Connect with us

Politica

Cum transformă primarul din Medgidia o competiție sportivă într-un meci politic

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Primăria municipiului Medgidia a renunțat să mai acorde sprijin în acest an unei competiții sportive de renume. Este vorba despre “Cupa municipiului Medgidia” pentru care organizatorii, “Grupul de inițiativă cetățenească”, au solicitat sprijinul financiar al administrației locale, însă conducerea Primăriei Medgidia le-a închis ușa în nas lui Narcis Ion, Sorin Radu, Marius Manole și Marius Tănase, reprezentanții Grupului de inițiativă cetățenească Medgidia. Competiția sportivă este una de tradiție la nivelul municipiului și s-a desfășurat fără întrerupere încă din anul 1985 și chiar și anul trecut, în primul an de mandat al primarului Valentin Vrabie, administrația municipală a asigurat un asprijin financiar în valoare de 35.756 lei, după cum reiese din Hotărârea Consiliului Local Municipal Medgidia nr. 15/23 februarie 2017, document semnat de actualul edil. Anul acesta, același primar invocă… greaua moștenire și refuză să ajute din bugetul local desfășurarea competiției, dar pune la dispoziție sala Complexului Sportiv „Iftimie Ilisei” și sala „Dan Spătaru”, ținând cont de programul cluburilor sportive.

“Grupul de inițiativă cetățenească format din Ion Narcis-Ion, Sorin Radu, Marius Manole si Marius Tănase, organizatorii editiilor din 2016 si 2017 pentru turneul “Cupa Municipiului Medgidia” la fotbal în sală va inainteaza solicitarea si totodata rugamintea de a binevoi spijinirea organizarii si a editiei de anul acesta din 2018. Dupa cum bine stiti, turneul “Cupa Municipiului Medgidia” la fotbal în sală, este cea mai veche competiție, manifestare de gen, din Județul Constanța inițiată încă din 1985 și s-a desfășurat in ultimii ani cu sprijinul si ajutorul autoritatilor locale prin punerea la dispozitie cu titlu gratuit a sălilor de sport “Iftimie Ilisei” și “Dan Spătaru” si a unei parti din resursele financiar-bugetare necesare. Ca exemplu in anul 2017 Primaria Medgidia a sprijinit organizarea acestui turneu cu punerea la dispozitie a salilor mai sus amintite si a unui procent de 64% din bugetul competiției, fapt pentru care va multumim inca o data. Si anul acesta dorim sa organizam turneul la categoriile Gimnaziu, Licee, Cadeți și Oldboys, fapt pentru care vom raporta cererea de ordin financiar a bugetului necesar la cel de anul trecut considerand numarul echipelor participante din 2017, cand la startul turneului s-au aliniat 15 echipe la categoriile oldboys, 10 la cadeți, 4 la licee și 10 la școlile gimnaziale. Pentru categoriile Gimnaziu si Licee vom avea sprijinul domnilor Ionut Deli-Iorga si Izmir Abdulgani de la CSS Medgidia, care vor coordona aceste categorii. (…) Turneul “Cupa Municipiului Medgidia” la fotbal în sală este o manifestare de traditie pe care dorim sa o organizam ca si in anii trecuti, cand nivelul competitional dar si emulatia, create in jurul acestui fenomen, au fost unul de o inalta tinuta. Prin prezenta va solicitam sprijinul financiar in valoare de 35.756 lei pentru sustinera si gestionare a turneului si va informam ca ne-ar face o deosebita placere sa va alaturati grupului de initiativa si comitetului de organizare. Scheletul bugetului, activitatile organizatorice, logistice si modalitatea de abordare si desfasurare le vom discuta ulterior in cadrul sedintelor tehnice dedicate”, au transmis repezentanții Grupului de inițiativă cetățenească în solicitarea către Primărie și au specificat că propun desfășurarea competiției sportive în luna martie, în conformitate cu programul sălilor de sport din localitate.

Narcis Ion, trimis la CJC pentru finanțare

Răspunsul conducerii administrației locale din Medgidia este absolut interesant. Astfel, instituția a cărei activitate este coordonată de Valentin Vrabie transformă o competiție sportivă într-un meci politic. Vrabie, prin Departamentul de comunicare îl trmite pe consilierul Narcis Ion la Consiliul Județean Constanța pentru a solicita sprijin financiar în vederea organizării evenimentului sportiv de la Medgidia. De ce? “Atât președintele cât și majoritatea consilierilor din Consiliul Județean fac parte din PSD, partid al cărui membru sunteți și dumneavoastră.” De asemenea, același Vrabie susține că “datoriile acumulate de Primăria municipiului Medgidia în mandatele anterioare” împiedică această colaborare, respectiv sponsorizarea.

Iată răspunsul complet:

“Stimate domnule consilier, referitor la solicitarea dumneavoastră privind finanțarea turneului „Cupa Municipiului Medgidia”, vă aducem la cunoștință că în urma datoriilor acumulate de Primăria Municipiului Medgidia în mandatele anterioare, când și dumneavoastră ați avut calitatea de consilier local, unitatea administrativă are de plătit anul acesta 80 de miliarde lei. Acest lucru se datorează unei „bune administrări” dar și dezinteresului total manifestat de consilierii partidului pe care dumneavoastră îl reprezentați.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă informăm că Primăria Municipiului Medgidia nu are posibilitatea de a finanța această activitate pe care dumneavoastră o propuneți. 
În acest sens, vă recomandăm să adresați această solicitare Consiliului Județean Constanța, întrucât atât președintele cât și majoritatea consilierilor din Consiliul Județean fac parte din PSD, partid al cărui membru sunteți și dumneavoastră.
Pentru desfășurarea acestui turneu, Primăria Municipiului Medgidia vă poate pune la dispoziție sala Complexului Sportiv „Iftimie Ilisei” și sala „Dan Spătaru”, ținând cont de programul cluburilor sportive.”

În loc de concluzii

Reprezentanții “Grupului de inițiativă cetățenească” din Medgidia s-au conformat și au solicitat punerea la dispoziție a programului sălilor de sport pentru lunile februarie, martie și aprilie în vederea stabilirii coordonatelor pentru programul competiției “Cupa Municipiului Medgidia”.

Comments

comments

Politica

Sorin Mihai, candidat PNL Constanța la Camera Deputaților: „Am pregătit cinci proiecte pentru un învățământ la standarde europene”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Sorin Mihai, actualul inspector școlar general, candidează pe lista PNL pentru o funcție de deputat. Cei peste 22 de ani de experiență în învățământ s-au concretizat în mai multe proiecte care pot îmbunătăți domeniul și, implicit, viața și viitorul copiilor noștri. Multe dintre ele pot fi puse în aplicare imediat ce va ajunge în Parlament, pentru că sunt deja testate și s-a dovedit că funcționează cu succes. Ne-am oprit numai la cinci dintre ele.

Rețea de campusuri școlare

„Primul proiect pe care vreau să îl pun în aplicare și la care țin foarte mult este realizarea unei rețele de campusuri școlare pentru învățământul preuniversitar. Mă bucur că și-a făcut loc și în programul de guvernare al PNL. Campusurile școlare ar trebui să fie organizate pe verticală, adică să identificăm în același perimetru și creșă, și grădiniță, și învățământ primar, gimnazial, și liceu, ba chiar și învățământ postliceal. Astfel, se poate deservi populația școlară din arealul respectiv, reducând costurile. Mă refer și la costurile de transport, dar și la optimizarea costurilor de personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic.”, afirmă Sorin Mihai.

Campusurile ar rezolva foarte multe dintre problemele actuale ale învățământului și din mediul rural, dar și din cel urban. În primul rând, abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii. De asemenea, ar conecta școala la nevoile reale ale comunității, ar reduce costurile cu transportul, cu personalul, ar oferi predictibilitate traseului educațional, ar ajuta la dezvoltarea învățământului profesional.

Pază umană în școli

Un alt proiect important pentru Sorin Mihai este asigurarea pazei umane în unitățile de învățământ preuniversitar prin personal contractual al Poliției Locale. Este o idee pe care a promovat-o în calitate de consilier local, în Mangalia, și care se aplică și acum.

„În municipiul Mangalia, paza este asigurată, la fiecare unitate de învățământ, de Poliția Locală. Modelul trebuie să fie extins la nivel național. Din toată experiența mea, din toate discuțiile avute, reiese că ceea ce asigură siguranța în școli este paza umană, prezența unui angajat în uniformă. Aceasta a redus fenomenul de violență, de bullying.”, spune Sorin Mihai.

Și acest proiect duce la reducerea costurilor, pentru că unitățile de învățământ nu vor mai folosi metoda actuală, aceea a unui contract cu o firmă de pază privată.

Asistență medicală profesionistă

Sorin Mihai promovează și un proiect care va asigura asistență medicală profesionistă în școli, prin personal angajat de către unitatea de învățământ (prin normarea ca personal didactic auxiliar). „Nu putem să punem triajul epidemiologic în sarcina cadrului didactic sau a angajaților care sunt acum în unitățile de învățământ. Este absolut necesar să avem angajat al școlii, măcar cu jumătate de normă, asistent medical, care să fie prezent la începutul cursurilor, să poată să gestioneze situația accesului în unitățile școlare, să verifice dacă elevul are simptome de boală. Este evident că unui personal care nu este calificat, care nu are competențele necesare, i-ar putea scăpa aceste lucruri.”, afirmă, pe bună dreptate, Sorin Mihai. În prezent, responsabilitatea cadrelor medicale nu este bine stabilită, iar acest lucru se poate regla prin amendarea articolului 249 din Legea Educației sau chiar prin schimbarea legislației, subliniază inspectorul școlar general.

Sistem integrat al platformelor educaționale

Un alt proiect, extrem de important, mai ales în contextul pandemiei, este crearea unui sistem integrat al platformelor educaționale digitale la nivel județean și național.

„Este important să creăm sisteme integrate în vederea digitalizării procesului educațional și a interconectării bazelor de date. De exemplu, platformele educaționale sunt, în prezent, folosite insular de fiecare unitate de învățământ. Am evolua rapid dacă ar fi folosite într-un sistem integrat la nivel județean, în care inspectoratele școlare județene ar pune la dispoziție tuturor cadrelor didactice posibilitate de comunicare directă (documentele necesare în corespondența cu ISJ vor fi depuse numai on-line), dar ar putea, în același timp, să vadă și care este situația pe platformele educaționale, în fiecare unitate de învățământ. Un sistem integrat al platformelor educaționale este și o modalitate de comunicare mult mai puternic optimizată și, în același timp, este și o modalitate de construire piramidală a demersului educațional. Un cadru didactic poate să acceseze mult mai simplu, pe o platformă educațională la nivelul județului, materiale didactice, să comunice cu alți profesori, cu inspectorii școlari, să fie altfel monitorizată activitatea didactică.”, subliniază Sorin Mihai.

„Ghiozdanul relaxat”

O astfel de platformă va fi utilă și după ce se va termina pandemia. Cu ajutorul ei, vom îndrepta învățământul românesc spre digitalizarea tuturor manualelor și auxiliarelor didactice utilizate în procesul de învățământ. Ajungem aici la al cincilea proiect al candidatului PNL: „Ghiozdanul relaxat”. Un proiect pe care, de asemenea, l-a inițiat deja.

„Proiectul presupune folosirea, la nivelul fiecărei unități de învățământ, a manualelor în format digital. Aș extinde discuția și la digitalizarea tuturor auxiliarelor didactice. Va fi mult mai simplu să comunicăm și pe platforme. Acum, profesorii fotocopiază, transmit elevilor, aceștia transmit înapoi. Dacă am folosi însă, de pildă, un caiet al elevului în format electronic, completat on-line, care să fie pus la dispoziție cu titlu gratuit de editura care oferă manualele, am îmbunătăți sistemul de învățământ.”, spune inspector școlar general.

Sorin Mihai este inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Constanța, este profesor și a fost consilier în cadrul cabinetului ministrului secretar de stat al Educației. Are o experiență de peste 22 de ani în domeniu și știe ce trebuie făcut în domeniul politicilor educaționale. Se află pe locul al cincilea pe lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților.

„Cu votul dumneavoastră, va ajunge acolo pentru a pune în practică toate aceste proiecte.“, notează PNL.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200025

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD contraatacă pe tema pensiilor speciale. Ciolacu propune o monedă de schimb: Banii să meargă la dublarea alocațiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Principalele partide se întrec în renunțarea la pensii speciale. După ce parlamentarii USR și-au dat demisiile pentru a nu primi pensii speciale, cei de la PSD vin și contraatacă. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, i-a făcut populiști pe cei de la USR pentru că demisiile lor ar urma să intre în vigoare începând cu data de 18 decembrie, adică cu două zile înainte de expirarea mandatelor. Mai mult de cât atât, Simons a afirmat că ar fi mai bine ca Guvernul Orban să vină astăzi cu o Ordonanță de Urgență prin care pensiile speciale să fie eliminate. Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va convoca de îndată birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului penru eliminarea pensiilor speciale, cu condiţia ca banii să fie utilizaţi pentru dublarea alocaţiilor. Liderul PSD adaugă că asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze activitatea Senatului.

„Voi convoca de îndată Birourile Permanente Reunite pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu condiţia ca aceşti bani să fie folosiţi pentru DUBLAREA ALOCAŢIILOR! Asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numeşte minciună şi populism ieftin!”, a scris Marce Ciolacu marţi pe Facebook.

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a inițiativei legislative care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liberalii exclud scenariul care prevede tăierea salariilor bugetarilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reacționează după ce economistului-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că un scenariu pentru economii la buget poate fi tăierea salariilor bugetarilor.

„Eu nu cred în declaraţia, aşa, nevinovată a domnului Lazea. Din ce ştiu eu, domnul Lazea este un discipol al lui Florin Georgescu (prim viceguvernator al BNR n.r). Să te trezeşti în mijlocul campaniei electorale să spui, chiar dacă şi-a asumat-o dânsul aşa, pe persoană fizică, nu punctul de vedere al Băncii Naţionale, că vrei să tai salariile mie mi se pare că este un sprijin personal al domnului Lazea pentru o posibilă discuţie, pentru o temă care după mine este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric scenariul creşterii taxelor. Am spus foarte clar în programul de guvernare: taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor”, a explicat Virgil Popescu, luni seara, la Realitatea Plus.

El a subliniat că, potrivit datelor statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de cel din septembrie 2019 şi a reiterat că se poate vorbi despre o îngheţare a salariilor demnitarilor, care oricum sunt prea mari.

“Dar să vorbim despre îngheţarea salariilor bugetarilor, a oamenilor este exclus…sau tăierea”, a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi că se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu în sectorul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. El a venit cu un exemplu de soluție, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: