Connect with us

Actual

Iată ce salarii au angajații Spitalului Județean

Maria Ionescu

Publicat

la

Așa cum știți cu toții, au existat perioade extrem de grele pentru angajații unităților medicale. Mulți dintre ei au renunțat în acei ani la practicarea meseriei și au plecat în diferite țări europene, în care meseria lor este foarte bine plătită. Cei ce au rămas în țară au fost nevoiți să se confrunte cu realitățile românești. Într-o primă fază, cu toate că salariile lor erau mici și se descurcau destul de greu cu prețurile din țara noastră, angajații spitalelor au refuzat să intre în grevă. Li se părea sub demnitatea lor și a pacienților lor acest lucru. Anii au trecut, vremurile au devenit din ce în ce mai dificile, iar oamenii au fost nevoiți să-și ceară în stradă drepturile salariale. Acestea au crescut puțin, ce-i drept. Însă anul acesta au fost creșteri spectaculoase în sănătate și, potrivit declarațiilor oficiale, anul viitor vor fi, din nou, majorate. Fără prea multe comentarii, vom prezenta salariile nete pe care le-au primit angajații din Spitalul Județean Constanța în luna august a acestui an.

Ce salarii primesc?

Spitalul Județean Constanța are 2912 angajați, iar salariile pe care le primesc aceștia sunt mari față de cele ale angajaților din sistemul privat. Nu ne referim, firește, la toate salariile din sistemul privat, dar e vorba, cu siguranță, de cele mai multe. Pe site-ul spitalului a fost publicată, în urmă cu câteva zile, lista salariilor nete pe care le-au primit în luna august angajații din unitatea spitalicească. Unele sunt foarte mari, altele sunt mici. Cele mai mici salarii le au muncitorii necalificați, cuprinse între 1069 și 2480 de lei. Urmează apoi tehnicienii, care au câștigat între 1500 și 2532 de lei. Surorile medicale câștigă între 2311 și 3340 de lei, șoferii între 1564 și 2336 de lei, iar registratorii între 1318, 1854 și 5360 de lei. Nici referenții nu câștigă cine știe ce salarii, este vorba de 1569 de lei, dar sunt și referenți de specialitate, care au primit între 2100 și 3085 de lei. Un psiholog primește între 3302 și 4207 lei. Nici muncitorii calificați nu au salariile prea mari, dar prin raportare la meseriile lor dacă ar fi angajați la firme private, sunt în regulă. Sudorii, fochiștii, liftierele, lăcătușii și telefonistele au primit lefuri între 1212 și 2043 de lei. Vine acum rândul moașelor, cele care ajută la venirea pe lume a copiilor. Ele primesc între 2849 și 5425 de lei pe lună. O îngrijitoare primește de la 1000 de lei în sus, însă poate ajunge și la salariul de 4374 de lei. Nici infirmierele nu sunt plătite prost; ele primesc între 1259 și 2889 de lei pe lună. Acestea primesc însă mai puțin decât un brancadier, care câștigă 3401 lei. Autopsierii primesc între 3457 și 5647 de lei, iar asistenții medicali au salariile în general de 3000 de lei. Dar am găsit și asistenți medicali care au câștigat 4494 de lei sau 2300 de lei. Iar acum începe enumerarea salariilor ridicate. Un medic specialist poate câștiga și 10.870 de lei pe lună, un medic șef – medic primar primește 14.961 de lei, un medic primar are 17.489 de lei. În ceea ce privește directorii, aceștia câștigă între 5105 lei (directorul îngrijiri medicale), 7210 lei (directorul medical) și 10.984 lei (directorul financiar-contabil). Un cercetător științific are salariul între 5582 și 10.864 de lei, iar un chimist primește 7.336. Este foarte important de menționat faptul că vorbim despre funcții și de salariile nete aferente lunii august.

Comments

comments

Actual

În ultimii opt ani, sute de copii au fost victime ale incendiilor produse la locuințe

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, iar 102 dintre aceștia și-au pierdut viața.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cei mici rămân categoria vulnerabilă, atunci când este vorba despre incendii produse la locuințe sau gospodării. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului.

”În ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, dintre care 102 au decedat și 268 au fost răniți. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban.”, precizează reprezentanții IGSU.

Un aspect extrem de important și care trebuie adus în atenția publică este faptul că 75% din numărul copiilor decedați au fost lipsiți de  supravegherea adulților, la momentul producerii incendiilor. Acest aspect trebuie să tragă un semnal de alarmă în rândul celor care îi au în grijă pe cei mici, să îndemne la responsabilitate.

Exploatarea  necorespunzătoare  a instalațiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire sunt principalele cauze care, an de an, curmă vieți în rândul micuților.

Cele mai multe victime în rândul copiilor (decedați, răniți) înregistrate în urma incendiilor  au fost identificate în București-Ilfov și în județele Bacău, Hunedoara, Maramureș, Iași și Mureș.

”Îți pasă de copilul tău? Nu-l lăsa nesupravegheat și, în niciun caz, în preajma focului sau a mijloacelor de încălzire.”, precizează reprezentanții IGSU.

Analiza de mai sus s-a realizat în baza datelor centralizate la nivel național de către IGSU, ca urmare a misiunilor de stingere la locuințe derulate  de inspectoratele judetene pentru situații de urgență, în perioada 01.01.2012 – 31.07.2020. Studiul a urmărit  incidența situațiilor de urgență în rândul  persoanelor cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani.

Astfel, datele statistice aveau să reflecte că cele  mai multe decese în rândul copiilor s-au înregistrat în perioada sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie), ianuarie fiind luna în care se produc peste un sfert din incidentele soldate cu pierderi de vieți.

Necesitatea utilizării diferitelor instalații sau a mijloacelor de încălzire în această perioadă, precum și supravegherea superficială ori nesupravegherea copiilor au determinat accesul acestora la diverse aparate sau mijloace de încălzire, ceea ce a condus în multe situații la evenimente tragice, soldate cu rănirea sau decesul minorilor.

Pentru reducerea numărului victimelor în rândul copiilor, încă din anul 2012, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat campanii ample de informare preventivă cu impact la nivel național și cu adresabilitate directă asupra principalelor cauze ale incendiilor produse la locuințe (FOC – Flăcările Omoară Copii și proiectele aferente campaniei RISC care au vizat improvizațiile la instalațiile electrice și de gaze naturale, curățarea coșurilor de fum și suprasolicitarea instalației electrice).

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța face angajări FĂRĂ CONCURS

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Inspectoratul de Jandarmi Județean “Mihail Kogălniceanu” Constanța, cu sediul în municipiul Constanța, strada Mircea cel Bătrân, nr. 108, judeţul Constanța, organizează selecţie, fără concurs, prin încadrare directă sau rechemare în activitate, din rândul persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale, criteriile specifice şi cerinţele stabilite în fișa postului, în vederea ocupării, pentru o perioadă determinată, ce nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă, a următoarelor posturi vacante:

Un post de subofițer operativ principal pentru subunitatea  Detașamentul 6 jandarmi Mangalia. Gradul militar maxim prevăzut pentru ociparea acestei funcții este de  Subofițer 1 Plutonier adjutant șef.

Un post de subofițer operativ principal pentru subunitatea  Detașamentul 8 Jandarmi Cernavoda – Grupa a 2-a jandarmi supraveghere și intervenție Hârșova. Gradul militar maxim prevăzut este de Subofițer 1 Plutonier adjutant șef.

Candidații care solicită înscrierea la selecție vor transmite documentele dosarului de recrutare până la data de 08.11.2020, ora 16.00.

În zilele de 12 și 13 noiembrie va avea loc susținerea interviului cu candidații, conform planificării.
Pe 14 noiembrie se va afișa lista cu candidații identificați, pentru ocuparea posturilor vacante, care urmează a fi încadrați.

Urmează apoi evaluarea psihologică și examinarea medicală, iar pe data de 25 noiembrie  va fi emis actul administrativ de încadrare a personalului selecționat, pentru ocuparea posturilor vacante, pentru o perioadă determinată ce nu poate depăși 30 de zile de la încetarea stării de alertă și aducerea acestuia la cunoștința persoanelor încadrate în vederea prezentării la locul de muncă în cel mai scurt timp posibil.

Relații suplimentare privind organizarea și desfășurarea selecției, pot fi obținute la Serviciul Resurse Umane, telefonic la nr. 0241618969, int. 24537, 24587 zilnic, între 08.00-16.00.

Toate detaliile despre condițiile participării la selecție a candidaților le puteți găsi în anunțul postat mai jos:

ANUNT Concurs

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Percheziții în Constanța și București la persoane bănuite de evaziune fiscală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La această oră, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice efectuează 6 percheziții, în București și Constanța, la mai multe persoane bănuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 2.500.000 de lei, prin infracțiuni economice.

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale efectuează 6 percheziții domiciliare, 4 în București și 2 în Constanța și pun în aplicare 5  mandate de aducere.

Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal de evaziune fiscală, cu prejudiciul de peste 2.500.000 de lei, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Din materialul probator administrat până în prezent au rezultat indicii că persoanele cercetate ar fi constituit un circuit format din mai multe societăți comerciale, o parte dintre acestea de tip „fantomă”, în scopul sustragerii de la plata T.V.A.-ului și a impozitului pe profit.

Sumele de bani ar fi provenit din activități economice concentrate în jurul unor licitații privind lucrări de reabilitare, modernizare și amenajare a unor obiective deținute de o instituție.

Persoanele cercetate vor fi conduse la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru desfășurarea activităților specifice de urmărire penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: