Connect with us

Actual

Dezbatere pe tema turismului. Ce propuneri sunt și când ar putea ajunge la promulgare Legea turismului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Ministerul Turismului a lansat în consultare publică proiectul Legii Turismului care este disponibil accesând link-ul: http://turism.gov.ro/web/2017/08/24/proiect-de-act-normativ-8/. Dezbaterea publică a proiectului de lege a avut loc, astăzi, în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ din municipiul Constanța. Discuțiile au fost coordonate de către ministrul Turismului Mircea Titus Dobre, în sală fiind prezenți reprezentanți ai autorităților locale și agenți economici din județele Constanța, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea.

“Au venit colegi din țară, agenți economici, cu lucruri extraordinar de bune pentru proiect, cum am și spus: la firul ierbii, pentru că acest proiect timp de opt ani a fost dezbătut în comitetul consultativ în turism, dar niciodată nu a fost dezbătut la nivelul României. Noi am schimbat acest mod de abordare, în așa fel încât am scris că turismul trebuie să reprezinte o prioritate națională. Dacă vorbim doar de draftul proiectului, încă nu avem multe lucruri în spus, ceea ce vrem să adăugăm este a acorda dreptul de preemțiune pentru cei care dețin unități de cazare pe litoralul Mării Negre, chiar Dobrogea, pentru că vorbim și de Deltă, să le dăm drept de preemțiune pentru închirierea plajelor, bineînțeles, conform legii, pe modul în care respectiva plajă a fost evaluată de un evaluator acreditat de statul român sau de ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România – n.r.) sau, dacă nu dorește să se scoată loturile respective la o licitație publică. (…) Transmit mesaje pozitive agenților economici de pe litoral, să fie constructivi și, în momentul unei dezbateri publice, trebuie să tratăm lucrurile general și nu pe cazuri particulare, chiar dacă avem o problemă personală”, a declarat ministrul Turismului la Constanța.

Nu crede în datele INS

Întrebat cum apreciază sezonul estival din acest an, în funcție de datele pe care le deține, ministrul Turismului a explicat că INS nu a făcut publice evaluările, dar și la momentul în care reprezentanții Institutului de Statistică vor veni cu informații și cifre, acestea vor fi relative, potrivit ministrului Dobre.

“Nu am de unde să știu pentru că încă nu am primit datele de la Institutul Național de Statistică, dacă a fost o creștere sau o descreștere. Chiar nu știu în acest moment, nu am aceste date. După cum am mai declarat, datele INS sunt relative, nu sunt date 100% sigure”, a explicat ministrul.

Voucherele de vacanță, conform termenelor stabilite

Pe tema voucherelor de vacanță, ministrul a explicat că acestea au termene care se respectă, acestea având o valoare de 1.450 lei pentru angajatul public de la stat.

“Toate instituțiile publice locale și centrale au termen: în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, suntem în termen, să acorde acele vouchere de vacanță. Orice primă sau sistem de plată a unei indemnizații de vacanță se dau sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei pentru angajatul în sistemul public de stat. În această perioadă trebuie să se dea. OK, nu s-au dat la ultima rectificare, se vor da de la 1 ianuarie 2018”, susține ministrul Mircea Dobre.

În luna decembrie, Legea turismului ar putea ajunge pe masa președințelui pentru promulgare

Încă din deschidere, ministrul Dobre a ținut să menționeze faptul că Legea Turismului va fi promulgată cel mai probabil până la sfârșitul anului, susținând că o noutate pentru acest document este dat de dreptul de preemțiune al agenților economici care dețin unități de cazare pe litoral, respectiv ca aceștia să ia plajele în chirie pe o perioadă de 5 ani, de exemplu. De asemenea, ministrul Turismului propune înființarea Poliției Turismului, for ce ar putea fi înființat de către autoritățile locale. În același timp, ministrul Dobre și-a propus ca la începutul lunii viitoare să termine dezbaterile pe legea turismului și la finalul sesiunii parlamentare, adică în luna decembrie, legea să fie trecută de Parlament pentru a ajunge la președintele Iohannis.

“Dacă mergem pe timpul optimist, să zicem că pe 2 octombrie terminăm dezbaterea publică la nivel de București și Ilfov… în trei săptămâni… eu sper că undeva până la sfârșitul sesiunii parlamentare, adică luna decembrie, să o avem trecută de Parlament, apoi să meargă pentru promulgare la președintele României”, explică Mircea Dobre.

Cerințele lui Făgădău și răspunsurile ministrului Dobre

Dacă agenții economici prezenți în sală s-au rezumat la a cere ceva corecturi în document, fără a pune în dificultate mersul lucrurilor în ceea ce privește viitoarea lege, primarul Constanței a cerut unificarea definițiilor, respectiv a celei de complex hotelier și a taxei de promovare și dezvoltare a turismului.

În replica, ministrul Mircea Dobre i-a explicat următoarele, cu precizarea că PSD are ca obiectiv scoaterea taxelor și i-a sugerat edilului Constanței că doar la nivel local ar putea să existe o taxa specială în acest sens și aici este nevoie de un punct de vedere comun al asociațiilor din turism. “PSD vrea să scoată taxe, nu să le pună în lege”, a fost replica ministrului Dobre, la scurt timp primarul Făgădău părăsind și sala.

Comments

comments

Actual

(VIDEO) Baby Zoo din cadrul CMSN s-a transformat. A fost amenajată o suprafață generoasă cu tartan și echipamente de joacă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are de câțiva ani o ofertă de nerefuzat pentru părinți și copii. Este vorba de Baby Zoo, o zonă dedicată copiilor, cu activități în interior și la exterior privind educația ecologică, protecția mediului și a animalelor, totul despre natură și rolul nostru în protejarea ei. Baby Zoo a apărut în urmă cu doi-trei ani ca un demers de a apropia oamenii, și copii în mod particular, de animale, de a le oferi ceva interactiv, în care să învețe ceva mai mult despre animale. Acum, Baby Zoo se poate mândri cu ultima sa noutate, un spațiu generos de joacă și care gândit astfel încât copiii să fie îndemnați și încurajați să afle lucruri noi în timp ce se joacă.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii are de câțiva ani Baby Zoo, un concept interesant, un concept important pentru educația copiilor și care a evoluat pe parcursul anilor. Dacă la început a fost o clădire, un spațiu și câteva țarcuri pentru animale, acum la Baby Zoo avem un concept nou. Dar am trecut prin intelect-parc, printr-o perioadă în care am încercat să îi atragem cu jocuri pe copii să fie mai interesați de a cunoaște natura, să facă mișcare în aer liber. Acum, în faza a treia am amenajat patru locuri de joacă tematice, fiecare având o temă educativă ce ține de natură. Bineînțeles că la Planetariu ține de natura stelară și universul în car trăim. În consecință, am amenajat niște locuri cu dotări care să fie omologate și sigure pentru copii. Am conceput panouri care transmit informații de mediu și natură și care urmează să fie montate. Bineînțeles, am acoperit locurile de joacă cu tartan, o soluție modernă și sigură. Avem nevoie ca vizitatorii noștri să fie protejați la cădere de acest modern strat, care nu e simplu să îl pui, pentru că a durat toată vara să îl punem. Copiii pot veni împreună cu părinții, iar accesul pentru zona de microrezervație nu se plătește nimic în plus, decât taxa de acces, care este modică acum în extrasezon“, a declarat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mașini, pistoale Beretta și alte echipamente pentru polițiștii de la IPJ Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Anul acesta, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au fost recepționate 147 de autovehicule noi, dintre care 15 au fost primite săptămâna trecută.

Autospecialele sunt destinate muncii operative și au fost repartizate, în special, polițiștilor de ordine publică şi de la rutieră.

În vederea îmbunătățirii dotării polițiștilor, au fost recepționate, până în prezent, 813 pistoale Beretta calibrul 9×19 mm.

În anul 2020, au fost recepționate echipamente și mijloace tehnice specifice muncii de poliție și pentru protecția polițiștilor, respectiv 110 căști de protecție cu vizor, 35 de veste antiglonț și 170 de maiouri de protecție, precum și 110 bastoane cu electroșocuri.

De asemenea, au intrat în dotarea polițiștilor constănțeni 13 complete de blocare a trecerii auto, ce vor fi folosite în cazul celor despre care există indicii că ar fi comis infracțiuni și care nu se conformează semnalului de oprire al polițistului rutier. Aceste dispozitive au rolul de a preveni producerea de evenimente grave, prin blocarea autovehicului.

Totodată, au fost recepționate 171 de body-camera, ce au intrat în dotarea polițiștilor care intervin primii la evenimente și interacționează în mod curent cu cetățenii. Poliţiştii vor înregistra audio-video interacţiunile cu cetăţenii, în scopul prevenirii comiterii de comportamente antisociale, ultraje sau abuzuri.

Aceste achiziţii sunt realizate din fondurile Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul demersurilor pentru îmbunătățirea intervențiilor și serviciului pus în slujba comunității.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Sute de pacienți au fost investigați și tratați la Centrul de Sănătate din Năvodari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Peste 400 pacienți au beneficiat până acum de serviciile medicale ale Centrului Multifuncțional de Sănătate Năvodari, atât în cadrul Ambulatoriului de Specialitate cât și în regim de urgență.

Astfel, în prima jumătate a lunii octombrie, mai exact în perioada 01-15 octombrie,  la punctul UPU Năvodari au fost înregistrați 222 de pacienți. Dintre aceștia, 210 pacienți au fost investigați și tratați pe loc și doar 12 cazuri au necesitat transfer la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SCJU Constanța.

In aceeași perioadă, 187 de pacienți au beneficiat de consultații în cadrul Ambulatoriului de Specialitate.

Potrivit unui comunicat de presă remis de SCJU Constanța, Centrul Multifuncțional de Sănătate Năvodari face parte din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța și oferă, din 17 septembrie 2020, servicii medicale gratuite, decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

”Prin urmare, pacienții care au nevoie de consultații medicale, investigații sau tratamente care pot fi efectuate aici, beneficiază de acestea gratuit, atâta vreme cât sunt asigurați.”, a precizat Crina Kibedi, reprezentant al Compartimentului Relații Publice și comunicare al SCJU Constanța.

Centrul Multifuncțional de Sănătate dispune de punct lucru extern al UPU Constanța care asigură urgențele minore, Ambulatoriu de Specialitate (chirurgie, cardiologie, neurologie, boli interne, ORL, dermato venerice, pediatrie) și compartiment Spitalizare de zi care include Laboratorul de analize.

Programul de lucru este de luni până vineri, între orele 08.00-16.00 pentru cabinetele din cadrul Ambulatoriului și non stop pentru punctul de lucru al UPU.

”Consultațiile se acordă numai în baza unei programări. Având în vedere situația epidemiologică actuală, rugăm pacienții să se programeze telefonic la 0241503346 sau pe email, la adresa cm-navodari@spitalulconstanta.ro.”, a precizat Crina Kibedi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: