Connect with us

Administratie

Contre la Năvodari pe tema burselor elevilor. Viceprimarul Dumitrașcu: „Vor avea o majorare cel puțin dublă!“

Publicat

la

La Năvodari s-a creat o adevărată isterie după ce aleșii USR-PLUS au postat un mesaj în care atrag atenția că primarul PSD Florin Chelaru are de gând să taie din bursele elevilor. Într-un mesaj postat pe Facebook, consilierii USR-PLUS Năvodari spun că sunt profund indignați de propunerea primarului Florin Chelaru de micșora cu o treime nivelul burselor elevilor pentru anul școlar în curs.

„Dacă anul trecut, de exemplu, bursa de merit lunară pentru un elev năvodărean era de 60 de lei, pentru anul acesta administrația locală vrea să o reducă la 40 de lei, contrar Hotărârii de Guvern nr. 1064 din 04.12.2020, prin care Guvernul României a stabilit la 100 de lei cuantumul minim al burselor pentru elevi. În condițiile în care cu toții suntem de acord că educația trebuie să fie o prioritate a societății noastre, este de datoria noastră să acordăm burse de merit și de performanță care să recompenseze realist rezultatele elevilor. În aceeași măsură, trebuie corelat nivelul burselor sociale pentru elevii din familii cu venituri scăzute, astfel încât acestea să reprezinte un ajutor eficient. Din acest motiv, astăzi, la dezbaterea din comisii, noi, consilierii USR PLUS Năvodari, nu numai că vom vota împotriva propunerii primarului, dar, mai mult decât atât, vom susține mărirea burselor de merit, studiu si ajutor social la un minim de 200 de lei, precum și majorarea celor de performanta la un minim de 300 de lei.“, a subliniat Stefan Antonaru, consilier local USR PLUS Năvodari.

Ce spune Primăria?

Viceprimarul orașului Năvodari a declarat pentru Ordinea.ro pe marginea acestui subiect că mesajul celor de la USR-PLUS este o fumigenă, pentru că, în realitate, bursele vor crește, așa cum obligă legislația naționmală.

„Proiectul de hotărâre privind bursele a fost făcut de aparatul Primăriei și înregistrat în 4 decembrie 2020. Legea 38/2019 care modifică și completează Legea Educației Naționale spune clar că valoarea minimă a tuturor burselor primite de elevi, respectiv bursa de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, trebuie stabilită anual prin hotărâre de Guvern. În consecință, pe data de 8 decembrie 2020 se dă Hotărârea de Guvern nr. 1.064/2020 care stabilește cuantumul minim al burselor ce pot fi acordate, în anul școlar 2020-2021, la 100 de lei fiecare. Mă bucură creșterea cuantumului acestor burse deoarece întotdeauna am susținut că investind în copii, investim practic în viitorul nostru. A fost simplu pentru guvern să le mărească, dar partea dificilă rămâne identificarea surselor de finanțare care cade în sarcina noastră la nivel de UAT. Voi depune toate eforturile pentru a se găsi sumele necesare. Sunt sigur că elevii vor aprecia iar astfel vor fi și mai motivați să aibă note bune la învățătură!“, a spus Dumitrașcu.

Efortul financiar pentru achitarea burselor la cuantumul vechi era de aproximativ 500.000 lei iar la cuantumul impus in conformitate cu noua Hotărâre a Guvernului este de aproximativ 1.200.000 lei. Viceprimarul orașului Năvodari a precizat că, neavând această sumă prevăzută în bugetul pe anul trecut, autoritățile au fost nevoite să amâne proiectul în luna decembrie și să-l supună spre aprobare acum.

Chelaru: „STOP minciunii! Elevii din Năvodari vor primi burse mărite“

În acest caz a intervenit și primarul Florin Chelaru care a spus că mesajul celor de la USR-PLUS este o minciună, pentru că bursele vor fi mărite.

„Am văzut ieri un adevărat atac al dezinformării și minciunii USR-PLUS și PNL privind proiectul de aprobare a cuantumului burselor elevilor pe anul școlar 2020-2021. Au fluturat pe Facebook proiecte de hotărâri vechi, din 2019 și 2020, acuzând că vreau să reduc bursele elevilor la 35 lei, când de fapt le-am transmis direct în cadrul ședințelor de comisie care sunt propunerile mele. Propunerea mea pe care o voi înainta Consiliului Local Năvodari este următoarea:

Bursa de performanță – 1.000 lei (anul trecut a fost 100 lei)

Bursa de studiu – 100 lei (anul trecut a fost 60 lei)

Bursa de merit – 100 lei (anul trecut a fost 40 lei)

Bursa de ajutor social – 100 lei (anul trecut a fost 35 lei)

Bineînțeles, cei care vor decide vor fi consilierii locali. Și eu aș fi vrut să putem acorda burse mult mai mari, însă cuantumul acestora trebuie să țină cont de posibilitățile financiare ale orașului. Spre exemplu, anual acordăm peste 1.100 de burse de merit, condițiile prevăzute de lege fiind ca orice elev cu media mai mare de 8.50 să beneficieze de acest venit. Și asta fără să punem la socoteală și celelalte tipuri de burse.“, a spus Chelaru.

Comments

comments

Administratie

Preluarea CET și construirea unui nou spital municipal la Constanța, pe ordinea de zi a CLM

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, va aduce în discuție în cadrul ședinței Consiliului Local două dintre subiectele mult discutate în ultima perioadă. Este vorba preluarea CET-ului și posibilitatea construirii unui nou spital municipal la Constanța.

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, conform aviz CTE nr. 212912/27.10.2021 emis de comisia tehnico-economică pentru imobilul situat în Constanța, str. Egretei nr. 13;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea intenției ferme de preluare de către unitatea administrativ-teritorială municipiul Constanța a activului funcțional industrial CET Constanța, în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2019;

inițiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de prefezabilitate aferent obiectivului de investiții „Construire și dotare Spital municipal policlinic”.

inițiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 4

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Avize negative în Comisia de urbanism pentru ridicarea unor clădiri în Mamaia. Un investitor vrea să construiască blocuri cu 15 nivele

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali din Constanța vor trebui să își dea votul în ședința Consiliului Local Municipal de vineri pentru mai multe proiecte de hotărâre privind Planuri Urbanistice Zonale sau Planuri Urbanistice de Detaliu, care au în vedere construirea unor blocuri. Multe dintre acestea au șanse mici de a fi aprobate din cauza nerespectării regimului înălțimii din zonă. Unul dintre proiectele care vor fi respinse mai mult ca sigur vizează Planul urbanistic de detaliu – construire hotel-apartament, bd. Mamaia nr. 501, investitor Antonevici Serghei. Consilierul USR Cătălin Iacob spune că proiectul a primit aviz negativ în Comisia de Urbanism. Printre motivele pentru care PUZ-ul a fost înaintat în Consiliul Local Constanța cu propunere de respingere se numără faptul că imobilul care ar trebui construit este prevăzut cu 8 etaje, deși regimul înălțimii din zonă prevede clădiri cu cel mult 5 etaje. În plus, clădirea care ar trebui ridicată în stațiunea Mamaia ocupă o suprafață de 56% dintr-un teren de 500 de metri pătrați. Asta înseamnă, spune consilierul USR, că spațiile verzi sunt aproape inexistente. Pe de altă parte, s-a remarcat și faptul că distanța față de clădirile învecinate este foarte mică.

Iacob a mai spus că aviz negativ din partea Comisiei de Urbanism a primit și proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona situată în Stațiunea Mamaia, delimitată de bd. Mamaia și alei carosabile, inițiator Parc Mamaia Nord SRL.

În acest caz, inițiatorul PUZ-ului vrea să ridice două clădiri cu 15 nivele. Inițial, în urmă câteva luni, Parc Mamaia Nord SRL solicitase să ridice mai multe clădiri, din care cea mai mare ar urma să aibă 20 de etaje.

„Am fost astăzi în stațiunea Mamaia să verific 3 planuri urbanistice propuse de unii dezvoltatori. Mai exact două PUZ-uri( P+20 și P+6) și un PUD(P+4). Cel de 20 de etaje este în zona Hotelului Parc, cel de 6 etaje lângă Riviera, iar ultimul lângă Vila Regală. Acestea vor fi analizate de comisia tehnică de urbanism în perioada următoare, iar ulterior vor ajunge pe masa consilierilor locali. Mesajul nostru este clar. Dorim să ne dezvoltăm, dar trebuie să stabilim niște reguli bine definite pe care să le respectăm cu toții.“, a scris Cătălin Iacob pe Facebook în luna mai.

Citește și:

Clădire cu 20 de etaje în Mamaia? Cătălin Iacob (USR-PLUS): „Dorim să ne dezvoltăm, dar trebuie să stabilim niște reguli“

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac le promite constănțenilor că le pune beculețe de Sărbători: „Vor avea o surpriză“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, le-a promis cetățenilor în emisiunea „Administrație și politică“ de la Antena 3 de Constanța că orașul va fi împododobit de sărbători. „Cetățenii vor avea o surpriză plăcută“, a spus Chițac. Amintim că, potrivit e-licitatie.ro, Primăria municipiului Constanța a publicat în luna august un anunț prin care dorea să organizeze o licitație pentru închirierea și montarea-demontarea unor instalații de iluminat festiv, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă 2021-2022, pentru trei loturi. Valoarea contractului se ridică la 5.433.469.49, fără TVA, adică 6.465.828 cu TVA (1.316.212.48 de euro).

„Obiectul contractului îl constituie închirierea inclusiv montarea-demontarea unor instalații de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă:

– LOT I Iluminat festiv al străzilor din municipiul Constanța se va realiza pe șoseaua Mangaliei, bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Decembrie, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, bulevardul I.C.Brătianu, strada Dezrobirii, strada Soveja, bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Mamaia, strada Termele Romane, cu intersecțiile si sensurile giratorii aferente, precum si intrările în oraș.

– LOT II Iluminat festiv municipiul Constanta 2021-2022 – Iluminat festiv în zona Peninsulară Piața Ovidiu Constanța (Revelion) se va realiza în Piața Ovidiu.

– LOT III Iluminat festiv municipiul Constanta 2021-2022 – Iluminat festiv în Parcuri inclusiv Parcul Tăbăcăriei zona Țara Piticilor din municipiul Constanța (Orășelul Copiilor)”, se arată în anunț.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: