Connect with us

Actual

Dezbatere pe tema turismului. Ce propuneri sunt și când ar putea ajunge la promulgare Legea turismului

Publicat

la

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Ministerul Turismului a lansat în consultare publică proiectul Legii Turismului care este disponibil accesând link-ul: http://turism.gov.ro/web/2017/08/24/proiect-de-act-normativ-8/. Dezbaterea publică a proiectului de lege a avut loc, astăzi, în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ din municipiul Constanța. Discuțiile au fost coordonate de către ministrul Turismului Mircea Titus Dobre, în sală fiind prezenți reprezentanți ai autorităților locale și agenți economici din județele Constanța, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea.

“Au venit colegi din țară, agenți economici, cu lucruri extraordinar de bune pentru proiect, cum am și spus: la firul ierbii, pentru că acest proiect timp de opt ani a fost dezbătut în comitetul consultativ în turism, dar niciodată nu a fost dezbătut la nivelul României. Noi am schimbat acest mod de abordare, în așa fel încât am scris că turismul trebuie să reprezinte o prioritate națională. Dacă vorbim doar de draftul proiectului, încă nu avem multe lucruri în spus, ceea ce vrem să adăugăm este a acorda dreptul de preemțiune pentru cei care dețin unități de cazare pe litoralul Mării Negre, chiar Dobrogea, pentru că vorbim și de Deltă, să le dăm drept de preemțiune pentru închirierea plajelor, bineînțeles, conform legii, pe modul în care respectiva plajă a fost evaluată de un evaluator acreditat de statul român sau de ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România – n.r.) sau, dacă nu dorește să se scoată loturile respective la o licitație publică. (…) Transmit mesaje pozitive agenților economici de pe litoral, să fie constructivi și, în momentul unei dezbateri publice, trebuie să tratăm lucrurile general și nu pe cazuri particulare, chiar dacă avem o problemă personală”, a declarat ministrul Turismului la Constanța.

Nu crede în datele INS

Întrebat cum apreciază sezonul estival din acest an, în funcție de datele pe care le deține, ministrul Turismului a explicat că INS nu a făcut publice evaluările, dar și la momentul în care reprezentanții Institutului de Statistică vor veni cu informații și cifre, acestea vor fi relative, potrivit ministrului Dobre.

“Nu am de unde să știu pentru că încă nu am primit datele de la Institutul Național de Statistică, dacă a fost o creștere sau o descreștere. Chiar nu știu în acest moment, nu am aceste date. După cum am mai declarat, datele INS sunt relative, nu sunt date 100% sigure”, a explicat ministrul.

Voucherele de vacanță, conform termenelor stabilite

Pe tema voucherelor de vacanță, ministrul a explicat că acestea au termene care se respectă, acestea având o valoare de 1.450 lei pentru angajatul public de la stat.

“Toate instituțiile publice locale și centrale au termen: în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, suntem în termen, să acorde acele vouchere de vacanță. Orice primă sau sistem de plată a unei indemnizații de vacanță se dau sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei pentru angajatul în sistemul public de stat. În această perioadă trebuie să se dea. OK, nu s-au dat la ultima rectificare, se vor da de la 1 ianuarie 2018”, susține ministrul Mircea Dobre.

În luna decembrie, Legea turismului ar putea ajunge pe masa președințelui pentru promulgare

Încă din deschidere, ministrul Dobre a ținut să menționeze faptul că Legea Turismului va fi promulgată cel mai probabil până la sfârșitul anului, susținând că o noutate pentru acest document este dat de dreptul de preemțiune al agenților economici care dețin unități de cazare pe litoral, respectiv ca aceștia să ia plajele în chirie pe o perioadă de 5 ani, de exemplu. De asemenea, ministrul Turismului propune înființarea Poliției Turismului, for ce ar putea fi înființat de către autoritățile locale. În același timp, ministrul Dobre și-a propus ca la începutul lunii viitoare să termine dezbaterile pe legea turismului și la finalul sesiunii parlamentare, adică în luna decembrie, legea să fie trecută de Parlament pentru a ajunge la președintele Iohannis.

“Dacă mergem pe timpul optimist, să zicem că pe 2 octombrie terminăm dezbaterea publică la nivel de București și Ilfov… în trei săptămâni… eu sper că undeva până la sfârșitul sesiunii parlamentare, adică luna decembrie, să o avem trecută de Parlament, apoi să meargă pentru promulgare la președintele României”, explică Mircea Dobre.

Cerințele lui Făgădău și răspunsurile ministrului Dobre

Dacă agenții economici prezenți în sală s-au rezumat la a cere ceva corecturi în document, fără a pune în dificultate mersul lucrurilor în ceea ce privește viitoarea lege, primarul Constanței a cerut unificarea definițiilor, respectiv a celei de complex hotelier și a taxei de promovare și dezvoltare a turismului.

În replica, ministrul Mircea Dobre i-a explicat următoarele, cu precizarea că PSD are ca obiectiv scoaterea taxelor și i-a sugerat edilului Constanței că doar la nivel local ar putea să existe o taxa specială în acest sens și aici este nevoie de un punct de vedere comun al asociațiilor din turism. “PSD vrea să scoată taxe, nu să le pună în lege”, a fost replica ministrului Dobre, la scurt timp primarul Făgădău părăsind și sala.

Comments

comments

Actual

Propunere inedită pe Facebook. Constănțenii vor să împodobească buldoexcavatorul din Tomis 3

Publicat

la data de

Scris de

Sute de persoane au răspuns la invitația unui constănțean de a împodobi buldoexcavatorul din Tomis 3, amplasat de ceva vreme la intersecția bulevardului Tomis cu strada Soveja. Organizatorul spune că dacă utilajul tot face parte din viața noastră, ar fi bine să facă parte și din familie! Acesta propune ca împodobirea să aibă loc vineri, 24 decembrie la ora 19:00. Acțiunea este o ironie la adresa faptului că utilajul se află postat în acea intersecție și încurcă traficul rutier. Sursa foto: facebook.com/events

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr din județul Tulcea, reținut pentru că a dat foc unui autoturism

Publicat

la data de

Scris de

În noaptea de 27 spre 28 noiembrie a.c., polițiștii tulceni au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, în localitatea Dăeni, județul Tulcea, se află un autoturism cuprins de flăcări.

În urma sesizării, la fața locului s-au deplasat echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Măcin, în vederea stingerii incendiului și o echipă operativă alcătuită din polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Secției 2 Poliție Rurală Măcin.

În urma evaluării preliminare, pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Măcin au concluzionat faptul că incendiul care a cuprins autovehiculul în cauză a fost provocat cu intenție.

Având în vedere datele și informațiile obținute în cauză, în cursul zilei de astăzi, 3 decembrie, au fost puse în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, în localitățile Dăeni și Ostrov.

În urma activităților desfășurate de polițiști, aceștia au identificat un tânăr, de 21 de ani, din localitatea Dăeni, județul Tulcea, bănuit de comiterea faptei.

”Cercetările în cauză sunt continuate, luându-se măsura reținerii față de tânărul de 21 de ani, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, urmând ca, la data de 4 decembrie a.c., acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu propunere de arestare preventivă.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Tulcea.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

150 de kg de articole pirotehnice, confiscate de polițiștii constănțeni

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii constănțeni desfăşoară, în această perioadă, activităţi pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice. În cursul zilei de ieri, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au identificat 150 de kilograme de articole pirotehnice, deținute în mod ilegal. În cauză a fost întocmit dosar penal.

La data de 2 decembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au identificat, în municipiul Constanța, 2 bărbați, de 21, respectiv 29 de ani, care dețineau și ofereau spre vânzare articole pirotehnice de diferite mărci și categorii, nefiind autorizați în acest sens, materialele fiind depozitate într-un autoturism.

Polițiștii au ridicat, în vederea indisponibilizării, 150 de kilograme de articole pirotehnice (petarde și baterii de jocuri de artificii din categoriile P1, P2, F2 și F3), deținute fără autorizație.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

***

Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile 1 (de exemplu: steluțe, lumânari scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice 2, 3 și 4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă (T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.

Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

– Între orele 24.00-06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

– La o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri;

– La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

– La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

– În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

– Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

– La o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

– Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;

– Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: