Connect with us

Exclusiv

Cursuri de integritate cu acces gratuit la SPA, plătite boierește de administrația Decebal Făgădău

Adrian Cârlescu

Publicat

la

De mai bine de doi ani, nu prea se mișcă mare lucru în Constanța. Cea mai mare lucrare de infrastructură nu e deloc mare, fiind o banală reparație a podului de la butelii. Atât putem, deocamdată. Deși se vede cu ochiul liber că nici asta nu putem, de vreme ce lucrarea bate pasul pe loc. Ar mai fi, totuși, câteva asfaltări și peticiri de drumuri, realizate în monopol de societatea municipalității, Confort Urban. O privire în lista de licitații a Primăriei Constanța arată că aprecierea exprimată mai sus nu este deloc o exagerare. Procedurile durează cu lunile, ca nicăieri în altă parte. Iar obiectul acestora vizează de cele mai multe ori studii de teren și evaluări de imobile pentru retrocedări, pentru inventarieri sau, în cel mai bun caz, pentru viitoare proiecte de anvelopare. Pe de altă parte, nici măcar la achiziții directe, unde nu sunt termene și selecții competitive, nu se întâmplă mare lucru. Ca dovadă, vă propunem o radiografie completă. Luând la mână atribuie cu atribuire, am constatat – așa cum vom arăta mai jos – că au fost câteva achiziții bune și necesare. În rest, plimbări cu duiumul, bilete de avion, sejururi prin străinătăți, cazări și cursuri de integritate sau de modificare a contractelor de achiziție publică, alea de cam lipsesc din peisaj, pe la Sinaia, Predeal, Poiana Brașov, Bucovina sau Băile Felix.

Nu vorbim de bani mulți în aceste achiziții de cursuri de formare profesională și sejururi educative, dar ponderea lor cantitativă este de-a dreptul impresionantă. De asemenea, nu ne-am propus să deslușim nevoile reale care au stat la baza acestor achiziții. Plecăm de la prezumția că erau necesare. Însă necesități sunt multe, iar faptul că tocmai acestea au fost tratate cu predilecție trădează interesul prea limitat pentru problemele reale, lipsa de viziune și o oboseală instaurată cam prea devreme.

CAZARE GRATUITĂ PENTRU ÎNSOȚITOR ȘI COPII, ACCES NELIMITAT LA PISCINĂ ȘI SPA

Începem trecerea în revistă a acestor isprăvi cu luna august 2016. Un soare torid ardea meleagurile dobrogene. Mânată de nevoile curente, Primăria Constanța a efectuat 14 achiziții directe de bunuri și servicii. Doar 14. Municipalitatea a cumpărat atunci un terminal video pentru recepționarea situației meteo, o ștampilă, o consultanță destul de piperată pentru problema romilor, servicii de întreținere a ascensoarelor de la parcarea Spitalului Județean și servicii de medicina muncii.

În plus, au mai fost 9 achiziții, în care erau incluse cursuri de formare profesională și servicii de cazare. 20 de angajați au fost școliți de Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane din Constanța în cadrul cursului ”Expert în achiziții publice”, în schimbul sumei de 14.980 de lei. Apoi, Primăria a mai plătit 10.200 de lei ca să trimită trei persoane la un curs de contabilitate, plus servicii de cazare la Hotel Best Western Bucovina. Un alt angajat a plecat la un curs de obligații legale în materia evidenței persoanelor și actelor de stare civilă, în valoare de 880 de lei, plus servicii de cazare pentru perioada 22 august – 27 august 2016, în valoare de 1880 de lei.

Nu știm locația cursului și a cazării, deoarece Primăria nu și-a făcut un scop din a menționa aceste informații în anunțul de atribuire publicat în SEAP. Însă, în mod cert, știm că oferta cumpărată de la Formatica SRL București includea 6 nopți de cazare pentru cursant, cazare gratuită pentru un însoțitor adult și pentru copiii sub 12 ani, mic dejun pentru două persoane și copiii sub 12 ani, o cină festivă și acces gratuit la piscină și SPA. În sfârșit, au mai fost cumpărate alte două cursuri de evidența populației, fără cazare, un curs de Achiziții Publice pentru 6 persoane și un curs de resurse umane pentru 3 persoane.

PE VALEA PRAHOVEI ȘI-N BUCOVINA

În septembrie 2016, au fost 18 achiziții publice directe. Primăria a cumpărat atunci servicii de dirigenție pentru pasajul Cumpenei și pentru asfaltarea unor străzi, un studiu de teren la Muzeul de Artă, o expertiză pentru supraînălțarea sălii de tenis a liceului sportiv, servicii de asigurare a funcționării sistemului bike-sharing și cartele de acces pentru același sistem. Alte 12 achiziții se refereau la cursuri sau cazarea angajaților trimiși la instruire, de data aceasta la Hotel Bulevard din Predeal, la Complexul Turistic Bucovina și la Hotelul Stăvilar din Sinaia.

Octombrie 2016: 10 achiziții directe, niciun curs.

Noiembrie 2016: 36 de achiziții directe, 5 cursuri de formare profesională și 5 pachete de cazare și masă. Instruirea s-a făcut pe următoarele teme: scrierea proiectelor cu finanțare europeană, medierea și gestionarea conflictelor, modificări legislative, securitatea datelor, urbanism. Toate acestea au fost însoțite de servicii de cazare. Două dintre hotelurile plătite au fost Bulevard din Predeal și Mara din Sinaia. Celelalte destinații de cazare nu au fost menționate în anunțurile publicate în SEAP. În total, Primăria a plătit 30 de nopți de cazare, împărțite în sejururi de la două până la 7 nopți. De aceste servicii au beneficiat 8 angajați.

Decembrie 2016: 10 achiziții directe. Antivirus, motopompe, 300 de exemplare dintr-o monografie fotografică a orașului și portului, flori și alte bunuri și servicii. Niciun curs, nicio cazare!

Ianuarie 2017: 5 achiziții directe. Ferestre termopan de la Mobitom, steaguri, flori, telefonie fixă și încărcarea extinctoarelor. Niciun curs, nicio cazare.

RĂSĂUȚEANU, 17 ZILE LA TOKYO, BEIJING ȘI SEUL. FĂGĂDĂU – DISCURSURI LA VIENA DESPRE DEZVOLTAREA NEREPERATĂ

Februarie 2017: 12 achiziții directe. O ștampilă, 289 de lalele, o consultanță, birotică și alte fleacuri. În plus, bilete de avion pe ruta București-Tokyo-Seul – Beijing – București, servicii de cazare hotelieră pe aceeași rută și alte bilete de avion pe ruta București-Viena și retur. În primul caz, vorbim de o deplasare de 17 zile a viceprimarului Costin Răsăuțeanu la o vizită de lucru organizată de Asociația Municipiilor din România, condusă de PSD-istul Robert Negoiță, în Japonia, Coreea de Sud și China. În al doilea, vorbim de o deplasare a primarului Decebal Făgădău la un simpozion de la Viena, organizat de Banca Mondială. Primarul Constanței avea să repete vizita în luna februarie a.c., menționând pe pagia sa de Facebook faptul că  a ținut o alocuțiune despre dezvoltarea economică a municipiului Constanța, crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea sustenabilă a turismului. Gurile rele spun că a fost un discurs pe cinste, dar total rupt de realitate.

FĂGĂDĂU ÎNVAȚĂ MEREU, DIN DEPLASĂRI EXTERNE ȘI OPINII JURIDICE CAM NEFIREȘTI DE SCUMPE

Martie 2017: 18 achiziții directe. Cele mai importante, în ordinea sumelor: alimentarea cu energie electrică a liceului Emil Palade, în valoare de 186.300 de lei, servicii de pază, în valoare de 126.050 de lei, montat ouăle luminoase de Paști, în valoare de 102.984 de lei, servicii de evaluare a unor bunuri imobile, în valoare de 79.500 de lei, întreținerea sistemului informatic financiar-contabil, în valoare de 43.750 de lei, achiziția unor opinii juridice de la avocata Dana Tofan, în valoare de 28.000 de lei.

În plus, bilete tur-retur, cazare și transfer, pe ruta București-Cracovia și București – Oslo. Deplasarea la Cracovia a făcut-o chiar Decebal Făgădău, pentru a participa la un simpozion. Au fost două zile, în care s-a discutat despre administrație locală, alternativa primar – manager, dezvoltarea sustenabilă etc. ”Ca în orice altă meserie, funcția de primar te obligă să înveți în permanență”, a declarat Decebal Făgădău pentru o publicație locală, la întoarcerea din delegație. Pentru deplasarea la Oslo au fost însărcinați trei funcționari care se ocupă cu accesarea fondurilor europene. Interesul Constanței ar fi acela de a obține o finanțare norvegiană pentru anveloparea Spitalului Municipal. Fără banii lor nu ne descurcăm. Bugetul e mic, polistirenul e scump.

FIRME DE CASĂ ȘI PLATITUDINI PROGRESISTE DESPRE CIRCULAȚIA CU BICICLETA

Aprilie 2017: 19 achiziții directe. Cele mai importante: punerea în funcțiune a unor fântâni arteziene, pentru 118.333,20 de lei, rețea wireless în Parcul Tăbăcărie, pentru 105.100 de lei, ”Conștientizarea populației cu privire la prevederile legale în vigoare vizând spațiile verzi publice” – în valoare de 66.000 de lei, flori anuale de la Pomacost de 55.720 de lei și bianuale de 8.400 de lei, întreținerea parcării supraetajate din Mamaia de către cunoscuta firma de casă Herarconi SRL, pentru suma de 59.389,82 de lei.

În plus, au fost achiziționate bilete de avion, cazare și transfer pe ruta București-Budapesta. În mod concret, nu am găsit informații despre această deplasare. Însă, relevant este faptul că Municipiul Constanța este partener cu municipalitatea din Budapesta și alte 40 de orașe europene, într-un proiect care își propune să schimbe modul de gândire cu privire la promovarea transportului nemotorizat (cu trotineta, bicicleta și rolele), ca măsură de decongestionare a traficului. Desigur, ați recunoscut preocupările municipalității noastre, de a participa la astfel de platitudini progresiste, în loc să caute bani să construiască pasaje subterane sau supraterane în cele mai nenorocite intersecții din oraș.

CU NOPȚILE PRIN BUCUREȘTI

Mai 2017: 24 de achiziții directe. Fără cursuri, fără deplasări, fără cazări. Mulți trandafiri roșii, abonament la spălatul mașinilor de 50.288,12 lei, întreținerea unor panouri cu LED din Mamaia, de 56.345 de lei, materiale de curățenie de 44.429,82 de lei și reparații la stațiile vandalizate ale sistemului bike-sharing, de 34.316,30 de lei. Încă o dovadă că treaba cu bicicletele nu e bine primită și nu decongestionează traficul!

Așa arată o stație din sistemul bike-sharing

Iunie 2017: 20 de achiziții directe. Un lift pentru Căminul de bătrâni, o reparație la balustradele de la Cazino, zona Comandament, produse de protocol și alte bunuri și servicii. În plus: bilete de avion, cazare și transfer la Bruxelles, pentru patru persoane, la Londra, Cluj și București. O noapte de cazare la Hotelul Capitol din București. Un curs de instruire în domeniul armelor și munițiilor, pentru nouă persoane. Fără deplasare. Fără cazare.

Iulie 2017: 14 achiziții directe. Cele mai importante: închirierea a 25 de autoturisme pe 3 luni, reparații la o autoutilitară, 276 de trandafiri roșii. În plus: o cazare de două nopți, pentru perioada 4-6 iulie 2017, la hotelul Best Western Briston 3* din București.

CURSURI LA GREU LA HOTELURI CU SPA. O VIZITĂ, ÎN TREI, LA TRIESTE

August 2017: 25 de achiziții directe. Aer condiționat și materiale de construcții de la Brick, atribuirea serviciului de evaluare a mașinilor fără stăpân, flori, materiale promoționale și alte fleacuri. În plus, au mai fost zece achiziții distincte de cursuri, cazări și bilete de avion. Primăria a trimis 12 angajați, în două serii de câte 6, la cursul ”Program de formare profesională – legislație specifică, proprietăți, cadastru, registru agricol”, organizat de Dast System SRL. Cursul în sine a costat 11.760 de lei. Prima serie a plecat în perioada 3 septembrie – 10 septembrie 2017, iar a doua serie, în perioada 17 septembrie – 24 septembrie 2017. Separat, autoritatea a cumpărat 12 pachete de cazare, în valoare totală de 29.400 de lei, de la Global Campus SRL-D, pentru localitatea Corlata, Comoara Bucovinei.

Un alt angajat al Primăriei a fost trimis la un curs de administrație publică în spațiu european, organizat de Fundația Centrul de Formare APSAP. Cursul a costat 823,53 de lei, iar cazarea de șapte nopți, la hotelul President din Băile Felix, a costat 2.284,40 de lei. Alte proceduri au vizat, pe de o parte, achiziționarea unui bilet de avion pe ruta București – Londra – București, pentru o deplasare programată la 14 septembrie 2017. Pe de altă parte, au fost cumpărate bilete de avion pentru trei persoane pe ruta București – Trieste – București, transfer direct aeroport și cazare în perioada 12 – 16 septembrie 2017, la Hotelul NH Trieste. Londra și Trieste fac, de asemenea, parte din grupul de municipalități alături de care Constanța caută soluții pentru mersul cu bicicleta.

CURSANȚI AU FOST 10, ÎNSĂ CAZAȚI AU FOST 15

Septembrie 2017: 28 de achiziții directe. CASCO, RCA, o evaluare, o dirigenție de șantier, 236 de trandafiri roșii, 900 de baloane cu heliu, servicii de redactare a două cereri de finanțare pentru proiecte deosebit de importante, precum ”Joint Romanian – Bulgarian Cultural & Historic”, și altele.

Hotelurile Caraiman și Palace din Sinaia

După ce s-au spetit cu aceste achiziții, responsabilii din Primăria Constanța au comandat concedii mascate, cum s-ar spune: de toți banii. În primul rând, au fost cumpărate, în câte două serii, seminarele ”Aspecte relevante în aplicarea legislației achizițiilor publice – noul SEAP” și ”Investiții din fonduri publice”, de la TAK Education Grup SRL. Pe cale separată, au fost cumpărate și servicii conexe de cazare, la hotelurile Palace și Caraiman din Sinaia. Cursanți au fost 10, însă cazați au fost 15. O explicație ar fi aceea că o parte din cursuri au fost acordate ca bonus, nefiind plătite. Chiar și așa, întreaga instruire a costat, la grămadă, 21.073,40 de lei. Alți cinci angajați ai Primăriei au fost trimiși la cursul ”Forexembug – metodologii contabile”, organizat, în două serii, de firma Actual Training SRL, nu se spune în ce stațiune. Dar, cursanții au beneficiat și de servicii de cazare. În total, Primăria a achitat 9.380,30 de lei. În sfârșit, Primăria a mai cumpărat cursul ”Urbanism, amenajarea teritoriului și dezvoltare durabilă” de la SC Trivento SRL, cu servicii de cazare la hotelul Rainer*** din Brașov, în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2017. Concediul educativ a costat 2.990,98 de lei. Presupunem că de ziua națională nu s-au ținut cursuri.

În aceeași lună, autoritatea locală a mai cumpărat o cazare de două nopți la hotelul Opera din București, pentru trei persoane, două bilete de avion București-Lisabona și retur, precum și un bilet de avion București-Bruxelles și retur.

ETICĂ, INTEGRITATE ȘI DEONTOLOGIE, ÎN HOTELURILE DE LA MUNTE

Octombrie 2017: 46 de achiziții directe. 3 uși de la Brick, o coroană de flori, un audit contabil, demolarea unei construcții ilegale, CASCO, anunțuri în presă, cuie, cherestea și altele asemenea. 22 de achiziții se referă la cursuri, cazări și bilete de avion. În total au fost 11 cursuri însoțite de pachete de cazare. Furnizorii acestora au fost: Fundația Centrul de Formare APSAP, Asociația Universitară Columna, Trivento SRL și ATC&IT Solutions SRL. Printre titlurile de cursuri, menționăm: ”Etică, integritate, transparență și deontologie profesională”, ”Etică, integritate, transparență decizională și combaterea corupției în sectorul public”, ”Auditul sistemului contabil”, ”Management financiar și contabilitate bugetară”, ”Performanța în administrația publică”, ”Managementul achizițiilor publice”, ”Achizițiile publice – noile reglementări”, ”Atragerea finanțărilor externe” și tot așa. De serviciile de formare profesională au beneficiat 17 angajați. Perfecționările au avut loc la instituții de răsunet precum Popasul Haiducilor din Sinaia, hotelul Carpathia din Sinaia sau hotelul Alpin din Poiana Brașov.

În aceeași lună, autoritatea locală a cumpărat bilete de avion pentru destinațiile: Bruxelles și Shanghai.

UN AER RECE VINE DE LA BRICK

Noiembrie 2017: 12 achiziții directe. Aparate de aer condiționat de la Brick, o mie de stegulețe tricolore, două coroane de flori și altele. Două poziții din cele 12 se referă la achiziția unui bilet de avion către Ljubljana și retur, respectiv servicii de transfer în capitala Sloveniei, între aeroport și hotel.

Decembrie 2017: 15 achiziții directe. 6 girofaruri auto, 10 scări de aluminiu de la Brick, trandafiri, produse de protocol. Niciun curs, nicio cazare, nicio deplasare externă.

Ianuarie 2018: 8 achiziții directe. Publicarea unei hotărâri de consiliu în presă, CASCO, RCA și tipizate. În plus, două bilete de avion spre Amsterdam (Olanda) și Alicante (Spania).

Februarie 2018: 7 achiziții directe. O ștampilă, abonamente la telefonie și internet, 315 trandafiri roșii, un aranjament floral, covorașe din cauciuc pentru 4 Skode În plus, un curs de ”Modificarea contractului de achiziție publică”, pentru trei persoane (4.350 de lei).

LUMINĂ PE STRĂZI ȘI ORDINE PUBLICĂ – BASTOANE CU ELECTROȘOCURI, CĂTUȘE ȘI SPRAYURI LACRIMOGENE

Martie 2018: 14 achiziții directe. Trei dintre acestea merită o deplină atenție. Prima se referă la atribuirea directă a lucrărilor de reparații pentru menținerea inclusiv întreținerea sistemului de iluminat public, la valoarea de 379.627,28 de lei plus TVA, către Luxten Lighting Company SA. În cuprinsul anunțului nu apar alte date punctuale. Societatea în cauză se ocupă de iluminatul stradal de pe vremea lui Mazăre.

A doua achiziție importantă se referă la dotarea Poliției Locale cu echipamente specifice intervențiilor în forță, respectiv: 163 de cătușe din oțel inoxidabil cu balama, 163 de port-cătușe din piele, 108 bucăți tomfă, 108 port-tomfă, 163 de sprayuri iritante lacrimogene, 163 port-spray din piele, 163 de fluiere, 163 de lanterne, 163 de port-lanternă, 55 de bastoane cu șocuri electrice, 55 de port-baston, 50 de suluri de bandă adezivă alb/roșu pentru delimitare și 40 de conuri de semnalizare cu două benzi reflectoare. Tot pentru Poliția Locală este destinată și a treia achiziție mai importantă: un analizor spectral de zgomote și vibrații, cu modul de instruire pentru 14 polițiști locali. Practic, acest dispozitiv va permite măsurarea exactă a depășirii limitelor de zgomot în vederea sancționării contravenționale.

LA COPENHAGA, BIRJAR!

Totodată, Primăria a mai cumpărat 900 de felicitări, a încărcat extinctoarele și a publicat niște anunțuri în presă. În sfârșit, a mai fost plătit un curs de salarizare și contribuții sociale, cu servicii de cazare conexe, dar nu se arată unde, precum și un bilet de avion pe ruta București – Copenhaga – Malmo – București.

O REFLECȚIE

În mare cam acestea sunt preocupările Primăriei Constanța și ale primarului Decebal Făgădău. Ar mai fi, desigur, și concertele aduse în oraș, proiectele culturale în care asociațiile de casă au lăsat prestatorii neplătiți, incluzând aici și presa, dezbaterile în care s-a dovedit că primarul ascultă propunerile societății civile… deși nu se prea văd rezultate în implementare. În sfârșit, ultima dovadă de viziune a administrației Făgădău s-a produs chiar ieri, când s-a aflat că municipalitatea a aplicat pentru noi fonduri europene… de 15.000 de euro. Viitorul e luminos!

Achizitii Directe Primaria Constanta 2018

 

Comments

comments

Exclusiv

Fostul prefect Nicolaescu, acuzat că ”a furat” doi consilieri locali de la Costinești. Se lasă cu plângeri penale

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Situație politică extrem de bizară în comuna Costinești! Potrivit legii, cei peste 3.000 de locuitori ai comunei aveau dreptul să delege prin vot 13 persoane pentru a-i reprezenta în cadrul Consiliului Local. Cu toate acestea, Consiliul funcționează cu 11 consilieri aleși. Abaterea de la lege îl are ca autor pe fostul prefect ”tehnocrat” al județului Constanța, Adrian Nicolaescu. Înaintea alegerilor locale din iunie 2016, acesta a emis Ordinul 175/23.03.2016, prin care a stabilit numărul de consilieri locali și județeni la nivelul Circumscripției electorale nr. 14. Deși în ordin se menționa că UAT Costinești avea o populație de 3.170 de locuitori înregistrați oficial la data de 1 ianuarie 2016, prefectul Nicolaescu a înscris o normă de reprezentare de 11 consilieri, iar nu de 13, așa cum ar fi fost legal. Nicolaescu a încălcat norma legală cuprinsă în articolul 29 aliniatul 1 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, aflată în vigoare până anul acesta. Potrivit legii pe care trebuia să o aplice, localitățile cu o populație cuprinsă între 3.001 de persoane și 5000 de persoane trebuie să aibă consilii locale formate din 13 persoane.

Situația de la Costinești a fost semnalată redacției noastre de către consilierul local Laurențiu Giurgiu, cel care a și obținut de la Prefectură ordinul semnat de Adrian Nicolaescu. În acest document oficial, toate localitățile cu o populație între 3001 și 5000 de locuitori au primit repartiții pentru 13 locuri de consilieri locali, cu singura excepție a comunei Costinești.

Adrian Nicolaescu: ”N-avea cum să nu fie semnat de Serviciul Juridic”

Contactat telefonic, fostul prefect Adrian Nicolaescu a declarat pentru Ordinea.Ro că nu își amintește situația din anul 2016, pentru că a trecut ceva vreme de atunci și domnia sa s-a implicat în alte activități. Însă a precizat că documentul a fost întocmit și avizat de Serviciul Juridic al Instituției Prefectului, care avea obligația să verifice întreaga situație. După ce redactorul Ordinea.Ro i-a adus la cunoștință că ordinul nu este contrasemnat (după cum se poate observa în facsimil), fostul prefect a precizat: ”originalul se păstrează la dosar, n-avea cum să nu fie semnat de Serviciul Juridic”.

Download (PDF, 3.57MB)

Claudiu Palaz reclamă furtul. ”Voi face plângere penală”

Contactat telefonic de redactorul Ordinea.Ro, liderul PMP Claudiu Palaz declară că formațiunea politică pe care o conduce a fost furată de fostul prefect Adrian Nicolaescu, pierzând un post de consilier local și șansa de a desemna viceprimarul localității.

”În formula de 11 locuri, nouă ne-au lipsit 6 voturi, dacă nu mă înșel, pentru a obține trei consilieri locali. Dacă erau 13 locuri, așa cum ar fi fost legal, PMP ar fi avut trei consilieri aleși și șansa de a obține postul de viceprimar al localității. Cred că Nicolaescu, pe care eu îl consider cel mai slab prefect din istoria Județului Constanța, a acționat cu intenție, deoarece opțiunile de vot erau cunoscute celor interesați. Știți bine că în anii electorali se fac sondaje. Sunt convins că a cunoscut aceste date și că a acționat cu intenție ca să ne lipsească de un loc în Consiliul Local. Și de aceea, ce a făcut el îmbracă forma abuzului în serviciu. Voi cere o anchetă a Ministerului de Interne. Și îi cer și prefectului Jeacă să spună public de ce Costineștiul are 11 consilieri și nu 13 și care este soluția pentru intrarea în legalitate. O consecință a ilegalității din ordinul lui Adrian Nicolaescu ar fi că HCL-urile pot fi lovite de nulitate.” – declară Claudiu Palaz.

Liderul PMP a mai spus că ia în calcul să depună o plângere penală împotriva fostului prefect Adrian Nicolaescu.

Majorități ilegale

Potrivit Legii 215/2001, hotărârile locale se adoptă de regulă cu votul majorității celor prezenți la ședințele de deliberare. Însă, există o serie de excepții, pentru cazurile cu adevărat importante, în care majoritatea se calculează raportat la numărul consilierilor aleși, iar nu raportat la cei prezenți la ședință. Astfel, hotărârile de buget nu pot fi adoptate decât de majoritatea simplă (jumătate plus 1) a consilierilor în funcție. De asemenea, hotărârile de patrimoniu se adoptă cu majoritatea calificată (de două treimi) a consilierilor în funcție. Din interpretarea legii, reiese că bugetele localităților cu peste 3000 de locuitori se adoptă cu minim 7 voturi, iar hotărârile de patrimoniu cu minim 8 voturi. La Costinești, datorită situației de mai sus, hotărârile de buget au putut fi adoptate cu minim 6 voturi, iar cele de patrimoniu cu minim 7 voturi, ceea ce contravine legii aflate în aplicare în perioada 2016 – 2019.

Comuna Costinești a fost înființată în anul 1999. Până în prezent, localitatea nu a avut decât un singur primar, în persoana lui Traian Cristea, fost membru PD, PSD și PDL, actualmente membru PNL. La alegerile locale din 2016, Cristea a câștigat un nou mandat, după o luptă relativ strânsă cu Horia Constantinescu de la PSD și Dorin Jeanu de la PMP. Consiliul Local Costinești este format din 4 consilieri de la PNL, 3 de la PSD, 2 de la PMP și câte un consilier de la PRU și M10. Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Primăria Cernavodă sparge bani grei pe tabere și sesiuni de creație și recreere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Lista de cumpărături directe a Primăriei Cernavodă arată o scădere dramatică a interesului autorității locale față de investițiile publice. În timp ce chestiunile propriu-zis edilitare au fost trecute în plan secund, Primăria rupe bugetul cu spectacole, acțiuni culturale și, mai nou, cu ”sesiuni de creație și recreere”, care sunt de fapt tabere și excursii oferite cu maximă generozitate unor cercuri culturale și artistice din oraș, precum și unor elevi cu rezultate bune. Coincidență sau nu, până la alegerile locale a rămas mai puțin de un an de zile. Cât de utile și justificate sunt aceste cheltuieli publice nu știm, dar știm cu siguranță că ele ating partea sensibilă (încă) a alegătorului.

În lista celor mai noi achiziții directe făcute de Primăria Cernavodă găsim mai multe tabere, dar și servicii separate de transport cu microbuze închiriate din Medgidia, localitatea Bordușani din județul Ialomița și chiar din București.

La Gura Humorului, pensiune cu piscină cu apă sărată

Lista interesului acordat de administrația Cernavodă pentru relaxarea copiilor din oraș în tabere școlare începe cu un contract atribuit către SC Medeea Tour SRL din București, str. Cantemir Dimitrie nr. 15.

Astfel, conform anunțului postat pe pagina de internet a licitațiilor publice – SICAP – 30 de copii plus 3 însoțitori vor merge în Bucovina, în perioada 02.09. – 07.09.2019. Cazarea se va face la Pensiunea Bogdăneasa: 5 nopți în zona stațiunii Gura Humorului, condiții de cazare complete, cu piscină cu apă sărată și alte metode de recreere și petrecere a timpului liber.

Valoarea estimată se ridică la suma de 19.500 de lei, adică 4.129,34 de euro. Valoarea cumpărării directe este de 20.700 de lei, adică 4.383,46 de euro, fiind mai mare decât valoarea estimată.

De firma din București cu care administrația din Cernavodă va colabora pentru această deplasare se ocupă Florentina Adriana Ștefan, în calitate de asociat unic, conform platformei Confidas.ro.

Copiii de la Casa de Cultură, activități de creație la Păltiniș

De asemenea, tot Medeea Tour SRL a câștigat și un alt contract cu Primăria Cernavodă. Mult mai mare… Este vorba de achiziția denumită “Tabăra Păltiniș” în perioada 19.08 – 24.08.2019 și despre o sumă de 31.000 de lei, adică 6.570,16 euro.

La aceasta participă 50 de copii + 5 însoțitori care au fost cazați la Pensiunea Miorița. La “sesiunea de activități de creație și recreere au participat și membrii Ansamblului Folcloric Mugurelul din cadrul Casei de Cultură Cernavodă”, se mai arată în anunțul urcat în SICAP.

Artiștii din Cernavodă duc faima localității pe drumuri de munte

Ansamblul Audeo din Cernavodă trimis la recreere în Costinești

De data aceasta, achiziția a fost obținută de SC România Turistică SRL cu sediul în Brașov, str. Griviței nr. 91. Denumirea achiziției este “Tabăra de Vară la Mare – Costinești 2019” și se referă la o “sesiune de activități de creație și recreere organizată în perioada 18.08. – 24.08. 2019” și vor participa membrii Ansamblului Audeo din cadrul Casei de Cultură Cernavodă.

“Servicii Incluse în oferta standard/sociala: Cazare, Pensiune completă Preț: 600 lei/persoană – 6Nopți de cazare la hotel/hostel, pensiune turistică, vilă turistică de 2, 3 Stele, în camere cu 2, 3 și maxim 4 locuri, TV color, cablu și internet wirless (Wi-fi), frigider, grup sanitar propriu, apă caldă permanent, încălzire centrală (vezi, nota de la Foarte Important). – Servirea mesei în regim pensiune completă: mic-dejun, dejun (supă/ciorbă + felul 2 + salată) și cină (felul de bază + desert). – Ghid Național atestat din partea Agenției de Turism România Turistică. – La 10 elevi plătitori se asigură 1 (loc) cadru didactic organizator al grupului sau însoțitor persoană adultă din partea agenției sau părinte, reprezentant al grupului de copii format. – Elevi vor fi cazați și vor servi masa în structuri turistice autorizate și clasificate *. – Unități disponibile cu care colaborăm Costinești: Hostel DVG, Hotel Tiberius, Vila Maria, Briza Marii, Vraja Marii, Perla Marii, Casa Chirea, Mario Residence etc. Toate locațiile cu care colaborăm sunt clasificate, autorizate, verificate de noi la fața locului și cu care am avut deja acțiuni cu recenzii pozitive. – Putem asigura pe serie maxim 200 locuri/serie tabără. – Disponibilitate: pentru vizitare obiective turistice, activități parcuri de distracții-agrement, program de discotecă. Pachet Turistic Standard: 600 Lei/sejur – tabără/persoană. Opțional contra-cost: – La cerere, contra-cost putem asigura: Activități sportive (întreceri sportive – concursuri cu premii), curs și noțiuni de prim ajutor; noțiuni fundamentale pentru lecții de înot; – Cu cât se formează mai multe grupuri putem organiza o serie de activități pe plajă și activități distractive de amploare: – Concursuri sportive/competiții, (meciuri de volei pe plajă, Fotbal pe plajă, Tenis; Frisbee, Înot, Gimnastică în apă, Ski-jet, Badminton cu premii în obiecte, articole sportive, dulciuri și răcoritoare etc); – Spectacole în aer liber de tip: teatru pentru copii, spectacole de circ, iluzionism, miniconcerte; – Excursii obiective și atracții turistice, acțiuni de dialog și socializare”, se arată în anunțul publicat pe SICAP.

Valoarea estimată a contractului s-a ridicat la suma de 17.142,60 lei, adică 3.633,22 euro.

