Connect with us

Actual

Cum să evitați toxiinfecțiile alimentare în perioada sărbătorilor pascale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Conducerea DSVSA Constanța face publice astăzi măsurile privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale.

Astfel, In baza Notei de Serviciu 7064/27.02.2018 transmisa de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara,referitoare la masurile sanitare veterinare ce trebuiesc intreprinse in perioada sarbatorilor 05.03.2018-07.04.2018 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Sarbatorilor Pascale Ortodoxe) in scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare prin consumul de alimente specifice perioadei, Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor Constanta isi propune intensificarea actiunilor de supraveghere sanitara veterinara, asupra modului in care se produc, transporta si valorifica alimentele,dupa cum urmeaza:                  

  Masuri tehnico-administrative:

-Nota de serviciu nr.7064/27.02.2018 a fost transmisa circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in regim de urgenta pentru a fi aplicata si respectata intocmai;

 –In baza unui program stabilit de directorul DSVSA Constanta,in perioada premergatoare sarbatorilor Pascale actiunile de supraveghere si control vor cuprinde toti medicii veterinari din cadrul DSVSA Constanta,Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor Circumscriptiilor Sanitare Veterinare Zonale,prin care va fi verificat modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in toate targurile de animale,pietele agroalimentare,unitatile de taiere,procesare,depozitare,valorificare si de alimentatie publica,luandu-se masuri de sanctionare a oricaror abateri de la prevederile legislatiei in vigoare;

-In perioada 05.03.2018-07.04.2018 la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale va fi asigurata permanenta inclusiv in zilele de sambata si duminica, programul de lucru, persoana responsabila, numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte negative, fiind afisate;

-In vederea desfasurarii corespunzatoare a acestor actiuni DSVSA Constanta a instiintat in scris primariile si prefectura asupra obligativitatii pe care o au autoritatile locale in sprijinul respectarii legislatiei sanitare veterinare,asupra riscului ce decurge pentru sanatatea publica in cazul taierii animalelor in spatii neaprobate,fara supraveghere sanitara veterinara;

-La solicitarea primariilor si fermierilor de ovine s-a stabilit amenajarea unui spatiu amenajat temporar in care sa fie asigurate conditiile de igiena pentru taierea si prelucrarea primara a mieilor si iezilor, sub supraveghere si control sanitar veterinar. Carnea rezultata din acest punct de sacrificare temporara, avizat temporar, va fi comercializata numai in punctul de sacrificare temporara.

-In toate pietele agroalimentare administratia pietelor va asigura conditii de depozitare si valorificare a carnii de miel, a produselor lactate si oualor provenite de la producatorii

particulari, iar DSVSA Constanta va asigura personalul sanitar veterinar necesar si permanenta inclusiv in zilele de sambata si duminica;

 Masuri de control pentru produsele alimentare                                                                                                 

 –DSVSA Constanta prin personalul sanitar veterinar va identifica si monitoriza producatorii si comerciantii care taie miei si prelucreaza carne de miel,va asigura controlul starii de sanatate a animalelor, si admiterea pentru sacrificare numai a animalelor sanatoase;

-Verificarea transportului carnii de miel provenite din abatoare autorizate sanitar veterinar in mijloace de transport aprobate sanitar veterinar,insotite de certificate care sa ateste starea de sanatate a acestora,verificarea modului in care sunt marcate carcasele cu marca de sanatate;

 -Interzicerea comercializarii carnii de miel in spatii improvizate care nu asigura o igiena corespunzatoare:

-Spatiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor permisa pentru perioada 15.03.2018-30.03.2018 (premergatoare Pastelui Catolic), respectiv in perioada 20.03.-07.04.2018- (premergatoare Pastelui ortodox) intre orele 07.00-17.00 dispun de facilitati pentru cazarea animalelor inainte de taiere,spatiu de taiere,jupuire, sistem de alimentare cu apa potabila,facilitati de colectare si stocare in vederea dirijarii la ecarisare a sangelui si subproduselor necomestibile,a materialului cu risc specific (splina si ileonul de la ovine de toate varstele,craniul,inclusiv creierul ochii,amigdalele,maduva spinarii de la ovine peste 12 luni). Medicul veterinar va efectua examenele postmortem si va aplica obligatoriu marca de sanatate.

Carnea provenita din aceste puncte avizate temporar,va fi marcata cu marca de sanatate,si va fi comercializata numai in punctul de sacrificare avizat temporar;

-In perioada sus mentionata este permisa sacrificarea mieilor si in abatoare avizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcie sau bovine,abatoare care nu dispun de echipamente specifice sacrificarii mieilor:SC CARNOB SRL LOCALITATEA LUMINA si SC HRIS ELI SRL – Loc Poiana , Jud. Constanta.

-Aceste carnuri pot fi comercializate in toate unitatiile autorizate /inregistrate sanitar veterinar insotite de certificate de sanatate publica veterinara;

-Accesul micilor producatori cu produse lactate in piete,se face pe baza Documentului de inregistrare sanitara veterinara conform Ordinului ANSVSA 111/2008 cu amendamentele ulterioare.

-Produsele lactate vor respecta cerintele de calitate si  salubritate.

-Ouale destinate consumului uman comercializate de micii producatori in piete,vor fi examinate ovoscopic de personalul sanitar veterinar din piete, nefiind acceptate la valorificare ouale murdare,crapate sau ouale de rata;

-Prin serviciul de specialitate din cadrul DSVSA Constanta vor fi verificate produsele de origine nonanimala specifice acestei perioade, in segmentele de prelucrare,depozitare comercializare;

-In unitatile de comercializare aprobate sanitar veterinar,vor fi verificate conditiile de marcare si cerificare a carnurilor proaspete provenite de la alte specii a produselor din carne,a certificarilor sanitare veterinare si a altor documente insotitoare;

 -Este interzisa comercializarea carnii de miel si a altor produse alimentare in regim stradal fara control sanitar veterinar;

                          Lista cu spatiile amenajate temporar

Nr.      Crt. Denumirea centrului de sacrificare temporara Locatia       Nr.                                     autorizare Nume medici veterinari oficiali CSVZ-CSVSA Nr.de telefon
1 Primaria Orasului Cernavoda Piata Faleza  CT-8 Dr.Bujoreanu Cristian 0723/637800

Criterii care au stat la baza luarii deciziei de organizare a spatiilor special amenajate pentru sacrificarea mieilor :

-pastrarea traditiei dobrogene in consumul carnii de miel autohton

-pozitionarea relativ mare a  crescatorilor  de ovine din partea de nord (Cernavoda) a judetului Constanta fata de unicul abator autorizat SC Carnob SRL, Localitatea Lumina  si SC Hris Eli SRL, Localitatea  Poiana

posibilitatea  consumatorui de a alege si a decide.

Controale DSV Constanța

In perioada premergatoare si in timpul sarbatorilor pascale, Serviciul de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiei de Sanatate Publica a Judetului Constanta va desfasura actiuni de control igienico – sanitar in  unitatile de productie de produse specific sarbatorilor pascale (carmangerii, laboratoare de cofetarie si patiserie), unitati de desfacere, unitati de alimentative publica, hoteluri.

In cadrul actiunilor de control se vor verifica urmatoarele aspecte :

– existenta apei curente si a apei calde in unitati;

– verificarea conditiilor igienico-sanitare;

– organizarea si respectarea circuitelor functionale, microclimat, ventilatie;

– existenta spatiilor frigorifice / existenta termometrelor si al afisajului termogramelor;

–  existenta fiselor de aptitudini eliberate de medicul de medicina muncii pentru personalul angajat, conform H.G.nr.355/2007 cu modificarile si completarile ulterioare si monitorizarea zilnica a starii de sanatate la personalul din sectorul de productie;

– verificarea din punct de vedere al echipamentului de protectie al angajatilor ; personalul angajat trebuie sa poarte echipament de protectie corecta adecvat muncii prestate si complet ;

– verificarea din punct de vedere al instruirii personalului privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena,  conform Ord.M.S.nr.1225/2003 cu modificarile si completarile ulterioare;

– verificarea din punct de vedere al existentei materialelor de curatenie si substante biocide,  conform H.G.nr.617/2014 avizate de ComisiaNationala de Biocide;

– respectarea desfacerii alimentelor in ambalaje de plastic sauhartie care sa fie insotite de declaratie de conformitate conform Regulamentului UE nr.1935/2004 si al  Regulamentului UE10/2011;

Pentru neconformitatile constatate se vor aplica sanctiuni contraventionale conform H.G.nr.857/2011.

 

Comments

comments

Actual

Iată cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Estimarea evoluției termice și a precipitațiilor în intervalul 10-23 decembrie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Banat – Intervalul va debuta cu o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, iar în perioada 12 -14 decembrie valorile termice, în scădere, se vor situa în jurul mediilor multianuale; astfel, pe parcursul primei săptâmâni vor fi temperaturi maxime de 2…6 grade și minime de -4…0 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate mare ca în special valorile diurne să se situeze cu mult peste cele climatologic specifice după mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referință, probabilitatea pentru precipitații (sub formă de ploaie și doar trecător lapoviță sau ninsoare) se va menține relativ ridicată, însă acestea vor avea caracter temporar și în general vor fi slabe cantitativ.

Crișana – Intervalul va debuta cu o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, iar în perioada 12 -14 decembrie valorile termice, în scădere, vor deveni apropiate de mediile multianuale; astfel, pe parcursul primei săptâmâni vor fi temperaturi maxime de 1…6 grade și minime de -5…0 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate mare ca în special valorile diurne să se situeze peste cele climatologic specifice după mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referință, probabilitatea pentru precipitații (sub formă de ploaie, lapoviță și trecător ninsoare) se va menține relativ ridicată, însă acestea vor avea caracter temporar și în general vor fi slabe cantitativ.

Transilvania – În prima săptămână, media regională a valorilor de temperatură va fi apropiată, iar la început chiar ușor peste specificul climatologic al acestei perioade din an, cu maxime diurne de 0…5 grade și minime în general de -7…-2 grade, cu valori mai mici în special în depresiuni în perioada 12-14 decembrie. Estimările prognostice pentru intervalul 16-23 decembrie indică o probabilitate mai mare de a se înregistra un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie, mai ales în privința valorilor diurne. Probabilitatea pentru precipitații locale -ploaie, lapoviță și ninsoare- se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, însă acestea vor avea caracter temporar și vor fi slabe cantitativ.

Maramureș – În prima săptămână valorile termice diurne vor avea variații ușoare, iar regimul termic nocturn va fi în scădere în perioada 13-15 decembrie, temperaturile încadrându-se în general într-un ecart mediu apropiat de normele climatologice pentru luna decembrie. Astfel, mediat regional vor fi maxime de 0…3 grade și minime de -4…0 grade, cu valori mai mici în perioada 13-15 decembrie. Estimările prognostice pentru a doua săptămână indică o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra un regim termic peste cel mediu multianual, în special la valorile diurne. Probabilitatea pentru precipitații mixte (slabe și moderate cantitativ), cu caracter temporar se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință.

Moldova – În prima săptămână de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale acestei perioade din an, cu maxime de 0…5 grade și minime de -6…-2 grade, în medie regională, temperaturi mai mici fiind posibile în nopțile din perioada 13-15 decembrie. Pentru cea de-a doua parte a intervalului de referință, sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate relativ mare ca în special valorile diurne să se situeze peste cele climatologic specifice după mijlocul lunii decembrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare după data de 15 decembrie, cu toate acestea și în prima săpăptâmână se vor semnala ploi, lapoviță sau ninsori, însă doar trecătoare și pe spații restrânse.

Dobrogea – În prima săptămână de prognoză, temperaturile diurne nu vor avea variații semnificative și se vor situa în jurul celor normale în a doua decadă a lunii decembrie, între 3 și 6 grade. Minimele nocturne vor fi mai coborâte doar în perioada 13-14 decembrie, în rest urmând a se situa ușor peste medii, într-un ecart de -4…0 grade. Estimările prognostice pentru intervalul 15-23 decembrie indică o probabilitate mai mare de a se înregistra un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie, mai ales în privința valorilor diurne. Probabilitate pentru precipitații (predominant ploaie, trecător mixte) va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință. Acestea vor fi totuși în general slabe, doar în jurul datei de 15 decembrie fiind estimate cantități de apă moderate.

Muntenia – Intervalul va debuta cu o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, iar în perioada 12-14 decembrie valorile termice, în scădere, se vor situa în jurul mediilor multianuale; astfel, pe parcursul primei săptâmâni vor fi temperaturi maxime de 3…6 grade și minime de -4…0 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate mare ca în special valorile diurne să se situeze peste cele climatologic specifice după mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referință, probabilitatea pentru precipitații (sub formă de ploaie, lapoviță și trecător ninsoare) se va menține relativ ridicată, însă acestea vor avea caracter temporar, distribuție locală și vor fi în general slabe cantitativ.

Oltenia – În prima săptămână de prognoză, media regională a valorilor de temperatură va fi apropiată, iar la început chiar ușor peste specificul climatologic al acestei perioade din an, cu maxime diurne de 4…7 grade și minime de -5…0 grade. Estimările prognostice pentru intervalul 16-23 decembrie indică o probabilitate mai mare de a se înregistra un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie, mai ales în privința valorilor diurne. Probabilitatea pentru precipitații – ploaie, lapoviță și ninsoare – va fi mai mare în jurul datelor de 15 și 21 decembrie, în restul intervalului doar pe spații mici fiind de așteptat precipitații slabe.

La munte –  Până în jurul datei de 15 decembrie, temperaturile vor fi în scădere, caracterizând o vreme rece. Valorile diurne vor fi negative în toată zona montană și vor râmâne la pragul de ger (-10 grade) la altitudini de peste 1600 m. Minimele nocturne vor coborî spre o medie de -14…-12 grade. Estimările prognostice indică după data de 16 decembrie o creștere de temperatură ce va determina, cu probabilitate relativ mare, un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie. Precipitațiile (predominant ninsori în prima parte a intervalului, apoi mixte) se vor semnala local, vor avea caracter temporar și, în general, vor fi slabe cantitativ.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un picior carbonizat de bărbat a fost găsit în localitatea Istria

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe data de 10 decembrie, polițiștii constănțeni au fost sesizați asupra faptului că, pe raza localității Istria, din județul Constanța, a fost găsit un membru inferior al unui corp uman (picior) carbonizat.

În prezent se efectuează cercetări specifice sub coordonarea unității de parchet. Potrivit primelor detalii, este vorba despre un bărbat.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cod galben de ceață densă în Dobrogea! Vezi cum se circulă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Toată dimineața de azi a fost ceață densă. Începând cu ora 11.00, a fost emis un nou cod galben valabil până la ora 14.00. Dacă de multe ori erau vizate anumite localități aflate în județele din Dobrogea, de această dată codul este emis pentru toate localitățile situate în județele Constanța și Tulcea.

Se va semnala ceață densă, care deteremină vizibilitate scăzută sub 200 m.

Potrivit DRDP Constanța, problema conducătorilor auto este este vizibilitatea redusă, care necesită mai multă atenție.

Conform raportului emis de Dispeceratul DRDP Constanța, vizibilitatea era la ora 12.00 după cum urmează: Fetești: redusă sub 100m (ceață); – Brăila: redusă sub 200-300 m (ceață); Constanța: – redusă sub 200m, pe alocuri sub 50m (ceață); Tulcea: – redusă sub 300 m, izolat sub 150m (ceață); Călărași: A A2- redusă sub 100-150m (ceață), DN 3B, DN 21- redusă sub 100-150m (ceață); DN 3, DN 3A, DN 31- redusă sub 200-300m (ceață); – Slobozia, Secția Autostrăzi: redusă sub 200 m (ceață).

Carosabilul este umed și parțial umed.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: