Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Politica

Este OFICIAL! Încep lucrările de refacere a malului canalului din dreptul comunei Cumpăna

Published

on

Prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în contextul procesului evolutiv de prăbușire a malului canalului din zona comunei Cumpăna, a convocat  membrii comitetului într-o ședință extraordinară, luni, 05 august a.c.

Conform unui comunicat de presă remis redacției de către Biroul de presă al Instituției Prefectului Județului Constanța, scopul întâlnirii a fost acela de a adopta o hotărâre CJSU de evacuare a familiilor din zona de risc și de a stabili  măsurile concrete ce decurg din această decizie.

“Hotărârea a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de  urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare”, se arată în documentul de presă.

De asemenea, conform aceleiași surse, factorii de decizie au punctat în timpul ședinței următoarele aspecte:

  • prăbușirea malului este evolutivă și se impune evacuarea a opt case din prima linie, astfel încât viața localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experții tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului. În eventualitate  agravării situației astfel încât să fie necesară continuarea evacuării aceasta se va realiza în mod etapizat.
  • soluțiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgență în ceea ce privește siguranța populației
  • proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniar, pentru a putea fi luate măsurile de siguranță și măsurile administrative și operative optime
  • prin colaborarea primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică și paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării
  • evaluarea locuințelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situația producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri
  • solicitarea sprijinului Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru asigurarea de locuințe modulare, dotate pentru racordarea la utilități, pentru populația ce va urma a fi evacuată, în completare la soluțiile temporare puse la dispoziție de Primăria Cumpăna.

“Cum populația din zona de risc este reticentă la măsura evacuării, se fac eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză”, mai spune prefectul Dumitru Jeacă.

Concret, 8 familii vor fi evaluate, marți, din zona grav afectată din localitatea Cumpăna.

Advertisement
palaz

Amintim că Razvan Cuc, ministrul Transporturilor, a venit, duminică, la Cumpăna pentru a evalua situația din teren, acolo unde malul canalului Dunăre – Marea Neagră se surpă bucată cu bucată. Într-o postare pe Facebook, ministrul Cuc a vorbit despre faptul că lucrările vor fi efectuate în regim de urgență. Declarațiile complete le puteți analiza într-un articol “Ordinea.ro”:

Ministrul Cuc, în vizită la Cumpăna, la malul surpat al Canalului. Lucrarea se va atribui fără licitație publică

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions