Connect with us

Exclusiv

Cum a ajuns un dig de apărare costieră în proprietatea afaceriștilor de la Golful Pescarilor

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Din punct de vedere legal, construcțiile hidrotehnice din sistemul de protecție costieră aparțin statului român. Cu toate acestea, un dig de apărare de la Agigea a intrat pe mâinile afaceriștilor de la Golful Pescarilor, apropiați primarului PSD-ist al localității, Cristian Maricel Cîrjaliu. Aceștia au cumpărat construcția hidrotehnică fără intabulare, de la o societate controversată de lichidare judiciară, al cărui coordonator inițial a fost arestat – anterior afacerii de față – pentru luare de mită. Procedura de lichidare în care a fost vândut digul a fost supravegheată de o judecătoare exclusă acum din magistratură și inculpată tot pentru luare de mită.

Detaliile unui proiect din anii 80

Lucrarea hidrotehnică despre care vorbim se află în golful marin de la Agigea și a fost realizată în perioada comunistă, în cadrul unui proiect de modernizare a cherhanalei. În memoriul justificativ al proiectului, datând din anul 1982, se vorbește despre construirea unui dig de apărare. Această precizare are un rol cheie, întrucât în legislația actuală digurile de apărare aparțin statului, prin Administrația Națională Apele Române.

 

Tot în memoriul justificativ din 1982 se mai afirma că ” în aceeași zonă, conform unui acord între CPLMC (Centrul pentru Perfecționarea Lucrătorilor din Marina Civilă – n.r.) și Întreprinderea Piscicolă Constanța urmează să se amplaseze și nava Midia pentru instruire personal navigant din Marina Civilă”.

Un politician celebru și un faliment răsunător

În 1991, CPLMC a vândut nava, iar o dată cu ea și digul de protecție care măsura 4.125 mp, așa cum se arăta în actul întocmit atunci, atenție!, sub semnătură privată. După încă 3 ani, cumpărătorul inițial, SC Black Sea Company SRL, a vândut nava, din nou cu tot cu dig, către Onacva Internațional SRL, o societate deținută de un cunoscut politician român. Societatea a făcut demersuri pentru intabularea digului în proprietate, însă pretențiile sale au fost respinse de autorități.

În 2008, Onacva Internațional SRL a intrat în procedură de insolvență și apoi în faliment. Dosarul a fost supravegheat de judecătorul-sindic Corina Eugenia Jianu – actualmente trimisă în judecată pentru luare de mită. Administrator judiciar a fost desemnată firma Global Insolvency SPRL, care funcționează în momentul de față sub numele Spectrum Insolvency. Societatea profesională și-a schimbat numele, după ce fostul ei coordonator, Sorin Predescu, a fost arestat preventiv (în 2013) și apoi condamnat pentru că a solicitat mită de la o societate aflată în insolvență.

Apele Române se opun intabulării digului

La data intrării în faliment a firmei Onacva International, nava Midia nu mai exista fizic. Singurul bun al societății falite era digul de piatră cu suprafața scriptică de 4.125 de metri pătrați. Însă, după cum am arătat mai sus, acesta nu avea intabulare. Lichidatorul societății a făcut demersuri pentru îndreptarea acestui viciu. Însă cererea de intabulare depusă la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța a fost respinsă prin  Încheierea nr. 36635/14.09.2009. OCPI a luat această decizie pe baza unui punct de vedere emis de Apele Române, care s-a opus intabulării prin adresa nr. 14845/LM/06.08.2009.

Măsurătorile lui Cîrjaliu

După ce a aflat poziția celor două instituții ale statului, respectiv OCPI și Apele Române, lichidatorul și-a văzut ani buni de alte treburi. Însă în 2014, la aproape 5 ani distanță, a cerut subit lămuriri Primăriei Agigea cu privire la suprafața măsurată a digului. Dintr-o mare întâmplare, Primăria tocmai măsurase foarte temeinic întreaga zonă a golfului marin, naționalizând mascat, printr-o inventariere ilegală, tot terenul adeverit anterior a fi în proprietatea Sarda Fish. Firma din urmă aparține familiei cunoscutului antreprenor Matei Datcu, cel care deține, tot în golf, restaurantul Pescăria lui Matei. Așadar, având propriile măsurători, realizate în scopul spolierii Sarda Fish, primarul Cristian Cârjaliu a precizat că digul nu mai măsoară decât 1987 de metri pătrați.

Digul de la Marea Neagră ajunge la Mer Noire SRL

La scurt timp după această precizare, lichidatorul a organizat o licitație pentru vânzarea imobilului ”construcție hidrotehnică – dig de piatră”. La procedură a participat o singură firmă, pe numele ei La Mer Noire SRL, care a adjudecat bunul cu prețul de 52.000 de lei, cu tot cu TVA, pe 6 martie 2014.

În actul emis de administratorul judiciar, se preciza că ”Imobilul se află amplasat pe terenul ce face parte din Domeniul Privat al Comunei Agigea. Dreptul de utilizare a domeniului public aferent imobilului urmează a fi reglementat de către adjudecatar cu autoritățile locale.”. De asemenea, în act se arăta că terenul ocupat de dig se învecina pe laturile de est și sud direct cu Marea Neagră, iar pe laturile de nord și est cu Sarda Fish SRL.

Din punct de vedere constituțional, vecinătatea directă cu marea este un privilegiu exclusiv al statului. Prin urmare, regimul de folosință trebuia reglementat cu statul, prin Apele Române. Însă administratorul judiciar cunoștea deja (o)poziția instituției, din anul 2009, atunci când încercase, fără succes, să intabuleze construcția. Prin urmare, l-a trimis pe cumpărător să reglementeze cu Primăria Agigea, care avea propriile ei interese în zonă.

Ce a fost zis s-a și făcut, întrucât primarul Cristian Cîrjaliu a înregistrat construcția hidrotehnică în registrul agricol al localității, așa cum avea să ateste prin Adeverința nr. 14533 din 27 august 2014. La Mer Noire a făcut demersuri de intabulare a digului, la rândul lor respinse, inclusiv de instanța de judecată. Însă pe baza adeverinței lui Cîrjaliu, firma și-a deschis punct de lucru pe dig, atingându-și astfel scopul.

Încrengătura de interese

La Mer Noire SRL este deținută de Petre Daniel Popa și Cristian Mihai Lupoiu. La scurt timp după ce au cumpărat digul, mai exact pe 20 mai 2014, cei doi au fost cooptați în SC Cherhana Bibanu SRL, o firmă care tocmai cumpărase, pe 13 mai 2014, un teren de 1700 mp de la Primăria Agigea, exact în vecinătatea digului de apărare. După cum am arătat pe larg în articolele trecute (vezi AICI), în 2012, Consiliul Local Agigea a votat inițiativa primarului Cristian Cîrjaliu de a se înstăpâni prin vot, iar nu cu bani cum era legal, asupra terenului din golf, adeverit anterior a fi în proprietatea Sarda Fish. Firma piscicolă a fost spoliată de bunurile sale, inclusiv de vinciurile pescărești care erau amplasate pe teren și care niciodată, nici măcar formal, nu au fost înscrise în inventarul domeniului privat al localității. După ce a furat terenul Golfului, Primăria Agigea a făcut dezmembrare în mai multe loturi. Primarul Cârjaliu s-a îngrijit ca lotul de 1700 mp să fie vândut către SC Cherhana Bibanu SRL, fără ca tranzacția să fie aprobată de Consiliul Local.

Acest teren și digul de apărare fac parte dintr-un front comun. La momentul cumpărării terenului de la Primărie, Cherhana Bibanu era deținută, 100%, de Dumitru Stanciu, nimeni altul decât finul lui Bogdan Cîrjaliu, fratele afacerist al primarului din Agigea. Lui Cristian Cârjaliu, acest Dumitru Stanciu îi venea un fel de nepot spiritual.

O poveste spirituală. Sursa foto: Constanta.ro

După întovărășirea în afaceri dintre nepotul spiritual al lui Cârjaliu și proprietarii digului, părțile sociale s-au împărțit astfel: Dumitru Stanciu – 50%, Petre Daniel Popa – 25%, Mihai Cristian Lupoiu – 25%. În 2015, Cherhana Bibanu și-a schimbat numele, devenind oficial SC Golful Pescarilor SRL. Societatea operează cunoscutul restaurant Golful Pescarilor.

Primarul din Agigea este legat de această afacere nu doar prin elementele mai sus arătate. În episoadele viitoare vă spunem cum Primăria, care a furat terenurile de la Sarda Fish ca să le facă loc afaceriștilor de la Golful Pescarilor, a hărțuit restaurantul concurent, Pescăria lui Matei, furându-i teren și aplicându-i contravenții abuzive, în cascadă. De asemenea, vă spunem cum primarul Cîrjaliu a justificat furtul epocal prin existența unei facturi chipurile falsă, dar nu la Sarda Fish, ci la proprietarii anteriori. După patentul hoțul strigă hoții. Va urma!

Comments

comments

Exclusiv

(VIDEO) Baronii lacului Oltina, acuzați că au inundat pășunea, au închis un pod și au incendiat un sit natural

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Piscicultura României a ajuns pe mâini private în perioada 2003-2004, pe vremea guvernului Năstase. La acel moment, bălțile de pește din întreaga țară erau exploatate de societăți de stat, care continuau activități de producție începute în perioada comunistă. În loc să lanseze o procedură transparentă de privatizare, Adrian Năstase a pus la punct un tun de proporții. Printr-un ordin nepublicat în Monitorul Oficial al României, guvernul său a decis să retragă 33 de bălți din capitalul social al societăților piscicole de stat. Aceste active (bazine, diguri, clădiri, mijloace fixe) au fost mai apoi transferate cu titlu gratuit Companiei Naționale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), antecesoarea actualei Agenții Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA). Rămase fără active, fostele întreprinderi piscicole de stat au intrat în faliment, pasivul lor și deranjul social fiind suportate, evident, de statul român. În timp ce acestea se prăbușeau la grămadă, bunurile erau acaparate de așa-numiții ”baroni ai bălților”.  Aceștia au primit în mod netransparent și clientelar contracte de asociere în vederea exploatării activelor piscicole. După câțiva ani, au primit în concesiune, prin atribuire directă, și terenurile de stat ocupate de active.

Cum a fost privatizat lacul Oltina

Cinci amenajări piscicole de stat din județul Constanța au avut soarta descrisă mai sus. În articolul de față vorbim de balta Oltina, situată într-o zonă de o rară și sălbatică frumusețe, cu statut de arie naturală protejată. În 2004, Pestom SA, societatea de stat care continua activitatea piscicolă începută în perioada comunistă, a fost alungată din baltă prin mecanismul descris mai sus. Activul piscicol a fost predat societății Aquarom Elite Distributions SRL București, prin contractul de asociere în participațiune nr. 174/16.08.2004. Firma a cumpărat de la CNAFP și peștele din baltă, evaluat cantitativ la 49.884 de kilograme și financiar la 4,2 miliarde de lei vechi. Peștele aparținea SC Pestom SA, astfel că CNFP nu avea niciun drept să îl comercializeze. Însă nimeni nu s-a mai împiedicat în acest moft.

La patru ani distanță, Aquarom a încheiat cu ANPA (succesoarea CNAFP) contractul de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare nr. 12/10.03.2008, cumpărând astfel, în rate (ultima plătită în 2012), bazinele piscicole, digurile și clădirile de la Oltina. În aceeași zi, firma a semnat și contractul nr. 16/10.03.2008 de concesiune prin atribuire directă, cu ANPA, prin care a obținut concesiunea pe 49 de ani a terenului de stat de sub active. Vorbim aici de cuveta lacului Oltina și de terenuri neproductive de pe malul bălții.

Un dezastru pentru care vinovat a fost scos Dumnezeu

Activitatea de la amenajarea piscicolă Oltina a creat și mai creează încă vii controverse la nivelul populației și administrației locale din comuna Oltina. În primăvara anului 2006, un dig al amenajării piscicole s-a rupt. Satul Oltina, situat în vecinătatea bălții cu același nume, a fost inundat atunci în așa hal încât, în partea sa de jos, accesul nu se putea face decât cu barca.  Zeci de case au fost afectate, iar aproape 200 de persoane au fost evacuate. Cauzele incidentului nu au fost pe deplin elucidate. Însă principala ipoteză a fost aceea că firma Aquarom exploata lacul cam după ureche, crescând nepermis de mult nivelul apei în baltă. O parte din casele distruse în 2006 au fost refăcute pe deal, cu bani de la Guvernul României. Vinovat a fost scos… Dumnezeu sau, pentru cei mai puțin credincioși, natura.

Stan Pățitul și Gheorghe Stan

Lacul Oltina se alimentează gravitațional din Dunăre, adică prin cădere, între cele două lucii de apă existând o diferență de nivel. Procesul de umplere a lacului este controlat printr-un sistem de canale și stăvilare. Dacă stăvilarul nu s-ar închide la timp, casele dispuse pe dealurile din vecinătate, ca într-un amfiteatru, ar putea fi înghițite de ape. În 2006 s-a întâmplat o astfel de nenorocire. În 2019, ca un Stan-Pățitul, primarul din Oltina, Gheorghe Chirciu, spune că firma Aquarom, administrată de Stan… de Gheorghe Stan, nu gestionează corespunzător situația. Chirciu spune că societatea piscicolă a crescut din nou nivelul apei în baltă, peste parametrii autorizați. Apa a depășit malurile și a inundat pășunile învecinate, spre disperarea crescătorilor de animale.

Confruntarea

Redactorii Ordinea.Ro s-au deplasat la fața locului, în urmă cu două săptămâni. A fost o zi fierbinte la propriu. Ne referim aici la cele 42 de grade indicate pe termometrul din bordul mașinii, dar și la confruntarea, de-a dreptul incendiară, dintre Gheorghe Chirciu și reprezentantul firmei Aquarom Elite Distributions SRL.

Acuzații grave aduse de primarul Chirciu

Acuzațiile aduse societății piscicole de către primarul din Oltina sunt următoarele: inundarea pășunii, creșterea nivelului de apă peste cota autorizată de exploatare, incendierea stufărișului din zona naturală protejată, intabularea ilegală a unei suprafețe de teren de aproximativ 50 de hectare, care ar fi aparținut de drept localității, intabularea ilegală a două corpuri de pădure în suprafață de 3 hectare, care ar fi aparținut de drept statului, precum și închiderea accesului pe un pod public. Este vorba de podul peste stăvilar. Chirciu spune că localnicii care treceau pe acel pod pentru a merge într-un alt sat al comunei sau pentru a avea acces la pășuni și terenuri agricole sunt obligați acum să ocolească 20 de kilometri.

Ce spune reprezentantul Aquarom

În replică, reprezentantul Aquarom declară că stufărișul din zona naturală protejată ar fi fost incendiat de crescătorii de animale. Acesta neagă depășirea cotei autorizate de exploatare a lacului și susține că terenul inundat nu este pășune, ci aparține societății. Reprezentantul Aquarom nu a știut să răspundă acuzației că societatea ar fi intabulat aproximativ 50 de hectare de teren în plus, acaparând astfel pășunea localității. În schimb a susținut că podul peste stăvilar ar aparține Aquarom, care l-ar fi construit după concesionarea bălții, negând astfel susținerea primarului Chirciu că acest obiectiv a fost realizat înainte de 1989. Acesta a mai spus că podul a fost închis pentru primar, deoarece se ceartă cu patronii firmei. 

Momentele esențiale ale confruntării dintre primar și reprezentantul societății piscicole le puteți urmări în videoreportajul atașat articolului de față.

În acte, firma aparține unui tip care a fost asociat cu Elena Udrea li Dorin Cocoș

Potrivit istoricului din Monitorul Oficial, Aquarom Elite Distributions SRL este o firmă înființată în anul 2003, care s-a ocupat la începuturile sale de producția de ape minerale și băuturi carbogazoase non-alcoolice. Aceasta a fost fondată de Elena Rusan, o doamnă născută în anul 1927. Din 2005, societatea a început să fie administrată de fiul acesteia, Dan Lucian Rusan, născut în anul 1955. La un moment dat, acesta a devenit principalul asociat al firmei. El s-a retras cu totul din Aquarom, în anul 2018.

Societatea este deținută în momentul de față de Valentin Nichifor și Ion Petre. Potrivit platformei Confidas.ro, Nichifor mai este implicat și în SC Danubiu Elit SRL, o altă societate care a încheiat contract de asociere cu CNAFP în anul 2004, preluând crescătoria de pește de la Dunăreni. Celălalt asociat, Ion Petre, este implicat în 36 de societăți comerciale. Într-una din ele, Elan Grup SRL, patronul de la Aquarom a fost asociat cu Elena Udrea și Dorin Cocoș. Societatea a fost radiată din Registrul Comerțului.  

Administratorul Stan, baronul bălții Bugeac

Cei doi patroni de la Aquarom nu se ocupă și de administrarea firmei. Astfel, potrivit Confidas.Ro, societatea este administrată de Gheorghe Stan, Marcel Stan și Vasile Stan. Cei trei dețin în mod oficial firma Complex Grup SRL care a preluat, în 2004, crescătoria lacului Bugeac, cel mai important activ piscicol din județul Constanța. Va urma!

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

(VIDEO) Simfonia picamerelor! În Năvodari, turismul se face între bormașini, macarale și zbierături de muncitori

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Turismul de pe litoralul românesc a cunoscut o adevărată expansiune. În ultimii 15 ani, investițiile pe litoral, în special în partea de nord, au explodat, astfel încât niciun centimetru de pământ nu a fost lăsat neexploatat. În articolul de azi nu ne vom referi la legalitatea sau ilegalitatea construcțiilor de pe litoral, ci la un alt aspect pe care aproape toate instituțiile statului îl ignoră. Ne vom referi la faptul că, în goana de a construi cât mai repede, unii dintre investitori au trecut peste lege și ridică imobile în plin sezon estival printre turiști, care sunt nevoiți „să se odihnească“ între zgomote de picamere, bormașini și tot felul de scule de construcții. O astfel de situație ne-a fost adusă la cunoștință de administratorul unui hotel de pe litoral, situat la limita dintre stațiunea Mamaia și orașul Năvodari. Investitorul ne spune că în jurul hotelului său sunt în lucru cinci șantiere, care și-au continuat activitatea după începerea sezonului estival. Asta face ca turiștii, care vin, teoretic, să se odihnească, să dea bir cu fugiții.

„Mă numesc Valentin-Florin Mihai și administrez unitatea de cazare „911mamaia“ din str. Lotus, nr 9, Năvodari, unitate clasificată cu certificatul de clasificare nr 31628 din 23.04.2019. Am sesizat din 30 mai 2019 Ministerul Turismului, Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcția de Sănătate Publică Constanta cu privire la faptul că în jurul locației mele sunt 5 șantiere în lucru, care nu și-au încetat activitatea în perioada 15 mai – 15 septembrie, conform Legii n.r. 597/2001 actualizată (obligă închiderea șantierelor pe perioada 15 mai – 15 septembrie, dacă este afectată activitatea turistică), DEȘI ESTE EVIDENT CĂ AFECTEAZĂ ACTIVITATEA TURISTICĂ PRIN GĂLĂGIE ȘI PRAF…neavând plase pe fațade!“, a spus administratorul hotelului „911mamaia“.

Plimbat de la o instituție la alta

Deși zgomotele produse de construcțiile din zonă îi alungă turiștii, administratorul hotelului „911mamaia“, spune că nicio instituție nu s-a implicat în acest caz. Ba, mai mult, Valentin-Florin Mihai a fost plimbat de la o instituție la alta.

„Am făcut în 30 mai sesizări la Ministerul Turismului, ISC, Primăria Năvodari, Poliția Locală Năvodari. A venit [cineva – n.r.] de la Poliție și a spus că nu poate da amendă pentru că nu au cu ce măsura poluarea fonică… decibelii! Cei de la ISC m-au contactat a treia zi și m-au chemat la sediu, unde mi s-a explicat că Legea 597/2001, actualizată, a fost modificată de câteva ori în interesul celor de la putere, astfel luând ISC-ului posibilitatea să oprească șantierele pe perioada 15 mai – 15 sept, pentru că au trecut în lege și faptul că șantierele afalte în derulare nu se opresc. Cu toate acestea, în ultima parte a legii scrie că se opresc șantierele care „aduc atingere activitatii turistice“… ceea ce este foarte clar că fac aceste 5 șantiere din jurul hotelului Opera, White Tower, 911mamaia și Stavros. ISC nu are abilitatea să confirme că afectează activitatea turistică… ISC-ul verificând etapele construcțiilor și autorizațiile.

Conform adresei, ISC m-a trimis către Ministerul Turismului, Garda de mediu și Direcția de Sănătate Publică Constanța. După o săptămână, Ministerul Turismului răspunde și mă trimite la ISC, Primăria Năvodari, Poliția Locală. Direcția de Sănătate Publică mă trimite la Ministerul Turismului, Poliția Locală și Primărie. ISC a răspuns că nu are în atribuție să stabilească dacă afectează activitatea turistică și m-au trimis la Ministerul Turismului și Garda de Mediu, aceasta din urmă nu a răspuns nici până azi din 30.05.2019“, reclamă administratorul hotelului „911mamaia“.

Valentin-Florin Mihai întreabă pe această cale cine altcineva în afară de Ministerul Turismului poate constata faptul că, din cauza zgomotelor produse de construcții, turismul este afectat?

„ISC -ul închide șantierele dacă primește această precizare că este afectată activitatea turistică a unităților de cazare situate la câțiva metri de construcții. Până una alta, din cauza neprofesionalismului și birocrației, instituțiile mă trimit de la una la alt, iar turiștii își cer banii înapoi și pleacă cu un gust amar, fără speranța să revină, desi eu le ofer în unitatea mea de cazare tot confortul. Dar sunt treziți de luni până sâmbătă, inclusiv, la 7.30 de picamere, bormașini și macarale…cife….și zbierături ale muncitorilor! De praf nu mai zic. Investițiile imense făcute în turism riscă să fie pierdute din cauza legilor nerespectate (597/2001). Sper să fie cineva capabil să pună în aplicare Legea 597/2001!“, mai spune Valentin-Florin Mihai.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ginerele primarului PSD-ist din Agigea a cumpărat 10% din Golful Pescarilor cu 100 de lei

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu, ginerele primarului PSD-ist din Agigea, Cristian Maricel Cârjaliu, a dobândit 10% dintr-un business de 1,5 milioane de euro pe an cu o investiție de 100 de lei. Nuțoaia-Cîrjaliu a fost cooptat în SC Golful Pescarilor SRL, în septembrie 2018. Acesta a intrat în firma care deține cunoscutul restaurant pescăresc din vecinătatea plajei Agigea printr-o înțelegere a asociaților. Anterior, firma era deținută de Dumitru Stanciu din Agigea, care avea 50% din părțile sociale, și de oamenii de afaceri constănțeni Petre Daniel Popa și Mihai Cristian Lupoiu, care dețineau câte 25% din părțile sociale. Practic, business-ul se împărțea între Stanciu și cei doi constănțeni. Toți trei dețineau și calitatea de administratori. În septembrie 2018, aceștia au decis să-l coopteze în societate pe ginerele primarului din Agigea. Cooptarea a fost urmată de o majorare a capitalului social cu 480 de lei. Jumătate din acest aport financiar a fost adus de Popa și Lupoiu, care astfel și-au păstrat 50% din business. În schimb, Dumitru Stanciu a adus un aport mai mic, cedând practic 10% din firmă către ginerele lui Cîrjaliu, care a dobândit calitatea de asociat cu o investiție de 100 de lei. Stanciu a fost revocat și din funcția de administrator al societății, în locul său fiind numit noul asociat, Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu. În anul 2018, Golful Pescarilor SRL a derulat afaceri de 6.897.126 de lei.

Întrebarea care se pune în mod firesc este: de ce ar ceda cineva 10% dintr-un business de 1,5 milioane de euro pe an, fără niciun beneficiu? În opinia noastră, permutările de mai sus trădează fapte de corupție ale primarului din Agigea. Am relatat pe larg în Ordinea.Ro că, la inițiativa lui Cristian Maricel Cîrjaliu, terenurile din zona Cherhanalei Agigea au fost inventariate fraudulos în domeniul privat al comunei Agigea, în anul 2012. Anterior, Primăria adeverise că terenurile în cauză sunt în proprietatea societății piscicole Sarda Fish SRL, aparținând familiei antreprenorului local Matei Datcu. După ce s-a înstăpânit prin simplă inventariere pe terenurile din zona piscicolă, Primăria Agigea a vândut un lot de 1700 mp către Golful Pescarilor SRL. Tranzacția a fost încheiată în anul 2014, fără aprobarea Consiliului Local Agigea. Societatea Golful Pescarilor SRL era deținută atunci de Dumitru Stanciu, care era asociat unic și administrator. La scurt timp, Stanciu a cedat jumătate din firmă către afaceriștii Popa și Lupoiu. Mai departe, Primăria Agigea și-a dat întregul concurs ca firma să prospere. Societățile concurente, Sarda Fish SRL și Pescăria lui Matei SRL, au fost amendate în cascadă, intimidate și denigrate de primarul Cîrjaliu. Inclusiv turiștii care parcau mașinile pe domeniul public pentru a merge la restaurantul Pescăria lui Matei au fost amendați de administrația Cîrjaliu, în anii trecuți. Atitudinea arbitrară continuă și la momentul de față.

 

Deși joacă formal un rol de justițiar, Cîrjaliu este animat, de fapt, de un interes de trib. Astfel, Dumitru Stanciu este chiar finul fratelui său, Bogdan Cîrjaliu. După toate indiciile, Stanciu este un simplu interpus al familiei Cîrjaliu. În 2017 și 2018, Stanciu nu a obținut niciun beneficiu de la Golful Pescarilor. Niciun leu. Nimic. Informația este furnizată chiar de soția sa, care este o simplă angajată a Primăriei Agigea și care a depus, în această calitate, declarații de avere, ca orice funcționar public.

Din aceste documente, reiese că Dumitru Stanciu a dus acasă, în cei doi ani, doar salariile pe care le câștigă de la societatea Mytkar Service SRL Agigea, în care deține și calitatea de asociat unic. Vorbim aici de o firmă modestă, care se ocupă de reparația autovehiculelor. Societatea are doi angajați, din care unul este chiar patronul. Însă chiar și în această afacere modestă, se văd legăturile dintre Mitică Stanciu și nașul său, Bogdan Cîrjaliu, fratele primarului din Agigea. Potrivit portalului Confidas.Ro, Mytkar Service are sediul social în Agigea, pe strada Zmeurei nr. 27. Tot pe strada Zmeurei nr. 27, lotul 2, funcționează și SC Artplast Service SRL, o agenție imobiliară deținută chiar de Bogdan Cîrjaliu și de soția acestuia. În sfârșit, Mytkar Service, firma lui Stanciu, răspunde la același număr de telefon ca și firma de pază și protecție Scan SRL, aparținând, de asemenea, lui Bogdan Cîrjaliu și soției acestuia. Pe vremuri, firma Scan SRL i-a aparținut chiar primarului Maricel.  Așa cum spuneam, după toate aparențele, Mitică Stanciu este un simplu interpus al familiei Cîrjaliu în afacerea Golful Pescarilor. Ceea ce explică lejeritatea cu care acesta a cedat, fără beneficii, 10% din business către ginerele primarului din Agigea. Aceleași raporturi consemnate mai sus explică și situația oarecum fabuloasă, prin care un tânăr a cumpărat 10 procente dintr-o afacere de 1,5 milioane de euro pe an, cu o investiție de doar 100 de lei.  

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: