Connect with us

Actual

Cristian Mungiu despre ,,Bacalaureat”

Avatar

Publicat

la

Într-o conferinţă de presă, cu 2 zile înainte de gala premiilor de la Cannes (22 mai n.r), regizorul Cristian Mungiu a vorbit despre ,,naşterea” filmului ,,Bacalaureat”:

,,Înainte de orice, sunt părinte şi reflectez mult la ceea ce trebuie să spun copiilor mei. Deseori ne gândim că un adevăr comod este suficient pentru ei. Trăim în lumea noastră de adulţi şi confecţionăm o altă realitate pentru copiii noştri.

Dacă vrei să-ţi educi cu adevărat copiii, trebuie să ai curaj să te priveşti în oglindă, să recunoşti că ai făcut alegeri greşite, să supravieţuieşti cu ele şi să le vorbeşti despre asta.(…).

M-am gândit să fac un melanj între opiniile personale şi colecţia mea de ştiri despre corupţia şi educaţia din România. Eu cred că, în societate, există o legătură între corupţie, compromis şi educaţie, şi trebuie să stopăm acest lucru.(…)

Mi s-a părut important să vorbesc despre cineva care se simte uşor decepţionat, despe acel moment al vieţii în care realizezi că e prea târziu să faci noi planuri şi că ce este important a fost făcut deja. În acel moment, toată energia care rămâne se îndreaptă către copii, şi mulţi părinţi cred că-şi pot ,,salva” vieţile prin ei.”.

Întrebat dacă filmul este ,,foarte românesc”, sau cu adevărat universal, regizorul a răspus:

,,Încerc să fac filme despre natura umană, despre dilemele morale cu care oamenii se pot confrunta, la un moment dat, în viaţa lor. Le vorbesc celor din generaţia mea despre una dintre problemele cele mai imporatante pe care le poţi avea ca părinte: ce morală să transmiţi copiilor. În România, dimensiunea acestui lucru este mult mai mare pentru că trebuie să hotărăşti, şi este o alegere determinantă pentru copii, îi sfătuieşti să rămână sau să părăsească ţara.

Generaţia mea a hotărât să rămână pentru că, născuţi sub comunism, am avut energia necesară de a lupta pentru a schimba societatea, iar astăzi suntem întrebaţi: câte generaţii trebuie să fie sacrificate pentru o ţară? Când vorbeşti cu proprii copii nu e uşor să găseşti răspunsuri.”

Ieri seară, Cristian Mungiu a primit, ex-aequo, premiul pentru regie în cadrul celei mai importante secţiuni de la Cannes, Palme D’or, pentru filmul ,,Bacalaureat”. Pentru regizorul român este al 3-lea trofeu la Cannes. În 2007, a fost premiat cu Palme D’Or pentru filmul ,,4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, iar în 2012 a luat premiu pentru scenariul filmului ,,După dealuri”.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Vergil Chițac, după câștigarea alegerilor locale de duminică: Împreună construim Constanța Puternică

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

La scurt timp după oficializarea rezultatului votului pentru funcția de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac le mulțumește constănțenilor pentru vot și încredere și afirmă că PSD “este istorie în orașul Constanța”.

Iată mesajul:

“Dragii mei, ați avut încredere, iar pentru asta vă mulțumesc din suflet. Începând de astăzi, PSD e istorie în orașul nostru. Felicitări tuturor constănțenilor care au ieșit la vot și au transmis un mesaj cât se poate de clar întregii clase politice. Acest rezultat ne arată limpede direcția în care trebuie să mergem și vă asigur că voi face tot ce ține de mine pentru a ne ține tinerii acasă și a readuce acest oraș acolo unde îi este locul. Primul pas a fost făcut, iar acum îi chem alături pe toți cei care și-au dorit schimbarea, indiferent de convingerile politice. Începând de astăzi, împreună construim Constanța Puternică!”

Citiți și:

Rezultate finale la alegerile locale: Vergil Chițac este primarul municipiului Constanța

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Rezultate finale la alegerile locale: Vergil Chițac este primarul municipiului Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Rezultate finale la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Vergil Chițac este noul primar al municipiului Constanța.

Candidatul susținut de PNL a obținut 28,49% din totalul voturilor valabil exprimate, Stelian Ion de la USR – PLUS a primit 24,31%. Primarul PSD al municipiului Constanța s-a situat abia pe locul al treilea la aceste alegeri și a obținut 24,19% din încrederea constănțenilor. Horia Constantinescu, candidatul PPUSL a obținut 5,04% din numărul de voturi valabil exprimate.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mihai Lupu (PNL) câștigă alegerile pentru președinția Consiliului Județean Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PSD Constanța pierde și conducerea Consiliului Județean Constanța. Mihai Lupu, candidatul PNL, este noul președinte al CJ Constanța. Conform rezultatelor parțiale publicate de BEC, Mihai Lupu a câștigat conducerea Consiliului Județean Constanța cu 36,33% din voturile valabil exprimate. Lupu este urmat de Felix Stroe, candidatul Alianței PSD-ALDE-PNȚCD-ADER cu 23,43% din voturi, urmat de Alianța USR–PLUS care a primit 13,02% din încrederea constănțenilor cu dret de vot. Mai departe, PMP are 6.31% și Pro România 6,31%.

La nivelul județului, din cei 625.085 de alegători au votat 289.350 de constănțeni. Asta înseamnă: urban – 179.956 și rural – 109.394 din județul Constanța, adică 46,28%.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: