Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Ministrul Cuc, în vizită la Cumpăna, la malul surpat al Canalului. Lucrarea se va atribui fără licitație publică

Published

on

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a efectuat astăzi o vizită neanunțată presei, la Cumpăna, în județul Constanța, acolo unde malul Canalului Dunăre Marea-Neagră se surpă, bucată cu bucată, de mai bine de două luni. După codul portocaliu de ieri, fenomenul s-a accentuat, spre disperarea localnicilor și autorităților locale și județene. Prefectura județului Constanța a comunicat – citată de Digi 24 – că, în urma furtunii de sâmbătă seara, a apărut o nouă fisură în taluzul Canalului, iar falia distanțată anterior, la 7 metri de casele localnicilor, s-a prăbușit cu totul. Acesta este contextul în care ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a venit astăzi la Cumpăna, pentru a verifica situația și pentru a discuta cu autoritățile locale și județene. Presa nu a fost invitată să participe la vizita ministrului. În schimb, oficialul de la Transporturi a postat pe contul său de Facebook o postare care lămurește asupra situației de la Cumpăna. O redăm integral în cele ce urmează, în forma în care a fost publicată (stângăciile de exprimare și greșelile gramaticale aparțin ministrului):

”Situația alunecăriilor de teren din Comuna Cumpăna analizate de la fața locului

M-am deplasat astăzi în Comuna Cumpăna, județul Constanța, alături de autoritățile locale să găsim o soluție pentru locuitorii afectați de alenecările de teren din zonă. 
La fața locului am purtat discuții cu Horia Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Constanța, Prefectul județului, Dumitru Jeacă, Primarul Comunei Cumpăna, Mariana Gâju, managementul Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile Constanța, proiectantul, reprezentanții ISU Constanța și locuitori pentru a găsi soluția imediată pe care să o punem în aplicare, astfel încât să nu fie afectate gospodăriile din zonă.
În primă fază vor fi evacuate locuințele cele mai afectate, astfel încât constructorul să înceapă lucrările de consolidare. 
Le-am transmis cetățenilor că în momentul de fața prioritară este viața lor și am cerut autorităților locale tot sprijinul administrativ ca lucrările să înceapă imediat.
Momentan dispunem de resursele financiare necesare intervenției imediate, aceasta făcându-se în regim de urgență, dată fiind situația de calamitate care se impune. 
Asigur pe toată lumea de sprijinul meu total într-o astfel de situație de urgență” – a scris Răzvan Cuc.

Din postarea ministrului Răzvan Cuc reiese că lucrările vor fi executate în regim de urgență, ceea ce înseamnă că nu se va organiza o licitație publică în vederea desemnării unui constructor pe criterii competitive. În situații de urgență, legea permite încredințarea lucrărilor printr-o procedură simplificată, fără a se mai parcurge etapele unei licitații publice. Soluția este formal justificată. Însă fenomenul surpării taluzului de la Cumpăna datează din luna iulie 2018, atunci când a apărut prima fisură în mal. În luna mai a.c., în decurs de câteva zile, o bucată de câțiva metri din taluz s-a fisurat, s-a deplasat și apoi s-a prăbușit în gol. Au urmat declarații la fața locului, vizite ministeriale, ședințe interminabile ale unui comandament de urgență și evacuarea unor localnici. În tot acest timp, a fost întocmit un studiu de fezabilitate, finalizat chiar zilele trecute. Studiul se va dovedi extrem de util pentru constructorul ce va fi desemnat să execute în regim de urgență consolidarea care se impunea să fie începută încă din iulie 2018.

Trebuie să mai spunem că ACN SA, compania de stat care administrează Canalul Dunăre-Marea Neagră, a atribuit în 2016 o lucrare de 12,9 milioane de lei societății ABC Val SRL Constanța, pentru lucrări de protecții și consolidări de maluri în sectorul Cumpăna-Agigea, potrivit cotidianului Adevărul. Lucrările au fost executate pe malul celălalt al Canalului, acolo unde nu se află case. Cum și-a gândit ACN prioritățile se vede acum, când malul de la Cumpăna, pe care se află case, o ia la vale, de mai bine de un an. ACN SA este condusă de Daniel Georgescu, un apropiat al fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. De asemenea, ABC Val SRL a fost prezentată în presa locală constănțeană drept o firmă de casă a tripletei Mazare-Constantinescu-Strutinsky. Rămâne de văzut cine va fi compania chemată, fără licitație, să execute lucrările de consolidare de la Cumpăna. Potrivit unor surse, lucrările ar putea începe marți, 6 august 2019.

Advertisement

Intuim că ministrul Cuc și reprezentanții autorităților județene nu au chemat presa la evenimentul de azi, tocmai pentru a evita niște răspunsuri pe temele mai sus prezentate. Va urma!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions