Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Un coșmar judiciar. Lipsa de empatie, de umanitate și de logică face ravagii la Tribunalul Constanța

Published

on

Parcă suntem urmăriți de un blestem. După tragedia de la Caracal, polițiștii români s-au făcut din nou de râs. Ei au refuzat să-și dea jos prețioasele funduri, din Logan, pentru a ajuta o minoră, plină de sânge pe picioare, victimă a unui viol. Pe de altă parte, și Ministerul Public din România continuă să fie făcut de râs, chiar și după povestea halucinantă de la Caracal, în care un procuror i-a oprit pe polițiști să intre în casa ucigașului, pe motiv că nu se împlinise ora din mandat. Întâmplările tragice și criticile tăioase îndreptate împotriva indolenței, corupției sau incompetenței din sistem nu au adus deloc învățăminte pentru unii care îmbracă hainele statului. Schimbarea este doar o luminiță la capătul unui tunel. Când va veni nu se știe. Iar până atunci, suntem în continuare expuși unei atitudini a organelor lipsite de empatie, de umanitate și de logică.

Terenuri de stat, furate de Primărie și retrocedate unor interpuși

Întâmplarea pe care o vom relata în cele ce urmează face parte dintr-o speță pe care am urmărit-o și am prezentat-o în zeci de articole de-a lungul timpului. Este vorba de o poveste unică sub toate aspectele, generată de un baron PSD-ist care a condus oficial Primăria Năvodari, până când s-a dus la pușcărie, și care o conduce și acum, neoficial, printr-un interpus. L-am numit mai sus pe Nicolae Matei. În anii săi de glorie, acesta a ras toate terenurile de stat de pe malul mării și din tabăra de copii Năvodari, cu valori de uriașe. Procurorii DNA spun că Matei a obținut retrocedările de terenuri în favoarea interpușilor săi mituind o judecătoare cu funcție de conducere de la Tribunalul Constanța. Multe din loturile retrocedate erau în realitate terenuri de stat, inventariate fraudulos în proprietatea Orașului Năvodari.

Într-o zi, lui Matei i s-a năzărit să facă o alee de promenadă, pe mijlocul plajei, de la nord spre sud, pe o distanță de câțiva kilometri. În acest fel, plaja a fost îngustată, iar terenurile dinspre apus de promenadă au fost inventariate fraudulos în proprietatea localității și apoi retrocedate unor interpuși, deși sunt nisipoase, cum le știe toată lumea, și aparțin de drept chiar statului român. Hălci impresionante au ajuns în proprietatea unor personaje din structurile de stat, la un jurnalist influent și la numeroși afaceriști. Probabil din acest motiv, baronul PSD-ist se bucură de o protecție incredibilă chiar și din partea unor magistrați care, pentru a-și ascunde preferințele, susțin ipocrit independența justiției. Că poate păcălesc pe cineva.

Advertisement

O stradă fictivă, care pleca de nicăieri și ducea spre nicăieri

În anul 2012, Primăria Năvodari, aplicând același patent, a inventariat fraudulos și terenurile foarte valoroase de pe malul lacului Siutghiol, aparținând și ele, de drept, statului român. În mod similar, fostul primar a inventat o stradă, pe care a botezat-o în acte Promenada Lac Siutghiol. Aceasta pleca de nicăieri și ducea spre nicăieri, nefiind conectată la sistemul de drumuri publice. Începea dintr-un lot privat și se înfunda într-un alt lot privat. Pe alocuri, strada ”călca” pe apă. Manevra i-a folosit baronului ca să inventarieze și terenurile de pe lângă strada fictivă, la fel cum făcuse și în cazul aleii de la mare. Cu ajutor de la OCPI, Primăria Năvodari și-a legalizat și acest furt.

În mintea întortocheată a infractorului

O parte din terenul haiducit se afla în dreptul complexului de vile Verona, de patru stele, aparținând societății Somaco Construct SRL. Cu ani buni înainte, mai exact în 2007, societatea în cauză a consolidat terenul dintre lac și proprietatea sa, cu piatră și nisip. Practic, a refăcut malul care se surpase în lac. Vorbim de o suprafață perfect plană, care arată ca o superbă plajă de nisip.

În august 2012, Matei a trimis societății o decizie de impunere fiscală, pe motiv că aceasta ar fi depozitat provizoriu materiale de construcții pe terenul orașului. În mintea întortocheată a infractorului (fost deținut de drept comun), societatea nu amenajase pe banii ei malul surpat, ca să fie bine, ci depozitase materiale de construcții, în mod provizoriu. Taxa era calculată retroactiv, începând cu anul 2010, și avea valoarea astronomică de două milioane de euro.

Advertisement

Un expert PSD-ist, plătit de primarul PSD-ist să spună bazaconii

A urmat un război juridic, prea amplu ca să-l putem detalia complet. În linii mari, trebuie să spunem că Primăria Năvodari a pierdut procesul de contencios fiscal pe fond, însă a reușit să-l câștige în apel, cu ajutorul unui expert judiciar, care este consilier județean și coleg de partid cu Matei. Expertul de partid a inventat un fel de cerc pătrat, consemnând că Somaco Construct ar fi depozitat piatra și nisipul sub forma unei platforme de consolidare. Dar bine că nu le-a depozitat sub forma unui hotel! Opinia sa, pe lângă faptul că reprezenta o imbecilitate ordinară, nu avea valoare judiciară, expertul PSD-ist fiind plătit de primarul PSD-ist să spună bazaconii. Cu toate acestea,  instanța de apel a confundat raportul neutru de expertiză, care spunea că nu s-a depozitat nimic pe teren, cu opinia expertului-parte, care spunea stupizenia de mai sus. Și așa, Primăria Năvodari a câștigat procesul, fără ca magistrații să aibă o minimă tresărire emoțională, că tocmai aprobau, ca nicăieri în lume, o taxă de două milioane de euro.

Un dosar penal tratat cu sictir

Societatea nu s-a lăsat, a făcut plângeri penale și a prezentat dovezi că nu a depozitat materiale de construcții. Însă Parchetul Judecătoriei Constanța a tratat problema cu sictir. Doi procurori au închis dosarul penal, de patru ori la rând, însă judecătorii de cameră preliminară au infirmat de fiecare dată soluțiile de clasare, obligând unitatea de parchet să facă cercetări. Dosarul zace și acum, nesoluționat, după 7 ani de la deschidere.

În sfârșit, verificări

Advertisement

Somaco Construct a reclamat cazul la toate instituțiile din România și din Uniunea Europeană. Ceva a început să se miște pe sus. La un moment dat, instituțiile statului au făcut verificări și au constatat ilegalitățile de la Năvodari. Vorbim aici de Curtea de Conturi, Apele Române, ABADL, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Comisia de Abuzuri a Senatului. Toate aceste instituții spun că terenul a fost furat de la stat de Primăria PSD-istă de la Năvodari, cu scopul taxării aberante, fără egal în UE, cu două milioane de euro și penalități de încă două, a firmei Somaco Construct SRL.

În fața acestor evidențe, Parchetul Curții de Apel Constanța i-a chemat pe semnatarii deciziei care nici măcar nu avea număr de înregistrare, fiind întocmită pe genunchi. Aceștia au recunoscut că n-au făcut inspecție fiscală și nici măcar n-au văzut vreodată grămezi depozitate pe teren, întocmind decizia de impunere la cererea expresă a lui Matei. Parchetul a constatat săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. Însă  era prea târziu ca făptașii să mai fie trimiși în judecată. După atâția ani, răspunderea penală era prescrisă. În schimb, Parchetul a sesizat instanța să desființeze înscrisul falsificat. Un judecător de cameră preliminară a desființat înscrisul. Totul părea că intră în normal.

Statul român, revendicare imobiliară împotriva Primăriei Năvodari

În paralel, statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice și prin Apele Române, a dat Primăria Năvodari în judecată, revendicând terenurile furate din cuveta și din zona de protecție a lacului Siutghiol. Situația a creat ceva panică, pentru că, pe multe terenuri furate de la stat, de jur-împrejurul lacului Siutghiol, s-au construit blocuri de zeci de milioane de euro și vile opulente pentru politicieni, funcționari și afaceriști.

Procurorul de ședință pledează împotriva Parchetului, ca un avocat al Primăriei

Advertisement

Din acest punct, situația a luat o turnură bizară. Astfel, hotărârea prin care fusese desființată taxa fiscală a fost contestată de Primăria Năvodari la Tribunalul Constanța. Procurorul de ședință, trimis la bară de Parchetul Judecătoriei, a pus concluzii în favoarea Primăriei Năvodari. Acesta a criticat pe față poziția Parchetului superior, al Curții de Apel Constanța, încălcând cu nonșalanță principiul subordonării ierarhice. Mai mult, a reluat în fața instanței argumente utilizate de Parchetul Judecătoriei la tentativele repetate de clasare a dosarului penal deschis din 2012. Atenție, toate aceste clasări au fost infirmate de mai mulți judecători de cameră preliminară. În consecință, reluarea argumentelor infirmate de instanțe reprezenta un afront la adresa judecătorilor și a justiției. Prestația procurorului, la care semnatarul prezentului articol a asistat consternat alături de alți colegi din presă, a contat foarte mult. Ca dovadă, Tribunalul Constanța a admis contestația Orașului Năvodari, subliniind că terenul care a generat taxa fiscală aparține Orașului Năvodari.

O asemenea remarcă nu ar fi trebuit să aibă nicio relevanță, întrucât instanța trebuia să judece doar dacă decizia de impunere fiscală, falsificată intelectual, se impunea a fi desființată. Nu se judeca nimic despre fapte și făptuitori. Făptuitorii, funcționari ai Primăriei Năvodari, au fost cercetați penal, s-a stabilit vinovăția lor și faptul că nu pot fi trimiși în judecată datorită intervenirii prescripției. Toate aceste aspecte au rămas definitive, întrucât făptașii nu au contestat ordonanța Parchetului Curții de Apel și rezoluția de confirmare a procurorului general.

Parabola care lămurește totul

Ca să înțelegeți situația, faceți următorul exercițiu de imaginație. Mergeți la un restaurant, unde comandați o bere. La urmă, ospătarii vă aduc o notă de plată cu o valoare astronomică, în care trec din burtă că ați fi consumat șampanie și caviar. Știind că nota e mincinoasă, mergeți la Parchet și depuneți plângere penală împotriva ospătarilor. Parchetul cercetează faptele, ospătarii recunosc falsul intelectual și nici nu contestă ordonanța procurorului de caz, care devine astfel definitivă. Mai departe, procurorul general sesizează instanța să desființeze nota de plată. Instanța o desființează. Dar firma care administrează restaurantul depune contestație.  Nu v-ar șoca dacă această contestație ar fi admisă pe motiv că masa, pe care nu ați consumat șampanie și caviar, aparține restaurantului? Nu v-ați întreba: dar ce relevanță are a cui e masa? Discuția nu era despre o notă de plată falsificată intelectual? Nu ați simți că cineva vă ia de prost? Nu vi s-ar părea strigător la cer ca, în ciuda faptului că s-a dovedit definitiv că nu ați consumat șampanie și caviar, contestația restaurantului să fie primită? Și, la pachet cu ea, dreptul să vă vândă toată agoniseala de o viață, toate proprietățile, ca să se îndestuleze pentru caviarul pe care nu l-ați mâncat și pentru șampania pe care nu ați băut-o? Dacă vi s-ar întâmpla așa ceva, nu v-ați trage două palme, sperând să vă treziți dintr-un coșmar?

Cu acest coșmar se confruntă Somaco Construct SRL. După decizia Tribunalului, dosarul s-a întors la Judecătorie. Mai mulți magistrați au refuzat să îl rejudece. În cele din urmă, cauza a fost repartizată unei judecătoare abia intrate în sistem, care a respins cererea de anulare a deciziei falsificate de impunere fiscală. Singurul argument a fost acela că terenul aparține orașului Năvodari, exact cum subliniase completul de la Tribunal. Nicio logică, nicio relevanță!

Advertisement

O judecătoare începătoare confirmă că terenul aparține Primăriei

Reprezentantul Somaco Construct SRL, antreprenorul Grigore Comănescu, spune că a depus o contestație împotriva acestei soluții. Însă, în paralel a exercitat și o cale extraordinară de atac, respectiv o contestație în anulare, împotriva deciziei de la Tribunal, care a deschis drumul acestei răsturnări de situație.

În această cale extraordinară de atac a intervenit și Administrația Națională Apele Române, tocmai legat de motivarea, altfel irelevantă și străină naturii litigiului, cu privire la cine este proprietarul terenului. Pericolul ar fi ca acest aspect care nu era dedus judecății și nu avea nicio relevanță să folosească Primăriei Năvodari tocmai în celălalt proces, în care statul își revendică proprietatea de drept asupra terenurilor furate de Primăria Năvodari din cuveta și de pe malul lacului Siutghiol. Interesele sunt mari și mulți dinozauri și-ar dori să închidă furăciunile chiar și printr-un astfel de subterfugiu.

Jurnaliștii, evacuați din sală. Procurorul de ședință se bate cu statul român

Un prim termen de judecată a contestației în anulare a avut loc luni, 5 August 2019. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise. Jurnaliștii au fost evacuați din sală. Grigore Comănescu spune că reprezentantul Apelor Române a cerut introducerea statului român în cauză, prin Ministerul Finanțelor Publice. Însă procurorul de ședință s-a opus cu vehemență. Vorbim de același procuror care a reprezentat Parchetul Judecătoriei Constanța și în fața completului anterior.

Advertisement

”Domnul procuror s-a comportat ca un adevărat avocat al Primăriei Năvodari împotriva statului. S-a luptat ca statul să nu devină parte în proces. Păi înseamnă că nu este interesat să se corecteze o eroare. Înseamnă că vrea ca în hotărâre să rămână în continuare mențiunea că terenul ăla furat de la stat este al Primăriei. Normal că dacă nu se corectează, grupul infracțional se va folosi de eroarea asta ca să nu răspundă pentru furt. Eu nu pot să cred că domnul procuror nu înțelege lucrurile astea. Mie mi-a făcut impresia că este o persoană inteligentă, deci nu cred că e o scăpare, că n-ar fi înțeles. Și data trecută dumnealui a pus concluzii să se respingă acțiunea Parchetului și să se admită ce a cerut Primăria Năvodari. Dacă ascultați ce spune procurorul pe înregistrarea audio, ați crede că vorbește un avocat al Primăriei. Deci aici s-a ajuns. Ăia au furat un teren de la stat și încearcă să fure și de la noi patru milioane de euro, iar procurorul se luptă pentru ei.” – declară Grigore Comănescu.

Aici s-a ajuns. După cum spuneam, întâmplările tragice de la Caracal și criticile tăioase îndreptate împotriva indolenței, corupției sau incompetenței din sistem nu au adus deloc învățăminte pentru unii care îmbracă hainele statului. Schimbarea este doar o luminiță la capătul unui tunel. Când va veni nu se știe. Iar până atunci, suntem în continuare expuși unei atitudini a organelor lipsite de empatie, de umanitate și de logică.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions