Connect with us

Administratie

De ce întârzie lucrările pe Ștefan cel Mare? Primarul Chițac aruncă mingea în ograda altora

Published

on

Aproape toți constănțenii, cu excepția celor din anturajul primarului Chițac, sunt indignați de faptul că strada Ștefan cel Mare arată ca după un bombardament (scuzați termenul folosit în condițiile actuale de la granițele României, n.r.). Primarul Constanței a ieșit în această seară cu un soi de explicație și să justifice de ce întârzie lucrările de pe strada Ștefan cel Mare.

Iată postarea primarului

„De ce întârzie lucrările pe Ștefan cel Mare? Pentru că le facem logic, corect și responsabil, nu populist – Despre lanțul slăbiciunilor din administrația publică

Constănțeni, proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare a fost elaborat de precedenta administrație a Constanței, iar noi l-am preluat din mers. Acesta este singurul punct comun pe care îl avem cu ceea ce a fost înaintea noastră, pentru că de aici încep diferențele.

Când am început implementarea, am constatat – nu neapărat cu surprindere –  că ceea ce reabilităm urmează să fie distrus la scurt timp de furnizorii de utilități care dețin conducte și branșamente în zonă. Asta pentru că cei care s-au aflat înaintea noastră la Primărie nu s-au preocupat să coordoneze lucrările logic și eficient, ci au mers pe deja arhicunoscutul principiu „lasă că merge și așa”. Ne-am fi trezit în situația în care după finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare să apară RAJA și RADET pentru schimbarea conductelor. Iar faptul că RAJA implementează un astfel de program la nivel de municipiu se știa de multă vreme, să fie clar, doar că nu a interesat pe nimeni din Primărie. Până la urmă, la ce bun un efort în plus?

RAJA programase să intervină pe Ștefan cel Mare în 2024, adică la doar 1 an după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Acest lucru ar fi fost rușinos și cu siguranță exasperant pentru toată lumea. În cele din urmă, am convins compania să se implice imediat, doar că antreprenorul care trebuia să reabiliteze Ștefan cel Mare a reziliat contractul. De aici întârzierea RAJA în propria intervenție și, implicit, și întârzierea noastră. Așa arată un lanț al slăbiciunilor în administrația publică. De la lipsa unei minime preocupări în ceea ce privește logica și implementarea corectă a unui proiect urban se dezvoltă un adevărat calvar administrativ care ne costă foarte mult timp, nervi și bani.

În momentul de față, Primăria a realizat toate lucrările necesare (sistemul de irigații, cel electric, de iluminat) și a asigurat aprovizionarea cu toate materialele necesare, inclusiv granitul. Altfel spus, putem începe montarea pavajului și mâine, dacă temperaturile permit. Dar ne asumăm riscul avariilor la conductele neschimbate? Vrem să spargem granitul imediat după ce l-am aplicat? Granitul nu e asfalt, așa că dacă-l spargem, spart rămâne, iar bani de altul nu mai avem.

Știu că este o situație neplăcută și vă înțeleg frustrarea, pentru că și echipa din Primărie este cel puțin la fel de nemulțumită, dar ce putem face în situația de față? Am hotărât să mai dăm RAJA un răgaz, cel mai târziu până la începutul lunii iunie, să realizeze lucrările necesare. Nu este vina lor, așa cum nu este nici vina noastră. Dacă închideam ochii și mergeam înainte cu inepțiile planificate inițial, atunci da, am fi fost complici la o mare rușine pentru Constanța.

Vreau să subliniez că ceea ce trăim acum cu proiectul Ștefan cel Mare descrie cel mai bine modul în care a fost administrat acest oraș în ultimii zeci de ani. Din fericire, de 1 an și jumătate la Primăria Constanța s-a instalat o nouă echipă, care își face treaba așa cum trebuie și care este preocupată ca lucrările să fie executate corect, profesionist și logic, chiar dacă de multe ori aceasta nu este cea mai populistă dintre abordări. Dar cu populismul vedeți și dumneavoastră unde am ajuns.

Vă mulțumesc.

P.S. Exact de aceeași manieră a acționat vechea administrație și pe porțiunea reabilitată a Bd. Mamaia, în zona IG Duca. Au realizat-o pe repede înainte, în scop pur electoral și fără coordonare cu RAJA. Rezultatul? În curând, lucrarea va fi distrusă tocmai pentru intervenția la conducte. Trist.“, a declarat Chițac.

Comments

comments