Connect with us

Administratie

Cumpăna – povestea malului îngropat în hotărâri și avize. Casele și locuitorii sunt în pericol de mai bine de doi ani și autoritățile încă fac calcule

Publicat

la

De mai bine de doi ani, locuitorii din comuna constănțeană Cumpăna trăiesc un coșmar. Casele lor, aflate mult prea aproape de Canalul Dunăre Marea Neagră, sunt în pericol să fie luate de un mal de pământ pe care autoritățile locale și cele centrale promit că îl consolidează. Tot de atunci, mii de tone de pământ au luat-o la vale. 30 de case sunt la doar câţiva metri de crăpături. Proprietarii sunt disperaţi, mai ales că terenurile le-au primit de la Primărie și tot de acolo autorizațiile de construire. 

Încă de pe vremea ministrului Răzvan Cuc de la PSD, primarul Mariana Gîju a primit promisiuni că lucrarea se va face. 

Iată declarațiile din… 5 august 2019.

Este OFICIAL! Încep lucrările de refacere a malului canalului din dreptul comunei Cumpăna

Practic, în 2019 au demarat primele lucrări de reabilitare a taluzului afectat de calamitatea naturală – alunecarea de teren. Fiind vorba de lucrări de maximă urgență, contractul de lucrări a fost atribuit fără licitație publică unui consorțiou condus de firma constănțeană ABC Val SRL, deținută de omul de afaceri Vasile Costea. În trecut, ABC a mai prestat diverse intervenții pentru Canalele Navigabile și a putut proba astfel că îndeplinește condițiile să primească lucările de aproximativ 7 milioane de euro fără o procedură competitivă. 

Cert este că firma lui Costea a lucrat intens, realizând intervențiile de strictă urgență, în speță drenarea scurgerilor de ape (scurgeri de la fosele septice din zonă, de la irigații și ploi), canalizație de ape meteorice, lucrări de sprijinire a taluzului cu piloți, un pinten de bolovani, un zid de sprijin din prefabricate, diverse excavații și geometrizări ale terenului. Însă problema nu a fost nici pe departe rezolvată, după cum vom explica mai jos). 

În 2020, s-a schimbat prefectul. George Niculescu l-a înlocuit pe Dan Dumitru Jeacă și noi promisiuni și speranțe pentru locuitorii din Cumpăna s-au ivit la orizont. Pe 4 martie 2020, prefectul Niculescu anunța că malul de la Cumpăna va fi reabilitat cu fonduri de la Guvern.

“În cel mai scurt timp, sumele necesare reabilitării vor fi alocate, iar lucrările vor demara cât de curând posibil, pentru a elimina orice risc de accentuare a surpării survenite în zona localității Cumpăna”, spunea prefectul de atunci.

Iată declarațiile de atunci:

Prefectul George Niculescu: „Malul surpat de la Cumpăna, reabilitat cu fonduri de la Guvern“

De data aceasta, s-a ținut o licitație publică, fiind vorba de lucrări ce urmau a fi executate pe un teren stabilizat prin primul contract. Așadar, s-a plecat de la premiza că alunecarea de teren e ținută în frâu. La licitație s-au înscris mai multe firme. În cele din urmă, noul contract, în valoare de 10,7 milioane de euro, a fost atribuit în august 2021 unui consorțiu condus de Betoane și Prefabricate SRL Agigea, o firmă deținută tot de Vasile Costea. 

Foarte interesant este faptul că, încă din iunie 2020, Canalele Navigabile au transmis notificări oficiale cu privire la deplasarea masivului de pământ față de luna decembrie 2019. La începutul anului 2021, după prăbușirea unor ploturi de loess, s-a constata dezafectarea căminelor rețelei de canalizare din cartierul de case învecinat canalului, rețele edificate cu fonduri norvegiene. Așadar, fenomenul alunecării de teren revenea în actualitate. În aceste condiții, Primăria Cumpăna a solicitat efectuarea unei expertize tehnice. După verificări realizate în luna februarie 2021 de către Inspectoratul de Stat în Construcții, în luna martie a fost încheiat un contract cu un expert tehnic, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, condus de prefectul actual Silviu Coșa, a aprobat alocarea fondurilor necesare. 

Pe 21 mai 2021, același Comitet Județean condus de prefectul Coșa a adoptat un plan de măsuri. Însă situația nu a evoluat prea mult de atunci. Ultima activitate a Comitetului a avut loc astăzi, când s-au decis măsuri de evacuare a altor locuitori din zona taluzului prăbușit. 

Astăzi, 14 octombrie 2021, prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a supune la vot hotărârea nr. 146, care prevede aplicarea de măsuri suplimentare de protecție, de către Primăria Cumpăna, pentru prevenirea efectelor negative ale alunecării de teren de pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Mai precis, în hotărâre este prevăzut ca Primăria Cumpăna să convoace, de urgență, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), prin care va dispune următoarele:
– Analizarea expertizei tehnice actualizate și dispunerea delimitării perimetrului de siguranță în condiții statice și dinamice pentru zona 1A;
– Analizarea și dispunerea de îndată de măsuri pentru relocarea locuitorilor din imobilele situate în perimetrul de siguranță din expertiza tehnică actualizată.

De asemenea, C.N. Administrația Canalelor Navigabile S.A. și Primăria comunei Cumpăna se vor asigura de completarea Planului de acțiuni întocmit conform Hotărârii CJSU nr. 79/21.05.2021, iar Inspectoratul Județean în Construcții Constanța va superviza implementarea conformă a măsurilor din expertiza tehnică actualizată, va transmite informări asupra stadiului îndeplinirii planului de acțiuni și va continua activitățile de control, spune prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa.

Spre buna informare, vă atașăm ultimul document, cel remis joi, 14 octombrie, de Instituția Prefectului către redacția “Ordinea.ro”:

Download (DOC, 50KB)

După cum spuneam, calvarul prin care trec locuitorii din Cumpăna este departe de a se sfârși, întrucât autoritățile și firmele implicate fac încă diverse calcule și reconfigurări. Cel mai probabil, toate aceste evoluții vor conduce la scumpirea proiectului. Reamintim că o firmă a lui Vasile Costea a încasat deja 7 milioane de euro, iar o altă firmă a aceluiași Vasile Costea va mai încasa 10,7 milioane de euro, plus eventuale ajustări, dacă va fi cazul. 

Comments

comments

Administratie

Se reabilitează o parcare din stațiunea Mamaia, zona Butoaie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că se reabilitează parcarea din stațiunea Mamaia, zona Butoaie.

„Spațiile destinate parcării autovehiculelor sunt reamenajate. Echipele Confort Urban intervin astăzi cu utilaje pentru asfaltare. Se toarnă cel de-al doilea strat de asfalt, cel de uzură, după ce ieri suprafața carosabilă a fost îmbrăcată în binder. După finalizarea lucrărilor de asfaltare, se vor aplica marcajele rutiere. În paralel cu recondiționarea suprafeței carosabile din parcările existente, se lucrează la amenajarea de noi locuri de parcare. Pe strada Unirii, în zona blocului U1, continuă procesul de reconfigurare a amplasamentului eliberat de garaje. Recomandăm participanţilor la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se efectuează lucrări.“, spune Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

De mâine, Primăria va institui „Gardă Pretoriană“ la statuia Lupa Capitolina

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că, de mâine, va institui Gardă de onoare la statuia Lupa Capitolina.

„Constanța va intra, în vara aceasta, pe lista selectă a orașelor turistice în care vizitatorii pot asista la un ceremonial de schimbare a gărzii de onoare. Primăria Constanța organizează, în perioada estivală, un demers artistic – performativ de tip „living history” intitulat „De Historia Urbis”.

Zilnic, în perioada 1 iulie – 28 august 2022 (59 de zile) între orele 10:00 – 22:00, la statuia Lupa Capitolina din Constanța va fi organizată o gardă de onoare formată din câte 2 legionari romani, sub comanda câte unui centurion. Ceremonialul schimbului de gardă va fi organizat din 2 în 2 ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspirație romană. Tot personalul arondat evenimentului (legionari, centurioni, trupe auxiliare, poeți – orator) va purta echipament de tip roman. Schimbul de gardă se va desfășura sub forma unui ritual de sorginte militară romană, sub comanda câte unui centurion, toate comenzile fiind rostite în limba latină. Personajele care vor efectua serviciul de gardă vor face parte din două legiuni (I – Italica și V – Macedonica), deci vor exista două drapele și două acvile diferite, fiecare cu însemnele specifice fiecărei legiuni.

În vecinătatea statuii Lupa Capitolina va fi amplasat un cort militar roman, de unde se va porni cu schimbul de gardă și în care se vor afla centurionul, legionarii, și militarii din trupele auxiliare aflați în schimburile „de veghe” și „de somn”. Pentru fiecare schimb vor fi asigurate serviciile câte unui poet – orator, echipat în ținută civilă de inspirație romană, care va oferi celor interesați informații cu privire la natura evenimentului, date generale despre istoria centrului vechi al orașului precum și indicii și îndrumări spre obiective turistice din zonă.“, notează Primăria.

„Evenimentul va contribui la punerea în valoare a patrimoniului cultural al municipiului Constanța într-un mod solemn și artistic, la valorificarea moștenirii latine, la crearea unui important centru de interes pentru constănțeni și turiști, la generarea eveniment zilnic cu mare impact la public.”, a anunțat Georgiana Rusu, coordonatoarea proiectului.

Proiectul se încadrează în criteriile de dezvoltare a turismului cultural – istoric prevăzute în Strategia culturală a municipiului Constanța 2021 – 2031. Valoarea contractului este de 525.000 de lei, fără TVA, sau 624.750 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

EXCLUSIV! Ce spune RAR despre mutarea sediului din cartierul Compozitori unde Primăria vrea să facă parc?

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali au aprobat, ieri, la propunerea primarului Vergil Chițac, proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Îmbunătățirea mediului urban în zona Compozitori”. Este vorba despre amenajarea unui parc pe actualul amplasament al Registrului Auto Român, situat în strada Eliberării, nr. 46. Pentru această investiție, conducerea Primăriei va trebui să aloce 9.943.365 de lei, conform documentației tehnice elaborate de o firmă din București. Parcul trebuie să cuprindă alei pietonale, un loc de joacă, spații de relaxare, o fântână arteziană, sistem de irigat, două cișmele cu apă, elemente SMART etc.

Rămâne însă o mare problemă: unde se va muta RAR? În primă fază, Primăria le-a oferit un teren, în zona Industrială la un preț stabilit de un evaluator de aproximativ 7.000 de euro pe lună, dar se pare că nu este tocmai pe placul Registrului.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat că i-a notificat pe cei de la RAR să se mute din actualul amplasament, pentru care au contract până în 2024.

„Noi am notificat să se mute de acolo. Discuția asta am avut-o cu vechea conducere a RAR, le-am oferit o bucată din terenul pe care îl avem noi în zona Industrială, și unde acum este CT BUS, să îl dăm lor printr-o concesiune, pentru că nu puteam altfel. Noi trebuie să aplicăm ordonanța 75, Codul Administrativ. RAR-ul nu este instituție de utilitate publică și, atunci, nu le putem da terenul cu titlul gratuit. Am chemat un evaluator care ne-a spus că este vorba de 7.000 de euro pe lună chiria. Lor li s-a părut foarte scump și acum caută alte soluții, dar într-un fel sau altul ei vor trebui să plece de acolo, pentru că noi trebui să ne facem proiectul.”, a declarat Vergil Chițac.

Referitor la această situație, Ordinea.ro a cerut un punct de vedere conducerii Registrului Auto Român, care a spus că „identificarea unui spațiu de închiriat necesită o anumită perioadă de timp, deoarece acesta trebuie să respecte o serie de criterii necesare pentru desfășurarea activității complexe pe care o presupune o reprezentanță RAR.“

Cei de la Registru mai spun că mutarea sediului din Constanța nu trebuie să genereze sistarea activității.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: