Connect with us

Politica

Cum transformă primarul din Medgidia o competiție sportivă într-un meci politic

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Primăria municipiului Medgidia a renunțat să mai acorde sprijin în acest an unei competiții sportive de renume. Este vorba despre “Cupa municipiului Medgidia” pentru care organizatorii, “Grupul de inițiativă cetățenească”, au solicitat sprijinul financiar al administrației locale, însă conducerea Primăriei Medgidia le-a închis ușa în nas lui Narcis Ion, Sorin Radu, Marius Manole și Marius Tănase, reprezentanții Grupului de inițiativă cetățenească Medgidia. Competiția sportivă este una de tradiție la nivelul municipiului și s-a desfășurat fără întrerupere încă din anul 1985 și chiar și anul trecut, în primul an de mandat al primarului Valentin Vrabie, administrația municipală a asigurat un asprijin financiar în valoare de 35.756 lei, după cum reiese din Hotărârea Consiliului Local Municipal Medgidia nr. 15/23 februarie 2017, document semnat de actualul edil. Anul acesta, același primar invocă… greaua moștenire și refuză să ajute din bugetul local desfășurarea competiției, dar pune la dispoziție sala Complexului Sportiv „Iftimie Ilisei” și sala „Dan Spătaru”, ținând cont de programul cluburilor sportive.

“Grupul de inițiativă cetățenească format din Ion Narcis-Ion, Sorin Radu, Marius Manole si Marius Tănase, organizatorii editiilor din 2016 si 2017 pentru turneul “Cupa Municipiului Medgidia” la fotbal în sală va inainteaza solicitarea si totodata rugamintea de a binevoi spijinirea organizarii si a editiei de anul acesta din 2018. Dupa cum bine stiti, turneul “Cupa Municipiului Medgidia” la fotbal în sală, este cea mai veche competiție, manifestare de gen, din Județul Constanța inițiată încă din 1985 și s-a desfășurat in ultimii ani cu sprijinul si ajutorul autoritatilor locale prin punerea la dispozitie cu titlu gratuit a sălilor de sport “Iftimie Ilisei” și “Dan Spătaru” si a unei parti din resursele financiar-bugetare necesare. Ca exemplu in anul 2017 Primaria Medgidia a sprijinit organizarea acestui turneu cu punerea la dispozitie a salilor mai sus amintite si a unui procent de 64% din bugetul competiției, fapt pentru care va multumim inca o data. Si anul acesta dorim sa organizam turneul la categoriile Gimnaziu, Licee, Cadeți și Oldboys, fapt pentru care vom raporta cererea de ordin financiar a bugetului necesar la cel de anul trecut considerand numarul echipelor participante din 2017, cand la startul turneului s-au aliniat 15 echipe la categoriile oldboys, 10 la cadeți, 4 la licee și 10 la școlile gimnaziale. Pentru categoriile Gimnaziu si Licee vom avea sprijinul domnilor Ionut Deli-Iorga si Izmir Abdulgani de la CSS Medgidia, care vor coordona aceste categorii. (…) Turneul “Cupa Municipiului Medgidia” la fotbal în sală este o manifestare de traditie pe care dorim sa o organizam ca si in anii trecuti, cand nivelul competitional dar si emulatia, create in jurul acestui fenomen, au fost unul de o inalta tinuta. Prin prezenta va solicitam sprijinul financiar in valoare de 35.756 lei pentru sustinera si gestionare a turneului si va informam ca ne-ar face o deosebita placere sa va alaturati grupului de initiativa si comitetului de organizare. Scheletul bugetului, activitatile organizatorice, logistice si modalitatea de abordare si desfasurare le vom discuta ulterior in cadrul sedintelor tehnice dedicate”, au transmis repezentanții Grupului de inițiativă cetățenească în solicitarea către Primărie și au specificat că propun desfășurarea competiției sportive în luna martie, în conformitate cu programul sălilor de sport din localitate.

Narcis Ion, trimis la CJC pentru finanțare

Răspunsul conducerii administrației locale din Medgidia este absolut interesant. Astfel, instituția a cărei activitate este coordonată de Valentin Vrabie transformă o competiție sportivă într-un meci politic. Vrabie, prin Departamentul de comunicare îl trmite pe consilierul Narcis Ion la Consiliul Județean Constanța pentru a solicita sprijin financiar în vederea organizării evenimentului sportiv de la Medgidia. De ce? “Atât președintele cât și majoritatea consilierilor din Consiliul Județean fac parte din PSD, partid al cărui membru sunteți și dumneavoastră.” De asemenea, același Vrabie susține că “datoriile acumulate de Primăria municipiului Medgidia în mandatele anterioare” împiedică această colaborare, respectiv sponsorizarea.

Iată răspunsul complet:

“Stimate domnule consilier, referitor la solicitarea dumneavoastră privind finanțarea turneului „Cupa Municipiului Medgidia”, vă aducem la cunoștință că în urma datoriilor acumulate de Primăria Municipiului Medgidia în mandatele anterioare, când și dumneavoastră ați avut calitatea de consilier local, unitatea administrativă are de plătit anul acesta 80 de miliarde lei. Acest lucru se datorează unei „bune administrări” dar și dezinteresului total manifestat de consilierii partidului pe care dumneavoastră îl reprezentați.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă informăm că Primăria Municipiului Medgidia nu are posibilitatea de a finanța această activitate pe care dumneavoastră o propuneți. 
În acest sens, vă recomandăm să adresați această solicitare Consiliului Județean Constanța, întrucât atât președintele cât și majoritatea consilierilor din Consiliul Județean fac parte din PSD, partid al cărui membru sunteți și dumneavoastră.
Pentru desfășurarea acestui turneu, Primăria Municipiului Medgidia vă poate pune la dispoziție sala Complexului Sportiv „Iftimie Ilisei” și sala „Dan Spătaru”, ținând cont de programul cluburilor sportive.”

În loc de concluzii

Reprezentanții “Grupului de inițiativă cetățenească” din Medgidia s-au conformat și au solicitat punerea la dispoziție a programului sălilor de sport pentru lunile februarie, martie și aprilie în vederea stabilirii coordonatelor pentru programul competiției “Cupa Municipiului Medgidia”.

Comments

comments

Politica

De ce aleșii locali nu trebuie să beneficieze de pensii speciale? Senatorul Remus Negoi: „Este injust, inechitabil şi nejustificat de scump“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali – primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene -, și-au pus pofta-n cui în ceea ce privește posibilitatea de a avea pensii speciale. Asta deoarece Senatul, prin votul decisiv al USR-PLUS, a respins definitiv proiectul de lege inițiat de PSD ce ar fi introdus aceste pensii speciale. Senatorul USR-PLUS de Constanța, Remus Negoi, a explicat pentru Ordinea.ro de ce aceste pensii speciale nu trebuie acordate.

„Am votat, în plenul Senatului, proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali. Am votat, alături de colegii mei senatori de la USR PLUS, pentru respingerea definitivă a proiectului de lege, inițiat de PSD, care ar fi introdus pensii speciale pentru primari, vice-primari, președinți și vice-președinți de Consilii Județene. Un ales local ar fi beneficiat de această pensie specială dacă ar fi avut cel puțin un mandat complet. Pensia s-ar fi calculat în funcție de un indice de 0,55% din indemnizația brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulțit cu numărul de luni de mandat, în limita a trei mandate. Aceasta ar fi putut fi cumulată cu orice alt tip de pensie din sistemul public, cu excepția celor speciale, cum ar fi cea de parlamentar, caz în care alesul local ar fi trebuit să aleagă. De această pensie specială ar fi beneficiat peste 13.500 de persoane.

În România, momentan, deşi toţi contribuim după aceleaşi reguli, nu toţi primim pensia după reguli identice. Acest sistem de pensii „speciale”, rezervate celor pe care Statul a vrut să-i privilegieze, este injust, inechitabil şi nejustificat de scump. Susţinem principiul contributivităţii: la contribuţie egală, pensie egală. Am promis că vom elimina mai multe categorii de pensii speciale și că le vom reașeza pe celelalte, astfel încât să fie respectate deciziile Curții Constituționale, dar să fie eliminate inechitățile uriașe dintre pensionari.“, a declarat Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis pleacă azi în Portugalia la Summitul privind problematica socială

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi și mâine, în Portugalia, la Porto, la Summitul privind problematica socială, la reuniunea informală a Consiliului European, precum şi la Summitul UE – India, în format de videoconferinţă, cu premierul Narendra Modi. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul social de la Porto are ca temă centrală implementarea optimă a Pilonului European al Drepturilor Sociale. Evenimentul îşi propune să traseze priorităţile agendei sociale pentru următorul deceniu, astfel încât să răspundă provocărilor tranziţiei verzi şi digitale. Preşedintele Klaus Iohannis va avea o intervenţie în cadrul celei de-a doua sesiuni tematice a reuniunii privind competenţele şi inovarea, panelul „Educaţie, aptitudini şi inovare”. În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, pe agendă se află relaţiile dintre Uniunea Europeană şi India, în perspectiva Summitului informal UE – India, precum şi elemente referitoare la gestionarea pandemiei de COVID-19.

Summitul UE – India are în vedere tematici care vizează consolidarea cooperării în efortul de combatere a pandemiei de COVID-19, reafirmarea interesului ambelor părţi faţă de continuarea dezvoltării legăturilor comerciale, promovarea multilateralismului eficient, consolidarea cooperării în ceea ce priveşte principalele provocări în materie de politică externă şi securitate, precum şi încurajarea cooperării în domeniul conectivităţii. Este avută în vedere agrearea unei declaraţii politice comune UE-India, axate în principal pe aspecte legate de combaterea pandemiei de COVID-19 şi redresarea socio-economică durabilă şi digitală.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ședință la Guvern: se discută măsurile de relaxare care vor fi impuse de la 1 iunie

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie are a treia şedinţă, vineri de la ora 11.00. Premierul Florin Cîţu a anunţat că vor fi discuţii despre renunţarea la mască pe plajă, despre organizarea de petreceri private cu persoane vaccinate, dar şi despre programul agenţilor economici.

Prim-ministrul a precizat, joi la sediul Prefecturii Constanţa, după întâlnirea cu reprezentanţii sectorului HoReCa, că a discutat cu aceştia despre propunerile pe care le va face la reuniunea de vineri a comitetului interministerial, informează News.ro.

„Am vorbit despre propunerile pe care le-am făcut pentru comitetul interministerial de mâine, unele dintre ele chiar vizează exact direct industria turismului şi industria turismului de pe litoral – deja unele dintre ele le ştiţi, sunt prezentate în spaţiul public – să putem să fim pe litoral, pe plajă fără mască, să putem să fim la restaurant cu capacitate maximă în anumite condiţii, la hotel la fel, la capacitate maximă în anumite condiţii şi multe altele. Am discutat mai multe măsuri. Din partea industriei am primit propuneri şi soluţii, soluţii foarte bune, pe care le vom pune mâine în discuţie în comitetul interministerial, şi promisiunea mea este că vom avea aceste soluţii aprobate la timp, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare şi, bineînţeles, a doua etapă de la 1 august. Toată lumea a înţeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie. Am avut o discuţie şi cu reprezentanţi ai evenimentelor, în special cele de pe litoral, la fel propuneri şi soluţii pe care le luăm în calcul în două etape, redeschidere în două etape de la 1 iunie – un anumit prag de relaxare, şi de la 1 august – al doilea prag de relaxare”, a explicat premierul.

Întrebat cum va fi făcută diferenţa între clienţii vaccinaţi şi ce nevaccinaţi, în contextul în care ar putea fi redeschise restaurantele şi hotelurile la o capacitate de 100%, însă numai în cazul persoanelor care sunt vaccinate cu ambele doze, Florin Cîţu a răspuns:

„Dumneavoastră aţi spus mai multe elemente acolo. Deocamdată, este o propunere pe care o discutăm în Comitetul interministerial. Vom avea soluţii de la cei de la INSP. S-ar putea să existe şi acele aplicaţii. Să o luăm mai simplu, se poate verifica dacă persoana este vaccinată în aplicaţiile pe care le avem cu un simplu CNP, deci se poate verifica foarte uşor. Ne gândim să facem lucrurile mult mai simplu, avem timp până la 1 iunie să găsim soluţii. Întâi să vedem care va fi forma pe care o vom avea acceptată în Comitetul interministerial pentru a redeschide restaurantele”.

Chestionat dacă va exista o aplicaţie care să facă triajul, premierul a replicat:

„Nu ştiu sigur, este ceea ce cred eu că s-ar putea face. Deocamdată, este foarte uşor să verificăm dacă cineva este vaccinat prin simplul CNP în aplicaţia pe care deja o avem”.

Referitor la posiblitate de a fi reluate evenimentele private de tipul nunţi, botezuri, dde la 1 iunie şi pe litoral, Cîţu a precizat că a făcut o propunere comitetului interministerial şi subiectul va fi discutat la şedinţa de vineri.

„Este o propunere pe care am făcut-o pentru Comitetul Interministerial, va fi discutată mâine. Am anunţat-o şi astăzi, aici, pe litoral, pentru evenimente private. Vedem după discuţia cu INSP şi Ministerul Sănătăţii cum va arăta forma finală, dar este ceea ce eu propun şi vedem cum va arăta după aceea”, a explicat premierul.

Referitor la evenimentele mari, cu mult public, cum ar fi Neversea şi Untold, prim-ministrul a spus că nu vor putea fi organizate chiar de la 1 iunie, ci mai degrabă după 1 august.

„Aici va fi o discuţie referitoare la programul operatorilor economici, tot în Comitetul Interministerial. Vedeţi, aici trebuie să ne uităm puţin şi cum evoluează pandemia şi rata de vaccinare. Avem – este clar din punctul meu de vedere – , o legătură directă între rata de vaccinare şi evoluţia pandemiei; cu cât avansăm vaccinarea, se vede clar că putem să ne gândim la o atenuare a efectului pandemiei. În ceea ce priveşte programul operatorilor economici, voi pune pe masă şi această propunere pentru Comitetul Interministerial şi vedem care vor fi soluţiile. Dar, după 1 iunie, putem să ne gândim în direcţia aceasta. În România, dacă ne uităm astăzi, nu mai este niciun judeţ în zona roşie, majoritatea sunt în zona verde, sunt sub 1,5 la mie, deci putem să ne gândim la o relaxare”, a precizat Cîţu.

Întrebat dacă au fost discuţii despre declaraţiile pe propria răspundere pentru circulaţia pe timp de noapte după ora 22:00, şeful Executvului a răspuns:

„Deocamdată nu s-a discutat. Sunt propuneri-cheie pentru Comitetul Interministerial, să vedem dacă mai este nevoie de ele sau nu sau în ce condiţii este nevoie de ele”.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, că va propune comitetului interministerial şi ca în toate birourile în care persoanele sunt vaccinate împotriva COVID-19 să nu mai fie purtată masca de protecţie, măsură care ar putea fi aplicată de la 1 iunie. (sursa: stiripesurse.ro)

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: