Conecteaza-te cu noi

Politica

Rezeanu și Căliminte au votat alături de PSD pentru majorarea prețului gigacaloriei. Iată cum explică Rezeanu

Published

on

Constănțenii vor plăti mai mulți bani către RADET, pe baza unor hotărâri adoptate de Consiliul Local Municipal, cu aplicare retroactivă, de la 1 ianuarie 2019. Aceasta nu este de altfel singura măsură cu aplicare retroactivă, adoptată de consilierii locali. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat și proiecte privind rectificarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale  Municipiului Constanța și RATC de anul trecut. Atenție, bugetele în cauză, adoptate pentru anul 2018, sunt deja executate și încheiate, iar hotărârile adoptate nu produc efecte pentru trecut, ci doar pentru viitor. Se pare că acest principiu de drept, deși cunoscut de oricine are o educație juridică elementară, a fost călcat în picioare de o parte a aleșilor locali. Proiectele referitoare la problema termoficării au vizat creșterea tarifului de producție al gigacaloriei, de la 427 de lei, la 534 de lei, precum și creșterea prețului plătit de consumatorii din sistemul centralizat, de la 220 de lei, la 275 de lei pentru o gigacalorie. Consilierii locali PNL și PMP nu au votat cele două proiecte, însă acestea au fost adoptate cu votul consilierilor PSD și ale ex-liberalilor Romeo Rezeanu și Horia Căliminte. În trecut, cei doi au mai votat alături de PSD și în problema spinoasă a regulamentului privind parcările rezidențiale.

Ce spun liberalii

Liberalii și-au motivat alegerea de a nu vota proiectele referitoare la termoficare printr-un comunicat de presă.

”Votul negativ al consilierilor liberali a fost justificat de lipsa unei strategii a primarului Decebal Făgădău în ceea ce privește problema RADET și a termoficării în Constanța. În realitate, ceea ce nu a vrut să arate domnul primar în cele două proiecte este tocmai incompetența administrației pe care o conduce.

Advertisement

Consilierii locali au votat împotriva proiectului privind majorarea prețului gigacalorie de la 427 lei la 534 lei, o creștere de aproximativ 25 de procente, deoarece în configurația acestui tarif 40% reprezintă pierderile din sistemul RADET. Astfel, constănțenii (fie direct, fie prin subvenție) ajung să plătească jumătate din factura la încălzire pentru pierderile unei rețele învechite, neperformante și neadaptate la realitățile din teren. De ce? Pentru că Primăria condusă de domnul primar Decebal Făgădău nu a făcut nicio investiție în sistemul de termoficare, dar, și mai rău, habar nu are cum să scoată Constanța din această suveică păguboasă pentru constănțeni și pentru oraș.

Consilierii locali PNL nu pot accepta să fie părtași la politica de habarnism a primarului Decebal Făgădău, care nu face decât să rostogolească și să îngroașe pierderile și datoriile sistemului de termoficare, cu riscul ca oricând Constanța să rămână fără apă caldă și căldură, așa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut. (…)

În concluzie, până ce domnul primar Decebal Făgădău nu va prezenta o strategie pe termen mediu și lung pentru modernizarea RADET și eliminarea pierderilor, precum și un plan pentru rezolvarea situației datoriilor către furnizori (mai ales CET), consilierii locali municipali PNL nu vor mai vota niciun proiect de hotărâre privind termoficarea în Constanța.” – spun liberalii.

Ce spune Rezeanu

Pe de altă parte, consilierul Romeo Rezeanu a declarat pentru Ordinea.Ro că, deși a votat în problema gigacaloriei în mod similar cu aleșii de la PSD, a făcut-o, de fapt, împotriva măsurii demagogice a primarului Decebal Făgădău, care ar fi crescut nerealist subvenția acordată de la bugetul local consumatorilor din sistemul centralizat de termoficare în perioada crizei de anul trecut, când CET-ul a sistat temporar furnizarea agentului termic. El spune că în perioada crizei evocate anterior, prețul plătit de populație a fost scăzut de la 240 de lei la 220 de lei per gigacalorie, în mod populist și demagogic. ”Anul acesta, prețul gazelor naturale s-a majorat cu 24%. Cetățenii care au centrale de apartament vor primi facturi cu 24% mai mari. Este firesc să crească și prețul suportat de consumatorii din sistemul centralizat, care vor plăti cu 20% mai mult. Nu este vorba de o creștere a prețului, cât de o scădere a subvenției acordate de la bugetul local.” – a declarat Rezeanu. Acesta spune că discuțiile despre modul în care funcționează CET Palas și RADET, despre lipsa investițiilor și pierderile din rețea, datează de mai mult de doi ani. Rezeanu a explicat rectificarea retroactivă a bugetului pe 2018 prin faptul că Guvernul a luat, la sfârșitul anului trecut, peste 200 de milioane de lei din bugetul Constanței, de unde și necesitatea rectificării.

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions