Conecteaza-te cu noi

Actual

Daune foarte mari în agricultură! Solarii distruse!

Published

on

Urmare a fenomenelor meteorologice deosebite care au afectat judeţul Constanţa în perioada 6- 8 ianuarie 2017, mai multe solarii au fost distruse în totalitate, iar altele au înregistrat daune de peste 40%. Până la această oră, Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa a primit înştiinţări din partea legumicultorilor din zona Tariverde, care au comunicat faptul că vântul puternic şi zăpada abundentă le-au distrus solariile în proporţie de 100 % pe o suprafaţă de 18.500  mp, în proporţie de 50% pe o suprafaţă de 1000 mp şi 40% pe o suprafaţă de 1000 mp. Semnale asemănătoare s-au primit din zonele Mihail Kogălniceanu şi Topraisar. În ceea ce priveşte cultura verde, specialiştii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa au luat legătura cu mai mulţi producători agricoli care au apreciat că, deocamdată, nu se înregistrează situaţii deosebite la culturile de grâu şi orz, acestea fiind, în mare parte,  protejate de un strat benefic de zăpadă. Probleme ar putea interveni în zonele în care viscolul a lăsat descoperite culturile. Temeri sunt în privinţa culturii de rapiţă, mai ales în zonele în care această cultură a rămas fără stratul protector de zăpadă.  În nordul judeţului sunt certitudini legate pierderile suferite la cultura de rapiţă. La viţa de vie, deocamdată nu sunt date certe legate de o posibilă calamitate. Probleme ar putea apărea în cazul în care temperatura ar scădea sub -20 grade Celsius cel puţin 4 zile. Potrivit buletinului agrometeorologic furnizat de Administraţia Naţională de Meteorologie:  Pe  fondul  scăderii temperaturilor  minime  din  aer  sub  limita  biologică critică de  rezistenţă a  plantelor (Tmin. ≤-10…-15…-20°C), la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, sau cu strat superficial (sub 10 cm), se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături)”. Specialiştii recomandă efectuarea  controlului  biologic  sistematic  pentru  determinarea  viabilităţii plantelor   la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa a solicitat Primăriilor din judeţ o centralizare a tuturor situaţiilor deosebite apărute ca urmare a fenomenelor  meteorologice extreme.  Acestea vor fi probabil completate de noi informaţii ce vor apărea după codul portocaliu prognozat să înceapă în această seară. Judeţul Constanţa are o suprafaţă agricolă de 558.204 ha. În toamna anului 2016 au fost însămânţate 352.663 ha, din care: 186.855 ha grâu, 28.410 ha orz de toamnă, 18.945 ha orzoaică de toamnă, 35.800 ha rapiţă de toamnă, 82.653 culturi verzi.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions