Connect with us

Politica

Crușoveanu de la PNL, atac la adresa lui Palaz: “Unora le place să joace roluri și să plângă de mila artiștilor”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Claudiu Iorga Palaz, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, a inițiat pentru ședința administrației județene din luna ianuarie a.c. un proiect de hotărâre care face referire la solicitarea Consiliului Județean Constanța către Partidul Național Libera, filiala Constanța, de a acorda în folosință gratuită spațiul din municipiul Constanța, str. Ion Lahovari nr. 2a către Teatrul de Stat Constanța.

Înaintea începerii lucrărilor ședinței ordinare a CJ Constanța, inițiatorul a retras de pe ordinea de zi acest proiect. Însă, la doar câteva ore de la momentul despre care discutăm, Marian Crușoveanu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal scrie pe Facebook un mesaj dur la adresa liderului PMP Constanța, totodată vice al administrației județene. În textul postat pe cunoscuta rețea de socializare, Crușoveanu îl acuză pe Palaz că aduce în dezbatere subiecte ce țin de proprietăți private, respectiv un imobil care aparține “PNL-ului de astăzi, dobândit prin fuziunea cu PDL, acest imobil fiind achiziționat în anii ’90 de către aceștia”. Totodată, consilierul județean liberal amintește că doi dintre colegii săi, Bogdan Bola și Stelian Gima, ambii consilieri județeni, au depus, de mai bine de 7 luni, un proiect care se referă la construirea unui teatru.

“Acest proiect zace pe undeva prin sertarele Consiliului Județean, în timp ce unii din cadrul acestei instituții flutură steaguri și se dau mari Mecena pentru cultura Constanței”, este doar o mică parte din șirul lung al acuzațiilor pe care Marian Crușoveanu i le aduce lui Claudiu Palaz.

Pentru a înțelege exact cum stau lucrurile, vă punem la dispoziție întreg mesajul pe care consilierul județean din partea PNL Constanța l-a lansat în spațiul public. Important: Crușoveanu își încheie mesajul cu “Pe curând”, semn că urmează alte atacuri la adresa colegului din forul de conducere al CJ Constanța.

În ședința de ieri a Consiliului Județean, a fost introdus un subiect total fals, care a dus în bătaie de joc activitatea Consiliului Județean Constanța. Este inadmisibil să pui pe ordinea de zi subiecte de dezbatere care aparțin proprietății private. Și aici ne referim la un imobil care aparține PNL-ului de astăzi, dobândit prin fuziunea cu PDL, acest imobil fiind achiziționat în anii ’90 de către aceștia.
Norocul face că acest subiect a fost retras de pe ordinea de zi, însă situația hilară ca acesta să fi putut fi un subiect de dezbatere ar fi fost jenantă și cu siguranță ar fi încălcat tot ce ține de drepturile de proprietate privată.
Acest lucru înseamnă clar o încălcare flagrantă a dreptului la proprietate, ceea ce mă duce la gândul că doar securiștii în anii ‘50 puteau face asemenea demersuri, de a confisca bunurile dobândite.
Ca să vedeți cu ce situații comice ne confruntăm câteodată în Consiliul Județean Constanța, în loc să ne concentrăm asupra unor subiecte importante, unii se concentrează doar pe imagine și aruncă astfel de subiecte pe agendă, astfel încât aduc activitatea Consiliului Județean la un nivel extrem de scăzut.
Fiind vorba despre cultura constănțeană, unora din Consiliul Județean le place să joace numai roluri și să plângă de mila artiștilor, în timp ce, de mai bine de 7 luni, există un proiect depus de către colegii mei, Stelian Gima și Bogdan Bola, care se referă la construirea unui teatru. Acest proiect zace pe undeva prin sertarele Consiliului Județean, în timp ce unii din cadrul acestei instituții flutură steaguri și se dau mari Mecena pentru cultura Constanței.
Subliniez faptul că orașul nostru are nevoie de o sală de spectacole și susțin această nevoie, amintită și de către artiștii constănțeni într-un interviu la Ziua de Constanța, zilele trecute.
Profesionalismul este bun, stă frumos în CV, însă eu cred în acțiune și în proiecte realizate. Colegii mei au realizat un proiect de hotărâre, în timp ce unii doar se fac că le pasă de ceea ce se întâmplă la instituțiile de cultură din Constanța.
PNL este în opoziție și își asumă acest rol foarte serios, cu scopul ca în 2020 să câștige alegerile locale. Știu, acest lucru nu le place unora și adesea sunt preocupați să strice în loc să construiască.
Pe curând!

De asemenea, pentru a avea o imagine clară a ceea ce presupunea proiectul pe care Claudiu Palaz l-a promovat pentru ca mai apoi să-l retragă de pe ordinea de zi a ședinței, vă punem la dispoziție și acest document:

26

 

Comments

comments

Politica

Sorin Mihai, candidat PNL Constanța la Camera Deputaților: „Am pregătit cinci proiecte pentru un învățământ la standarde europene”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Sorin Mihai, actualul inspector școlar general, candidează pe lista PNL pentru o funcție de deputat. Cei peste 22 de ani de experiență în învățământ s-au concretizat în mai multe proiecte care pot îmbunătăți domeniul și, implicit, viața și viitorul copiilor noștri. Multe dintre ele pot fi puse în aplicare imediat ce va ajunge în Parlament, pentru că sunt deja testate și s-a dovedit că funcționează cu succes. Ne-am oprit numai la cinci dintre ele.

Rețea de campusuri școlare

„Primul proiect pe care vreau să îl pun în aplicare și la care țin foarte mult este realizarea unei rețele de campusuri școlare pentru învățământul preuniversitar. Mă bucur că și-a făcut loc și în programul de guvernare al PNL. Campusurile școlare ar trebui să fie organizate pe verticală, adică să identificăm în același perimetru și creșă, și grădiniță, și învățământ primar, gimnazial, și liceu, ba chiar și învățământ postliceal. Astfel, se poate deservi populația școlară din arealul respectiv, reducând costurile. Mă refer și la costurile de transport, dar și la optimizarea costurilor de personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic.”, afirmă Sorin Mihai.

Campusurile ar rezolva foarte multe dintre problemele actuale ale învățământului și din mediul rural, dar și din cel urban. În primul rând, abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii. De asemenea, ar conecta școala la nevoile reale ale comunității, ar reduce costurile cu transportul, cu personalul, ar oferi predictibilitate traseului educațional, ar ajuta la dezvoltarea învățământului profesional.

Pază umană în școli

Un alt proiect important pentru Sorin Mihai este asigurarea pazei umane în unitățile de învățământ preuniversitar prin personal contractual al Poliției Locale. Este o idee pe care a promovat-o în calitate de consilier local, în Mangalia, și care se aplică și acum.

„În municipiul Mangalia, paza este asigurată, la fiecare unitate de învățământ, de Poliția Locală. Modelul trebuie să fie extins la nivel național. Din toată experiența mea, din toate discuțiile avute, reiese că ceea ce asigură siguranța în școli este paza umană, prezența unui angajat în uniformă. Aceasta a redus fenomenul de violență, de bullying.”, spune Sorin Mihai.

Și acest proiect duce la reducerea costurilor, pentru că unitățile de învățământ nu vor mai folosi metoda actuală, aceea a unui contract cu o firmă de pază privată.

Asistență medicală profesionistă

Sorin Mihai promovează și un proiect care va asigura asistență medicală profesionistă în școli, prin personal angajat de către unitatea de învățământ (prin normarea ca personal didactic auxiliar). „Nu putem să punem triajul epidemiologic în sarcina cadrului didactic sau a angajaților care sunt acum în unitățile de învățământ. Este absolut necesar să avem angajat al școlii, măcar cu jumătate de normă, asistent medical, care să fie prezent la începutul cursurilor, să poată să gestioneze situația accesului în unitățile școlare, să verifice dacă elevul are simptome de boală. Este evident că unui personal care nu este calificat, care nu are competențele necesare, i-ar putea scăpa aceste lucruri.”, afirmă, pe bună dreptate, Sorin Mihai. În prezent, responsabilitatea cadrelor medicale nu este bine stabilită, iar acest lucru se poate regla prin amendarea articolului 249 din Legea Educației sau chiar prin schimbarea legislației, subliniază inspectorul școlar general.

Sistem integrat al platformelor educaționale

Un alt proiect, extrem de important, mai ales în contextul pandemiei, este crearea unui sistem integrat al platformelor educaționale digitale la nivel județean și național.

„Este important să creăm sisteme integrate în vederea digitalizării procesului educațional și a interconectării bazelor de date. De exemplu, platformele educaționale sunt, în prezent, folosite insular de fiecare unitate de învățământ. Am evolua rapid dacă ar fi folosite într-un sistem integrat la nivel județean, în care inspectoratele școlare județene ar pune la dispoziție tuturor cadrelor didactice posibilitate de comunicare directă (documentele necesare în corespondența cu ISJ vor fi depuse numai on-line), dar ar putea, în același timp, să vadă și care este situația pe platformele educaționale, în fiecare unitate de învățământ. Un sistem integrat al platformelor educaționale este și o modalitate de comunicare mult mai puternic optimizată și, în același timp, este și o modalitate de construire piramidală a demersului educațional. Un cadru didactic poate să acceseze mult mai simplu, pe o platformă educațională la nivelul județului, materiale didactice, să comunice cu alți profesori, cu inspectorii școlari, să fie altfel monitorizată activitatea didactică.”, subliniază Sorin Mihai.

„Ghiozdanul relaxat”

O astfel de platformă va fi utilă și după ce se va termina pandemia. Cu ajutorul ei, vom îndrepta învățământul românesc spre digitalizarea tuturor manualelor și auxiliarelor didactice utilizate în procesul de învățământ. Ajungem aici la al cincilea proiect al candidatului PNL: „Ghiozdanul relaxat”. Un proiect pe care, de asemenea, l-a inițiat deja.

„Proiectul presupune folosirea, la nivelul fiecărei unități de învățământ, a manualelor în format digital. Aș extinde discuția și la digitalizarea tuturor auxiliarelor didactice. Va fi mult mai simplu să comunicăm și pe platforme. Acum, profesorii fotocopiază, transmit elevilor, aceștia transmit înapoi. Dacă am folosi însă, de pildă, un caiet al elevului în format electronic, completat on-line, care să fie pus la dispoziție cu titlu gratuit de editura care oferă manualele, am îmbunătăți sistemul de învățământ.”, spune inspector școlar general.

Sorin Mihai este inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Constanța, este profesor și a fost consilier în cadrul cabinetului ministrului secretar de stat al Educației. Are o experiență de peste 22 de ani în domeniu și știe ce trebuie făcut în domeniul politicilor educaționale. Se află pe locul al cincilea pe lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților.

„Cu votul dumneavoastră, va ajunge acolo pentru a pune în practică toate aceste proiecte.“, notează PNL.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200025

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD contraatacă pe tema pensiilor speciale. Ciolacu propune o monedă de schimb: Banii să meargă la dublarea alocațiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Principalele partide se întrec în renunțarea la pensii speciale. După ce parlamentarii USR și-au dat demisiile pentru a nu primi pensii speciale, cei de la PSD vin și contraatacă. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, i-a făcut populiști pe cei de la USR pentru că demisiile lor ar urma să intre în vigoare începând cu data de 18 decembrie, adică cu două zile înainte de expirarea mandatelor. Mai mult de cât atât, Simons a afirmat că ar fi mai bine ca Guvernul Orban să vină astăzi cu o Ordonanță de Urgență prin care pensiile speciale să fie eliminate. Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va convoca de îndată birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului penru eliminarea pensiilor speciale, cu condiţia ca banii să fie utilizaţi pentru dublarea alocaţiilor. Liderul PSD adaugă că asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze activitatea Senatului.

„Voi convoca de îndată Birourile Permanente Reunite pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu condiţia ca aceşti bani să fie folosiţi pentru DUBLAREA ALOCAŢIILOR! Asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numeşte minciună şi populism ieftin!”, a scris Marce Ciolacu marţi pe Facebook.

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a inițiativei legislative care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liberalii exclud scenariul care prevede tăierea salariilor bugetarilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reacționează după ce economistului-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că un scenariu pentru economii la buget poate fi tăierea salariilor bugetarilor.

„Eu nu cred în declaraţia, aşa, nevinovată a domnului Lazea. Din ce ştiu eu, domnul Lazea este un discipol al lui Florin Georgescu (prim viceguvernator al BNR n.r). Să te trezeşti în mijlocul campaniei electorale să spui, chiar dacă şi-a asumat-o dânsul aşa, pe persoană fizică, nu punctul de vedere al Băncii Naţionale, că vrei să tai salariile mie mi se pare că este un sprijin personal al domnului Lazea pentru o posibilă discuţie, pentru o temă care după mine este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric scenariul creşterii taxelor. Am spus foarte clar în programul de guvernare: taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor”, a explicat Virgil Popescu, luni seara, la Realitatea Plus.

El a subliniat că, potrivit datelor statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de cel din septembrie 2019 şi a reiterat că se poate vorbi despre o îngheţare a salariilor demnitarilor, care oricum sunt prea mari.

“Dar să vorbim despre îngheţarea salariilor bugetarilor, a oamenilor este exclus…sau tăierea”, a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi că se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu în sectorul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. El a venit cu un exemplu de soluție, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: