Connect with us

Politica

De ce a fost nevoie de schimbarea Cîțu – Ciucă? Vezi ce spune liderul PNL Constanța Bogdan Huțucă

Publicat

la

Punct și de la capăt. Liberalii au tranșat într-un Congres derulat pe “fast forward” problema liderului. Într-o atmosferă nu tocmai veselă, cei peste 1.000 de liberali prezenți în sala Unirii din Palatul Parlamentului s-au ales pe premierul Nicolae Ciucă să le fie general în politică. Expiratul Florin Cîțu a plecat discret de la Congres cu mult înainte ca Ciucă să fie validat oficial. Marele absent de la ceremonie a lipsit președintele Klaus Iohannis.

Prezent la congresul extraordinar al PNL, preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă, a explicat de ce a fost nevoie de un nou congres extraordinar după numai șase luni de la alegerea lui Cîțu.

„Nu vreau să răspund la întrebare fără să folosesc clișee de genul: PNL este un partid viu, PNL este un partid matur. Realitatea este că, întotdeauna, Partidul național Libera, în funcție de context și conjunctură, a luat decizia să îşi reseteze conducerea partidului. Și asta s-a întâmplat în acest moment. Este o decizie de resetare a conducerii partidului. De ce s-a ajuns la această concluzie? Datorită faptului că, pe de o parte, nu guvernăm, singuri, ci într-o coaliţie, iar premierul României nu este neapărat şi președintele partidului. Dacă relaţia dintre premierul României şi preşedintele partidului era una fluentă, şi de comunicare permanentă şi de consens, probabil că nu am fi ajuns la această decizie. Numai că, acest lucru nu s-a întâmplat întocmai.“, a declarat Bogdan Huțucă.

Deputalul constănțean a spus că, nu poţi să intri în negocieri pe teme ce ţin de guvernarea României într-o şedinţă sau mai multe ale coaliţiei în care preşedintele PNL şi premierul să nu fi ajuns la un consens, să nu aibă un mandat comun. De asemenea, afirmă liberalul constănțean, nu poţi ca în spaţiul public, în relaţia cu cetăţenii, poziţiile premierului în ceea ce priveşte guvernarea să fie divergente de pozițiile președintelui partidului. Aceasta arată că, conducerea bicefală nu este tocmai una funcțională.

„Evident că, acest argument nu este suficient.“, a spubliniat parlamentarul.

Un alt motiv care a contat este rezultatul sondajelor care arată că preşedintele PNL stătea mult sub nivelul partidului în sondajele naţionale, pe când premierul Ciucă era mult mai bine poziţionat. Și nici aceste argumente nu sunt suficiente pentru că deciziile de resetare se iau întotdeauna într-un context şi o conjunctură, a afirmmat Bogdan Huțucă.

„Cred că decizia trebuia luată având întrucât avem o conjunctură internațională și regională foarte stresantă şi complicată. Pe de altă parte, pe plan naţional, se arată perspectivele unei crize economice. Care nu e numai în România. Se va arăta în toată Europa şi nu numai. Atunci, dacă punem toată această succesiune de trei argumente pe masă, ideea de a acţiona în mod chirurgical şi a lua o decizie rapidă de repoziționare din punct de vedere a managemnetului, ținând cont de acest context și de această conjunctură a PNL, lucrurile par că sunt în zona firescului“, a declarat pentru Ordinea.ro Bogdan Huțucă.

Nicolae Ciucă a obținut 1.060 de voturi din cele 1.120 exprimate de delegați. 60 de voturi au fost anulate.

Comments

comments

Politica

(Document) Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de modificare a Codului Fiscal. Mai multe impozite urmează să crească

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Finanţelor a publicat în această seară proiectul de modificare a Codului Fiscal. Acesta prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere, creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi majorarea accizelor pentru ţigarete, notează Agerpres, citat de stiripesurse.ro.

Proiectul de act normativ propune, de asemenea, revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale în sectorul construcţii, precum şi în sectorul agricol şi în industria alimentară în sensul în care vor beneficia de facilităţile fiscale numai persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 şi pct. 7 din Codul fiscal. În aceste sectoare, se propune scăderea plafonului până la care se acordă facilităţile fiscale, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se vor mai aplica facilităţi fiscale.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice şi a celor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

Întregul proiect poate fi citit aici:

Proiectordonantamodifl227 04072022

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ciucă și liderii PSD ar fi căzut de acord asupra supraimpozitării pensiilor speciale

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă și liderii PSD ar fi căzut de acord asupra supraimpozitării pensiilor speciale, informează stiripesurse.ro. Însă, potrivit aceleiași surse, premierul Nicoale Ciucă a cerut soluția legală pentru ca acestea să nu mai pice la Curtea Constituțională. Potrivit surselor, o discuție între premier şi PSD a avut loc inclusiv în această dimineață, pe pachetul de măsuri de modificare Codului Fiscal. Proiectul urmează să fie publicat astăzi de Ministerul de Finanţe, iar guvernul va avea o ultimă discuţie, cu cei afectaţi de aceste măsuri, înainte de adoptarea lui, cel mai probabil săptămâna viitoare. În privinţa supraimpozitării pensiilor speciale, cerută insistent de PSD, premierul şi PNL nu s-au opus acestei măsuri, în coaliţie, însă şeful Executivului a cerut o soluţie legală astfel încât această decizie să nu pice la controlul de constituţionalitate, au mai precizat sursele.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele Iohannis a semnat legea care interzice foștilor condamnați să mai candideze

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care instituie interdicția de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art.28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie şi dezincriminarea.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților pe 8 iunie, cu 223 de voturi „pentru”, unul „contra” și 22 de abțineri.

Proiectul a fost inițiat în 2017 de 36 de parlamentari PNL și USR.

„Este un proiect liberal acesta, iniţiat în anul 2017, pe circuitul legislativ şi urmează, în săptămânile următoare, să discutăm, pentru că va fi pe ordinea de zi a plenului, a doua parte a acestui demers legislativ liberal, anume fără condamnaţi penal pentru Parlament, adică pentru candidaturile la funcţiile parlamentare”, spune în timpul dezbaterii, liderul deputaților PNL, Gabriela Andronache.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: