Energie&Mediu
Dana Săvuică într-un videoclip realizat pentru Polaris: ”Hai să fim împreună pentru un oraș curat”

Energie&Mediu
AIEA, semnal de alarmă: Cea mai mai mare centrală nucleară din Europa este scăpată de sub control

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa aflată în Ucraina, ”este complet scăpată de sub control” şi a adresat un apel urgent Rusiei şi Ucrainei pentru a permite experţilor să viziteze rapid centrala, cu scopul de a stabiliza situaţia şi a evita un accident nuclear, relatează The Associated Press.
Rafael Grossi a declarat într-un interviu acordat marţi pentru The Associated Press că situaţia devine din ce în ce mai periculoasă la centrala Zaporojie din oraşul sud-estic Enerhodar, pe care trupele ruse l-au cucerit la începutul lunii martie.
”Fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios şi extrem de grav şi periculos”, a afirmat el.
Grossi a citat multe încălcări ale siguranţei centralei, adăugând că aceasta se află ”într-un loc în care războiul activ este în desfăşurare”, lângă teritoriul controlat de Rusia.
Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, a spus el, invocând bombardamentele de la începutul războiului, când centrala a fost cucerită, şi acuzaţiile reciproce ale Ucrainei şi Rusiei referitoare la organizarea de atacuri la Zaporojie.
Există ”o situaţie paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul său ucrainean continuă să-şi conducă operaţiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricţiuni şi presupuse violenţe, a subliniat Grossi.
Deşi AIEA are unele contacte cu personalul, acestea sunt ”defectuoase” şi ”inconsecvente”, a mai spus el.
Grossi a adăugat că lanţul de aprovizionare cu echipamente şi piese de schimb a fost întrerupt, ”deci nu suntem siguri că uzina primeşte tot ce are nevoie”.
De asemenea, AIEA trebuie să efectueze inspecţii pentru a se asigura că materialul nuclear este protejat, ”şi există o mulţime de material nuclear care trebuie inspectat”, a menţionat el.
”Când punem totul cap la cap, avem o multitudine de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalaţie nucleară. Iar acesta este motivul pentru care am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo pentru a efectua această evaluare a siguranţei şi securităţii, pentru a face reparaţii şi pentru a asista aşa cum am făcut deja la Cernobîl”, a evocat Grossi.
AIEA trebuie să meargă la Zaporojie, ”pentru a preveni producerea unui accident nuclear”, potrivit directorului agenţiei nucleare a ONU.
Grossi a spus că el şi echipa sa au nevoie de protecţie pentru a ajunge la centrală şi de cooperarea urgentă a Rusiei şi Ucrainei.
Fiecare parte doreşte ca această misiune internaţională să plece de la diferite locaţii, un lucru înţeles în lumina integrităţii teritoriale şi a consideraţiilor politice, dar vizita unei echipe a AIEA la Zaporojie este urgentă, a argumentat Grossi.
”AIEA, prin prezenţa sa, va descuraja orice act de violenţă împotriva acestei centrale nucleare. Deci. În calitate de funcţionar public internaţional, ca şef al unei organizaţii internaţionale, implor ambele părţi să lase această misiune să continue”.
Comments
Energie&Mediu
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită pe 8 mai, timp de șapte săptămâni

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, se va opri, planificat, începând cu data de 8 mai, potrivit unui anunț făcut de Nuclerelectrica, operatorul centralei.
Comments
Energie&Mediu
Ministrul Energiei: România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni din Europa

Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunţă că compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Astfel, spune ministrul, România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.
”România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a scris Popescu pe Facebook.
Ministrul arată că cei de la NuScale au anunţat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.
”Doosan Enerbility urmează să înceapă producţia de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, şi România îşi va asigura inclusiv securitatea energetică”, mai scrie Virgil Popescu.
foto: Facebook / Virgil Popescu
Comments
- Administratie2 săptămâni ago
Primăria Constanța va amplasa, în fiecare cartier, containere speciale de colectare a deșeurilor voluminoase
- Administratie6 zile ago
Primar din județul Constanța, CONDAMNAT la 2 ani și 4 luni de ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE pentru fals intelectual și instigare la fals intelectual
- Actual3 săptămâni ago
Consilier local, prins la furat de produse petroliere din camioane. Vezi unde s-a întâmplat
- Actual2 săptămâni ago
Tamponare în lanț pe Autostrada A2 București-Constanța
- Politica2 săptămâni ago
Țuțuianu îl contestă pe Stroe? Fostul președinte al CJC vrea să candideze pentru șefia PSD Constanța
- Actual4 săptămâni ago
Tânără din Constanța, la spital cu arsuri pe ambele mâini. Vezi ce s-a întâmplat
- Societate3 săptămâni ago
Doliu în Armata Română. A murit generalul Constantin Zeca
- Administratie2 săptămâni ago
Primarul Chițac, despre lucrările din oraș: „Știu că mama mea este pomenită tot timpul de cetățeni, dar asta e“