Costuri suplimentare de transport

Detaliat, ultimele achiziții de transport pentru tabere școlare la nivelul orașului Cernavodă arată astfel:

Capitol Trans SRL din Medgidia, str. Independenței nr. 65 va executa servicii de transport pentru Primăria Cernavodă cu un microbuz având o capacitate de 32 de locuri pentru ruta Cernavodă – Gura Humorului, județul Suceava și retur în perioada 02.09.2019 – 07.09.2019.

Prețul estimat este de 1.269,20 de euro, conform ofertei.

Administrator și asociat unic al societății, conform Confidas.ro, este Marian Neagu.

De reținut este și că mijloacele de transport persoane deținute de firma lui Neagu efectuează transportul pe ruta Cernavodă – Rasova – Dunăreni.

Mai departe, Valentino Trans Tour SRL din Bordușani, jud. Ialomița, cu sediul în str. Tineretului nr. 2 va încasa 10.000 de lei de la Primăria Cernavodă pentru transportul unor școlari din oraș într-o tabără organizată la Rășinari, în perioada 19.08. – 24.08.2019.

Asociați cu o cotă parte de 50% fiecare în Valentino Trans Tour SRL sunt Tudor Anicuța și Tudor Valentin Marian.

Și o firmă din orașului Ovidiu

O altă ofertă acceptată este trimisă către Metropolitan SRL din Ovidiu, județul Constanța, cu sediul în str. Delfinului nr. 15.

Cei de la Metropolitan vor asigura transport de persoane pe ruta Constanța – Pitești și retur cu un mijloc de transport având o capacitate de locuri de 28 + 1 + 1 pentru o perioada de maxim două zile, conform anunțului din SICAP.

“Transportul va fi efectuat cu un mijloc de transport clasificat si omologat la categoria celor turistice de catre comisia reunita a ARR si RAR, cu verificarile tehnice valabile la zi. Conducatorii auto utilizati sunt atestati profesional si avizati medical anual. Inchirierea mijlocului de transport este necesar pe ruta CERNAVODA-Topoloveni-Pitesti si retur in perioada 21-22.06.2019”, se arată în anunț.

Costul transportului este de 2.983,19 lei, adică 631,23 de euro.

Un PFA, “abonat” la contracte cu Primăria

O altă chestiune interesantă din lista achizițiilor efectuate de Primăria Cernavodă privește parafarea unui contract de transport de la un PFA. Astfel, conducerea administrației locale va efectua transport de persoane cu PFA Dumitrescu Petre din Cernavodă, str. Aleea Mălinului cu un mijloc de transport cu 8+1 locuri, cu șofer și toate taxele incluse.

“Serviciile sunt necesare pentru deplasarea Ansamblului Folcloric Mugurelul la Constanța”, se arată în anunț.

Costul deplasării este de 1.120 de lei.

Același PFA va mai colabora cu Primăria Cernavodă tot pentru un transport de persoane cu șofer. De data asta este vorba despre un microbuz cu o capacitate de 19+1 locuri și tot pentru deplasarea aceluiași ansamblu folcloric din oraș la o competiție de profil.

În acest caz, costul transportului este de 1.600 de lei.

Tot PFA Dumitrescu Petre câștigă și un alt treilea contract cu Primăria Cernavodă. De data aceasta, administrația locală a avut nevoie de un mijloc de transport cu o capacitate de 19+1 pentru o deplasare Cernavodă – Tulcea și retur, pentru deplasarea membrilor Cenaclului “Mircea Eliade”, care au participat la o întrunite a scriitorilor.

Pentru deplasare, Primăria a plătit 2.155,20 lei, adică 452,76 euro.

Aventura continuă. Fotografiile care ilustrează prezentul articol sunt preluate de pe Facebook. Ele ilustrează o deplasare de creație și recreere artistică organizată de Primăria Cernavodă, într-o localitate de munte.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Cifrele oficiale ale dezastrului de la Primăria Mangalia: 7 milioane de euro, arierate și executări silite

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Mangalia este orașul cel mai prost administrat din România. O spun cifrele oficiale comunicate de Guvern la mijlocul anului 2019, cu privire la datoriile neachitate mai vechi de 90 de zile (arierate). În acest top al rușinii, Municipiul Mangalia ocupă primul loc pe țară, cu datorii restante de peste 26 de milioane de lei. Cotidianul Ordinea.Ro a publicat recent două articole pe această temă (le puteți citi dând click AICI și AICI). Revenim asupra subiectului, deoarece situația este mult mai gravă și reiese, de data aceasta, chiar din cifre oficiale comunicate, pentru prima dată în ultimii 7 ani, de Primăria Mangalia.

Relatam în articolele precedente revolta consilierilor locali de opoziție din sudul litoralului, referitor la faptul că datoriile Primăriei sunt ținute la secret de primarul Cristian Radu. Cu siguranță, ”strigătul” consilierilor s-a făcut în sfârșit auzit. Ca dovadă, pe 8 august a.c., Primăria a comunicat către aparatul permanent al Consiliului Local Mangalia o situație a datoriilor înregistrate în contabilitatea publică la 31 iulie 2019. Potrivit acestui document, datoriile municipalității sunt de 33.016.385 de lei, ceea ce înseamnă peste 7 milioane de euro. În adresă se precizează că, din acest total, 26.397.939 de lei reprezintă arierate, adică datorii care zac neplătite de peste 90 de zile.

8,14 milioane de lei, datorii de întârziere către Callatis Therm

În documentul Primăriei sunt enumerate și dosarele de executare silită, deschise de creditori care au de recuperat bani grei, de ani grei. Este vorba de 12 dosare de executare silită, în care Primăria a epuizat orice formă de contestație.  Cel mai important este dosarul 407/2018 deschis de executorul judecătoresc Deacu Vasile la cererea creditorului SC Callatis Therm SA, pentru recuperarea sumei de 8.148.936,42 de lei. Datoria Primăriei provine dintr-o situație care frizează zona penală. Astfel, în anul 2013, primarul Cristian Radu a negociat o convenție cu SC Callatis Therm SA în vederea retragerii acesteia din contractul de concesiune a serviciului public local de termoficare. Prin convenție, Primăria se obliga să achite societății valoarea investițiilor realizate de-a lungul timpului în sistemul local de termoficare. Vorbim de o plată eșalonată, cu termene fixe și cu penalități usturătoare, acceptate de Cristian Radu, de 0,5% pe zi de întârziere. În anul 2014, consilierii locali au aprobat un buget care includea și datoria către Callatis Therm, de 1.066.944,65 de lei. În mod inexplicabil, deși acești bani se aflau la dispoziția Primăriei, datoria nu a fost achitată. Peste ani, Callatis Therm a cerut penalități de întârziere. În acest fel, Primăria a fost obligată să achite penalități de 7.223.2015,28 de lei pentru întârzierea nejustificată din perioada 15 aprilie 2014 – 29 decembrie 2017. De asemenea, instanța a acordat penalități de întârziere și după 29 decembrie 2017, fără a le calcula ea însăși. Așa se face că datoria creată din nimic a ajuns, iată, cu cheltuieli de executare silită, la peste 8 milioane de lei. Debitul principal a rămas neachitat și nu poate fi stins decât după stingerea accesoriilor. În consecință, penalitățile curg, zi de zi, și la momentul de față.

 

Al doilea dosar important de executare silită este cel deschis de BEJ Grasu Gelu Iulian, la cererea creditorilor Erdan Import Export SRL și Fill I Com SRL, pentru suma de 2.699.868,43 de lei. Și această datorie imensă frizează zona penală. Situația are legătură cu o licitație din anul 2007, cu mai mulți participanți, pentru atribuirea traseelor de minicare din Mangalia. Fiind vorba de mai multe trasee, licitația putea avea mai mulți câștigători. În anul 2008, pe finalul procedurii de licitație, un funcționar al Primăriei a întocmit un referat, prin care a propus descalificarea tuturor participanților. Erdan Import SRL și Fill I Com SRL au contetat soluția în instanță, într-un proces comun. De asemenea, o altă societate participantă, R&MM Co SRL, a contestat, la rândul ei, într-un proces separat, soluția de descalificare. În ambele procese, instanțele au pronunțat soluții similare, prin care au desființat raportul de descalificare și au obligat municipalitatea să continue procedura de licitație. Logic și legal era ca toate cele trei firme să fie invitate la continuarea procedurii. Însă, în anul 2012, primarul Mangaliei, Cristian Radu, s-a prezentat în fața Consiliului Local, cerând aprobarea de a semna contractul pentru traseele de minicare doar cu firma R&MM Co SRL, în baza hotărârii judecătorești. Despre cealaltă hotărâre judecătorească, soluționată în mod similar, nu a suflat un cuvânt. Lucrurile se complică, deoarece R&MM Co SRL intrase între timp în insolvență, cesionând drepturile către o altă societate. Cesiunile de acest tip sunt ilegale, însă Primăria nu a ținut cont, atribuind contractul către firma cesionară, care nu participase, în realitate, la nicio licitație. Celelalte firme participante, care trebuiau să beneficieze de aceleași drepturi, au fost ignorate. Erdan și Fill I Com au cerut însă daune în justiție pentru întârzierea punerii în aplicare a hotărârii judecătorești, întârziere începută de fostul primar Claudiu Tusac și continuată de actualul primar, Cristian Radu. În acest fel s-a ajuns la actualul dosar de executare silită de aproape 600.000 de euro.

Alte întârzieri de sute de mii de euro

Pe lista creditorilor care execută silit Primăria se mai numără o persoană fizică, Marius Vișan, care nu a primit la timp un teren potrivit unei sentințe de retrocedare. Și în acest caz vorbim de sume născute din întârzierea nejustificată a îndeplinirii unei obligații. Vișan are de încasat 253.297 de euro.

Firma Recon & Doje SRL, implicată în construcția zidului de pe faleza orașului, execută la rândul ei Primăria pentru o plată restantă de 222.490,77 de lei.

În documentul atașat puteți citi lista tuturor creditorilor obligați să întreprindă acte de executare silită ca să-și încaseze drepturile confirmate definitiv de instanțele de judecată. În mod șocant, printre aceștia se numără și două persoane fizice care au de încasat 600 de lei. Primăria Mangaliei refuză să achite această sumă infimă din data de 30 martie 2018, trădând o rea-credință ieșită din comun.

Download (PDF, 3.56MB)

Consilierii locali de opoziție din Mangalia au convocat, recent, o ședință extraordinară a Consiliului Local. Ei au cerut dezbaterea unui proiect care viza obligarea primarului Cristian Radu de a depune rapoarte explicative în primul rând pentru penalitățile de întârziere colosale către Callatis Therm, iar în al doilea rând pentru o serie de prejudicii constate de Curtea de Conturi (plăți ilegale către o casă de avocatură și către o firmă de PR). Majoritatea controlată de Cristian Radu a boicotat acest demers, lipsind de la ședință.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: