Connect with us

Politica

Senatorul Remus Negoi: „Situația cadrelor medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase, decisă în ultimul moment“

Publicat

la

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a atras atenția, în această săptămână, asupra situației cadrelor medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, care riscau să rămână fără loc de muncă din cauza nedeschiderii unității sanitare. Parlamentarul constănțean i-a adresat o interpelare în plenul Senatului către ministrul Rafila pe această temă. Negoi afirmă că l-a întrebat cum se implică în procesul de redeschidere a spitalului şi ce demersuri întreprinde pentru a rezolva situația angajaților. Senatorul constănțean spune că, până va primi răspuns din partea lui Rafila, în al treisprezecelea ceas, angajații au fost informați că nu își vor pierde locurile de muncă. Unii dintre ei au rămas detaşaţi la Spitalul Judeţean Constanţa, alţii la Spitalul Municipal Medgidia şi alţii la Centrul Medical Medeea. Ceilalți au un post asigurat la Spitalul de Boli Infecţioase, chiar dacă activitatea aici nu a fost încă reluată, afirmă Negoi.

„La mai bine de 6 luni de la incendiul care a avut loc în secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, unitatea medicală nu a fost încă redeschisă. Deși au existat mai multe termene petnru repunerea în funcţiune a spitalului, reabilitarea nu a fost finalizată. Iniţial s-a stabilit ca unitatea sanitară să fie reintrodusă în cirucuit la mijlocul lunii decembrie, termenul a fost apoi amânat pentru sfârşitul lunii februarie, iar lucrările continuă şi la această oră. Incendiul, în urma căruia au murit mai multe persoane, a izbucnit pe 1 octombrie 2021 în secţia de Terapie Intensivă. Ancheta a stabilit că spitalul nu avea autorizaţie de securitate la incendiu şi, în consecinţă, activitatea a fost oprită. Inspectoratul de Stat în Construcţii a demarat imediat un control, iar experţii au analizat situaţia clădirii din punct de vedere al rezistenţei şi securităţii la incendiu. Conform expertizei tehnice, s-a stabilit că zona în care funcţiona secţia ATI nu mai prezintă siguranţă pentru a fi folosită, iar incendiul i-a afectat structura. În plus, au fost depistate numeroase nereguli la instalaţia electrică, subdimensionată faţă de cerinţele actuale.

Deşi situaţia prezentată de experţii de la ISC a scos la iveală multiple probleme şi neconformităţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a vizitat unitatea medicală în ianuarie, declara ulterior că spitalul a fost deteriorat foarte puţin în urma incendiului, doar la parter. Acelaşi ministru vorbea atunci despre importanţa Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, care, pe lângă  serviciile pentru boli infecţioase, este şi un centru regional HIV/SIDA, şi spunea că, într-un fel sau altul, ar trebui să reintre în circuit. Cu toate acestea, ministrul a rămas la stadiul declaraţiilor şi nu s-a implicat în niciun fel în procesul de redeschidere a unităţii medicale din Constanţa.“, a afirmat Negoi.

El spune că, după incendiu, personalul medical a fost detașat în alte spitale din judeţ.

„Eram atunci în plină pandemie de COVID şi era nevoie acută de cadre medicale. O parte din personal a fost detașat în unitățile medicale suport COVID 19 pentru a veni în sprijinul pacienților, dar și al angajaților. Medici, asistenţi şi infirmiere au lucrat în aceste ultime luni în condiţii grele, până la epuizare şi au făcut faţă în condiţii de stres valurilor pandemiei. Toţi aceștia s-au trezit în situaţia de a nu mai avea locuri de muncă, în momentul în care le-au expirat detașările. Aceşti oameni, care au luptat cu virusul în linia înâi, au fost daţi deoparte atunci când situaţia epidemică s-a îmbunătăţit. Iniţial detaşările au expirat în luna martie, iar cadrele medicale au aşteptat cu sufletul la gură informaţii despre viitorul lor. Au fost informaţi că detaşările se vor prelungi cu încă 30 de zile, în ideea că lucrările de renovare ale spitalului se vor încheia. Pe 7 aprilie au expirat din nou detaşările, iar medicii, asistentele şi infirmierele care fuseseră transferaţi la alte unităţi medicale au aşteptat din nou informaţii despre soarta lor. Ministrul Sănătăţii, acelaşi care declara că cel mai important lucru este păstrarea echipei de profesionişti  din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, nu a întreprins absolut nimic pentru a veni în sprijinul acestor oameni.

Săptămâna aceasta am adresat o interpelare în plenul Senatului către ministrul Rafila. L-am întrebat cum se implică în procesul de redeschidere a spitalului şi ce demersuri întreprinde pentru a rezolva situaţia angajaţilor. Aştept răspunsul minsitrului Sănătăţii vis a vis de această problemă care nu mai este doar de interes local, ci naţional.

În al treisprezecelea ceas, angajaţii au fost informaţi că nu îşi vor pierde locurile de muncă. Unii dintre ei au rămas detaşaţi la Spitalul Judeţean Constanţa, alţii la Spitalul Municipal Medgidia şi alţii la Centrul Medical Medeea. Ceilalți au un post asigurat la Spitalul de Boli Infecţioase, chiar dacă activitatea aici nu a fost încă reluată.

Este din nou o soluţie de compromis, pe termen scurt, iar singura rezolvare a problemei, atât pentru angajaţi, cât şi pentru pacienţii care au nevoie de serviciile medicale din acest spital, este ca lucrările să fie finalizate şi unitatea sanitară să devină măcar parţial funcţională. Momentan se lucrează la instalaţia electrică, dar nu se ştie cu exactitate când se va redeschide unitatea medicală.“, a mai spus Remus Negoi.

Comments

comments

Politica

Guvernul a majorat prognoza de creștere a inflației

Publicat

la data de

Scris de

Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului, scrie Ziarul Financiar. PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei. Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%. Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil, arată sursa citată. Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%. Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB. Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis anunță creșterea bugetului apărării de anul viitor: „România va mări bugetul Armatei de la 2% la 2,5%“

Publicat

la data de

Scris de

Președintele României, Klaus Iohannis, se află, astăzi, la Constanța, pentru a celebra Ziua Marinei. Cu această ocazie, șeful statului a vorbit de amenințarea Rusiei și de planurile de înzestrare a Armatei.

„Mă bucur că suntem iar împreună pentru a celebra această mare sărbătoare, Ziua Marinei Române. 15 august vă este dedicată dumneavoastră, celor care v-ați clădit o carieră în slujba marinei militare și civile. Vă salut cu multă căldură și vă urez „La mulți ani!”, dragi marinari! În această zi deosebită, aprecierea și recunoștința noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtați cu demnitate și curaj drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii.

Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri. În aceste momente aniversare, vă îndemn să aducem un omagiu eroilor mărilor și oceanelor care și-au dedicat viața apărării României și s-au jertfit sub pavilionul național!

Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulți nu îl mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre. În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euroatlantică, pe măsura importanței sale geostrategice de hotar al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene. Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România. În câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică.

Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos. Găzduim, așadar, o paletă largă de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu. Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații și partenerii noștri vom consolida postura NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung, în condițiile în care Rusia a fost definită la Summitul de la Madrid drept principala amenințare la adresa securității euroatlantice.“, a spus Iohannis.

Iohannis a anunțat luni, de Ziua Marinei, că începând de anul viitor România va crește bugetul Apărării de la 2% la 2,5%.

„Sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. Țara noastră va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional și rămânem ferm și deplin implicați în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%. Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO. Nu în ultimul rând, vom continua să acționăm unitar și coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple și profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi, inclusiv în plan energetic și economic.“, a declarat Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul Remus Negoi, mesaj dur pentru PNL și PSD: „Jos labele de pe Pilonul 2 de pensii!“

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul USR Remus Negoi a reacționat dur pe Facebook, după ce PNL și, în special, PSD au pus ochii pe banii din Pilonul II de pensii. Reacția a venit după ce fostul ministru Claudiu Năsui, tot USR, a afirmat că în guvern se lucrează la un plan de naționalizare a pensiilor private. Reacțiile celor doi USR-iști au venit după ce ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi a declarat că „estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact cât livrăm noi către Pilonul 2“. Cu alte cuvinte, pesediștii se uită la banii din Pilonul 2 la pensii precum lupul la stâna cu oi. De aici și reacția vehementă a senatorului de Constanța al USR, Remus Negoi.

„Pilonul 2 trebuie apărat. Dacă vor să reducă deficitul de la sistemul de pensii, PSD și PNL trebuie să înceapă cu eliminarea pensiilor speciale. În 2022, statul plătește pentru pensiile speciale peste 12 miliarde de lei. Îi invităm pe miniștrii PSD și pe partenerii lor de guvernare să se uite într-acolo. Începeți reforma pensiilor speciale.

„Au nevoie de bani, dar, mai mult de atât, au nevoie ca toată lumea să depindă de stat și de deciziile lor politice. Nu suportă ideea că cetățenii – și, mai ales, pensionarii de mâine – ar putea fi independenți față de ei”, spune deputatul USR Cristian Seidler.

Românii care contribuie la Pilonul 2 trebuie să știe că legea le garantează că suma totală cuvenită la pensie nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor virate la Pilonul 2, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale. Pilonul 2 de pensii este singura șansă a românilor la o pensie decentă.“, a afirmat Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: