Actual

Cum să evitați toxiinfecțiile alimentare în perioada sărbătorilor pascale

mart. 28, 2018 Mihaela Tîrpan

Conducerea DSVSA Constanța face publice astăzi măsurile privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale.

Astfel, In baza Notei de Serviciu 7064/27.02.2018 transmisa de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara,referitoare la masurile sanitare veterinare ce trebuiesc intreprinse in perioada sarbatorilor 05.03.2018-07.04.2018 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Sarbatorilor Pascale Ortodoxe) in scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare prin consumul de alimente specifice perioadei, Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor Constanta isi propune intensificarea actiunilor de supraveghere sanitara veterinara, asupra modului in care se produc, transporta si valorifica alimentele,dupa cum urmeaza:                  

  Masuri tehnico-administrative:

-Nota de serviciu nr.7064/27.02.2018 a fost transmisa circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in regim de urgenta pentru a fi aplicata si respectata intocmai;

 –In baza unui program stabilit de directorul DSVSA Constanta,in perioada premergatoare sarbatorilor Pascale actiunile de supraveghere si control vor cuprinde toti medicii veterinari din cadrul DSVSA Constanta,Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor Circumscriptiilor Sanitare Veterinare Zonale,prin care va fi verificat modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in toate targurile de animale,pietele agroalimentare,unitatile de taiere,procesare,depozitare,valorificare si de alimentatie publica,luandu-se masuri de sanctionare a oricaror abateri de la prevederile legislatiei in vigoare;

-In perioada 05.03.2018-07.04.2018 la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale va fi asigurata permanenta inclusiv in zilele de sambata si duminica, programul de lucru, persoana responsabila, numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte negative, fiind afisate;

-In vederea desfasurarii corespunzatoare a acestor actiuni DSVSA Constanta a instiintat in scris primariile si prefectura asupra obligativitatii pe care o au autoritatile locale in sprijinul respectarii legislatiei sanitare veterinare,asupra riscului ce decurge pentru sanatatea publica in cazul taierii animalelor in spatii neaprobate,fara supraveghere sanitara veterinara;

-La solicitarea primariilor si fermierilor de ovine s-a stabilit amenajarea unui spatiu amenajat temporar in care sa fie asigurate conditiile de igiena pentru taierea si prelucrarea primara a mieilor si iezilor, sub supraveghere si control sanitar veterinar. Carnea rezultata din acest punct de sacrificare temporara, avizat temporar, va fi comercializata numai in punctul de sacrificare temporara.

-In toate pietele agroalimentare administratia pietelor va asigura conditii de depozitare si valorificare a carnii de miel, a produselor lactate si oualor provenite de la producatorii

particulari, iar DSVSA Constanta va asigura personalul sanitar veterinar necesar si permanenta inclusiv in zilele de sambata si duminica;

 Masuri de control pentru produsele alimentare                                                                                                 

 –DSVSA Constanta prin personalul sanitar veterinar va identifica si monitoriza producatorii si comerciantii care taie miei si prelucreaza carne de miel,va asigura controlul starii de sanatate a animalelor, si admiterea pentru sacrificare numai a animalelor sanatoase;

-Verificarea transportului carnii de miel provenite din abatoare autorizate sanitar veterinar in mijloace de transport aprobate sanitar veterinar,insotite de certificate care sa ateste starea de sanatate a acestora,verificarea modului in care sunt marcate carcasele cu marca de sanatate;

 -Interzicerea comercializarii carnii de miel in spatii improvizate care nu asigura o igiena corespunzatoare:

-Spatiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor permisa pentru perioada 15.03.2018-30.03.2018 (premergatoare Pastelui Catolic), respectiv in perioada 20.03.-07.04.2018- (premergatoare Pastelui ortodox) intre orele 07.00-17.00 dispun de facilitati pentru cazarea animalelor inainte de taiere,spatiu de taiere,jupuire, sistem de alimentare cu apa potabila,facilitati de colectare si stocare in vederea dirijarii la ecarisare a sangelui si subproduselor necomestibile,a materialului cu risc specific (splina si ileonul de la ovine de toate varstele,craniul,inclusiv creierul ochii,amigdalele,maduva spinarii de la ovine peste 12 luni). Medicul veterinar va efectua examenele postmortem si va aplica obligatoriu marca de sanatate.

Carnea provenita din aceste puncte avizate temporar,va fi marcata cu marca de sanatate,si va fi comercializata numai in punctul de sacrificare avizat temporar;

-In perioada sus mentionata este permisa sacrificarea mieilor si in abatoare avizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcie sau bovine,abatoare care nu dispun de echipamente specifice sacrificarii mieilor:SC CARNOB SRL LOCALITATEA LUMINA si SC HRIS ELI SRL – Loc Poiana , Jud. Constanta.

-Aceste carnuri pot fi comercializate in toate unitatiile autorizate /inregistrate sanitar veterinar insotite de certificate de sanatate publica veterinara;

-Accesul micilor producatori cu produse lactate in piete,se face pe baza Documentului de inregistrare sanitara veterinara conform Ordinului ANSVSA 111/2008 cu amendamentele ulterioare.

-Produsele lactate vor respecta cerintele de calitate si  salubritate.

-Ouale destinate consumului uman comercializate de micii producatori in piete,vor fi examinate ovoscopic de personalul sanitar veterinar din piete, nefiind acceptate la valorificare ouale murdare,crapate sau ouale de rata;

-Prin serviciul de specialitate din cadrul DSVSA Constanta vor fi verificate produsele de origine nonanimala specifice acestei perioade, in segmentele de prelucrare,depozitare comercializare;

-In unitatile de comercializare aprobate sanitar veterinar,vor fi verificate conditiile de marcare si cerificare a carnurilor proaspete provenite de la alte specii a produselor din carne,a certificarilor sanitare veterinare si a altor documente insotitoare;

 -Este interzisa comercializarea carnii de miel si a altor produse alimentare in regim stradal fara control sanitar veterinar;

                          Lista cu spatiile amenajate temporar

Nr.      Crt. Denumirea centrului de sacrificare temporara Locatia       Nr.                                     autorizare Nume medici veterinari oficiali CSVZ-CSVSA Nr.de telefon
1 Primaria Orasului Cernavoda Piata Faleza  CT-8 Dr.Bujoreanu Cristian 0723/637800

Criterii care au stat la baza luarii deciziei de organizare a spatiilor special amenajate pentru sacrificarea mieilor :

-pastrarea traditiei dobrogene in consumul carnii de miel autohton

-pozitionarea relativ mare a  crescatorilor  de ovine din partea de nord (Cernavoda) a judetului Constanta fata de unicul abator autorizat SC Carnob SRL, Localitatea Lumina  si SC Hris Eli SRL, Localitatea  Poiana

posibilitatea  consumatorui de a alege si a decide.

Controale DSV Constanța

In perioada premergatoare si in timpul sarbatorilor pascale, Serviciul de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiei de Sanatate Publica a Judetului Constanta va desfasura actiuni de control igienico – sanitar in  unitatile de productie de produse specific sarbatorilor pascale (carmangerii, laboratoare de cofetarie si patiserie), unitati de desfacere, unitati de alimentative publica, hoteluri.

In cadrul actiunilor de control se vor verifica urmatoarele aspecte :

– existenta apei curente si a apei calde in unitati;

– verificarea conditiilor igienico-sanitare;

– organizarea si respectarea circuitelor functionale, microclimat, ventilatie;

– existenta spatiilor frigorifice / existenta termometrelor si al afisajului termogramelor;

–  existenta fiselor de aptitudini eliberate de medicul de medicina muncii pentru personalul angajat, conform H.G.nr.355/2007 cu modificarile si completarile ulterioare si monitorizarea zilnica a starii de sanatate la personalul din sectorul de productie;

– verificarea din punct de vedere al echipamentului de protectie al angajatilor ; personalul angajat trebuie sa poarte echipament de protectie corecta adecvat muncii prestate si complet ;

– verificarea din punct de vedere al instruirii personalului privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena,  conform Ord.M.S.nr.1225/2003 cu modificarile si completarile ulterioare;

– verificarea din punct de vedere al existentei materialelor de curatenie si substante biocide,  conform H.G.nr.617/2014 avizate de ComisiaNationala de Biocide;

– respectarea desfacerii alimentelor in ambalaje de plastic sauhartie care sa fie insotite de declaratie de conformitate conform Regulamentului UE nr.1935/2004 si al  Regulamentului UE10/2011;

Pentru neconformitatile constatate se vor aplica sanctiuni contraventionale conform H.G.nr.857/2011.

 

Comments

comments