Connect with us

Exclusiv

Cum a devenit ginerele primarului din Agigea proprietar pe 1,2 hectare de intravilan

Publicat

la

Primarului din Agigea îi plac afacerile imobiliare. O demonstrează învârtelile cu terenuri, multe din ele făcute pe seama patrimoniului public. Am scris pe larg despre modul în care Cristian Maricel Cîrjaliu a transferat terenuri importante ale comunei Agigea către contabila fostelor sale firme, pe baza unui contract de schimb extrem de controversat. Mai departe, contabila a înstrăinat toate terenurile primite de la Primărie către fratele primarului, către finul primarului și către viceprimar, la prețuri ireal de mici. În articolul de față, relatăm despre o altă afacere imobiliară, prin care ginerele primarului a devenit proprietar asupra unui teren de 1,2 hectare din intravilanul localității Agigea.

Moștenitorul averii inculpatului

Pe ginerele primarului îl cheamă Ionuț Nuțoaia-Cîrjaliu, iar de câțiva ani a devenit oficial patron al restaurantului Golful Pescarilor, cu 50% din participații. Afacerea s-a dezvoltat ca urmare a unui tun imobiliar al primarului Cîrjaliu, pentru care acesta a fost trimis în judecată, în fața unei instanțe penale. După ce a devenit inculpat, primarul a trecut pe numele lui ginerică mai toate proprietățile sale, inclusiv casa în care locuiește.

Extravilan, 6.000 de euro

Terenul de 1,2 hectare despre care vorbim în articolul de față a fost atribuit unui bătrân din Techirghiol, în anul 2002, în procedura de fond funciar. Cinci ani mai târziu, bătrânul a încheiat o procură notarială în favoarea lui Tașu Caracotă, din Eforie, dându-i acestuia dreptul să se ocupe de actele cadastrale și de vânzarea terenului agricol, extravilan. În 2008, după ce a reușit să obțină o rectificare a numărului de parcelă înscris în anexa titlului de proprietate, Caracotă și-a vândut terenul sieși. Din actele cadastrale, rezultă că terenul se afla la ieșirea din Agigea spre Techirghiol, peste drum de pepiniera silvică. Actul de vânzare a fost încheiat de notarul public Ruxandra Darie, iar în cuprinsul acestuia se menționa declarația lui Caracotă că ar fi plătit bătrânului 6.000 de euro.

Gașca politică și imobiliară

În acest punct vom face o paranteză mai largă, pentru a evidenția câteva detalii interesante despre legăturile familiei Caracotă cu PSD-ul și primarul PSD-ist de la Agigea.

Fiul lui Tașu Caracotă, Stere-Ianis Caracotă (pe scurt, Ianis), avea să devină fondatorul societății care acum se numește Golful Pescarilor SRL și este deținută, pe jumătate, de ginerele lui Maricel Cîrjaliu. Firma a fost fondată de Ianis, în calitate de asociat unic, sub denumirea inițială de SC Cherhana Bibanu SRL.

Primul sediu social al firmei a fost pe strada Lebedei nr. 2 Agigea, într-un imobil obținut pe degeaba, prin contract de comodat, de la o firmă a lui Anghel Dragu, personaj cunoscut în comunitatea locală drept finul primarului. În plus, de actele firmei în relația cu Registrul Comerțului s-a ocupat Elisabeta Magdalena Andrei, contabila lui Maricel, cea implicată în schimbul de terenuri cu Primăria Agigea, evocat mai sus. (mai multe detalii AICI)

Ianis Caracotă, sursa foto: Facebook, 2018

La fix o lună de la înființarea firmei, Ianis a încheiat cu Primăria Agigea, în speță cu Maricel, contractul inițial de concesiune a terenului de pe malul mării pe care se află acum restaurantul Golful Pescarilor. Iar după ce a obținut folosința terenului extrem de valoros, a vândut firma cu totul, pentru numai 200 de lei, către un fin al lui Bogdan Cîrjaliu, fratele edilului din Agigea. Așadar, vorbim de o implicare esențială în afacerea care l-a făcut pe Maricel cu un dosar penal, iar pe ginerele său cu 50% din restaurantul care produce peste un milion de euro pe an.

Numele lui Ianis Caracotă mai apare într-o hotărâre de Guvern din 2012, prin care a fost expropriat de un teren din Agigea, de pe coridorul autostrăzii și podului nou peste canal (parcela A 328/1/7). Din proprietatea sa de 20.014 mp, statul a preluat 6.000 mp, plătindu-i o despăgubire de 213.332 de lei (vezi AICI). De asemenea, el a fost angajat consilier personal al fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, PSD-istul Horia Țuțuianu, la rândul său prieten apropiat al primarului Maricel (vezi AICI). În sfârșit, tatăl lui Ianis, Tașu Caracotă, a fost asociat în două firme cu Dumitru Jeacă, fost prefect al județului Constanța susținut de PSD (vezi AICI).

Or toate aceste detalii indică relațiile de gașcă dintre primarul Agigei și familia Caracotă.

Ipoteca

Revenim la firul poveștii, din 2008. La câteva luni după ce a devenit proprietar al terenului de 1,2 hectare, Caracotă a girat cu această proprietate, dar și cu altele, un credit bancar de 375.000 de euro contractat de societatea Granulat SRL din Ovidiu, reprezentată de administratorul acesteia, Cristian Anghel. Un al doilea teren ipotecat de Tașu Caracotă pentru beneficiul acestei firme avea 9.908 mp și se afla tot în Agigea, în parcela A 468/50. În sfârșit, Caracotă mai punea la bătaie un teren agricol în Tuzla, de 10.000 de metri pătrați.

Efortul său extrem de consistent era acompaniat de un efort mărunt din partea administratorului de la Granulat SRL, care aducea în garanția propriului credit o garsonieră modestă din Constanța.

Conexiuni rusești

La câțiva ani după ce Tașu Caracotă și-a ipotecat terenurile pentru beneficiul firmei Granulat SRL, într-un act adițional la contractul de credit sunt introduși și alți asociați din această firmă, respectiv Horia Constantin Bejan și Boris Golovin. O căutare pe Google după numele celor doi conduce către zeci de articole în care aceștia sunt prezentați drept oamenii Rusiei.

Bejan este român, iar din anii 80 până la sfârșitul regimului Iliescu-Năstase a lucrat la Ministerul Industriilor. În perioada comunistă s-a ocupat de participarea românească la investiția sovietică de la Krivoi Rog.

Celălalt, Boris Golovin, este un rus născut la Soroca, în Republica Moldova. În tinerețe a lucrat în trupele speciale Spetsnaz și în serviciul de informații al armatei sovietice, GRU, relatând aceste aspecte în interviurile sale. Din 1995 este cetățean român și reprezintă aici interesele mogulilor ruși care au privatizat și semi-falimentat o parte din industria de oțeluri a României în perioada guvernării Iliescu-Năstase.

Potrivit presei naționale, Boris Golovin deține o vilă în localitatea Cornu, acolo unde își are reședința de vară și fostul premier PSD-ist Adrian Năstase. De asemenea, jurnaliștii au susținut că Golovin ar fi fost cel care l-a dus la Moscova pe Mircea Geoană, în anul în care acesta a candidat din partea PSD pentru președinția României, pierzând alegerile la mustață.

Filorus este și primarul PSD-ist din Agigea, Maricel Cîrjaliu. Acesta a urmat studii doctorale la Chișinău, la o universitate cu renume de fabrică de diplome. Într-un interviu de acum câțiva ani, acordat cotidianului Ziua de Constanța, el s-a lăudat că are ceva cunoștințe de limba rusă. Însă, aceste aspecte ar putea fi irelevante. Prin urmare, rămâne un mister cum a ajuns cunoștința sa, Caracotă, în combinația cu rușii și de ce și-a pus la bătaie întreaga avere imobiliară spre beneficiul acestora.  

Terenul de 1,2 hectare ajunge la ginerele primarului

Cert este faptul că terenurile lui Tașu Caracotă (două din Agigea și unul din Tuzla) au rămas ipotecate în favoarea băncii. Cum firma Granulat SRL nu a mai înapoiat toți banii către bancă, aceasta din urmă a demarat proceduri de executare silită, încă din anul 2014. În 2015, Granulat SRL a fost radiată din Registrul Comerțului, după un proces de faliment. Executarea garanțiilor a continuat, iar executorul care s-a ocupat de recuperarea debitului a reușit să vândă garsoniera lui Cristian Anghel și terenul din Tuzla al lui Tașu Caracotă.

În 2018, a avut loc o schimbare de macaz. Banca a vândut creanța sa către o persoană fizică, pentru numai 67.000 de euro. Această persoană a continuat procedura de executare silită împotriva familiei Caracotă. În acest context, la finalul anului 2019, terenul de 1,2 hectare din Agigea a fost cumpărat chiar de ginerele primarului din această localitate. Nuțoaia-Cîrjaliu a plătit pentru bunul imobil 525.864 de lei.

Practic, ginerică a cumpărat cu 8 euro și ceva metrul pătrat, mai ales că terenul figura la Cadastru ca extravilan, așa cum era în anul 2008. În realitate, din 2009, terenul fusese introdus în intravilanul localității, printr-un PUG preliminar întocmit la inițiativa primarului Maricel Cîrjaliu. Însă informația cu privire la regimul urbanistic activ din 2009 a fost menționată în cartea funciară abia în anul 2020, la cererea lui Nuțoaia-Cîrjaliu, pe baza unei adeverințe emise de Maricel Cîrjaliu. Tot atunci, Primăria a comunicat că a înființat o stradă (numită strada Nouă) care trece fix prin fața terenului cu pricina (parțial pe un fost drum de exploatare agricolă, parțial pe o fâșie din terenul lui Nuțoaia Cîrjaliu, dezmembrată de acesta).

În sfârșit, ginerele primarului a dezmembrat terenul intravilan cumpărat ca extravilan, în trei loturi. Cel mai probabil, la orizont se prefigurează o investiție care ar putea să-i aducă un profit substanțial. Reamintim că primarul din Agigea și-a golit declarația de avere de orice bun, în contextul în care procesul său penal ar putea conduce la o condamnare. El a devenit sărac lipit pământului, dar, în realitate, rubedeniile sale s-au îmbogățit subit. Și – după cum se vede – continuă să înmulțească banii.

Comments

comments

Exclusiv

Consiliul Local Agigea a fost DIZOLVAT. S-a împlinit pohta primarului PSD-ist

Publicat

la data de

Scris de

Tribunalul Constanța a admis astăzi acțiunea inițiată de secretarul general al Comunei Agigea, fostul polițist Traian Bureța, de constatare a dizolvării Consiliului Local al acestei localități. Totodată, instanța a respins toate cererile de intervenție în interes alăturat Consiliului Local formulate de o serie de consilieri locali care s-au opus dizolvării. Pofta primarului din Agigea, PSD-istul Cristian Maricel Cîrjaliu, s-a îndeplinit. Acesta a anunțat cu fală, încă din luna aprilie a acestui an, că urmează dizolvarea deliberativului local în cadrul mai multor emisiuni. Iar acum, o instanță locală i-a dat satisfacție. 

Tribunalul a făcut aplicarea articolului 143, aliniatul 1, libera b) din Codul Administrativ, care sancționează cu dizolvarea conduita Consiliilor Locale care nu adoptă nicio o hotărâre în trei ședințe ordinare sau extraordinare ținute pe parcursul a patru luni calendaristice. Strict formal, la Agigea ne aflăm în situația prevăzută de lege, în sensul că nu există nicio hotărâre validată a Consiliului Local în acest mandat.

Situația tensionată a apărut încă din 12 noiembrie 2020, când primarul PSD-ist Maricel Cîrjaliu a convocat Consiliul Local în vederea alegerii președintelui de ședință, a comisiilor de specialitate și a viceprimarului localității. Partidele non-PSD reprezentate în Consiliul Local au constituit atunci o majoritate. În consecință, a fost ales președinte de ședință Daniel Niță de la PER, iar viceprimar al localității, Gabriel Ciobanu de la USR. Totodată, au fost constituite comisiile de specialitate ale Consiliului Local, care au și întocmit procese-verbale de constituire. Cu toate acestea, hotărârile în cauză nu au fost recunoscute de primar și de scretarul general al comunei. De altfel, cel din urmă a redactat un prim proces-verbal al ședinței, în care a consemnat o situație nereală în privința numărului de voturi exprimate de consilierii locali pentru cei doi candidați la funcția de viceprimar, Gabriel Ciobanu și Dan Chiru (PSD). Practic, secretarul general ar fi notat că a anulat după ședință un vot exprimat pentru Ciobanu, ceea ce ar fi condus la un scor egal între candidați. Însă în procesul-verbal trebuiau consemnate doar situațiile din cadrul ședinței, iar nu decizii și împrejurări, legale sau nu, chiar nu contează, care au avut loc ulterior ședinței. Daniel Niță spune că a refuzat semnarea procesului-verbal. Declarațiile sale sunt confirmate de o înregistrare audio care a parvenit redacției Ordinea.Ro (vezi AICI). Ulterior, a fost întocmit un nou proces-verbal al ședinței, în care secretarul general a menționat numărul corect de voturi exprimate la alegerea viceprimarului. Însă în noul document, se arăta că hotărârile nu ar fi fost supuse la vot, iar rezultatul deliberării nu ar fi fost anunțat explicit de către președintele de ședință. 

În baza acestei susțineri, secretarul general al comunei Agigea a refuzat redactarea hotărârilor. Situația a fost analizată și de Instituția Prefectului, care a pus în vedere secretarului genaral să redacteze hotărârile. Numai că, între timp, secretarul general și-a dat demisia. Iar această joacă s-a prelungit cu o duzină de funcționari promovați de Cîrjaliu să ocupe temporar funcția. Și aceștia și-au dat demisiile pe rând, fără să redacteze nicio hotărâre. 

Pe de altă parte, profitând de conduita secretarilor generali pe care el i-a numit, Maricel Cîrjaliu a pretins că nu există nicio hotărâre adoptată. El a mai convocat în două rânduri Consiliul Local, cerând revotarea comisiilor de specialitate, fără avizul cărora nu poate funcționa Consiliul Local și nu pot fi adoptate hotărâri locale. Prima ședință de acest fel nu a condus la niciun rezultat, deoarece consilierii locali din majoritatea anti-PSD au cerut o amânare până la pronunțarea unui punct de vedere din partea Instituției Prefectului. Primarul a repetat ședințaîn luna ianuarie 2021. Iar de data aceasta, la lucrări au participat toți consilierii, dar și doi reprezentanți ai Prefectului. Aceștia din urmă au transmis, verbal și în scris, opinia că ședința din 12 noiembrie 2020 a fost legală, insistând ca secretarul general să redacteze hotărârile. Maricel și ai lui au refuzat. Iar în acest context, așa cum declară Gabriel Ciobanu, consilierii din coaliția anti-PSD au fost de acord, ca un gest de maturitate, să revoteze comisiile de specialitate. Ei ar fi cerut o pauză de consultări de 15 minute. Însă profitând de acest răgaz, primarul și-ar fi luat consilierii PSD-iști și pe secretarul general care trebuia să asigure asistența de specialitate a ședinței, părăsind clădirea, conform celor susținute de Gabriel Ciobanu. 

La începutul lunii februarie 2021 (a patra de la declanșarea ostilităților), consilierii USR Agigea au depus la Primărie o cerere de convocare a Consiliului Local. Primarul și secretarul nu s-au sinchisit să mai răspundă. Jocul lor era deja făcut. Ca urmare, în luna aprilie a fost promovat un nou secretar general la Agigea, în persoana fostului șef al Poliției Locale, Traian Bureța. Acesta a depus la Tribunalul Constanța cererea de constatare a dizolvării Consiliului Local. Condițiile formale de dizolvare erau îndeplinite, însă este vizibil faptul că întreaga situație a fost premeditată de actualul primar, întreaga sa conduită trădând urmărirea acestui scop. 

Astăzi, cererea lui Bureța a fost admisă de Tribunal. Consiliul Local a fost dizolvat. Hotărârea este definitivă. Prin urmare, la Agigea vor avea loc alegeri parțiale pentru alegerea unui nou Consiliu Local. În opinia noastră, decizia instanței locale naște un precedent periculos, de care vor putea uza toți primarii care n-au chef să convoace Consiliul Local și nici să-i primească pe consilieri prin Primărie. Legea nu are doar literă, are și spirit. Or ceea ce s-a întâmplat la Agigea nu este deloc în spiritul legii. 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Agigea. Restaurant nou, pe un teren furat de la stat de clanul Cîrjaliu (documente)

Publicat

la data de

Scris de

De câteva zile, pe buza falezei din zona Steaua de Mare – Agigea, a început să se construiască un nou restaurant. Proiectul este dezvoltat de soțul unei învățătoare care a predat la Agigea și care primește aprecieri pe Facebook de la fiica și cumnata primarului Cristian Maricel Cîrjaliu. Înainte să ajungă la familia învățătoarei, terenul a fost plimbat printr-o suveică imobiliară între Primărie, contabila care vidanjează fosele din comună, fratele primarului și un fost asociat al firmei de vidanjare. Aceștia și-au vândut bunul imobil între ei, la prețuri ireale, ca să se piardă o informație esențială, anume că terenul a fost mărit din pix cu o porțiune din faleza Mării Negre, parte componentă a domeniului public de stat. Iar legăturile cu mariceii din Agigea nu se opresc aici. Astfel, constructorul angajat de investitor să ridice noul restaurant a modernizat parcurile din Agigea, pe baza unui contract care i-a fost atribuit de Maricel, fără buget aprobat, fără hotărâre de Consiliu și fără anunț de atribuire urcat în SICAP.

Terenul furat de la stat

În primul său mandat de primar al Agigei, Maricel Cîrjaliu s-a îngrijit să inventarieze mai toate terenurile libere, și numai bune de furat, de pe raza comunei sale. Prin HCL 18 din 29 ianuarie 2010, o ”gașcă” de terenuri cu statut incert a fost inclusă scriptic în domeniul privat al comunei. La poziția 820 din anexa HCL a fost înscris un teren de 250 de metri pătrați de pe strada Emil Racoviță nr. 65. Potrivit datelor din inventar, bunul imobil se învecina cu domeniul public pe laturile de sud și est (adică înspre mare).

Fiind situat pe buza falezei, terenul în cauză avea un statut incert. Mai multă certitudine putea aduce o delimitare a terenurilor cu Apele Române, instituția care, potrivit legii, administrează domeniul public de stat constituit din plaje și faleze.

Pe 10 martie 2010, Primăria a făcut o delimitare, dar nu cu Apele Române, ci cu ea însăși. Vorbim aici despre un proces-verbal de vecinătate, încheiat de Primăria Agigea (ca proprietar) cu Primăria Agigea (ca vecin pe toate cele 4 laturi ale proprietății). În ambele ipostaze, Primăria era reprezentată de viceprimarul Dan Chiru, zis Danchi.

Actele de inventariere, de majorare a suprafeței și de intabulare le puteți consulta AICI in extenso. Documentele cu probleme sunt semnate de Dan Chiru. Maricel Cîrjaliu a semnat doar o adeverință. 

Danchi a fost de acord cu el însuși că terenul ar fi fost împrejmuit cu gard și că ar fi măsurat cu 100 de metri pătrați mai mult decât în acte. Cel mai probabil, gardul n-a existat decât în această hârtie, pentru că nimeni nu-și amintește de el. Iar dacă a existat aievea, nu putea fi făcut decât de proprietar, adică de Primărie, în cele câteva zile scurse de la inventariere. În mod cert, terenul s-a lăbărțat prin această procedură cu 100 de metri pătrați peste faleza de stat. Statul care era vecin nu a fost invitat la delimitare. Iar cadastristul care a contrasemnat această documentul a reușit mai apoi să obțină intabularea terenului cu suprafața de 350 de metri pătrați.

Suveica

Ulterior, terenul a fost învârtit printr-o suveică, după cum urmează:

Prin Contractul de schimb 2217/28.12.2011, terenul a ajuns de la Primărie la Elisabeta Magdalena Andrei – contabila care se ocupă de firmele familiei Cîrjaliu.

Prin Contractul de vânzare-cumpărare 1880/29.08.2012, contabila a vândut 3 terenuri, în suprafață totală de 2.212 mp, către Scan SRL, firmă fondată de Maricel Cîrjaliu, dar deținută la acel moment de fratele său Bogdan și de cumnata sa Cristiana. Toate cele 3 terenuri au aparținut la bază Primăriei Agigea, fiind scoase din patrimoniul acesteia în scopul îmbogățirii familiei Cîrjaliu. Firma Scan a plătit în numerar 15.000 de euro pentru cele 3 terenuri, fapt dovedit notarului prin declarația părților, iar nu printr-un instrument de plată, așa cum ar fi fost normal. Din acest motiv, există suspiciunea că vânzarea nu a avut o componentă financiară reală, fiind una scriptică, la vrăjeală (mai multe detalii AICI).

Suveica imobiliară: primarul a scos terenurile din patrimoniul comunei Agigea pe baza unui contract de schimb încheiat cu contabila fostelor sale firme. Ulterior, contabila a vândut o parte din bunurile primite către firma fondată de primar și deținută la acel moment de fratele și cumnata sa.

Până în 2020, terenul s-a aflat în patrimoniul acestei firme. Suprafața de 350 de metri pătrați, ca și alte suprafețe din vecinătate, a servit drept parcare pentru restaurantul Golful Pescarilor. Clienții acestui restaurant parcau pe terenul lui Bogdan Cîrjaliu și coborau spre restaurant, pe treptele amenajate în ”carnea” falezei de către primarul Maricel. La momentul de față, restaurantul Golful Pescarilor este deținut, în proporție de 50%, de către ginerele primarului – Ionuț Nuțoaia Cîrjaliu. Primarul este judecat într-un dosar penal tocmai pentru furtul terenului de la Golf și vânzarea acestuia către firma deținută acum de rubedeniile sale.

În 2020, înainte ca Maricel să fie trimis în judecată, fratele său a vândut terenul de pe faleză către Niculae Voicu, prin Contractul de vânzare-cumpărare 1627/15.05.2020, pentru 10.000 de euro. Voicu este co-fondatorul societății Asus Service SRL, alături de contabila Elisabeta Magdalena Andrei. Firma Asus s-a ocupat ani de zile de vidanjarea foselor septice de pe raza comunei Agigea, încasând pentru serviciile sale sume halucinante de la Primărie (detalii AICI și AICI).

Like&Love

La trei luni distanță, prin Contractul 1825/05.08.2020, fondatorul firmei de vidanjare a vândut terenul de pe faleză către TCV Up Mission SRL Constanța, cu 15.000 de euro. Firma fusese fondată cu fix un an înainte de Costin-Valentin Teodorovici din Constanța.  

În luna octombrie 2020, Teodorovici s-a căsătorit cu prietena lui, Mihaela Drăghici. Aceasta este fiica adoptivă a unui fost consilier local, putred de bogat, din Cernavodă. Mihaela este învățătoare, iar o perioadă a predat la Școala Ion Borcea din Agigea. Anterior căsătoriei, aceasta a promovat pe contul ei de Facebook restaurantul Golful Pescarilor, al familiei Cîrjaliu, și a adunat aprecieri de la Sorina Nuțoaia Cîrjaliu, fiica primarului. Fotografiile de la nuntă au fost apreciate atât de fiica primarului, cât și de cumnata acestuia, Cristiana Cîrjaliu (semnatară a contractului de vânzare-cumpărare prin care SC Scan SRL a dobândit terenul de pe faleză, vândut mai departe către TCV Up Mission SRL). Cartea Funciară a imobilului poate fi consultată AICI

Pe 1 februarie 2021, Maricel Cîrjaliu a emis certificatul de urbanism cu numărul 63 în beneficiul TCV Up Mission, stabilind coeficienți urbanistici opozabili acestei firme în baza unui PUD din 1991 și a Planului Urbanistic General provizoriu (adică întocmit fără avize) din anul 2009. Singurul aviz solicitat de la firmă a fost cel emis de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Firma lui Teodorovici a depus documentația de obținere a avizului APM pe 17 februarie 2021, pentru împrejmuirea terenului și construirea unui restaurant P+1.

Cel mai probabil, localul va avea o clientelă formată din șoferii de TIR-uri care parchează peste drum, la firma Andi Trans SRL deținută pe jumătate de Anghel Dragu, cunoscut în comunitatea locală drept finul primarului Maricel. Firma finului a concesionat terenul pe care se află parcarea de TIR-uri de la Primărie, după ce Primăria a obținut acel teren de la contabila primarului, în baza contractului de schimb mai sus evocat (mai multe detalii AICI).

TCV Up Mission SRL a obținut avizul APM pe 3 martie 2021. În perioada de consultare, nu au fost depuse contestații. Pe 4 octombrie 2021, proiectul noului restaurant a primit autorizație de construire de la Primăria Agigea.

Acte depuse la Agenția de Protecția Mediului Constanța de TCV Up Mission SRL, consultate de Ordinea.Ro

Șantierul

Între timp, firma și-a schimbat sediul social din Constanța, în localitatea Agigea, pe strada Pescărușului nr. 4. Iar săptămâna trecută s-a apucat de amenajarea șantierului, pe terenul de pe buza falezei. Pe panoul de obiectiv se arată că lucrarea va fi realizată de către societatea Lux RIM Soft SRL. Vorbim fix de firma care a primit contractul pentru amenajarea parcului Mihai Eminescu din Agigea, în vara acestui an. Societatea nu avea niciun istoric în spate, însă patronul ei apărea și el în poze la Golful Pescarilor, ca mai toți afaceriștii care au reușit să obțină ceva de la Primăria Agigea. În acest caz, firma a fost aleasă discreționar de primarul Maricel, fără aprobarea Consiliului Local (care nici nu funcționează, întrucât primarul nu are chef să-l convoace potrivit obligației sale legale), fără buget adoptat și fără vreo achiziție competitivă anunțată în SICAP  (mai multe detalii AICI și AICI).

Deci iată cum, la Agigea, pe buza falezei, va răsări un nou restaurant, pe un teren furat din domeniul public de stat și învârtit de primar, de contabila sa și de familia sa, printr-o suveică imobiliară. Și dintre toți constructorii de la malul mării, tocmai firma avantajată de primar s-a găsit să îl ridice.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Combinația lui Chițac. Cine ia milionul de euro pentru iluminatul festiv al Constanței de sărbători

Publicat

la data de

Scris de

Informația că Primăria Constanța va plăti un milion de euro pentru beculețele de Crăciun și Revelion a scandalizat intens opinia publică. Despre această ispravă s-a aflat abia în contextul în care Primăria Constanței s-a plâns Guvernului că nu are bani de termoficare. Iar premierului Cîțu i s-a făcut milă și a pompat niște bani spre orașul de la malul mării, ca să nu înghețe locuitorii de frig. În realitate, Primăria avea bani, ca dovadă că a aranjat să plătească cel mai mare preț din țară pentru iluminatul festiv. Această afacere nu este doar păguboasă, ci și interesată, după cum vom demonstra mai jos. Astfel, contractul a fost atribuit singurului ofertant, în contextul în care acesta are legături cu o asociație care a sponsorizat la greu Primăria sub regimul Chițac.

Datele achiziției

Anunțul de participare pentru achiziția ornamentelor de Crăciun, prin licitație deschisă, a fost publicat de Primăria Constanța în SICAP pe 8 august 2021 (vezi AICI). Autoritatea contractantă punea la bătaie trei loturi distincte, pentru iluminatul festiv pe marile bulevarde (lotul 1), în Piața Ovidiu (lotul 2) și în Țara Piticilor (lotul 3). Achiziția era estimată la valoarea de 5.433.469,49 de lei plus TVA. Ofertele de participare trebuiau depuse până pe 13 septembrie. Entitățile interesate de licitație puteau solicita clarificări cu maxim 20 de zile înaintea deschiderii ofertelor. Practic, doar 13 zile rămâneau pentru firmele care n-ar fi înțeles prevederile caietului de  sarcini.

În mod cert, licitația s-a desfășurat pe 13 septembrie. În fișa procedurii de pe SICAP nu au fost completate datele la care s-au depus ofertele, s-au făcut evaluările și deliberarea. Apar în schimb date despre solicitarea unor clarificări în privința caietului de sarcini. În cele din urmă, la licitație s-a înscris un singur participant (o asociere de firme), care a și fost  declarat câștigător, pe 14 septembrie 2021. Pe vremuri, licitațiile deschise cu un singur participant se anulau și se repetau. Însă legislația actuală, adoptată pe vremea PSDragnea, spune – în mod halucinant – că se asigură competitivitatea și cu un singur participant.  

Cîștigătorii

În aceste condiții, contractul pentru cele 3 loturi de iluminat festiv a fost atribuit către asocierea de firme RC Energo Instal SRL Buzău (lider al asocierii) și Luxten Lighting Company SA București. Acest consorțiu va încasa 4.995.676,15 lei plus TVA, ceea ce înseamnă aproximativ un milion de euro. Aici puteți vedea anunțul de atribuire

Despre Luxten a auzit cam toată lumea, măcar din scandalul că această firmă a avut-o angajată pe fiica fostului președinte Traian Băsescu. De notorietate este și faptul că Luxten câștigă mai toate licitațiile pe zona de iluminat ale Constanței, din vremea lui Mazăre și Făgădău. Singurul lucru care s-a schimbat în administrația actuală condusă de Chițac este acela că Luxten a devenit asociat secund, lucrând acum sub o firmă din Buzău.

O gașcă de offshore-uri

RC Energo Instal SRL este deținută, în procent de 100%, de către o altă persoană juridică, pe numele ei Romcarbon SA Buzău. Așadar, profitul din lucrările de la Constanța va fi încasat, în fapt, de Romcarbon, o firmă care produce acum, conform clasificării CAEN, plăci, tuburi, folii și profile din material plastic. Practic, firma buzoiană este unul din marii producători naționali de polimeri și ambalaje din plastic.

La rândul ei, Romcarbon este controlată de două companii offshore, una din Cipru (Joyful River LTD), alta din Insulele Cayman (Romanian Investment Fund), care dețin împreună 35% din acțiuni. Alte 33 de procente din Romcarbon sunt controlate de Living Plastic Industry SRL, o firmă românească înființată de MORNING DEW LIMITED, un alt offshore cipriot, reprezentat de Liang-Neng Huang, din Taiwan. De altfel, taiwanezul este și administratorul Romcarbon.

Taiwanezul Liang-Neng Huang apare în multe firme românești, ca reprezentant al unor companii offshore din Cipru. Una dintre acestea, relevantă pentru combinația de la Constanța, este Greentech SA Buzău, unde taiwanezul reprezintă Romgreen Universal LTD Cipru.

Unul din administratorii Greentech (angajatul taiwanezului de la Romcarbon) este Constantin Damov, președinte executiv la Partidul Verde al lui Florin Călinescu.

Primăria a primit sponsorizări de la gașca taiwaneză

De un an, de când primar al Constanței a ajuns Chițac, Damov vine des la Constanța. Iar la vizitele sale se trage în poze cu Vergil Chițac.

Damov face aceste vizite în calitate de președinte al Asociației pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan – ROTA. La Constanța, ROTA a sponsorizat intens Primăria lui Chițac. Vorbim de măști și materiale necesare în criza COVID, dar și de scutere electrice medicale, care au fost puse la dispoziția municipalității. Chițac s-a lăudat cu bunurile primite și s-a pozat cu Damov. Însă nu a suflat nimic despre faptul că Damov este omul grupului Romcarbon.

 

ROTA a sponsorizat cu scutere electrice medicale și Primăria Buzăului. Iar la postarea pe Facebook de la momentul acelei binefaceri, asociația condusă de Damov a precizat că bunurile au fost plătite de Romcarbon și aduse în România cu sprijinul reprezentanței Taipeiului la Bratislava.

Chițac, vechi prieten al Taiwanului

În comunicatul de la Constanța, nu apare nicio referire la Romcarbon, ceea ce s-ar explica prin faptul că, în timp ce primea sponsorizări din zona Romcarbon, primarul pregătea licitația fulger prin care a atribuit contractul de un milion de euro către gașca Romcarbon.

”Colaborarea mea cu reprezentanții ROTA datează din mandatul de senator, când făceam parte din grupul parlamentar de prietenie cu Taiwan. Mulțumesc Asociației ROTA, alături de care putem să oferim bucuria independenței de mișcare unor oameni pentru care acest lucru era o povară.” – a declarat Vergil Chițac la momentul primirii beneficiilor. 

Așadar, Chițac e un prieten vechi al Taiwanului. Iar colaborarea sa cu taiwanezii a ajuns la punctul în care primarul a ajuns să le atribuie acestora, în modalitățile mai sus prezentate, cel mai mare contract de iluminat festiv din România. Pe toate le aveam, doar luminițele de un million de euro ne lipseau!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: