Politica Slide

Cine a câștigat ultima licitație la Primăria Constanța? O firmă fără angajați, fără site, cu un patron analfabet funcțional

feb. 06, 2018 Adrian Cârlescu

Primăria Municipiului Constanța a publicat în SEAP un anunț privind atribuirea contractelor pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice aferente unui număr de patru obiective de investiții. Toate cele patru contracte au fost câștigate de o firmă care nu are nici angajați, nici site de internet. În schimb, patronul acesteia a beneficiat de curând de o hotărâre locală, inițiată de primarul Făgădău, în baza căreia poate cumpăra un teren, prin negociere directă.

În luna iulie 2017, municipalitatea și-a propus să anvelopeze Teatrul de stat și trei școli generale. În acest scop, prin anunțul 176.832/06.07.2017 publicat în Sistemul Electonic de Achiziții Publice (SEAP), s-a lansat o licitație cu patru loturi funcționale, pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiilor de teren, expertizelor tehnice, auditurilor energetice și proiectelor DALI. Așadar, în această etapă, vorbim doar de studii prealabile, în baza cărora se va scoate la licitație, pe viitor, proiectarea și execuția… placării cu polistiren. Pe 26 ianuarie 2018, la finalul procedurii, municipalitatea a atribuit toate cele patru loturi funcționale către High Construct Project SRL Constanța, la valoarea totală de 263.000 de lei plus TVA.

Ca să aflăm cine este această societate am pornit de la informațiile inserate chiar în anunțul de atribuire. Astfel, în cadrul acesteia, se menționează că High Construct Project SRL deține site-ul de internet http://www.hcpconstruct.ro. Însă link-ul nu duce nicăieri, neexistând încă un site activ asociat acestei denumiri.

Potrivit Vrăjitorul.eu, High Construct Project SRL a fost înființată în anul 2010 de Marius Tudorel Constantin, care este fondator, asociat unic și administrator unic. La rândul ei, societatea lui Constantin este asociată în Smart Shipping SRL Constanța, deținând 5% din capitalul social al acesteia. Celelalte părți sociale, respectiv 95%, sunt deținute de Georgiana Asăvoaei. De altfel, așa cum aflăm din Google, Constantin și Asăvoaei apar împreună într-un proiect de hotărâre locală inițiat de primarul Decebal Făgădău pe 11 decembrie 2017… adică în toiul licitației. În baza rapoartelor întocmite de funcționarii Camelia Dudaș, Radu Volcinski, Fulvia Dinescu și Nicoleta Constantin, tizul acesteia din urmă, deopotrivă cu asociata sa Asăvoaei, au fost găsiți îndreptățiți să cumpere prin negociere directă un teren intravilan de 74,67 mp, în cartierul Palazu Mare. Cei doi cumpăraseră în luna iunie 2017 un teren de 408,33 mp pe strada Sentinelei nr. 25A din cartierul Palazu Mare, de la Iustum Fetislam. La scurt timp, au întocmit o documentație cadastrală, din care a reieșit o diferență din măsurători de 74,67 mp. Mai departe, au solicitat Primăriei vânzarea prin negociere directă.

Cererea a fost depusă de Marius-Tudorel Constantin, care specifica, în mod eronat, că terenul ar avea destinația, atenție!, de ”curs-construcții – C.C.”. În realitate, nu există așa ceva. Căci prescurtarea C.C. înseamnă ”curți-construcții”. O asemenea eroare ar putea fi trecută ușor cu vederea, dacă în cauză n-ar fi tocmai ”specialistul” ales de Primărie să elaboreze studiile de teren pentru cele trei școli generale și pentru teatrul ce urmează a fi anvelopate. Funcționarii de specialitate au stabilit că diferența în cauză aparține domeniului privat al municipalității, fiind deținută în indiviziune cu cei doi proprietari (ha!).


proiect-de-hotarare-nr-23

În timp ce își făcea de drum la Primărie, pentru terenul ”curs-construcții” pe care îl deținea în devălmășie cu municipalitatea, Marius-Tudorel Constantin participa și la licitația despre care am făcut vorbire. Firma acestuia a fost declarată câștigătoare, deși în 2016 a avut ZERO angajați, iar site-ul declarat în cadrul procedurii nici măcar nu este funcțional.

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.