Connect with us

Administratie

Datoria CET către RAJA a ajuns la 28 de milioane de lei. Riscă să rămână Constanța fără căldură?

Publicat

la

În timp ce primarul Constanței încearcă să treacă activele CET în administrarea autorității locale, rămâne o problemă spinoasă și care riscă creeze mari probleme în iarna ce vine. Este vorba despre datoriile uriașe pe care le are Electrocentrale Constanța la diverși furnizori. Spre exemplu, CET înregistrează datorii uriașe către RAJA pentru apa consumată, iar debitele se ridică la 28 de milioane de lei. Asta înseamnă că există pericolul ca în cazul în care nu începe să se plătească această datorie, RAJA să sisteze furnizarea apei către CET. Problema a fost abordată într-o conferință de presă de președintele Consiliului Județean Constanța (acționarul majoritar al RAJA), Mihai Lupu.

„Este o mare problemă pe care noi trebuie să o gestionăm. Am atras atenția faptul că fiind în stadiu de pandemie, RAJA a trebuit să furnizeze apa necesară CET-ului. Sistemul de distribuție și de termoficare este praf. În fiecare oră sunt 200 metri cubi pierdere. Această pierdere s-a reflectat în apa consumată de către CET, ajungând până la 28 de milioane datorii către RAJA. Cei de la CET și fostul RADET au cerut Ministerului Energiei să se accepte acele pierderi induse, cum este și la București și în alte zone.“, a declarat Mihai Lupu.

Acesta a spus că lucrurile sunt pe cale de rezolvare, în sensul că Primăria Constanța ar putea să vireze banii pe care îi datorează CET-ului în contul RAJA și, astfel, se stinge un litigiu.

„S-a discutat cu administratorul judiciar ca banii primiți de Primărie să fie direcționați către RAJA, pentru că am atras atenția că această pierdere către RAJA pune în pericol un proiect foarte important pentru județul nostru. Fondurile care sunt atrase pentru dezvoltarea rețelelor de apă sunt de aproape 600 de milioane de euro“, a mai punctat Lupu.

Constanța riscă o iarnă fără căldură. Cu ce soluție vine Chițac

Amintim că aleșii locali din Constanța i-au dat, recent, undă verde primarului Constanței, Vergil Chițac, să demareze procedurile privind înființarea unei societăți în vederea preluării activelor funcționale de la Electrocentrale Constanța SRL. Practic, edilul Constanței va încerca să treacă CET-ul în administrarea municipalității. Chițac a zugrăvit o imagine apocaliptică și le transmite constănțenilor că din cauza situației financiare precare a Electrocentrale Constanța (CET), „există riscul iminent de a intra incapacitate de producere a energiei termice“. Cu alte cuvinte, Chițac ne avertizează, cu mai puțin de trei luni de la venirea iernii calendaristice, că riscăm să avem o iarnă fără căldură în apartamente. Chițac precizează în referatul său că „societatea Electrocentrale Constanța SA înregistrează datorii substanțiale față de furnizorii și transportatorul de gaze naturale SNGN Romgaz SA, Distrigaz Sud Rețele SRL, respectiv Transgaz SA, furnizorii de energie electrică, furnizorul de apă RAJA SA Constanța, motiv pentru care aceștia refuză în prezent încheierea de noi contracte. Situația financiară precară a societății Electrocentrale Constanța SA nu permite achiziția necesarului de gaze naturale pentru asigurarea funcționării cazanelor de apă fierbinte (CAF-uri).“

În aceste condiții, Chițac afirmă că „autoritatea locală este constrânsă de a găsi o soluție pentru asigurarea continuității serviciului public de termoficare. Noua societate va prelua activele de funcționare din incinta CET Palas pentru a asigura continuitatea producerii agentului termic pe durata tranziției către un mix de surse de energie. Ca urmare a celor menționate, procedura de înființare a unei noi societăți presupune efectuarea de demersuri legale la diverse instituții.“, se arată în referat.

Comments

comments

Administratie

Preluarea CET și construirea unui nou spital municipal la Constanța, pe ordinea de zi a CLM

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, va aduce în discuție în cadrul ședinței Consiliului Local două dintre subiectele mult discutate în ultima perioadă. Este vorba preluarea CET-ului și posibilitatea construirii unui nou spital municipal la Constanța.

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, conform aviz CTE nr. 212912/27.10.2021 emis de comisia tehnico-economică pentru imobilul situat în Constanța, str. Egretei nr. 13;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea intenției ferme de preluare de către unitatea administrativ-teritorială municipiul Constanța a activului funcțional industrial CET Constanța, în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2019;

inițiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de prefezabilitate aferent obiectivului de investiții „Construire și dotare Spital municipal policlinic”.

inițiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 4

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Avize negative în Comisia de urbanism pentru ridicarea unor clădiri în Mamaia. Un investitor vrea să construiască blocuri cu 15 nivele

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali din Constanța vor trebui să își dea votul în ședința Consiliului Local Municipal de vineri pentru mai multe proiecte de hotărâre privind Planuri Urbanistice Zonale sau Planuri Urbanistice de Detaliu, care au în vedere construirea unor blocuri. Multe dintre acestea au șanse mici de a fi aprobate din cauza nerespectării regimului înălțimii din zonă. Unul dintre proiectele care vor fi respinse mai mult ca sigur vizează Planul urbanistic de detaliu – construire hotel-apartament, bd. Mamaia nr. 501, investitor Antonevici Serghei. Consilierul USR Cătălin Iacob spune că proiectul a primit aviz negativ în Comisia de Urbanism. Printre motivele pentru care PUZ-ul a fost înaintat în Consiliul Local Constanța cu propunere de respingere se numără faptul că imobilul care ar trebui construit este prevăzut cu 8 etaje, deși regimul înălțimii din zonă prevede clădiri cu cel mult 5 etaje. În plus, clădirea care ar trebui ridicată în stațiunea Mamaia ocupă o suprafață de 56% dintr-un teren de 500 de metri pătrați. Asta înseamnă, spune consilierul USR, că spațiile verzi sunt aproape inexistente. Pe de altă parte, s-a remarcat și faptul că distanța față de clădirile învecinate este foarte mică.

Iacob a mai spus că aviz negativ din partea Comisiei de Urbanism a primit și proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona situată în Stațiunea Mamaia, delimitată de bd. Mamaia și alei carosabile, inițiator Parc Mamaia Nord SRL.

În acest caz, inițiatorul PUZ-ului vrea să ridice două clădiri cu 15 nivele. Inițial, în urmă câteva luni, Parc Mamaia Nord SRL solicitase să ridice mai multe clădiri, din care cea mai mare ar urma să aibă 20 de etaje.

„Am fost astăzi în stațiunea Mamaia să verific 3 planuri urbanistice propuse de unii dezvoltatori. Mai exact două PUZ-uri( P+20 și P+6) și un PUD(P+4). Cel de 20 de etaje este în zona Hotelului Parc, cel de 6 etaje lângă Riviera, iar ultimul lângă Vila Regală. Acestea vor fi analizate de comisia tehnică de urbanism în perioada următoare, iar ulterior vor ajunge pe masa consilierilor locali. Mesajul nostru este clar. Dorim să ne dezvoltăm, dar trebuie să stabilim niște reguli bine definite pe care să le respectăm cu toții.“, a scris Cătălin Iacob pe Facebook în luna mai.

Citește și:

Clădire cu 20 de etaje în Mamaia? Cătălin Iacob (USR-PLUS): „Dorim să ne dezvoltăm, dar trebuie să stabilim niște reguli“

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac le promite constănțenilor că le pune beculețe de Sărbători: „Vor avea o surpriză“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, le-a promis cetățenilor în emisiunea „Administrație și politică“ de la Antena 3 de Constanța că orașul va fi împododobit de sărbători. „Cetățenii vor avea o surpriză plăcută“, a spus Chițac. Amintim că, potrivit e-licitatie.ro, Primăria municipiului Constanța a publicat în luna august un anunț prin care dorea să organizeze o licitație pentru închirierea și montarea-demontarea unor instalații de iluminat festiv, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă 2021-2022, pentru trei loturi. Valoarea contractului se ridică la 5.433.469.49, fără TVA, adică 6.465.828 cu TVA (1.316.212.48 de euro).

„Obiectul contractului îl constituie închirierea inclusiv montarea-demontarea unor instalații de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă:

– LOT I Iluminat festiv al străzilor din municipiul Constanța se va realiza pe șoseaua Mangaliei, bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Decembrie, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, bulevardul I.C.Brătianu, strada Dezrobirii, strada Soveja, bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Mamaia, strada Termele Romane, cu intersecțiile si sensurile giratorii aferente, precum si intrările în oraș.

– LOT II Iluminat festiv municipiul Constanta 2021-2022 – Iluminat festiv în zona Peninsulară Piața Ovidiu Constanța (Revelion) se va realiza în Piața Ovidiu.

– LOT III Iluminat festiv municipiul Constanta 2021-2022 – Iluminat festiv în Parcuri inclusiv Parcul Tăbăcăriei zona Țara Piticilor din municipiul Constanța (Orășelul Copiilor)”, se arată în anunț.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: