programe din cadrul Secretariatului General al Guvernului și Alexandru Mirel Marcu – Director Producție la SC Seven Hills SRL. Călin Radu Vilt este propunerea din partea acționarului minoritar pentru CA SNN. Vilt este consilier științific onorofic la CNR-CME, implicat în mod activ în coordonarea și implementarea de programe smart grids. A deținut funcții de conducere în cadrul Transelectrica, unde a fost și membru în Consiliul de Supraveghere, și în compania SMART.

Se așteaptă ca în mandatul acestui CS provizoriu să se aprobe și să demareze retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă, un proiect pe cât de important, pe atât de necesar pentru Nuclearelectrica.

În ședința programată pentru data de 24 august, se mai solicită aprobarea acționarilor pentru revocarea următorilor membri ai CA, pe motiv că le expiră mandatele: Ionuț Mișa, Eva Georgeta Andreas, Cristian-Romulus Anton, Cristian Gențea, Iulian-Robert Tudorache și Elena Popescu. Ionuț Mișa a demisionat din CA Nuclearelectrica la începutul lunii iulie, ca urmare a numirii acestuia în funcția de Ministru al Finanțelor Publice. Iar, Florin-Constantin Tătar a fost revocat din calitatea de membru provizoriu al CA, după o lună și jumătate de la numire, și înlocuit cu Elena Popescu, Director  în cadrul Ministerului Energiei. Remarcăm că acționarul majoritar a renunțat și la Eva Georgeta Andreas, fostă consilieră pe relaţii externe a fostului premier Sorin Grindeanu pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Ministerul Energiei a demarat procedura pentru selecția administratorilor,cu mandate de 4 ani, conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat că a realizat caietele de sarcini și urmează săptămâna aceasta să le publice pe SEAP pentru achiziția unei companii de recrutare. „Actualele CA și CS de la companii sunt provizorii. Noi am realizat caietele de sarcini și urmează săptămâna aceasta să le urcăm pe SEAP pentru achiziția unei companii de recrutare ca să putem să alegem, conform Ordonaței privind guvernanța corporativă, administratorii și supraveghetorii în companii”, a afirmat Petcu. Acționarii vor fi solitați să aprobe indemnizația fixă brută lunară pentru membrii provizorii ai Consiliului de Administratie la nivelul a două medii pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar în activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificației activităților din economia națională, comunicat de Institutul Național de Statistică anterior numirii.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Energie&Mediu

Nuclearelectrica: Unitatea 2 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala, lucrarile de reparatie la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei)  fiind finalizate.

Reamintim ca lucrarile de reparatie se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor s-au efectuat  in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Citiți și:

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va functiona, incepand cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusa in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei).

Lucrarile de reparatie se pot efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2. Estimam ca Unitatea 2 va functiona la putere redusa (cca 300-350 MW) pentru o perioada de 12 ore.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor se vor efectua in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei, transmite conducerea Nuclearelectrica prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Premieră în România. Prima staţie pentru stocarea energiei, inaugurată la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prima staţie pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată la Constanța de către EDP Renewables. Este un sistem de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1.

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, citat de ziarul Bursa.

Decalaj între autoritățile statului și mediul privat de afaceri

Stația are o capacitate de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă poate fi stocat în baterii și eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de necesități.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă. Nu pot sa nu observ o defazare, un decalaj intre autoritatile statului si mediul de privat de afaceri: in contextul in care in noua strategie energetica realizata de ministerul Energiei se vorbeste despre realizarea unui nou grup de producere prin arderea carbunelui si captarea emisiilor poluante de carbon, investitorii privati vin cu solutii de actualitate pentru dezvoltarea morderna a sectorului energetic romanesc.”, ne spune George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, prezent la evenimentul de inaugurare.

EDPR are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România. Sistemul de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1 este primul proiect al EDPR în Europa, nu doar în România. EDP Renewables (Energias de Portugal) şi-a început activitatea în România în 2008 prin achiziţia mai multor proiecte eoliene, notează investenergy.ro.

Sistemele de stocare a energiei pe bază de acumulatori se dovedesc extrem de căutate, deoarece furnizează companiilor de utilități servicii de echilibrare a sarcinii în rețeaua electrică cu răspuns extrem de rapid. În plus, prin natura lor modulară reprezintă o soluție care poate fi extinsă în timp. Potențialul acestei tehnologii este atât de mare, încât se așteaptă instalarea unor capacităţi de stocare a energiei de circa 11 GW, până în 2020, în 22 de țări, conform Navigant Research.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: